#221 2011-08-10 15:15:30

fri
Użytkownik

Odp: Kara No Kyoukai - Type Moon znów pokaze klase?

Nie lubię nikogo hamować, ale wolałbym, żeby na ANSI nie było drugiej kopii... Postaram się skończyć je jak najszybciej, zaraz się za to zabieram.

#222 2011-08-10 15:25:25

Hunter Killer
Moderator

A do jakiej wersji napisy robisz (wiem że blue-ray) ale jakiej grupy ?  Coalgirls ?

155222.jpg zzsldjt.png

#223 2011-08-10 15:26:30

marek2fgc
Użytkownik

Dla mnie najrozsądniej byłoby zrobienie synchra do coalgirls i QTS. Ja już oglądnąłem w BD i nie jest trudno przerobić czasówkę napisów na ANSI.

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2011-08-10 15:27:05)

#224 2011-08-10 16:46:00

zoltan
Użytkownik

fri - zapał wrócił smile

baner_my_animelist.pngbaner_tapety_anime.png

#225 2011-08-10 18:26:08

fri
Użytkownik

Najpierw zrobię Coalgirls. QTS praktycznie zrobi się przez to samoczynnie (wystarczy skopiować te od Coalgirls, zmienić timing o parę milisekund i dodać paczkę z fontami). Nie jestem pewien, czy jest sens robić też synchro do gg aka 66 aka Pretentious.

W każdym razie, filmy 1, 2 i 4 już są zrobione i wystarczy poprawić w nich parę detali. Sporo pomaga mi AutoHotkey, bo dzięki niemu szybko kopiuję tekst z jednego okna do drugiego - jeśli ktoś jest zainteresowany, kod wygląda tak:

Pokaż spoiler
#KeyHistory 0
#NoTrayIcon
SetKeyDelay, 50
SetTitleMatchMode, 2
SetStoreCapslockMode, off

#IfWinActive, Aegisub
CapsLock & S::
  Send {Click, 250, 170}        ; kliknij w miejscu okna edycji; wspolrzedne moga sie roznic zaleznie od rozdzielczosci; u mnie 1280x800
  Sleep 100                            ; sporo opoznien, zeby wyeliminowac missclicki
  Send {End}+{Home}^c      ; zaznacz linie i ja skopiuj
  Sleep 100
  Send !{Tab}                        ; przejdz do drugiego okna (upewnij sie, ze bylo to ostatnio aktywne okno)
  Sleep 100
  Send {Click, 250, 170}^a^v   ; zastap poprzedni tekst tym ze schowka
  Sleep 100
  Send {Enter}                       ; akceptuj zmiany w linii i przejdz do kolejnej
  Sleep 100
  Send !{Tab}                        ; z powrotem do okna zrodlowego
  Sleep 100
  Send {Click, 250, 170}         ; ponowne klikniecie do okna edycji w pierwszym oknie
  Sleep 100
  Send {Enter}                       ; przejscie do kolejnej linii
return
#IfWinActive

Otwierasz dwa okna Aegisuba - jedno ze źródłem (w moim przypadku: suby do DVD), drugie z plikiem docelowym (wyekstraktowane suby Coalgirls) i ustawiasz je obok siebie (najlepiej dokować je po bokach ekranu). Zaznaczasz linię źródłową w pierwszym oknie oraz docelową w drugim, wciskasz Caps Lock oraz S i linia się automatycznie kopiuje, jednocześnie zaznaczając kolejne linie w obu oknach. Może komuś się przyda ten skrypt...

@zoltan - Zgadza się, poza tym miałem trochę wyrzuty sumienia, że nie dokończyłem projektu.

