#1 2010-08-11 23:53:29

Zarathustra
Użytkownik

Turn A Gundam

turna.jpg

Postanowiłem sobie obejrzeć w końcu jakieś anime, a że tego nowego syfu nie jestem już w stanie zdzierżyć wybrałem Turn A. To jeden z nielicznych Gundamów jakich jeszcze nie widziałem (chociaż takiego G-Saviour chyba sobie nigdy nie obejrzę oczkod). Słyszałem kilka opinii, że to jeden z najgorszych/najlepszych Gundamów jaki powstał, osobiście widząc styl tej serii z pewnością zaliczę się do tych drugich.

Okazja ku temu tym lepsza, bo wyszedł remaster DVD R2 (niestety w USA niedawno zostało to objęte licencją i Encodergasm porzuciło serię mając zaledwie parę odcinków do końca). Pobieram sobie te kilka ostatnich odcinków od [Yousei-raws] (waga tych plików to jakiś dżołk) i niestety nie mam do nich napisów, więc chyba będę musiał obejrzeć to sobie w rawie. Jeśli ktoś wie gdzie są zripowane suby w jakimś SRT nawet to niech podeśle link.

Niech się wypowiedzą osoby, które widziały całość (wywaliły po pierwszym odcinku) jak im się podobała ta seria?
Czekam na lawinę odpowiedzi. smile_big

Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2010-08-11 23:57:07)

#2 2010-08-12 00:45:50

otakuJaro
Użytkownik

Odp: Turn A Gundam

Nie widziałem całości, ale się wypowiem:p

Właśnie oglądam (jestem w połowie) i mi się podoba. Chyba najbardziej oryginalny gundam z tych, co widziałem (a nie widziałem jeszcze tylko g gundama). Spokojny, nieprzeładowany walką, niekiedy śmieszny (gundam próbujący złapać swoją głowę - epic), osadzony w świecie, w którym ziemianie są gdzieś na etapie początków XX w - po prostu inny. Ciekawy jest pomysł ze zrobieniem z głównego bohatera dziewczyny (znaczy przebraniem go) i z zamianą miejsc królowej księżyca i zwykłej ziemianki. Bohaterowie fajni, ale do Kamille'a i Chara im brakuje. Mechy: dziwne - tytułowy gundam - zwany wąsatą lalką (albo białą lalką) - naprawdę ma wąsy xD Inne maszyny jakoś mnie nie zachwycają, choć są lepsze (jak żółty royal guard czy Zaku - choć inaczej tu nazwany, nie pamiętam jak) i gorsze (WaDomy, Kapool). Na pewno jednak większość różni się od tego, co znane z innych gundamów. Grafika - hmm, niby wszystko pięknie ładnie, ale kolory jakieś takie wyblakłe, no ale to czepialstwo, ogólnie spoko. Muzyka - Yoko Kanno - mi się podoba. Więcej nie napiszę, bo jeszcze serii nie skończyłem, ale, ogólnie rzecz biorąc, podoba mi się ze względu na swoją oryginalność.

Co do licencji i encodergasm - naprawdę porzucili Tun A? Przecież Zeta też jest w stanach zlicencjonowana, a ją dokończyli. Heh, pewnie trzeba będzie ostatnie 10 epków ściągnąć od hero legends:/

Ostatnio edytowany przez otakuJaro (2010-08-12 00:48:47)

#3 2010-08-12 01:01:41

Zgrzyt
Użytkownik

encodergasm  ma zaznaczony ten projekt jako porzucony ;/
widziałem na razie tylko 10 odcinków i doznania pozytywne, bo to całkiem inne podejście do tematu Gundam'ów. Po za tym klimat jest dość specyficzny na niebie sterowce i dwupłatowce na ziemi królują retro auta. Jak znajdę czas chętnie dokończę serie.

Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2010-08-12 01:01:51)

#4 2010-08-12 07:51:20

m_jay
Użytkownik

Na plus motyw zaginionej technologii. Troszkę naciągany jest motyw zamiany ról królowej i Kihel. Harry Ord jest w porządku (fakt Char to to nie jest ale swój urok ma). Yoko Kanno jak zwykle daje czadu (kawałek Moon jest po prostu świetny) Interesujące są spekulacje że dzieje się w czasach po UC. Gundam na pewno wart obejrzenia. To taki mój luźny zbiór myśli przed pracą oczkod.

