#41 2009-02-12 18:53:44

FAiM
Użytkownik

Odp: "Akira" blu-ray - już jest! (jaki dzwięk!!)

anonymous napisał:

Zauważ tylko że z dts nie ma takich problemow jak z flackiem. Nie mówiąc o obciążeniu jakie generuje flac. Do wyboru do koloru. Tym razem Thora zdecydował zrobić DTS i tyle....
Wcześniej narzekali na thora ze za dużo, to nic nie daje a teraz chwalą zx bo jest lossless. ehh
Poza tym thora ma 6.1 (DTS-ES) a nie 5.1, jak ktoś tu błędnie pisał. Bo anidb tak pisze...

jakie problemy z flac? z tego co wiem, to ma małe wymagania i najmniejsze z bezstratnych...

K5Cqyo6.png?1

#42 2009-02-12 19:06:27

anonymous
Użytkownik

Po czym twierdzisz ze "wiem najlepiej" ??
No to zależy co kto woli. Czy chce 1080p i wepchnąć to na dvd9, czy 720p.
I wg mnie, nie prawda, że stare anime kompresują się lepiej (przynajmniej nie zawsze). Jest w nich sporo ziarna i innych form pokazujących wiek i styl anime z tamtych lat. By to zatrzymać też trzeba się "nagimnastykować".
A te 8.5GB to i tak jest za duzo na dvd9 wiec jest ten sam problem co z 720p.

edit:
Sporo jeśli nie większość odtwarzaczy ma problemy z flackiem i może nie być dzwięku.
Na pc jest łatwiej ale też są problemy z tym kodekiem.
Poza tym przy flac musisz w locie dekompresować audio 6.1 o wysokim bitrate. to nie to samo co zwykły rip z cd smile

Ostatnio edytowany przez anonymous (2009-02-12 22:13:26)

#43 2009-02-12 19:15:27

anonymous
Użytkownik

oops double post. ->usunąć

Ostatnio edytowany przez anonymous (2009-02-12 19:16:17)

#44 2009-02-13 04:48:27

Kilgur
Użytkownik

anonymous poprostu takie mam odczucie czytajac twoje posty smile swoja droga thora nie nalezy do robiacych male ripy, gdzie u jednych 720p zajmuje max 2 gb thora ma najczesciej 4.3 gb. Mi to ogolnie nie przeszkadza, jesli nie przekraczali dvd5, kiedys robilem sobie porownania roznych grup i ja tam roznicy nie widzialem pomiedzy relkami 2 i 4.3 w 720p, a sprawdzalem na swoim lcd z wypasiana matryca smile jak i na wielkim tv full hd  smile

ara ara...

#45 2009-02-13 12:54:34

anonymous
Użytkownik

fakt, nie należą, ale zauważ, że u nich nie uświadczysz makrobloków. Czy innych "prezentów" jak u innych grup. Dlatego końcowy rozmiar jest większy. I tu się potwierdza moja (i nie tylko moja) teoria, że ludzie płaczą gdy rozmiar jest duży ale w wiekszosci przypadków najwięcej gdy przekracza wielkość 4.4GB a taka jest wielkość dvd5.
Thora "pochodzi" ze stronki na której jest tylko HD i tylko ripy najwyższej jakości. Tam nie ma mowy o jakichs septicach, sinnersach...bla, bla. Jeśli jakis encoder ma czas to zazwyczaj ich ripy są wymieniane ripami tych encoderow: esira, ill'a, ctlrhd czy innych grup. No chyba, ze rip jest zadowalający to zostaje... Tak to już jest. Thora jest nastawiona na jakość a jeśli sie to komuś nie podoba to ma wolny wybór.  Może wybrac inna grupę...
Dawno, była już dyskusja, czemu to nie robią dvd5. Ano temu bo utrata jakości jest czasami zbyt duża. Dlatego robią do rozmiaru 6.5GB i często dają lepszy dzwięk(co do dzwięku: dts to dts na dodatek 1.5mbit czy to mało by tym razem ganić esira, ze zrobili dts-es z bezstratnej ścieżki?). Jeśli ktoś woli gorszy dzwięk zeby się zmieściło na dvd5, a jeśli ktoś ma czas, to robią ripa w dvd5+DD.
Wiadomo, każdemu się zdarzały wpadki i esir(thor) nie jest wyjątkiem.
I bynajmniej, nie wiem po jakich postach masz odczucie ze "wiem lepiej". To co mówiłem było prawdą, a jeśli nie to było to nieporozumienie. Jak w przypadku dzwięku...

Ostatnio edytowany przez anonymous (2009-02-13 13:01:31)

#46 2009-02-13 16:33:30

Kilgur
Użytkownik

anonymous ah widze ze sie niezbyt rozumiemy smile ja caly czas mowie o grupach "robiacych" w anime, a ty o grupach live-action. Obie te rzeczy inaczej sie koduje, do tego grupy kodujace anime maja o wiele wieksze doswiadczenie w kodowaniu x.264, zaczeli uzywac go kilka lat wczesniej, wiec nie dziwi mnie ze wielkosci plikow tak sie roznia smile Jesli chodzi o grupy od live-action to zapewne wiekszosc jadzie z automatow, widzialem ostatnio kilka ripow 720p wielkosci 4.45 gb jakies 70 mb ponad dvd5 poprostu zal.pl. Sam pamietam jeden dvdrip anime Dragon ball w x.264 zajmowal okolo 100 mb i mial jakosc porownywalna z ripami xvid 250 mb smile

ara ara...

#47 2009-06-15 14:46:46

ODIN
Użytkownik

Moje życzenia są piękne jak marzenia lecz moje marzenia są nie do spełnienia...

#48 2011-07-28 00:38:46

Kenshiro
Użytkownik

Właśnie dzisiaj obejrzałem to anime. Po pierwsze dlatego, że dużo się o nim mówiło, a po drugie skoro jest nawet wersja Blu-Ray to wiadomo, że jakość będzie świetna.

Prawdę mówiąc jest duża różnica w stosunku do prawie wszystkich współczesnych anime. Film miał specyficzny klimat i ta przemoc była inaczej ukazana bo tak bezpośrednio i zwyczajnie.

Fabularnie anime mnie trochę zawiodło (szczególnie ostatnie kilkanaście minut) bo jednak nie przyłożyli się do tego aspektu. Dosyć mocno niedorzeczne było w wielu scenach.
Głównie postawili na widowiskowość i sceny akcji.

Animacja była bardzo dobra, a styl kreski całkiem fajny.

Jak dla mnie 8.5/10.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-07-28 00:40:17)

Stopka forum

© Animesub.info 2024