Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Witam.
Od niedawna mam nowy komputer z Windows 7 i zauważyłem, że jakość obrazu i napisów jest słabsza, niż w przypadku starego komputera, na którym były zainstalowane te same kodeki i odtwarzacz (MPC + CCCP), ale był Windows XP.
Ustawieniami się bawiłem, ustawiałem różne konfigurację, ale jakość i tak się nie zmieniła.
Zaglądałem też do różnych poradników w necie, no ale nic z tego .
I po prostu nie wiem co mam zrobić, aby jakość była lepsza.
Proszę o pomoc
Ostatnio edytowany przez drakoosek (2011-05-04 13:36:29)
Nie masz aktywnego CoreAVC? Ja tam jestem ślepy, ale niektórzy uważają, że właśnie pogarsza jakość obrazu.
Pobierz najnowsze wersje wszystkich programów, jeśli je masz to baw się dalej konfiguracjami i próbuj każdej opcji, czasem jedna pierdółka może za wszystkim stać.
Nie wiem jak wygląda dokładnie twój "zły obraz" i nigdy na oczy nie widziałem Windowsa 7, ale pewnie jest gdzieś na zagranicznych forach dokładnie opisane jak sobie z tym poradzić.
Nie masz aktywnego CoreAVC? Ja tam jestem ślepy, ale niektórzy uważają, że właśnie pogarsza jakość obrazu.
Jak sprawdzić czy jest aktywowany?
Pobierz najnowsze wersje wszystkich programów, jeśli je masz to baw się dalej konfiguracjami i próbuj każdej opcji, czasem jedna pierdółka może za wszystkim stać.
Nie wiem jak wygląda dokładnie twój "zły obraz" i nigdy na oczy nie widziałem Windowsa 7, ale pewnie jest gdzieś na zagranicznych forach dokładnie opisane jak sobie z tym poradzić.
Jeszcze coś zepsuje i w ogóle nie będzie mi działało .
Szukałem trochę w Google, no ale ja nie umiem szukać, więc nic ciekawego na ten temat nie znalazłem.
Aha, a macie może jakieś sprawdzone configi dla MPC, ffdshow itp? Trochę poprzestawiałem, niby różnicy nie widać, ale może jak użyje kogoś konfig, to się polepszy.
W cccp nie ma CoreAVC więc nie może on być aktywny, po drugie cccp to już przestarzałe kodeki skoro nawet Kira, który uważał je za cud świata zmienił je na K-lite. Po trzecie, skoro uważasz, że jakość jest gorsza, to sprawdź na innych playerach, np kmplayer, ma własne kodeki, więc nie będzie używał cccp i jeśli rzeczywiście to ich wina, to jakość powinna się polepszyć.
What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu
Jeszcze coś zepsuje i w ogóle nie będzie mi działało .
To nie jest zabawa w kasowanie plików z system32, jeśli coś się schrzani to dajesz ustawienia defaultowe i jesteś w punkcie wyjścia.
Najlepiej posłuchaj kolegi powyżej, nie musisz być hardkorem, który używa CCCP jak ja i kilku innych towarzyszy.
Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2011-05-04 18:25:57)
po drugie cccp to już przestarzałe kodeki skoro nawet Kira, który uważał je za cud świata zmienił je na K-lite.
Nowsze != stabilne/lepsze
Klite to nieskonfigurowany gniot, potwierdza to over 9000 tematów tutaj.
Poza tym, po co grzebiecie w kodekach, chłopie, zajrzyj w MPC do "Output" albo w PL wersji "Strumień wyjścia" w opcjach i spróbuj ustawić Haali render albo EVR custom.
sprawdź też ustawienia sterowników, może tam masz nagrzebane.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
W Player-> Shaders ustawiłem 16-235 -> 0-255 [SD][HD] i jakość tak jakby się troszeczkę polepszyła.
Sprawdziłem tego KMPlayera i w MPC lepiej wygląda obraz po ustawieniu tego shadera.
Aha i zauważyłem, że nie odtwarza mi przez ffdshow tylko Haali Media Spliter (ikonka w trayu). Może tak być, że to przez to jakość jest inna?
