Nie jesteś zalogowany.
to jest wersja kompilacyjna
zapowiedziano też movie dziejący się 2 lata po 2 sezonie. Zapowiedziano również nowe mobile takie jak
Raphael Gundam, Gundam Zabanya, Gundam Harute, 00 Quan "T"
Serio, kompilacja... a czytasz czasem ze zrozumieniem tekstu co inni piszą Oo
Nic zgryźliwego aczkolwiek to samo... sam napisałem...
O filmie kinowym to wiadomo od momentu zakończenia emisji drugiej serii wystarczy dokładnie i do końca obejrzeć ostatni odcinek kończący g00.
Twoje porównanie do SEEDa jest nietrafione bowiem SEED czerpie z oryginału. Zresztą tak samo jak 00...
Po części jest to prawda aczkolwiek sam sobie przeczysz w tej wypowiedzi. Obie serie czerpią jak najbardziej z oryginały więc owe porównanie jest jak najbardziej trafione, a że tobie akurat nie pasuje cóż... kwestia podejścia indywidualnego... (zwłaszcza osoby oglądającej całość z dostępnych serii odnoszących się do jakichkolwiek uniwersum gundama, i bynajmniej nie chodzi w tym momencie o ciebie)
Ostatnio edytowany przez Isao (2010-01-18 08:39:06)
Serio, kompilacja... a czytasz czasem ze zrozumieniem tekstu co inni piszą Oo
Nic zgryźliwego aczkolwiek to samo... sam napisałem...
Widziałem, czytałem. Niestety nie widzę powodu dla którego i ja miałbym nie potwierdzić tego faktu. Sytuacja wygląda inaczej (klarowniej) kiedy więcej osób wspiera jedną wersję.
O filmie kinowym to wiadomo od momentu zakończenia emisji drugiej serii wystarczy dokładnie i do końca obejrzeć ostatni odcinek kończący g00.
Wiadomo to wtedy gdy osoby za to odpowiedzialne oficjalnie deklarują powstanie takiego filmu. Było mnóstwo serii, które skończyły się sugerując ciąg dalszy a nigdy sie go nie doczekały.
Po części jest to prawda aczkolwiek sam sobie przeczysz w tej wypowiedzi. Obie serie czerpią jak najbardziej z oryginały więc owe porównanie jest jak najbardziej trafione, a że tobie akurat nie pasuje cóż... kwestia podejścia indywidualnego...
Co najwyżej można porównać, która seria lepiej --> [śmieszniej/fajniej/bardziej interesująco] interpretuje lub przerabia oryginał. To tak jak robić remake oryginału na podstawie remaku. Owszem, można porównać to inaczej...ale wtedy to staje się mniej fachowe i pozbawione widoku z szerszej perspektywy.
O i przypomniało mi się jak OO nawiązywał do Zeta Gundam :/ kurdę aż się zdziwiłem gdy zobaczyłem żywcem wyjęte motywy Titans i powielone sceny takie jak Bright Noa dostaje po pysku od Titans i się buntuje / Sergei Smirnov dostaje po pysku od A-laws i sie buntuje xD
Może to nie była taka zła seria... Chociaż muszę przyznać, że w tamtym roku bardziej podobał mi się MACROSS F. Tak jakoś... był mniej chaotyczny i znacznie spójniejszy.
Ja bym to określił mianem odgrzewania kotleta. Jak bardzo lubię Gundamy, tak średnio mi się podoba, że nowe serie można określić w kilku słowach, np. 'To taka Zeta połączona z Wingiem'. Subtelne odniesienia do poprzednich serii - fajna rzecz i ich odnajdywanie może być niezłą zabawą. Ale przenoszenie całych struktur fabularnych...
Z utęsknieniem czekam na Unicorna - oby się nie okazało, że to taki 'Odwet Chara połączony z F91'
Z utęsknieniem czekam na Unicorna - oby się nie okazało, że to taki 'Odwet Chara połączony z F91'
xDDD
Można się dopatrywać podobieństw z innymi seriami ale przecież każda wnosi coś nowego od siebie. W dodatku każda jest integralną całością, która nie wymaga znajomości poprzednich bądź klasycznej serii. Jeśli chodzi o Uchu Seiki i Gundam U to chyba nie mamy się czego bać.
