#141 2010-03-18 19:41:47

Kenshiro
Użytkownik

Odp: Darker Than Black 2

Odnośnie tej drugiej serii. Niektórzy mówią, że jest znacznie gorsza niż I lecz po obejrzeniu uważam, że jest inna niż I i niektóre elementy były gorsze, a inne lepsze.
Ta zmiana głównego bohatera mogła się komuś nie spodobać (choćby jego niektórym fankom), ale jednak później znowu powraca do normy.
Co do Suou to była bardzo fajniutka i czym dalej tym bardziej ją lubiłem dlatego nie spodobało mi się zakończenie gdyż było głupie.
Anime ma trochę wad, ale najważniejsze że ogólne wrażenie jest dobre bo przecież nie wszystko w trakcie oglądania może być takie jak by się chciało żeby było.

I sezon też był dobry choć to nie było żadne wybitne anime, ale i tak lepsze niż przeciętne.

Natomiast opening w drugim sezonie to prawie arcydzieło. Jeden z najlepszych, który traktowałem jako dużą zaletę tego anime i nigdy go nie przewijałem (poza tym bardzo lubię oglądać anime z ładnymi openingami i endingami bez ich przewijania no chyba, że nie ma polskiego tłumaczenia).

Oceniam II sezon 8/10 bo jednak było zbyt wiele w nim głupich rzeczy i fabuła mogła być lepsza. Mimo to anime było wciągające i ani trochę nudne.

A jedną z większych zalet była grafika. Tła były świetnej jakości.

#142 2010-08-21 05:18:55

Zgrzyt
Użytkownik

Mamy ładną późną godzinę a ja odhaczyłem to dzieło.
Pierwszy sezon średnio mi przypadł do gustu. Jednak zasięgnąłem  po kontynuacje w nadziei że coś się wyjaśni, nic z tych rzeczy.
W tej serii udało się wszytko jeszcze bardziej zagmatwać i spartolić bo :
- Graficznie jest gorsza <nieznacznie a jednak>
- Dobry ost z jedynki zastąpiono umcu umcu i średnim OP
- Ludzie czy do każdej serii teraz muszą dodać płaską małolatę która ma zastąpić ciekawe postacie? < dodatkowo strzela ona z PTRD który wybijał niektórym ludzikom  bark przy strzale a ona strzela z biodra... pominę że rusznica waży 17,3 kg i pamięta czasu II WŚ a ludzie w anime poruszają się lewitującymi samochodami>

Jednak główną wadą jest scenariusz. Na początku się zgubiłem bo mamy taki przeskok że nadal nie wiem co tak naprawdę działo się między Sezonem I a II. Potem jest motyw wędrówki nic tak naprawdę ciekawego. Na koniec tak jak w przypadku jedynki wszystko nabiera tępa i dup koniec. A i na usta ciśnie się WTF!
Za dużo tu niespójności, niepotrzebnych scen, ta latająca wiewiórka no i ten nieszczęsny koniec który woła o pomstę do nieba. tworzenie nowego równoległego świata? Inwazja amerykanów? W Japonii ropę znaleźli? Nad istota I ten japoński rambo =_=\
Brakowało tylko okrętów Prostosów na orbicie i wyłaniających się z bramy zergów.

I nadal nie uzyskałem odpowiedzi.
Czym są bramy, skąd kontraktorzy maja moce, i w ogóle kto odpowiada za ten mistyczny szajs? itd. jest ktoś w stanie sensownie powiedzieć o co chodzi w Darker Than Black ? <co? po co? dlaczego? kto i jak?>

<z całej serii rozbawił mnie pedo golem z zbrojonego betonu >

DLA MNIE OCENA 6/10

#143 2010-08-21 11:06:26

Kenshiro
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

- Ludzie czy do każdej serii teraz muszą dodać płaską małolatę która ma zastąpić ciekawe postacie? < dodatkowo strzela ona z PTRD który wybijał niektórym ludzikom  bark przy strzale a ona strzela z biodra... pominę że rusznica waży 17,3 kg i pamięta czasu II WŚ a ludzie w anime poruszają się lewitującymi samochodami>

