#1 2004-05-09 15:28:14

Totumfacky
Użytkownik

Tokyo Godfathers

Film obejrzalem niedawno i stwierdzilem ze to jest to! Zaraz potem
widzialem Perfect Blue i juz nie moge sie doczekac kiedy
w moje rece wpadnie Sennen Joyû [Millennium Actress].
Te trzy produkcje wyrezyserowal Satoshi Kon.
Ktory rowniez napisal scenariusz do pierwszego epizodu
Memories, 'Magnetic Rose'
Na pewno mozna zaliczyc ten film do ambitnego i dojrzalego
anime - za czym swiadczy osoba odpowiedzialna za rezyserie
tego dziela.
Wyczytalem rowniez ze w czasie produkcji za jego plecami stal
sensei  Katsuhiro Otomo (Akira), wiecej juz chyba nie trzeba dodawac.
[Kto nie kojarzy tego ostaniego nazwiska ten baka-kun ;P ].
Historia ktora opowiada Tokyo Godfathers dzieje sie w momencie swiat
Bozego Narodzenia, oczywiscie w Tokyo, a jej bohaterami jest troje bezdomnych:
mloda dziewczyna, menel i transwestyta. Kazda z tych groteskowych
postaci ma szczegolny charakter co powoduje iz w swoim
towarzystwie ciagle sie kloca. Daje to w sumie wiele zabawnych sytuacji.
Historia jest pelna gagow jak i smutnych epizodow, poprzez
film poznajemy dzieje trojki bohaterow oraz znalezionego przez
nich na smietniku niemowlaka.
Jest to film ktory goraco polecam kazdemu kto oczekuje od anime czegos
wiecej niz bezmyslnej pulpy w ktorej trup siciele sie gesto lub
ogladajacego po 10 minutach boli brzuch od smiechu smile
Animacja jest na wzorowym poziomie, raczej rzadko spotykanym.
Tla zostaly narysowane z bezwzgledna dbaloscia o szczegol,
a animacja i mimika postaci jest taka jaka powinna byc w filmach
pelnometrarzowych [uhhhh a gdyby kazdy odcinek evangeliona tak
wygladal ? :Z  ] EOT

#2 2004-12-11 04:54:38

Fluid23
Użytkownik

Odp: Tokyo Godfathers

prawde powiedziawsz to sredni mi sie podobaly oba wymienione przez ciebie anime. jakos bardziej przypada mi do gusty klimat cyber-punk jak ghost in the shell czy kultowy akira oraz mniej lub bardziej doceniany NGE ale zeby byla jasnosc perfect blue tez ma swoj urok:)

#3 2004-12-11 11:23:49

Yang
Użytkownik

Co tu dużo pisać. Świetne anime które ma dosyć nietypową, charakterystyczną kreskę. Naprawde warto je zobaczyć.Nie wspominając oczywiście o fajnym i zakręconym scenariuszu (który jest trochę naiwny oczkod ).

#4 2004-12-11 11:53:32

Anaka
Użytkownik

Przychylam się do zdania Yanga, bardzo dobre anime smile (zresztą Millennium Actress również).

#5 2011-05-05 23:50:22

DUDi
Użytkownik

Potwierdzam, bardzo dobre anime. smile

ledziux mode off

#6 2011-05-06 11:01:46

duch_84
Użytkownik

Jeden z moich ulubionych filmów, ale wrażenia zależą od nastroju. Za pierwszym razem oglądałem w ten film w świetnym nastroju i bawiły mnie teksty w stylu "Zaklęcie czy karetka? Karetka. Och ty podły!". Za drugim razem miałem doła i wydał mi się dość głupi. Za trzecim razem znowu było fajnie.

#7 2011-10-22 20:33:03

Kenshiro
Użytkownik

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=1217

Obejrzałem dzisiaj (jako odskocznia od anime Studia Ghibli) Tokyo Godfathers, ale niestety było dosyć średnie ( chociażby w porównaniu z doskonałą "Papriką"). Prawdę mówiąc ten film jest taki bardzo bajkowy czyli bzdurny i nierealistyczny. Oczywiście jak ktoś przymknie na to oko (już nie mówiąc o beznadziejnej końcówce) to zapewne oceni go wysoko. Co do głównych bohaterów to częściowo dało się ich polubić, ale tylko częściowo gdyż takie postacie niezbyt mi odpowiadają.