I jak mogę zmienić, aby odtwarzało mi przez ffdshow? To chyba coś się w External/Internal Filters robi, ale próbowałem wczytywać jakieś ffdshow ale i tak nic to nie dało.
No i napisów wbudowanych mi nie wczytuje, przez to, że odtwarza przez haali media spliter .
Ostatnio edytowany przez drakoosek (2011-05-04 17:24:56)
DirectX'a najnowszego macie towarzyszu?
DirectX najnowszy.
stery karty graficznej najnowsze macie?
Mam kodeki CCCP i właśnie się coś poprzestawiało i nie leci przez ffdshow ;/
@szyderca
stery najnowsze
Ostatnio edytowany przez drakoosek (2011-05-04 18:31:00)
To najlepiej weź przeinstaluj z defaultowymi ustawieniami, bo tłumaczenie jak przestawić to by było po staremu może trochę potrwać :v
EDIT: Imo powinieneś pogrzebać w ustawieniach rendera/kolorów w panelu sterowników. Bo jakby nie patrzeć, to render (Ta opcja output w MPC o której mówiłem) decyduje o konwersji kolorów, a stery o wyświetlaniu, kodeki w zasadzie nie grają tu większej roli.
Ostatnio edytowany przez Tai_ (2011-05-04 18:46:02)
po drugie cccp to już przestarzałe kodeki skoro nawet Kira, który uważał je za cud świata zmienił je na K-lite
cccp to paczka z kodekami a nie kodeki. K-Lite ma to samo tylko więcej zbędnego badziewia zaśmiecającego system.
cccp daje możliwość obsługi coreavc, ale w paczce jej nie ma - z prostego powodu: jest płatne rozwiązanie i umieszczanie triala byłoby idiotyczne...
http://www.cccp-project.net/wiki/index. … le=CoreAVC
Jeśli chce się mieć aktualne wersje wystarczy korzystać z kanału beta projektu cccp lub po prostu ręcznie aktualizować te kilka skladników (ffdshow, haali, mpc-hc, vsfilter).
@topic
Może pokarzesz zrzut ekranu podczas odtwarzania filmu?
zmieniłeś na render, który wymaga wewnętrznego filtra napisów. Są oznaczone dwoma gwiazdkami w karcie 'output' lub 'strumień wyjściowy'. A takim przypadku należy włączyć napisy w mpc (normalnie idą przez zewnętrzny vsfilter).
Poza tym nie zauważyłem abyś pisał, że usunąłeś cccp i spróbowałeś ponownej instalacji. Oczywiście z wyczyszczeniem rejestru (ccleaner powinien wystarczyć) i restartem komputera. Foldery w Program Files czy miejscu instalacji też należy pokasować, gdyż pliku konfiguracyjne mogą tam pozostać.
Instalowałem u brata na Win7 cccp i wszystko pięknie chodzi na standardowych ustawieniach. Generalnie nie warto się bawić w żadne korekcje, filtry etc. To może być przydatne przy starych filmach w słabej jakości. Nawet instalacja zaawansowanego rendera madVR, który ma znacznie więcej opcji i algorytmow korekcji niż inne, nie wpływa zauważalnie na jakość (chociaż przy upscale z 240/360p do 720p widać małą poprawę).
Anyway, zainstaluj wszystko jeszcze raz i spróbuj tak:
reszta to ustawienia domyślne. Jako render możesz wybrać Haali, ja mam EVR custom pres. gdyż korzystam z trybu DXVA.
Ostatnio edytowany przez Subarashi (2011-05-04 22:32:31)
Kombinacje, że głowa mała... W żadnym stopniu nie jestem ekspertem, ale co tak mu wciąż polecacie te CCCP? Ja mam W7, K-Lite, czyli zaśmiecające system badziewie, a śmiga. Kwestia konfiguracji (vsfilter out). To nic, że komunistyczne kodeki są w tyle, a K-Lite jest często aktualizowany... Lecz mniejsza z tym. Tak jak pisał @Subarashi przydałby się screenshot, czy głębsze wyjaśnienia, bo ciężko załapać o co kaman z tą "słabszą jakością".
Jestem niemal pewny ,że chodzi o coś takiego.
Ostatnio edytowany przez vastolord (2011-05-05 14:20:50)
Strony 1