#1 2007-08-10 19:48:00

Zgrzyt
Użytkownik

Death Note: The Movie ,the Last name

Czy świata przepełnionego bólem, cierpieniem i złem, nie można zmenić?
Czy mając możliwość usunięcia zła z tego świata, ponieśli byście piętno grzechu które temu toważyszy.
Raito Yagami długo się nie zastanawiał pragnął stworzyć świat idealny stając się bogiem dla ludu i katem dla czyniących zło. Kaprys losu czy może pewnego znudzonego shinigami umożliwił mu to urzeczywistnić.
Tak oto XXI wiek zaowocował w masowe zgony w społeczności przestępczej, i 70% spadek przestępczości. Lud przywitał nowego zbawce Kire, jednak czy mordowanie każdego złego jest dobre? Czy to naprawdę sprawiedliwe? Jak widać nie, Kira ma wielu anty fanów, a w ich oczach jest jedynie mordercą. By właśnie to udowodnić grupa dochodzeniowa pod przewodnictwem uzdolnionego detektywa "L" spróbuje złapać rzekome ucieleśnienie sprawiedliwości.
Kto wygra to starcie? Która forma sprawiedliwości zatryumfuje? Cóż tego jak i innych rzeczy dowiecie się po zobaczeniu tego filmu smile

Tyle z skórnego i ogólnego opisu fabuły.(dla zapoznanych z anie/mangą i tak jest ona oczywista)
Musze jednak ostrzec że między filmami a anime/mangą jest od groma różnic. Mimo że motyw fabularny jest ten sam, sposób prowadzenia historii jak i jej elementy zostały znacznie zmienione. Zwłaszcza zakończenie które mnie wielce usatysfakcjonowało. Jeśli marzyła wam się wierna adaptacja będziecie jednak rozczarowani. Jedak co ważne film trzyma w napięciu i jest nastawiony na rozgrywkę logiczną.

Film ten od strony technicznej prezentuje nadzwyczaj dobrze, komputerowe postacie shinigami wypadły wręcz cudownie (Ryuk zwłaszcza), mój zachwyt uzasadniony tym że japoński animacje komputerowe w filmach są zazwyczaj ultra plastikowe.. Scenografia przyzwoita. Cóż o aktorstwie za wiele nie da się napisać, jest przeciętne, zawłaszcz że postacie drugo i trzecio planowe to jedyne tło. Co do postaci grających Yagami Raito i
L Lawlieta jestem rozczarowany ponieważ są pozbawione wdzięku i tego co w anime/mandze do nich przyciągało. Za to siostrzyczka Raito jest ^^.
Ścieszka dźwiękowa wypada jedynie przyzwoicie, Rem ma głos faceta, utwory Red Hot Chili Peppers wydają się być spokojne i optymistyczne. Brakuje jakiś mocniejszych motywów.

Film przyzwoity, jeden z lepszych japońskich filmów jakie ostatnio widziałem.
I za razem jeden z lepszych filmów zainspirowanych anime.(o ile nie odstrasza alternatywa)

I tak oto kończy się moja mini niby recenzja
=====SPOILER====
Zakończenie było fajne, Raito fajnie zginął. szkoda że nie było w filmie
Teru Mikami. I dobrze że w filmie nie ukazał się Near.

Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2007-08-10 19:49:26)

#2 2007-08-10 21:41:04

sw1ft
Użytkownik

Odp: Death Note: The Movie ,the Last name

Nom, death note to fantastyczna pozycja. Akurat w moim przypadku zaczalem od filmu, nie anime. smile_big Film podobał mi się bardzo, nawet namówiłem kilka osób do obejżenia, za co byli mi wdzięczni. Nie znali oni kina azjatyckiego, a death note to naprawdę pozycja z górnej półki. Zachęcam do obejżenia.

pozdro

#3 2007-09-02 19:56:23

rexo
Użytkownik

tak anime sub ma: http://animesub.info/szukaj.php?szukane=death+note+last .........