W anime było trochę scen akcji, ale właśnie te elementy wyszły najgorzej gdyż najbardziej bez sensu.

Ogólnie pisząc wydarzenia w anime (choćby te niespodziewane spotkania) były tak sztucznie ułożone czyli jakby za wszelką cenę miał być maksymalny happy end.

Więc ten film podobał mi się o wiele mniej niż Millennium Actress, Perfect Blue i oczywiście Paprika.

Oceniam go 7/10.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-10-22 20:54:39)

#8 2011-10-22 20:51:54

fri
Użytkownik

Trochę nie rozumiem... Wymieniłeś praktycznie same wady a dałeś 7/10? Jak słabe musi być anime, abyś ocenił je niżej? Pytam z ciekawości, bo ostatnio overrating jakoś tak bije mnie w oczy.

Według mnie film jest słaby, nic nie przykuło mojej uwagi. Postaci były irytujące (oprócz starszego pana, nie pamiętam jak się nazywał) a fabuła - jak już napisał Kenshiro - na siłę happyendowa. Ode mnie 4/10, ale pewnie jeszcze zaniżę.

#9 2011-10-22 20:59:47

Kenshiro
Użytkownik

fri napisał:

Trochę nie rozumiem... Wymieniłeś praktycznie same wady a dałeś 7/10? Jak słabe musi być anime, abyś ocenił je niżej? Pytam z ciekawości, bo ostatnio overrating jakoś tak bije mnie w oczy.

Zalety też były tylko nie chciałem się rozpisywać. Ogólnie anime było dosyć ciekawe, a to bardzo ważne. Poza tym fajnie, że wyjaśnili przeszłość głównych bohaterów czyli jak stali się bezdomnymi. To bym uznał za zalety. No i również oprawa graficzna stała na wysokim poziomie.

Oceniłem go 7/10 gdyż wiesz chyba, że jest wiele przeciętnych serii TV no i dlatego dziwne by było jakbym ten film zbyt nisko ocenił.

fri napisał:

Według mnie film jest słaby, nic nie przykuło mojej uwagi.

Jak dla mnie był słabszy niż te 3 filmy Kona co wymieniłem, ale mimo to powyżej przeciętnej.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-10-22 21:02:40)

#10 2011-10-22 22:19:08

Hunter Killer
Moderator

Do osób które maja ten film na DVD - w necie figuruja 2 wersje 2 DVD i 1 DVD - ale gdzieś czytałem że jest tylko wersja 2 DVD - jak jest w końcu ?

155222.jpg zzsldjt.png

#11 2011-10-23 00:46:28

slymsc
Użytkownik

fri napisał:

Według mnie film jest słaby, nic nie przykuło mojej uwagi. Postaci były irytujące (oprócz starszego pana, nie pamiętam jak się nazywał) a fabuła - jak już napisał Kenshiro - na siłę happyendowa. Ode mnie 4/10, ale pewnie jeszcze zaniżę.

Wiem, że z opinią jest jaz z dupą, ale co, liczyłeś, że za każdym razem zaliczysz megawystrzał w kosmos, potężny cios w okolice krocza, który odbierze ci dech? Osobiście również nie uważam, by ten film był jakimś arcydziełem, ale nie można mu zarzucić, że jest szmirą schodzącą poniżej pewnego poziomu.
Dobre kino, na równie dobrym warsztacie. Nie wychodzi wprawdzie poza narzucone przez jego konstrukcję ramy, ale jest jednak niezłym filmem familijnym - co ostatnio sam mam okazję przeegzaminować opiekując się swoim chrześniakiem. Jasne, Kon przyzwyczaił nas do kreowania bardzo plastycznego świata wnętrza naszych umysłów, ale ja ceniłem właśnie u niego to, że szukał do końca drogi czegoś nowego. Może to był jeden z jego bardziej komercyjnych projektów, ale nie zarzucaj nieboszczykowi, że wypuściła tandetę.

Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...

#12 2011-10-23 04:08:36

Kenshiro
Użytkownik

Na tym kadrze widać dwa inne anime Kona.

59153727.jpg

A na końcu "Papriki" były trzy poprzednie anime czyli Perfect Blue, Millennium Actress i Tokyo Godfathers.

Stopka forum

© Animesub.info 2024