Lepsza płaska niż cycata małolata smile A odnośnie używania tej broni to skoro jest ona specjalnie przeznaczona dla niej więc dziwnego, że nie ma problemów z tym. Przecież łatwo można było zauważyć przy pierwszym użyciu, że automatycznie wiedziała jak ją używać i strzelać bez problemów. Potem oczywiście jeszcze trochę się uczyła celności. Ale to jest coś bardziej na zasadzie magii więc nie można raczej porównać to do używania takiej broni przez zwykłą dziewczynę.

O grafice i muzyce napisałem co mi się najbardziej podobało więc nie będę się powtarzał.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2010-08-21 11:08:42)

#144 2010-08-21 11:20:12

Muird
Użytkownik

Jak obejrzysz 4 odcinkową OAVkę to się dowiesz co się działo między sezonem I, a II. Zgadzam się, że pierwszy lepszy -  drugi sezon troszkę zdecydowanie zbyt pokręcony. Niemniej oglądało mi się to dość przyjemnie. Pytania, które tu zadajesz pozostaną zagadką, aż po kres naszych kruchych żyć  - więc nie ma co się zadręczać smile_big Chyba, że powstanie s3 - co moim zdaniem nie ma sensu xD

#145 2010-08-21 11:48:45

Prototype
Użytkownik

Porównując oba sezony, to bez wątpienia bardziej mi się podobał 2 sezon, a nawet znacznie bardziej. Gdybym oceniał to 1 sezon dostałby 6/10 a drugi 9.5/10. Dlaczego 9.5/10? bo zakończenie mi się nie podobało ;/. Muzyka było naprawdę świetna i 10/10 spokojnie mogę dać, bo jeszcze po serii jej słuchałem i słuchałem smile. Nowy klimat nadał dziewczyna i muszę powiedzieć, że wszytko mi się w niej podobało wygląd, głos, charakterek. Niestety wnioskując po zakończeniu, to nigdy już nie będzie z nią w roli głównej sezonu, a raczej żadnego nie będzie xD

#146 2010-08-21 12:26:01

coellus
Użytkownik

Okej, powiem tak: mam mieszane odczucia.
Z jednej strony fabuła rzeczywiście momentami chaotyczna i jest wiele pustych miejsc. I jest nieco zhamerykanizowana. Grafika nawet okej, muzyka też niby nie gryzie.
Innymi słowy, nie chcę tu tego oceniać, bo gdybym miała to zrobić w miarę obiektywnie (czyli po kolei brać pod lupę rozwój wydarzeń, postaci, grafikę, muzykę i ogólny pomysł na fabułę), to nie wiem, co by mi wyszło. Ale nie nudziłam się (a to chyba chodzi w oglądaniu anime) w trakcie serii i nie było aż tak wiele facepalmów, czyli w subiektywnym odczuciu podobało mi się.
I może pamięć mi się zaciera (bo jednak obie serie widziałam dość dawno), ale te 4 oavki, które miały wyjaśnić, co się działo między jednym a drugim sezonem, aż tak wiele nie wyjaśniły.

Ty dulowaty userze!

#147 2010-08-21 12:31:02

Krzyżu
Użytkownik

Ja powiem tylko tyle, że z drugiego sezonu widziałem 11/12 odcinków. Dwunastego nie widziałem i za bardzo nie chce mi się go ściągać. Ławo zatem odgadnąć, co sądzę o drugim sezonie.

lastfmbuttonbykiokuh.png

#148 2010-08-21 12:36:50

Zgrzyt
Użytkownik

Kenshiro napisał:
Zgrzyt napisał:

Lepsza płaska niż cycata małolata smile

Już się przyzwyczaiłem że wszystkie twoje ulubione bohaterki wyglądają jak ociosana deska w wieku max 14 lat. ^.^

Co do

Kenshiro napisał:

A odnośnie używania tej broni to skoro jest ona specjalnie przeznaczona dla niej więc dziwnego, że nie ma problemów z tym.