Isao napisał:O filmie kinowym to wiadomo od momentu zakończenia emisji drugiej serii wystarczy dokładnie i do końca obejrzeć ostatni odcinek kończący g00.
Wiadomo to wtedy gdy osoby za to odpowiedzialne oficjalnie deklarują powstanie takiego filmu. Było mnóstwo serii, które skończyły się sugerując ciąg dalszy a nigdy sie go nie doczekały.
Czyli 15 sekundowa zapowiedź na końcu ostatniego odcinka serii, to według Ciebie nie jest oficjalna zapowiedź?
To niby na co mam czekać?
GUndamy muszą być do siebie podobne - to chyba taka tradycja
Seed był kalką orginalnego uniwersum z 79, 00 bardziej zalatuje mi Wingiem (zwłaszcza główny bohater... i bohaterka - chociaż tutaj nie chcą się zabijać w co drugim odcinku)
jeśli ktoś szuka czegoś innego proponuje obejrzeć Gundama X, lub Turn A, chociaż i tutaj mamy odwołania do innych serii.
osobiście poza Unicornem czekam na dalsza czesć Gravity Front - przyznam się że cała seria renderowana przypadła mi do gustu
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Jest i kolejny trailer. W zasadzie to nic szczególnego z fabuły nie pokazuje czego by już w poprzednich promo nie było ale zawiera parę nowych ujęć,
nowy motyw przewodni (wykonywany chyba przez Uverworld ale pewności nie mam) no i "nową" i broń Lockona
Muszę powiedzieć że oba sezony są rewelacyjne (co prawda oglądałem je z rozbieżnością jednego roku - cholerna Thora -.-), szczególnie drugi. Wciąga i włącza się syndrom jeszcze jednego odcinka (aż w końcu robi się jasno, matka wstaje do roboty i krzyczy żeby iść spać XD ), no i pozostaje niedosyt po ostatnim odcinku, fajnie że będzie kinówka (w kinach we wrześniu, na BD pewno za półtora roku), choć wolałbym zamykające S3.
Teraz pozostało mi tylko zabrać się za zapomnianego przeze mnie Gundam SEED Destiny... poleci ktoś jeszcze jakieś wkręcającę się w baniak i wciągające gundamy?
0079, czyli najpierwsiejszy z 1979 (spoko, jest b. ładny remaster), a potem kontynuacja w postaci Zety - mojej ulubionej serii
W zasadzie jeśli chodzi o fabułę, to 00 jest średniawy (imo, oczywiście)...
[edit]
Co najważniejsze - jak już uczepisz się jakiegoś uniwersum, to trzymaj się jego chronologii, nie czasu wydawania.
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2010-05-12 22:44:52)
Co najważniejsze - jak już uczepisz się jakiegoś uniwersum, to trzymaj się jego chronologii, nie czasu wydawania.
No właśnie gdzieś mi wcięło stronkę (forum?) z chronologią serii do danego uniwersum. Po polsku to było z tego co pamiętam. A może nawet to tutaj na AnSi było i zniknęło w odmętach śmieciowatych tematów. Poda ktoś jak ma pod ręką?
W zasadzie jeśli chodzi o fabułę, to 00 jest średniawy (imo, oczywiście)...
Hmm... no w sumie. Poza tym niektóre postacie były irytujące (np. ta blondi z kikutem - Luiz xD czy też ten blond spaślak z A-Laws)... niektóre zaś fajne (Marie :3). Setsuny z początku nie lubiłem, ale potem się z nim oswoiłem. Wszystko wyważone.
Chronologia (mogłem coś pogmatwać - jeśli tak, to sorki):
Jeśli chcesz "zaliczyć" serie z najstarszego i najbardziej rozbudowanego uniwersum (UC), to zacznij od MSG 0079, po nim obejrzyj Gundam 0080: War in the Pocket i Gundam 08th MS Team, następnie Gundam 0083: Stardust Memory, potem fenomenalną ZETĘ (to właśnie moja ulubiona seria wśród Gundamów) i słabszą ZZ. Na koniec Chars' Counterattack. Trzy lata po odwecie Chara rozgrywa się Unicorn, ale ta seria dopiero wychodzi.
