Nie jesteś zalogowany.
Temat przeczyszczony, reklamacji nie uwzględnia się. A teraz kilka punktów:
1. Wszelkie infa dotyczące opóźnionych serii zamieszczajcie w topikach o tych animcach, ewentualnie niech ktoś w "aktualnościach" stworzy temat zbiorczy.
2. O "Tokyo Magniytude 8.0" załóżcie temat (o ile jeszcze go nie ma).
3. To samo tyczy się kondycji współczesnych mediów.
4. Coś jeszcze? Chyba jedno, zachowajcie spokój i darujcie sobie naskoki na siebie, a głupie posty (we własnym mniemaniu) starajcie się ignorować.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Ma ktoś jakieś info odnośnie organizacji wyjazdu do Japonii i pomocy w odbudowie itp? Zamiast za dach nad głową i miskę ryżu. Rzeknę - "charytatywnie". Na pewno są jakieś grupy, coś a'la karitas...
Póki co, spróbuję dowiedzieć się czegoś w ambasadach. Może tam pomogą.
Bo tak sobie pomyślalem, że to dobry układ i okazja, i w każdej chwili jestem gotów tam pojechać. A na samodzielny wypad brakuje mi golda.
Jeśli ktoś chce pomóc japońcom, to może wpłacić pewną sumę na stronie w linku.
www.Kesenai.net
Kilka znanych grup fansubberskich już udzieliło pomocy.
Notke z tym linkiem można by było dać na stronie głównej ansi. Albo przypiąć nowy temat na czasz tej zbiórki, aby ci którzy chcą mogli wspomóc Japonię.
PS. Miło by było gdyby chętne grupy umieściły tą informację u siebie na forum/stronie, tak jak to zrobiło Zero-raws oraz inne grupy.
Ostatnio edytowany przez Shinuta (2011-03-12 17:27:44)
Ma ktoś jakieś info odnośnie organizacji wyjazdu do Japonii i pomocy w odbudowie itp? Zamiast za dach nad głową i miskę ryżu. Rzeknę - "charytatywnie". Na pewno są jakieś grupy, coś a'la karitas...
Póki co, spróbuję dowiedzieć się czegoś w ambasadach. Może tam pomogą.Bo tak sobie pomyślalem, że to dobry układ i okazja, i w każdej chwili jestem gotów tam pojechać. A na samodzielny wypad brakuje mi golda.
IMO za drogo wyszłoby wysłanie niewykwalifikowanego (bez obrazy oczywiście, ale zakładam z góry, że nie jesteś z zawodu ratownikiem/budowlańcem/lekarzem) wolontariusza do Japonii. Musieliby zapewnić ci przecież nocleg, wyżywienie itp., więc sądzę, że to raczej nie wypali. Poza tym Japońce sami w mig się odbudują, to nie Haiti .
marcin2 napisał:Ma ktoś jakieś info odnośnie organizacji wyjazdu do Japonii i pomocy w odbudowie itp? Zamiast za dach nad głową i miskę ryżu. Rzeknę - "charytatywnie". Na pewno są jakieś grupy, coś a'la karitas...
Póki co, spróbuję dowiedzieć się czegoś w ambasadach. Może tam pomogą.Bo tak sobie pomyślalem, że to dobry układ i okazja, i w każdej chwili jestem gotów tam pojechać. A na samodzielny wypad brakuje mi golda.
IMO za drogo wyszłoby wysłanie niewykwalifikowanego (bez obrazy oczywiście, ale zakładam z góry, że nie jesteś z zawodu ratownikiem/budowlańcem/lekarzem) wolontariusza do Japonii. Musieliby zapewnić ci przecież nocleg, wyżywienie itp., więc sądzę, że to raczej nie wypali. Poza tym Japońce sami w mig się odbudują, to nie Haiti
.
Przemknęło mi to przez myśl.
Mimo iż praca byłaby za free, zakwaterowanie i wyżywienie są wysokie.
Czyli plus-minus = kicha.
;/
Wolontariusze byli by opłacani przez zewnętrzne organizacje(Czerwony Krzyż itp.) odpoczynek pewnie był by w specjalnych namiotach, ewentualnie w domach hotelach życzliwych Japończyków, wyżywienie na pewno było by sprowadzane z zewnątrz, tyle upraw i terenów rolniczych zniszczonych, że ciężko było by wyżywić samych Japończyków, skoro oni już wcześniej kupowali duże ilości jedzenia za granicą.