Ta broń jest tak łatwa w użyciu że wieśniak wcielony do Armi czerwonej nie miał problemu z jej użyciem, jednak strzelanie z pozycji wyprostowanej z takiej broni jest niemożliwe. Po za tym to nie jest broń snajperska a rusznica przeciw pancerna,
Masa broni: 17,3 kg
Długość broni: 2020 mm
Przebijalnośc pancerza: 40 mm z odległości 100 m (płyta ustawiona pionowo)
Po za tym dwójnóg był zamocowany na lufie co powodowało przy strzale wyginanie się lufy a co za tym idzie celność diametralnie spadała.
Wiem że się czepiam szczegółu w anime o X-men'ach  jednak dla mnie powinny być w takich seriach granice absurdu.

Prototype gratuluje przymykania oczu na scenariusz i skupieniu się na małolacie.

Doszedłem do wniosku po wypowiedzi Pana K. i P. że nawet Darker Than Black wyzbył się mrocznego klimatu na rzecz bełkotu i przypodobania się otaku.

#149 2010-08-21 12:39:45

dulu
Moderator

Druga seria byłaby nawet fajna, gdyby nie to dziecko z czerwonymi włosami.

#150 2010-08-21 12:48:33

Kenshiro
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

Już się przyzwyczaiłem że wszystkie twoje ulubione bohaterki wyglądają jak ociosana deska w wieku max 14 lat. ^.^

Zgrzyt, ale wmawiać tych swoich bajek to mi (ani nikomu innemu) nie musisz. Wpierw patrzę na charakter bohaterki bo jak będzie irytująca to mniejsza z tym jak wygląda. Zresztą jeśli ty lubisz duże cycki u nastolatki (które są wyjątkami choć i tak w anime często przesadzają) to oczywiście twój gust i nie będę się z ciebie naśmiewał.

Zgrzyt napisał:

Ta broń jest tak łatwa w użyciu że wieśniak wcielony do Armi czerwonej nie miał problemu z jej użyciem, jednak strzelanie z pozycji wyprostowanej z takiej broni jest niemożliwe. Po za tym to nie jest broń snajperska a rusznica przeciw pancerna,

A zapewne według ciebie możliwe jest to żeby jakiś mężczyzna nałożył na siebie pół tony betonu (czy czegoś innego) i z tym chodził.

Zgrzyt napisał:

Doszedłem do wniosku po wypowiedzi Pana K. i P. że nawet Darker Than Black wyzbył się mrocznego klimatu na rzecz bełkotu i przypodobania się otaku.

Zgrzyt nie wstydź się używać mojego obecnego nicku.

Prototype napisał:

Nowy klimat nadał dziewczyna i muszę powiedzieć, że wszytko mi się w niej podobało wygląd, głos, charakterek. Niestety wnioskując po zakończeniu, to nigdy już nie będzie z nią w roli głównej sezonu, a raczej żadnego nie będzie xD

Dokładnie gdyż ona była wspaniała (bardzo sympatyczna i słodka, a zarazem potrafiła być bezlitosna) i niestety ostatni odcinek całkowicie popsuli. Mimo jakiegoś happy endu to nie było takie fajne (niby w Angel Beats też był happy end według niektórych).

Prototype napisał:

Muzyka było naprawdę świetna i 10/10 spokojnie mogę dać, bo jeszcze po serii jej słuchałem i słuchałem smile.

Oprawa muzyczna w Darker than Black 2 była fajna, ale jednak zdecydowanie najbardziej zwróciłem uwagę na OP gdyż tak ładne są wyjątkami w anime.

coellus napisał:

I może pamięć mi się zaciera (bo jednak obie serie widziałam dość dawno), ale te 4 oavki, które miały wyjaśnić, co się działo między jednym a drugim sezonem, aż tak wiele nie wyjaśniły.