#226 2011-08-10 18:42:17

Hunter Killer
Moderator

Widzę trochę rozdmuchałem stary temat - ale to wyjdzie chyba na dobrze myślę smile

155222.jpg zzsldjt.png

#227 2011-08-10 18:52:36

zoltan
Użytkownik

Wyjdzie, wyjdzie smile

Swoją drogą to do tych lepszych wersji właśnie nie zawsze jest synchro robione. Ja mam na dysku dosyć sporo pode mnie robionych. W tej chwili chociażby do Kaichou Wa Maid Sama od coalgirls robie smile

Hunter PM dostałeś

Ostatnio edytowany przez zoltan (2011-08-10 18:56:27)

baner_my_animelist.pngbaner_tapety_anime.png

#228 2011-08-10 20:15:50

Hunter Killer
Moderator

Arigato zoltan smile

155222.jpg zzsldjt.png

#229 2011-08-10 21:20:38

przemoc
Użytkownik

@fri
Po pierwsze nie było za co przepraszać, od fanów dla fanów, więc dzięki, że w ogóle Ci się chce. smile
Jak da radę, to zrób i pretensjonalny timing. Przy tej jakości jaką zaserwowano KnK, 1080p sensu nie ma żadnego. Fluff zakodował już dawno wszystkie filmy (w 720p, rzecz jasna), ale kodzie nie chce się zedytować ostatnich brakujących, tj. 5, 7 i remiksu. Trudno powiedzieć czy i kiedy to nastąpi, ale zawsze można być dobrej myśli. oczkod No i pretensjonalne suby z BD mogą być momentami lepsze od TakaJunowych, więc warto pewnie je obadać.

#230 2011-08-10 21:27:21

fri
Użytkownik

Bazuję na subach Coalgirls, które zripowało oficjalne suby, więc wychodzi na to samo - gg również używa oficjalnych (właśnie przez to nie użyli taga [gg], bo napisy nie są ich autorstwa). Jedyny plus ich wydania jest taki, że zachowali claymation na początku każdego filmu. Szkoda, że CGi wrzuciło je do osobnego folderu; przez to część widzów może je ominąć, a te krótkie animacje są całkiem fajne.

#231 2011-08-10 22:05:59

przemoc
Użytkownik

Ah, faktycznie, węglane dziewki mają 2 tracki napisów. Gomen. Z bliżej nieznanych powodów wydawało mi się, że tylko TakaJuna wzięli. O tym dlaczego pretensjonalni nie użyli gg w nazwach relków to chyba każdy kto się KnK BD interesował choć minimalnie, prędzej czy później się dowiedział (a i powód jest oczywisty, no chyba że ktoś standardowo żeruje na okropnych speedsubach, to i światopogląd może się zaburzyć). Fluff był zresztą pierwszym, który puścił w angielską część internetu próbki z boksa.
Wreszcie claymation to nie jedyny plus, bo Fluff nie zrobił pałkarsko wszystkich filmów na jedno kopyto (dla przykładu w 4. dał CRF=15, w epilogu 17, itd. a i inne opcje tuningował tak samo jak parametry avisynthowych filtrów).

W każdym razie powodzenia z wygładzaniem subów. Nie ma pośpiechu, liczy się jakość. Jak w końcu wypuszczą brakujące relki to kiedyś obejrzę ponownie KnK i wówczas prawdopodobnie obadam też Twoje suby w najnowszej wersji.

#232 2011-08-26 16:59:32

Hunter Killer
Moderator

Ma ktoś film 3 od FLsnow w 720p ? - bo z torrenta ciężko a liki które miałem sa właśnie bez tego filmu smile:)

Ostatnio edytowany przez Hunter Killer (2011-09-02 15:54:36)

155222.jpg zzsldjt.png

#233 2011-10-26 21:58:14

Sado
Użytkownik

Takie dobre opinie słyszałem o tych filmach. Jestem po seansie pierwszego z nich i muszę powiedzieć, że był maksymalnie niezły. Przynudzał, akcja nie była prowadzona w zbyt dynamiczny sposób, za dużo pieprzenia, sceny walki, chociaż wyśmienite pod względem graficznym, można było zrobić bardziej dynamicznie. Liczyłem na lepszą akcją i dużo ciekawych tajemnic. Może po prostu za dużo oczekiwałem od tego filmu. Normalnie wystawiłbym temu 6/10, ale za mistrzowską oprawę audiowizualną, która przyczyniła się do budowy klimatu, leci trochę naciągane 7/10. Nie podobało mi się też to pieprzenie o lataniu i unoszeniu się. Mam nadzieję, że kolejne filmy bardziej mi się spodobają i rozwiną tę myśl, o której tyle gadali, chociaż nic z tego nie wynikło.

