Nie jesteś zalogowany.
Oprócz bodziowego epka, chyba z tym SASu też coś nie tak jest :/
Ktoś miał 8 ep w angielskim wydaniu i były takie kolory? A napisy odpalają się u mnie tylko z Haili.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
qwig napisał:Oprócz bodziowego epka, chyba z tym SASu też coś nie tak jest :/
Ktoś miał 8 ep w angielskim wydaniu i były takie kolory? A napisy odpalają się u mnie tylko z Haili.
Ep od Aone nie jest jaśniejszy niż inne. Nie mam epka od SAS (nie dostałem linka swoją drogą), więc nie mam porównania.
btw. raw 2 epka od Zero-raws też ma 720x480 z wymuszonym 16/9 w mkvtoolnix i rozdzielczością 853x480, jestem ciekaw, czy i to by się wam źle odtwarzało. Jeśli byłby ktoś chętny to sprawdzić, wrzucę rawa na mu.
Dawaj, mogę sprawdzić.
Dawaj, mogę sprawdzić.
Waży 350mb, więc dam ci linka na pm za 1h i 30 minut około.
Chyba jednak lepiej by było, jakby sasowego epa zrobii "Kuzyni". Nie wiem jak on wygląda, ale skoro wypala ślepia od jasności... whatever.
Oprócz bodziowego epka, chyba z tym SASu też coś nie tak jest :/
Przy okazji - dlaczego nikt nie dał karaoke? Bo chciałem pograć sobie na instrumencie muzycznym do OPa/EDa :/
Daj zapis nutowy luib tabulaturę, to ci zrobię. Nie chce mi się szukać.
EDIT:
OMG jaki kontrast. ktoś chyba dupnął tweaka na 4.5. koder z wypalonym do granic mozliwoscie ceertekiem to zło! xD
Ostatnio edytowany przez Hatake (2010-12-15 15:45:31)
A ja już się domyślałem co może być problemem. Nawalenie filtrów do skryptu i skodowanie tego w taką oto papkę. QC to to nie miało chyba...
Ostatnio edytowany przez Quithe (2010-12-15 16:05:03)
Chyba nadszedł czas na zmiane monitora... masz Hatak przesadziłem z tweakiem
Mexis, możesz skodować jeszcze raz i przy podawaniu linków na MU da się wersję poprawioną z adnotacją.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Jakby ktoś jeszcze chciał sprawdzić epek od Zero:
http://www.megaupload.com/?d=T49BFEAD
Epek jest ok, wnioskuję zatem, że mam coś porypane z kodekami, szkoda gadać.
Ostatnio edytowany przez bodzio (2010-12-15 18:01:04)
U mnie epek od [justaway] w MPC wyświetla się prawidłowo. Kodeki niedawno zaktualizowane do najnowszej wersji.
U mnie epek od [justaway] w MPC wyświetla się prawidłowo. Kodeki niedawno zaktualizowane do najnowszej wersji.
Ok, to ja już zgłupiałem zupełnie xD
U mnie też hula poprawnie (na nowo postawiony system, MPC + CCCP).
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Potwierdzam, w K-Lite M w wersji coś około 6.4 (sprzed półtora miesiąca) wyświetla się poprawnie, ale tylko przy Overlay Mixer.
Chyba nadszedł czas na zmiane monitora... masz Hatak przesadziłem z tweakiem
Nie martw się, jak kodowałem na CRT kiedyś, to też ludzie marudzili, że czemu tak i siak. Nie było tak źle, bo monitor dobry i solidny do dzisiaj, ale jednak ludzie z LCD jeczeli jak cholera.
Ktoś wzywał?
W bitstreamie znajduje się [PAR 1:1 DAR 3:2], natomiast w kontenerze [PAR 186:157 DAR 279:157].
Czyli jak widać, dwie różne informacje o Aspect Ratio - zła w strumieniu i poprawna w kontenerze.
Dlatego przy różnych konfiguracjach kodeka/splittera/playera może się to różnie wyświetlać.
Mało tego, w wydaniach [SAS] i [HakutakSub] znajdują się dokładnie te same informacje o AR - zarówno w strumieniu, jak i kontenerze. A jakoś nikt w tej sprawie na nie nie narzekał.
Bo ma tu miejsce dziwny czynnik, wynikający z "metody" kodowania - którego niestety nie udało mi się dokładnie zbadać. (Trochę to tym pisałem na moim blogu.)