Te OAVki wyjaśniły wszystko, a nawet więcej. Zarówno co to była za postać na końcu II sezonu, co się działo pomiędzy I, a II sezonem i jak to się stało, że Yin się zmieniła, dlaczego była w tej komorze w II sezonie. Jak również dlaczego powstał syndykat.

EDIT:

coellus napisał:

Co do drugiego: wyjaśniło tylko, co się stało między tą dwójką, ale jeśli chodzi o szczegóły dot. świata, kontraktorów, bramy itd., to niewiele.

Te OAVki miały tak naprawdę wyjaśnić tyko co się stało z Yin (i Hei) pomiędzy I, a II sezonem, a wyjaśniły o wiele więcej niż sądziłem.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2010-08-21 13:33:23)

#151 2010-08-21 13:11:14

coellus
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Dokładnie gdyż ona była wspaniała (bardzo sympatyczna i słodka, a zarazem potrafiła być bezlitosna)

Te OAVki wyjaśniły wszystko, a nawet więcej. Zarówno co to była za postać na końcu II sezonu, co się działo pomiędzy I, a II sezonem i jak to się stało, że Yin się zmieniła. Jak również dlaczego powstał syndykat.

Co do pierwszego fragmentu: Kenshiro, błagam, wykasuj ten plik txt, w którym masz charakterystykę wszystkich lolitek dla każdego anime, bo już odnoszę wrażenie, że ty to po prostu wklejasz niezależnie od anime.

Co do drugiego: wyjaśniło tylko, co się stało między tą dwójką, ale jeśli chodzi o szczegóły dot. świata, kontraktorów, bramy itd., to niewiele.

Ostatnio edytowany przez coellus (2010-08-21 13:12:45)

Ty dulowaty userze!

#152 2010-08-21 19:00:13

Prototype
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

Prototype gratuluje przymykania oczu na scenariusz i skupieniu się na małolacie.

Widzisz. Każdy ma swój indywidualny gust. Z wypowiedzi wnioskuje, że wyszukujesz najdrobniejszych szczegółów co w moim przypadku nie zwracam uwagi. Fakt niektóre z wymienionych można się przyczepić, ale gdybym tak patrzał na każdą serie, to bym wolał obejrzeć jakiś filmy akcji, oczywiście gdyby szukał realizmu, no ale oglądam anime za to że odrywam się od realizmu smile.

Dla mnie w anime liczy się głównie muzyka, klimat, postacie. fabuła, grafika, szczegóły, dziury już znacznie mniej. Można wywnioskować, że nie jestem wymagający, ale dzięki temu przy każdej praktycznie serii dobrze się bawię, a własnie to przy oglądaniu jest najistotniejsze. smile. Nie żebym każde anime oceniał tak wysoko, ale w tym wypadku, to inna sprawa. Anime przypadło mi bardzo do gustu.

Kenshiro

Tak jak mówisz. Postać bardzo mi się podobała i nadawała ten wspaniały klimat, no ale właśnie zakończenie niby happy, a zarazem przygnębiający.

Podobnie jak Ty również zwróciłem głównie uwagę na OP, bo naprawdę był świetny. Za każdym razem gdy puszczałem odcinek, to od początku do końca smile

coellus

Jakby nie patrzeć, to większość lolitek jest podobna XD

Ostatnio edytowany przez Prototype (2010-08-21 19:04:07)

#153 2010-08-21 20:42:14

Kenshiro
Użytkownik

Prototype zaskoczyłeś mnie aż tak niewymagającym podejściem do anime. Mimo, że w pewnych opiniach się  z tobą zgadzam to jednak niektóre mnie dziwią. Ja jednak oglądając anime zawsze zwracam uwagę na szczegóły choć szukanie dużego realizmu w Darker than Black (i wielu podobnych anime) nie ma większego sensu.

Prototype napisał:

Z wypowiedzi wnioskuje, że wyszukujesz najdrobniejszych szczegółów co w moim przypadku nie zwracam uwagi.