Jeśli ktoś chce pomóc japońcom, to może wpłacić pewną sumę na stronie w linku.
www.Kesenai.netKilka znanych grup fansubberskich już udzieliło pomocy.
Notke z tym linkiem można by było dać na stronie głównej ansi. Albo przypiąć nowy temat na czasz tej zbiórki, aby ci którzy chcą mogli wspomóc Japonię.
PS. Miło by było gdyby chętne grupy umieściły tą informację u siebie na forum/stronie, tak jak to zrobiło Zero-raws oraz inne grupy.
W ogóle mnie to nie przekonuje. Byli fansuberzy nagle przeradzają się w organizację non-profit, o której nie ma właściwie żadnych informacji. Kto chce ryzykować, jego sprawa.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Tak jak do tej pory. Fala przeszła tylko kilka metrów w górę i to od wschodu. W wyżej położonych rejonach i na wschodzie kraju pola najprawdopodobniej zostały nietknięte. Poza tym żywi ich Pacyfik i morze.
Byłem wolontariuszem przez 9 miesięcy i więcej nie będzie. Teraz mi nawet papierka na to nie chcą wystawić.
Ostatnio edytowany przez duch_84 (2011-03-12 20:25:11)
@Up
Pomagałeś dla papierka? Czy żeby komuś pomóc?
Shinuta napisał:Jeśli ktoś chce pomóc japońcom, to może wpłacić pewną sumę na stronie w linku.
www.Kesenai.netKilka znanych grup fansubberskich już udzieliło pomocy.
W ogóle mnie to nie przekonuje. Byli fansuberzy nagle przeradzają się w organizację non-profit, o której nie ma właściwie żadnych informacji. Kto chce ryzykować, jego sprawa.
Jak przesyłać kasę, to tylko w pewne miejsca, bo ludzie czasami zrobią wszystko, zeby tylko trochę kasy zdobyć.
@Down
Ale wpisywać coś do CV, jeśli się nie ma potwierdzenia to też głupota.
Ostatnio edytowany przez Luk4S (2011-03-12 21:40:34)
Żeby pomóc, ale jak później szukasz pracy to papierek jest przydatny. Jak masz to w CV, to zawsze mogą cię spytać na rozmowie czy nasz jakiś dokument na potwierdzenie. Jak nie to mogą ci nie uwierzyć i możesz wyjść na oszusta, albo co gorsze na frajera jeśli na tobie zarabiano.
niestety będzie kilka tys. zabitych .
"Według ostatnich danych w następstwie trzęsienia ziemi, tsunami, które po nim nastąpiło, i wstrząsów wtórnych w Japonii zginęło i zaginęło ponad 1800 osób. Władze dotkniętej kataklizmem tsunami prefektury Miyagi poinformowały, że nie można się doliczyć 9500 mieszkańców miejscowości Minamisanriku. To, jak pisze agencja Kyodo, ponad połowa 17-tysięcznej ludności tej miejscowości."
A jak się czyta komentarze na różnych portalach pod zdjęciami, to standardowe internetowe piekiełko (nie wiem czy polskie piekiełko, bo nie mam oglądu na inne kraje). Trolling w takich sytuacjach...naprawde niezłe prymitywy tam pisują. Co do rasizmu, to na szczęście z tym się nie spotkałem.
Słyszał, czytał ktoś coś na temat zaginięcia ziomeczka co rysuje Berserkera?
Chciałem przeczytać cały temat, ale po przejrzeniu paru postów niestety zrezygnowałem, bo poziom żenujący. dobrze, że lilith zauważyła sprowadzenie dyskusji do poziomu klozetowego. Słabo.
Ja chciałem się tylko skupić na ekonomicznych skutkach tej katastrofy (tragedii, nie da się ukryć), nie zamierzam być wojownikiem moralności w internecie ani hipokrytą.