Ostatnio edytowany przez Sado (2011-10-26 21:59:56)

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#234 2011-10-26 22:22:14

zergadis0
Użytkownik

Nie, nie oczekiwałeś po nim więcej - oczekiwałeś po nim zwyczajnie czegoś innego jezor. To wszystko, na co narzekasz - brak dynamizmu, dużo pieprzenia (również o lataniu i unoszeniu się), "słabą" (?) akcję i (akurat w tej konkretnej części) niewiele tajemnic - taka specyfika tego filmu, nawet w porównaniu innych części jego odbiór jest mocno subiektywny, każda podana przez Ciebie wada dla innych osób może być również zaletą.

#235 2011-10-27 11:16:15

Hunter Killer
Moderator

Ja bym proponował ocenic po obejrzeniu całości - kiedy wszystko nabierze sensu - 1 film jest byc może najgorszy - jest jakby trailerem dla mnie - takim zaciekawieniem i pokazaniem "efektywności" serialu a nie dobrej fabuły i ciekawych postaci smile.

155222.jpg zzsldjt.png

#236 2011-10-27 11:52:23

Zarathustra
Użytkownik

Najsłabszy według mnie jest ten, w którym są w szkole dla dziewcząt i ludzi atakują jakieś motyle, czy tam wróżki (już dokładnie nie pamiętam).

#237 2011-10-27 16:06:06

Kenshiro
Użytkownik

Ogólnie pisząc filmy Kara No Kyoukai są świetne chociaż nie wszystkie tak samo mi się podobały. Klimatycznie bardzo mi odpowiadał film numer 6 i miał przepiękną animację podczas walki Azaki. Oceniłem go 10/10.

Jeśli miałbym wymienić jakąś wadę tych filmów to było w nich trochę za mało akcji. Takie krótkie wstawki jeśli chodzi o walki były błędem. Poza tym sami główni bohaterowie aż tak bardzo nie przypadli mi do gustu (szczególnie Kokutou Mikiya w ostatnim filmie czyli 7 był irytujący).

Mimo to filmy oceniam w granicach 8-10/10. Zdecydowanie największą zaletą tych filmów jest rewelacyjna jakość wizualna/animacja. Muzyka też bardzo dobra.

Anime nawet lepsze od Tsukihime (choć klimatycznie słabsze) i prawie tak dobre jak Fate Stay Night (chociaż walki w FSN były znacznie lepsze).

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-10-27 16:11:46)

#238 2011-11-20 17:40:39

Sado
Użytkownik

Dobra, seria obejrzana. Tak jak się spodziewałem, filmy są przecenione. Nie są złe, nie są wybitne. Są dobre i tyle. Całość oceniam na 7/10. Stronę audiowizualną ocenię raz. O ile grafika stała na mistrzowskim poziomie, nigdzie tak świetnej nie widziałem, to muzyka była tylko czasami świetna. Potrafiła miejscami podbudować klimat, ale brakowało jej sporo do ideału. Uwaga, w opisie śladowe ilości spoilerów

1. film - jak już pisałem, nudnawy, akcja prowadzona była trochę w ślamazarny sposób, dynamika walk mogłaby być lepsza. Brak ciekawych tajemnic, zdecydowanie za dużo pieprzenia. Fakt, skupiam się na wadach, ale film jednak był dobry. Oglądało się nieźle, ogólnie mi się podobało. -7/10