Ja podchodzę do tego w taki sposób. To znaczy zwracam uwagę na szczegóły (zarówno sens fabuły, jak i zachowania postaci) lecz nie obniżę znacząco oceny jeśli ogólnie anime ma fajny klimat (dobrze się ogląda), jest wciągające i polubię większość jego bohaterów. Owszem na temat większości mógłbym napisać wiele krytyki choć nie na tym polega oglądanie anime jak dla mnie.

Prototype napisał:

Fakt niektóre z wymienionych można się przyczepić, ale gdybym tak patrzał na każdą serie, to bym wolał obejrzeć jakiś filmy akcji, oczywiście gdyby szukał realizmu, no ale oglądam anime za to że odrywam się od realizmu smile.

Czyli mówisz, że filmy akcji to przykład realizmu, a anime to tego odwrotność.

Prototype napisał:

Dla mnie w anime liczy się głównie muzyka, klimat, postacie. fabuła, grafika, szczegóły, dziury już znacznie mniej.

A to już to co pisałem wcześniej. Możliwe, że fabularnie II sezon jest gorszy niż I, ale właśnie pod względem klimatu nawet bardziej mi się podobał. Na pewno fajna główna bohaterka miała na to wpływ. Yin w I sezonie to nie była ciekawa postać bo jednak nie w moim guście (za to w OAVkach była już fajniejsza).

Prototype napisał:

Jakby nie patrzeć, to większość lolitek jest podobna XD

Ciekawe w czym podobna. Jeśli chodzi o wygląd to może trochę tak, ale jakiegoś wyznacznika charakterów to nie ma.

Skowyt napisał:

Beznadziejna moc

Beznadziejna ? Ja bym powiedział, że jedna z najlepszych. Czyli doskonała broń o bardzo dużej mocy. Nieliczni kontraktorzy są tak silni. Jedyną jej wadą była mała szybkość działania.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2010-08-21 22:57:15)

#154 2010-08-21 22:49:43

Skowyt
Użytkownik

Naprawdę fajne anime. Jedyne co za bardzo mi się nie podobało to główna bohaterka:> Po obejrzeniu pierwszej części gdzie Hei zrobił na mnie duże wrażenie świetna postać tak samo jak Misaki (liczyłem na mały romans między nimi:P) to trochę zawiodłem się na dwójce... chociaż dziewczynka radziła sobie ale i tak naciągane to wszystko się wydawało. Beznadziejna moc ale zawsze jakoś daje radę i oczywiście w ostatnich odcinkach wszystko się rozkręca i na koniec pozostawia wiele pytań. Ale to już w paru anime doświadczyłem i nie wiem czy jest to zaletą czy wadą:>

#155 2010-08-22 01:49:42

Prototype
Użytkownik

Nie, nie źle się zrozumieliśmy xD. Chodziło mi o to że nie wymagam od anime realizmu, bo jak mam ochotę na coś głębokiego, to ciężki dobór w anime obecnie, bo już chyba wszystkie serie wybitne obejrzałem smile. Filmy wiadome, nie są rysowane, więc real sens , to miałem na myśli smile. Gdyby w każdym anime tylko pstrzone byłoby w stronę realizmu, to nudne byłoby, ale ja kocham anime wypełnione elementami Science-fiction, Fantasy. Wiem, że fabuła odgrywa bardzo znacząca część w anime, ale ja po prostu patrze na klimat, postacie i muzykę. Tak jak już powiedziałeś, gdy anime ma dobry klimat, dobrze się ogląda, to jest super. Jednak jest faktem, jak dojdzie do tego super fabuła, to już miód, ale z mojej perspektywy, to rzadkość takiego połączenia, a szkoda. I jak mówiłeś, fabuła jest odrobinę gorsza, ale klimat i muzyka naprawie wszystko smile.

Co do Lolitek, to miałem właśnie namyśli wygląd xD. Wiadome charakter zawsze ten jedyny smile

Stopka forum

© Animesub.info 2024