WoodenJesus.png

#5 2010-08-12 10:48:47

Zarathustra
Użytkownik

otakuJaro napisał:

Co do licencji i encodergasm - naprawdę porzucili Tun A? Przecież Zeta też jest w stanach zlicencjonowana, a ją dokończyli. Heh, pewnie trzeba będzie ostatnie 10 epków ściągnąć od hero legends:/

Było o tym na /m/, [EG] z Zetą działało na zasadzie, że licencja obejmuje DVD a nie BD, więc to zwyczajnie wydawał (ostatnio jak pewnie wszyscy wiedzą ukończył nawet ZZ w Blu-ray). Miał dokończyć Turn A ale zabrakło mu miecha, kiedy to ogłosili.
Zresztą Encodergasm wraz z wydaniem całego ZZ zakończył już swoją działalność (pisał, że ma wydać jeszcze coś krótkiego na pożegnanie i ewentualnie w przyszłości jak wyjdzie na BD chce zapodać 0083 Stardust Memory).

#6 2010-08-12 15:24:57

otakuJaro
Użytkownik

Hmm, pierwsze słyszę o tym, że jak licencja obejmuje dvd, to można ripować bd, no ale jakoś szczególnie się tym nie interesowałem. ZZ już wcześniej ściągnąłem w jakichś ruskich rawach bd z oddzielnymi napisami (rosyjskimi, ale mam wersję od HL, z której suby sobie można wymuxować). Wiedziałem, że EG to wydaje i że na pewno dokończy (nawet jeśli ta zasada, że bd nie równa się dvd nieistnieje, to ZZ nie ma w usa licencji). Stardust od EG dvd-rip już jest, ale skoro ma być też BD-rip, to się nie obrażę.

Koniec offtopu.

Z brakującymi epami Turn A zrobię pewnie to, co z ZZ. Ściągnę rawy dvd r2, a później wersję od HL, z której wymuksuję napisy.

#7 2010-08-12 16:23:26

Zarathustra
Użytkownik

Tak jak z większością niepisanych zasad mogła sobie zostać wymyślona, grunt że wydał w BD.

Co do Turn A problem w tym, że obie wersje jakie znalazłem to hardsuby w avi, ostatnio się trochę bawiłem tym AVISubDetector w trybie Automatic i zamiast poprawnych napisów ma się jakieś ciągi w stylu: (! Frame=40070:DLC=25;MED=215;MBC=20;MBX=2;LMB=168;RMB=449;). Zaś na Manual byłoby to zbyt mozolne, plus nie widzi mi się to skoro jeszcze nie widziałem serii.
No chyba, że robię jakiegoś faila i w tym trybie Automatic da się radę ładnie wyciągnąć napisy. oczkod

Tutaj porównanie obu wersji, odcinek od [Yousei-raws] ma 740 MB, co jak na DVD jest bynajmniej zastanawiające.
turna.th.png

#8 2010-08-12 17:19:29

otakuJaro
Użytkownik

Fak, racja, HL to hardsuby:/ Byłem pewny, że to mkv z softami, bo właśnie takie wersje Gundama ZZ i X mam od nich:/ Ech, przepadło, trzeba się będzie zadowolić releasem AG - też hardsub, ale jakość obrazu lepsza niż u HL.

#9 2010-08-13 19:16:37

Qashqai
Użytkownik

Zara, to porównanie  wersji... widać, że Yousei jest ładniejsze, ale jak dla mnie za mało ładniejsze, biorąc pod uwagę wielkość pliku o.O
Ja sobie wczoraj zaczęłam oglądać tę serię i stwierdzam, że to chyba będzie pierwszy Gundam, którego obejrzę w całości (i może potłumaczę) smile_big. Dotychczas moja styczność z Gundamami ograniczała się do kilku odcinków 00 (które mi niezbyt podeszły) i licznych parodii; jakoś mnie do tego nie ciągnęło oczkod tutaj jednak jest fajny klimacik, zajeżdża steampunkiem, a ja to uwielbiam smile w sumie póki co jedyne, co mi się nie podoba w serii to dobranie kolorów (nie chodzi mi o to, że są wyblakłe, bo anime jest sprzed dekady, a ja dziecię nowości - po prostu nie podoba mi się, jak są dobrane; to się zdarza też w nowszych seriach), ale cóż, da się przeżyć. jezor