JAK KTOŚ NIE OGLĄDAŁ TO MOŻE LEPIEJ NIECH NIE CZYTA oczkod

A odnośnie Death Note to dobrze, że tak się zakończył smile, bo jak to kiedyś ktoś powiedział "nie tędy droga" do naprawiania świata smile, choć powiem zupełnie szczeże, że w przypadku niektórych osobników z miłą chęcią i czystym sumieniem bym użył death nota lub nawet klasycznej broni. Ale znów skazywanie masowo ludzi na śmierć raczej nie jest odpowiednie. I właśnie to anime miało takowy przekaz. Jeśli będzie chciało sie naprawić świat po "hitlerowsku" to to kompletnie nic nie da smile, bo wybije się jedych kretynow, morderców i przestępców, a przyjdą następni - błedne koło. Trzba zmienić tępą mętalność ludzką smile ale ja, gdy rozejżę się wokół siebie to wątpię, że istnieje taka możliwość bez totalnej zagłądy. Więć tworzy się następne koło... i tak do usranej śmierci smile.

Zastanawiając się nad sęsem tego anime można dojść do ciekawych wniosków i przemyśleń smile, choć przyznam że już tak od około 18 odcinka nie było to już tak Ciekawe anime jak w początkowych 18.
Miłego oglądania smile_big

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-09-02 20:18:39)

#4 2007-09-02 19:56:50

Laska
Użytkownik

Przecież są. Poszukaj dokładniej oczkod

#5 2007-09-02 20:13:55

ziom6270
Użytkownik

sorka miałem na myśli synchro do [Mishicorp-SARS]_Deathnote_Movie_-_2_The_Last_Name_[Live-Action][DVD][XVID][4ACD0D24]

#6 2009-06-04 13:24:20

KKnD
Zbanowany

fontani32678yp1.gif

#7 2011-01-14 14:32:31

kazik1990
Użytkownik

sygnaitachimu5.jpg

#8 2011-01-14 15:09:52

KieR
Użytkownik

kazik1990 napisał:

Tzn?

tumblr_static_bug.gif

#9 2011-01-14 15:19:32

Kensai
Użytkownik

A czym różni się to od kopiowania na rynek japoński serii Marvela?

#10 2011-01-14 15:21:58

Isao
Użytkownik

Efekt będzie zapewne jeden... powstanie większy shit niż pierwowzór *_*

edit dół:
Fakt, źle dobrane słowa smile pisząc, myślałem o anime i filmach jezor

Ostatnio edytowany przez Isao (2011-01-14 15:38:18)

#11 2011-01-14 15:25:43

coellus
Użytkownik

Isao napisał:

Efekt będzie zapewne jeden... powstanie większy shit niż pierwowzór *_*

Nie no, pierwowzór to manga, później anime, do tych dwóch raczej nie idzie się doczepić.
I ktoś z komentujących na filmwebie ma rację - nie znają ludzie świętości.

Ty dulowaty userze!

#12 2011-01-14 16:13:18

Qashqai
Użytkownik

Nie mogę się doczekać czytania komentarzy wściekłych fangirlów i fanboyów. ^^

Ostatnio edytowany przez Qashqai (2011-01-14 16:13:30)

Qashqai.png

#13 2011-01-14 16:17:14

Quithe
Użytkownik

Kensai napisał:

A czym różni się to od kopiowania na rynek japoński serii Marvela?

Nie masz racji. Każde marvelove anime nie jest kopią. Wszystkie historie zostały specjalnie napisane przez Ellisa i nie mają swoich pierwowzorów komiksowych. Podebatujemy nad tym, gdy dotrzesz na spotkanie smile_big

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#14 2011-01-14 16:22:42

KieR
Użytkownik

E tam, był DB, teraz DN, a w 2012 roku FMP i Ewangelia ma być w wersji amerykańskiej ^.^

tumblr_static_bug.gif

Stopka forum

© Animesub.info 2024