Potem kolejne pozycje z UC, czyli pełnometrażowy F91, następnie Victory Gundam. To chyba wszystko, co związane z UC, choć mogłem coś pominąć (beznadziejnego G Saviour opuściłem celowo). Jest jeszcze MS Igloo, ale tego nie oglądałem, więc nie wiem, gdzie umieścić.
Oprócz UC istnieje kilka innych universów Gundam, które można oglądać niezależnie od Universal Century. Są to:
After War (uważnay za alternatywną przyszłość UC):
-After War Gundam X (moja trzecia ulubiona seria wśród Gundamów)
CC (odległa przyszłość dla wszystkich innych uniwersów):
-Turn A Gundam
CE (cosmic era):
-Gundam SEED,
-Gundam SEED Destiny,
-Gundam SEED C.E. 73: Stargazer.
Anno Domini (daty według naszego kalendarza):
-Gundam 00,
-Gundam 00 2nd.
After Colony:
-Gundam Wing,
-Gundam Wing: Endless Waltz.
Future Century:
-G Gundam (jedyny Gundam utrzymany w konwencji super robot, czyli całkowicie nierealistyczny).
Są jeszcze oavki w stylu Seed MSV Astray, filmy kompilujące, speciale, Gundamy SD, itp. itd., ale takich ustrojstw ja już nie oglądałem, więc nie pomogę.
Możliwe, że zamiast pomóc, tylko jeszcze bardziej namieszałem, ale prościej nie dało się już tego chyba rozpisać:)
Post pochodzi z forum anime shinden, trochę go tylko zedytowałem, bo nie chciało mi się pisać od nowa:p
Jest jeszcze MS Igloo, ale tego nie oglądałem, więc nie wiem, gdzie umieścić.
Trzy serie OAV ukazujące wybrane fakty z Jednorocznej Wojny. Czas dziania się ten sam co 0079, 0080 i 8th MS Team, ale można obejrzeć w oderwaniu, od reszty, bo to 'jedynie' kawał dobrego filmu wojennego. Szeregowiec Rayan, Pluton, Kompania Braci (ogólnie - ukazanie wojny w sposób mało bohaterski) w przyszłości i nieoczojebnym 3D (mam na to alergię, ale oglądałem z przyjemnością). Łapaj za to, Kira, jak lubisz pesymistyczne filmy wojenne.
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2010-05-12 23:57:22)
potem fenomenalną ZETĘ (to właśnie moja ulubiona seria wśród Gundamów) i słabszą ZZ. Na koniec Chars' Counterattack. Trzy lata po odwecie Chara rozgrywa się Unicorn, ale ta seria dopiero wychodzi
ZZ jest po prostu specyficzny, po poważnej Zecie odpalenie ZZ kończy się bólem głowy albo śmiechem (w moim przypadku oba). Jednak jeśli ktoś ma zamiar obejrzeć w przyszłości Unicorna powinien się przez to przemóc, (sam tak zrobiłem mając to na uwadze).
Według reklamy na oficjalnej stronie, A wakening of Trailblazer na DVD i BD w sprzedaży już od 25 grudnia.
Czyli jak dobrze pójdzie to się obejrzy jeszcze w tym roku
OMFG, ta kinówka to czysta garobistość przepleciona akcją. Potrafi wycisnąć łzy, nawet lepiej niż war in the pocket. O ile seriami 00 lekko się rozczarowałem, to ta kinówka nadrabia. I jeszcze ta piękna kreska... szkoda, że fabularnie zostawia lekki niedosyt, do tego czuć jakby zbyt blisko vandreada/macrossa leżało.
Do tego różowe wybuchy w "filmie" ^^' Chyba czas zrobić maratonik 1 seria -> unicorn...
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
OMFG, ta kinówka to czysta garobistość przepleciona akcją. Potrafi wycisnąć łzy, nawet lepiej niż war in the pocket. O ile seriami 00 lekko się rozczarowałem, to ta kinówka nadrabia. I jeszcze ta piękna kreska... szkoda, że fabularnie zostawia lekki niedosyt, do tego czuć jakby zbyt blisko vandreada/macrossa leżało.
Do tego różowe wybuchy w "filmie" ^^' Chyba czas zrobić maratonik 1 seria -> unicorn...
Aż tak źle?
Aż tak źle?
A z którym kuzynem mam przyjemność?
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!