Nie jesteś zalogowany.
Ansi powinno założyć czat, nie sądzicie?
@Zwiadowca, powiedz mi. Dodanie jakiegokolwiek filtra=strata jakości?
Ostatnio edytowany przez Goku_SSJ (2011-09-13 12:15:16)
@Goku_SSJ - Tak, w przypadku naszego rawa tak, bo ten, kto go konwertował z DVD po prostu za dużo filtrów napaćkał i parę kresek zniknęło. Nie przeszkadza to w dużym stopniu, ale niektórzy są wyczuleni na tym stopniu. Mam już dostęp do vobów, muszę je tylko ściągnąć. To opóźni naszą pracę dosyć znacząco, ale efekt będzie lepszy i chyba wszyscy zostaną zaspokojeni.
Tutaj jest jest linki do DRAGON BALL BOX DVD 1:
http://www.boladedragon.com/foro/viewto … w=previous
a tu masz za zeta konto na MU, żeby się nie męczył.
http://allegro.pl/megaupload-24h-login- … 47162.html
Goku, to miły gest, ale już znalazłem kompletny Dragon Box:
http://arearaw.com/?p=538
A konto na fileserve mam
EDIT:
Efekt po liftingu Dragon Boksa (vob od Zwiadowcy). Po prawej "przed", po lewej "po" (pozbyłem się m.in efektu ziarna).
http://i54.tinypic.com/n54uir.jpg
I jak? Widzicie teraz jakieś ubytki? Mogę przystąpić do pracy?
Ostatnio edytowany przez Rivriet (2011-09-13 13:17:43)
Hm... czyli FUNi robi nowego remastera?
Tak wnioskuje po innym "cięciu" taśmy filmowej... tutaj porównanie wszystkich trzech wersji (Orange Box, Dragon Box i Ultimate Remaster).
Btw. czemu tak usilnie próbujesz pozbyć się ziarna?
Pamiętaj, że usunięcie ziarna zawsze będzie wiązało się ze stratą detali <- nic na to nie poradzisz.
Oryginalny master Dragon Ball pochodzi z taśmy filmowej, stąd to ziarno - taka natura taśm.
Dlatego każdy remaster ma trochę więcej/mniej obrazu z każdej strony - m.in. stąd pierwszy remaster FUNi ma tyle dodatkowego obrazu po bokach.
Zapewne powstanie pytanie, to czemu by nie zeskanować całe klatki... z tego co pamiętam, to taśma filmowa ma trochę inne proporcje, do tego zazwyczaj obraz w rogach (z tego co pamiętam, to chyba są zaokrąglone) i po bokach nie wygląda za ciekawie . Ale bez obaw, twórcy o tym wiedzieli, dlatego praktycznie nic nie tracimy...
Wiesz że screeny w jpeg są gówno warte?
Ostatnio edytowany przez FAiM (2011-09-13 14:21:20)
Ja tam wolę bez efektu ziarna. Czysty obraz to czysty obraz. Jak znikną jakieś drobne szczegóły, to i tak tego nie zauważysz. Podczas oglądania koncentrujesz się na napisach i akcji anie na tym czy jakaś kreska zniknie na drzewie. Wy chyba na serio nie macie co robić tylko się czepiać i czepiać i czepiać. Wyluzujcie.
Ostatnio edytowany przez darkstar123 (2011-09-13 14:39:39)
z tego co pamiętam, to taśma filmowa ma trochę inne proporcje, do tego zazwyczaj obraz w rogach (z tego co pamiętam, to chyba są zaokrąglone) i po bokach nie wygląda za ciekawi
To chyba wyjaśnia, dlaczego nie raz w Dragon Boksie mamy na dole czarne zaokrąglenia. Co do JPG - zrobiłem to na szybko, jak się uda z pierwszym odcinkiem z Dragon Boksa, to się popstryka zrzuty w png.