Możesz całkowicie usnąć informację o AR ze strumienia używając opcji: --engage remove_bitstream_ar_info w mkvmerge. Ale pamiętaj, że nie działa to przy remuksowaniu pliku mkv - musisz najpierw wymuksować strumień h264 i wmuksować go do mkv z tą opcją.
Natomiast do zmiany informacji AR w strumieniu znalazłem taki program, jednak coś mi to nie działa - tzn. wypluwa wadliwy plik mkv. Jakby co, używałem takiego ustawienia:
ffmpeg -i "[Anfo-Event]_Yakushiji_Ryoko_no_Kaiki_Jikenbo_-_02_[justaway][PL][141847E8].mkv" -vcodec copy -an -sn -vbsf h264_changesps=sar=32:27 "TEST.mkv"
Również przemuksowanie tego do mp4 (z ustawieniem poprawnego PAR), z tego co pamiętam, powinno zmienić AR w strumieniu.
Podsumowując, lepiej albo usunąć złą wartość AR ze strumienia, albo ustawić poprawną - z różnych względów polecałbym tę drugą opcję.
PS. Mam ogromną prośbę do koderów odcinków od [justaway], [SAS] i [HakutakSub] o odpisanie przebiegu kodowania (najlepiej na priv), czyli np. kodowanie w megui do h264, przemuksowanie do mkv w mkvmerge.
Mam ogromną prośbę do koderów odcinków od [justaway], [SAS] i [HakutakSub] o odpisanie przebiegu kodowania (najlepiej na priv), czyli np. kodowanie w megui do h264, przemuksowanie do mkv w mkvmerge.
Sam już nie pamiętam, jak kodowałem, wydaje mi się, że to było:
"AR-mkv-mkv: kodujemy w MeGUI* do .mkv, ustawiając DAR jako 4:3. Następnie ponownie muxujemy, ustawiając AR jako 16:9".
Tylko problem był taki, że kodowałem kilka razy, na różnych ustawieniach, przynajmniej raz też do h264 i chyba musiałbym znów pokombinować aż uzyskam ten sam efekt. Jak znajdę chwilę czasu, to spróbuję, bo jestem ciekaw w czym tkwi problem. Trzeba było od razu do 848x480 >.<
FAiM napisał:Mam ogromną prośbę do koderów odcinków od [justaway], [SAS] i [HakutakSub] o odpisanie przebiegu kodowania (najlepiej na priv), czyli np. kodowanie w megui do h264, przemuksowanie do mkv w mkvmerge.
Sam już nie pamiętam, jak kodowałem, wydaje mi się, że to było:
"AR-mkv-mkv: kodujemy w MeGUI* do .mkv, ustawiając DAR jako 4:3. Następnie ponownie muxujemy, ustawiając AR jako 16:9".
Tylko problem był taki, że kodowałem kilka razy, na różnych ustawieniach, przynajmniej raz też do h264 i chyba musiałbym znów pokombinować aż uzyskam ten sam efekt. Jak znajdę chwilę czasu, to spróbuję, bo jestem ciekaw w czym tkwi problem. Trzeba było od razu do 848x480 >.<
Dlatego ja daję mu 16:9, żeby sobie sam przeliczył i mu się zgadzało, niż żeby z góry mu ustalać co do piksela, bo pamiętam, że też miałem podobne problemy, jak już pisałem wyżej. I takie jak twój, i takie jak twój, z tym że wywalało mi błąd i nie chciało w ogóle ruszyć. Czyżby nieodgadniona zagadka/ukryty bug programistów? xD
Faim - po zapisaniu z Yatty avsa zostawiłem rozdzielczość taką, jaka jest w ISO, czyli 720x480, oczywiście przycinając czarne pasy i resajzując z powrotem do 4:3. W MeGUI kodowanie do mkv i potem 16:9 w toolnixie. Nie rozdzielczość, tylko 16:9. Może jak jest mkv w mkv, taka jajko niespodzianka, to wtedy się robi to, co ty myślisz? Nie łapie AR ze źródła?
Ostatnio edytowany przez Hatake (2010-12-15 23:05:03)
Przejrzałem pobieżnie wszystkie epki i poza wspomnianymi już problemami z epkiem [justaway] doszedł problem z epkiem [SAS-u] a mianowicie nie wyświetlają mi się napisy (no i i obraz jest przejaskrawiony, o czym już tu wspominano). Stąd moje pytanie, czy jest szansa, że w niedalekiej przyszłości pojawią się poprawione wersje tych subów?
P.S.
Jakiś pechowy ten "połówkowy" event, widać 2 eventy na rok to już ponad siły naszych dzielnych fansuberów. ;p