Qashqai.png

#10 2010-08-13 20:52:58

Zarathustra
Użytkownik

Mi się taka lekko wyblakła kolorystyka podoba, jak widziałem ten nowy trailer z filmu 00 "Przebudzenie Trailshitera", to prawie padaczki dostałem. oczkod

Qashqai jeżeli masz zamiar robić napisy takimi rozrzutami, że najpierw odcinek 3 (potem może 6 i 9? jezor). To lepiej jak dotrwasz do końca wyciągnij z 10 ostatnich odcinków napisy (mozolna robota) i zapodaj na Nyaa/TT eng softa, wtedy masa ludzi je sobie pobierze pod wersję RAW.
Sam bym to zrobił, ale nie chcę LOGH olewać, bo przeciągnęłoby mi się to do trzech lat. smile_big

Skoro jesteś nowa w temacie Gundamowiska (znaczy nic Cię nie interesowało do tej pory) zapodaj sobie seans z Mobile Suit Gundam: The 08th MS Team (o ile lubisz miłosne historyjki).

#11 2010-08-13 21:04:34

Qashqai
Użytkownik

Że wyblakła jest wporzo, tylko dziwnie dobrana. Te kolory skór, te przesadzone kontrasty między włosami a skórą... To mnie razi :<

Rozrzut taki to dlategóż, że 2 pierwsze odcinki mam od HL, czyli w hardsubie - nie chciało mi się ściągać odcinków od EG, ani tym bardziej robić samej czasówki smile_big następny planuję zrobić 4... taa. xD wiesz, jeśli nie ma ostatnich 10 odcinków od EG, to ja szybciej sobie zrobię sama czasówkę pod HL i zrobię polskie, niż wyciągnę tym programem, o którym wcześniej mówiłeś smile

A zobaczę sobie to. smile_big w sumie lubię miłosne historyjki. Na pewno bardziej niż walczące roboty ^^"

Qashqai.png

#12 2010-08-13 21:22:24

otakuJaro
Użytkownik

Jak coś, to ja mogę czasówkę zapewnić. Mam ruskie softsuby xD

Aha, Qashqai, w tym trzecim epie nie wzięłaś pod uwagę openingu i endingu. Wersje EG mają to do siebie, że op i ed są jako oddzielne, linkowane pliki. Jeśli odcinek jest w tym samym folderze, co pliki z op i ed, to wszystko odtworzy się jako całość. Proponuję zrobić timing uwzględniający op i ed, albo dwie wersje (jedną z openingiem, drugą bez), ale to już Twoja wola:)

I nie przejmuj się brakiem ściągnięć (łatwo mi mówić, a sam jestem o krok od rzucenia Zety) xD

EDIT:

Te suby to nawet nie ruskie, a chyba chińskie xD

Ostatnio edytowany przez otakuJaro (2010-08-13 22:08:24)

#13 2010-08-13 21:36:13

Qashqai
Użytkownik

otakuJaro, to jeśli dojdę do tych odcinków, to się zgłoszę po czasówkę smile_big jeśli... |D

Ups. Szczerze to nawet o tym nie pomyślałam. Zauważyłam, że nie ma OP i ED (żeby tego nie zrobić, musiałabym być naprawdę wybitna smile_lol), ale stwierdziłam, że mniejsza o to, widać taka wersja. No, ale skoro można to odtworzyć z OP i ED, to niby wypadałoby dostosować czasówkę... ale mi się nie chce ich ściągać (zresztą, nie podobają mi się, mi to na rękę smile_lol) '|D one trwają po 1,5 minuty? Może po prostu przesunę bez ściągania jezor

Aj tam, brak ściągnięć. Jak chociaż jedna osoba to ściągnie i obejrzy z tymi napisami, to będę szczęśliwa jezor a jak jeszcze skomentuje, to w ogóle wniebowzięta smile_lol

Qashqai.png

#14 2010-08-13 21:58:48

Zarathustra
Użytkownik

Jak zwykle wystarczyło jedynie skierować się z pytaniem do /m/. oczkod

Gundam Turn A [41-50][ENG ASS]

Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2010-08-13 22:15:46)

#15 2010-08-13 22:25:24

otakuJaro
Użytkownik

Lol, trzeba anulować ściąganie wersji AG. Jest eng, jest czasówka, i do tego z uwzględnieniem openingu.

Dzięki Ci wielkie:)

Stopka forum

© Animesub.info 2024