Btw, jacyś specjaliści od ekonomi na TVN24 mowili, że może ten kryzys dobrze wyjdzie na gospodarke Japońską, ponieważ może znów ruszą z kopyta, a nie będą stać w miejscu xD
Polecam przeczytać artykuł na parkiet.com. Zapewne przewidywania ekonomistów co do tego, że gospodarka japońska udźwignie się po tym tsunami i nastąpi znaczne pobudzenie, ale moim zdaniem w długim okresie. Obecnie poza katastrofą, sytuacja ekonomiczna Japonii i Japończyków nie jest ciekawa. Dług publiczny na poziomie 200 % PKB, społeczeństwo starzejące się, masa ludzi na emeryturach na których utrzymanie wypruwają sobie flaki Japończycy w wieku produkcyjnym, bo przecież ktoś musi pracować na ich emerytury (a tajemnicą nie jest, że dziadki trzymają grubą kasę). No i teraz to trzęsienie ziemi. Nie łatwo im będzie się podnieść, oj niełatwo. Poza tym, giełda japońska od dawna jest jedną z najbardziej nudnych giełd światowych bo praktycznie stoi w miejscu. Przez trzęsienie będzie jeszcze nie ciekawiej, same spadki, elektrownia atomowa wyłączona, Nissan i Honda zawieszają produkcję.
A jak wpłynie na gospodarkę światową? Pewnie w nieznacznym stopniu, ale zobaczymy w ciągu następnych paru tygodni, dodatkowo sytuacja w afryce północnej też nieźle daje w kość branży naftowej. W piątek na GPW było czerwono, ale od nowego tygodniu podejrzewam, że wszystko wróci do normy (na polski rynku ofk).
No i Tokyo Tower pod wpływem trzęsienia się zakrzywiło. Ale to akurat jest mało znaczące w całej tej nieprzyjemnej sytuacji.
Ostatnio edytowany przez Maniack (2011-03-13 02:01:34)
U Horrible to samo.
http://www.horriblesubs.org
To tylko taka ciekawostka .
mam takie pytanie otóż 1 czerwca z zoną i znajomymi lecimy do Japonii.Bilety juz mamy kupione ,myślicie ze będzie można spokojnie tam spędzić czas??? Wie ktoś może czy lotnisko Tokyo-Narita funkcjonuje??
Do czerwca wszystko w miarę powinno się uspokoić.
O ile dobrze wiem, Narita nie przyjmuje tymczasowo lotów. Szczególów poszukaj bezpośrednio w linku google, dotyczącym Japonii (pod nazwą)
O tu --> http://www.google.com/crisisresponse/ja … e2011.html
PS. Ewentualnie możesz wylądować w innym mieście i dojechać pociągiem.
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2011-03-13 23:40:17)
właśnie najgorsze ,ze teraz jest problem z tymi elektrowniami:(
właśnie najgorsze ,ze teraz jest problem z tymi elektrowniami:(
No niby do czerwca jeszcze dużo czasu ale...
Tutaj artykuł: http://www.pb.pl/2/a/2011/03/13/Kan_to_ … _swiatowej
Wg niego, największym problemem będzie więc energetyka, która właściwie wpływa na wszystkie wielkie branże przemysłu. Jestem ciekaw jak zachowywać się będzie jutro giełda, zarówno u nas jak i w Japonii. Ciekawe ile czasu zajmie usunięcie skutków trzęsienia w elektrowniach aby zapewnić Japonii w miarę pewny dopływu energii elektrycznej?
Hyuga napisał:właśnie najgorsze ,ze teraz jest problem z tymi elektrowniami:(
No niby do czerwca jeszcze dużo czasu ale...
Tutaj artykuł: http://www.pb.pl/2/a/2011/03/13/Kan_to_ … _swiatowej
Wg niego, największym problemem będzie więc energetyka, która właściwie wpływa na wszystkie wielkie branże przemysłu. Jestem ciekaw jak zachowywać się będzie jutro giełda, zarówno u nas jak i w Japonii. Ciekawe ile czasu zajmie usunięcie skutków trzęsienia w elektrowniach aby zapewnić Japonii w miarę pewny dopływu energii elektrycznej?
Elektrownie jak elektrownie. Gorzej jest z samym tranzytem energii z powodu zgładzonych przez masy trakcji. A żeby postawić nowe słupy, trzeba wpierw zrobić porządek z tym całym bajzlem, a są to - jak wiadomo - tysiące ton syfu; czasem całe powalone budynki. A to z kolei potrwa kilka tygodni.
Spokojnie, Japonia już pracuje nad tematem, zatrudnili nawet Goku.
A tak na poważnie to bankowo ich rząd opracował już dawno procedury postępowania w sytuacjach kryzysowych. To jest raczej bardzo zdyscyplinowany kraj więc uwiną się w miarę szybko i sprawnie. W końcu nie od dzisiaj "KKW" znajduje się w strefie zagrożonej tsunami .