Nie jesteś zalogowany.
Faim:
Chyba jednak HT coś daje, bo przy wykorzystaniu jednego "rdzenia" plik ścina gorzej niż przy wykorzystaniu dwóch. Tyle że tak samo wygląda zużycie procesora na zwykłym libavcodec, jak na ffmpeg-mt, nie wiem, czy to wina tego, że ht tylko udaje dwa rdzenie.
Ober, mocny procesor dwurdzeniowy będzie lepszy od średniego nawet ośmiordzeniowca, jeśli będziemy na nim odpalać coś, co wykorzystuje tylko dwa rdzenie (albo jeden), stąd wzięło się moje pytanie - jeśli nie byłoby kodeka wykorzystującego więcej niż dwa rdzenie, to kupowanie pro procesorów, mogących obsłużyć wiele wątków równocześnie, byłoby w tym wypadku zbędne. Ale wyczytałem na necie, że ffmpeg-mt jednak pozwala na wykorzystanie pełnej mocy multirdzeniowców (sam tego nie sprawdzę z jasnej przyczyny), więc sprawa wyjaśniona
Ja nie używam żadnego wspomagania sprzętowego ze strony grafiki.
Przy użyciu libavcodec tylko niektóre rdzenie są wykorzystywane, a przy ffmpeg-mt jest prawie idealnie.
Zrobiłem zrzut ekranu jak wygląda wykorzystanie przy takim kodeku 6 prawdziwych rdzeni (anime BD 1920x1080).
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-04-27 21:49:50)
A pokaż zużycie przy odtworzeniu karaoke z efektami w ass, cwaniaku.
Zostaw go, zaszalał tu tymi sześcioma rdzeniami, na dodatek prawdziwymi. A ja się czułem taki bogaty z tymi moimi dwoma. Chyba trzeba coś mocniejszego kupić, hehe.
A tak szczerze, po co? Jeśli pogrywasz w gry, to mogę zrozumieć, ale jeśli do anime BD kupiłeś 6-rdzeniowy proc, to pogratulować.