Pamiętaj, że usunięcie ziarna zawsze będzie wiązało się ze stratą detali <- nic na to nie poradzisz.
Ale chyba wszyscy zgodnie stwierdzimy, że na powyższym screenie tych detali jakoś szczególnie nie ubywa. Owszem, jest różnica, ale dużo mniejsza aniżeli przy tym japońskim rawie, który przedtem był już filtrowany, prawda?
Ostatnio edytowany przez Rivriet (2011-09-13 15:38:26)
Rivriet, jak dla mnie dobrze wygląda, ale jeszcze coś nie trybi, może spróbuj coś innego.
Co nie trybi? Co znów jest nie tak? Przecież usunąłem tam tylko czarny pasek z boku i odziarniłem obraz. Nic dodatkowego nie poszło.
Jednak wyszło na moje. Wystarczyło, że dorwałeś w ręce iso.
Najpierw to zakoduj i dopiero zrób porównanie. Podgląd w Megui o niczym nie świadczy. Efekt końcowy będzie nieco inny. I ja też nie bardzo rozumiem, dlaczego uparłeś się na usunięcie ziarna.
Ziarno i zamazania to my mamy w wersji tv z rtl. Wreszcie jest coś bez tego syfu i tak ma zostać
>ziarno
>zamazania
Ach, darkstar123 i te jego złote myśli.
Nic nie kombinuj, zostaw ziarno i będzie dobrze. Albo rób 2 wersje, jedna taka jak pokazałeś na screenie (jest ok), a druga bez dotykania. I wtedy wszyscy będą usatysfakcjonowani.
Tak, a może jeszcze trzecia dla fetyszystów innych kolorów, czwarta dla tych, co chcą oglądać to na psp, a dziesiąta dla posiadaczy iPhonów. Jeszcze czego. Koniec dyskusji. W wolnej chwili zakoduję i pokażę efekt końcowy.
Zwiadowca - nie za ostro jedziesz? Z tym, że trochę racji masz...
Goku_SSJ - ziarno to w ogóle nie wchodzi w grę, bez czystego obrazu to jak bez czystych majtek...
wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai
Skąd ta antypatia wobec ziarna?
Imo obraz po usunięciu ziarna jest mdły. Bo usuwając ziarno usuwasz też najdrobniejsze detale, które nadają całemu obrazu wyrazu...
Gdybym chciał oglądać z ziarnem to bym sobie vhs jakieś stare załączył na gównianym tv mimo że nie mam takiego. Co z tego, że zniknie mało istotna kreska, której oglądając nawet się nie zauważy lol. Jak ktoś lubi ziarno to sobie samemu może dodać wielkości grochu
Ostatnio edytowany przez darkstar123 (2011-09-13 21:04:20)
Łopatologicznie - przychodzi sobie facet do baru, zamawia kawę, na wierzchu pojawiła się lekki osad - burzy się. "Panie, kawa miała być gładka". Blu-ray iso ma ziarno - to jest normalne, logiczne (patrz posty Faima) i cieszy oczy. Nic z rzeczy, które nas otaczają, nie jest idealnie gładkie i wymuskane. I to jest normalne. Jasne, że można wywalić ziarno - ale nie dziw się, że ludzie się burzą.
@darko, jakie po raz pierwszy. Po sposobie pisania to ja widzę takiego jednego pana, co się w kodowanie swego czasu dość długo bawił, a teraz siedzi gdzie indziej. Rzuca mięsem, ale ewidentnie ma rację.
Na kodowaniu się nie znam więc na ten temat się nie wypowiadam ale pisze jak wół "Zwiadowca - dołączył wczoraj"
a słownictwo jedzie mi z pod budki z piwem, więc swojego zdania nie zmienię. Jeżeli znasz gościa i rozpoznajesz go po sposobie pisania to twoja sprawa. A mnie ciekawi dlaczego ma takie fory u adminów, że nawet upomnienia nie dostał. No chyba że też go znają "po sposobie pisania"