2. film - ciekawiej, o wiele ciekawiej. Akcji wprawdzie mało, aczkolwiek nie zero, ale nuda tutaj mi już nie groziła. Zaciekawiło mnie, niechronologiczne ustawienie też budowało klimat. Końcówka mi się spodobała, do tego nie narzekałem na brak tajemnic. No i zaciekawił mnie wątek Shiki-SHIKI, który, moim zdaniem, później zostało słabo wykorzystany. 7+/10

3. film -  tutaj zaś o wiele więcej fajnej akcji, a mniej tajemnic etc. Sporo dynamiki, dobrych walk, na nudę się nie narzekało, chociaż muszę przyznać, że wkradła się odrobina flegmatyczności przy prowadzeniu akcji, ale nie było jej tyle co w 1. filmie. 7+/10

4.  film - najgorsza pozycja z kinówek. I choć mogliśmy się dowiedzieć trochę o mocy Shiki, o tym, co się stało z SHIKI, była także walka, no ale... poza tym nic ciekawego. Wszystkie te rzeczy można było streścić w o wiele krótszym czasie. Powiedziałbym nawet, że najlepszą częścią tego filmu jest scena końcowa - po napisach. =7/10

5. film - i wreszcie coś świetnego. Kompletnie wybija się spośród pozostałych filmów. Dłuższy, ciekawszy, bardziej dynamiczny. Było w nim każda najlepsza cecha poprzednich filmów i to w jeszcze lepszym wydaniu. Brak prowadzenia w nudny sposób akcji, świetne walki, napięcie (a tego mi właśnie brakowało w poprzednich filmach), no i mały mindfuck poprzez pokazywanie scen z filmu w dość dziwnej kolejności. Nowe postaci, które naprawdę polubiłem, a które stworzyły świetny klimat.  I w tym filmie doczekałem się wreszcie porządnej walki magów. Zdecydowanie najlepsza część. 9/10

6. film - spodziewałem się, że będzie o wiele gorszy. Przede wszystkim był inny od reszty - całkiem odmienny klimat, zapewne poprzez to, że Azuka pełniła tam główną rolę. Myślałem, że nie będzie ciekawie, a jednak nie wynudziłem się. Może właśnie ten odmienny klimat od reszty filmów sprawił, że miałem raczej pozytywne odczucia, bo dużej akcji tam nie było. 7/10

7. film - lepszy od reszty z wyjątkiem 5. Rozwiązało się trochę tajemnic, było ciekawie i dynamicznie (zwłaszcza podczas walk). Jedyne, co mam do zarzucenia temu filmowi to to, że był za długi. Mogli go skrócić co najmniej o pół godziny, bo tak to miejscami był nudny. Ofc. nie obyło się bez trochę słabiej prowadzonej akcji, ale tego nie było za wiele. Końcówka trochę mnie zdziwiła, liczyłem na co innego, ale nie dałbym jej na minus. -8/10

Epilog - nuda. Prawie pół godziny bezsensownego pieprzenia o durnej filozofii etc. (podobnie jak w 1. filmie, tyle że więcej) Trzeba przyznać, że parę rzeczy się wyjaśniło, ale zdecydowanie nie przypadły mi one do gustu. Bez wątpienia najsłabszy element z całej serii i imo kompletnie zbędny. 5/10

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#239 2011-11-20 17:49:22

arystar
Użytkownik

Sado napisał:

O ile grafika stała na mistrzowskim poziomie, nigdzie tak świetnej nie widziałem (...)

Coś podejrzewam, że Redline nie oglądałeś. :/

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!

#240 2011-11-20 17:51:30

Sado
Użytkownik

arystar napisał:
Sado napisał:

O ile grafika stała na mistrzowskim poziomie, nigdzie tak świetnej nie widziałem (...)

Coś podejrzewam, że Redline nie oglądałeś. :/

Mam w planach. ;]

aaxbae.jpg

Stopka forum

© Animesub.info 2024