Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
W marcu tego roku Japonię nawiedziło silne trzęsienie ziemi, które spowodowało m.in. zagrożenie nuklearne w związku z awarią w elektrowni jądrowej Fukuszima. Wydarzenia te doprowadziły do ogromnego spadku liczby turystów odwiedzających Kraj Kwitnącej Wiśni. Teraz, w ramach promowania kraju po katastrofie w Fukuszimie, japońska rządowa agencja ds. turystyki planuje ogłosić internetowy nabór chętnych na darmową wycieczkę do Japonii. Może nie do końca darmową, gdyż bezpłatny będzie tylko przelot, natomiast inne wydatki, np. na zakwaterowanie i jedzenie, turyści będą musieli pokryć z własnej kieszeni.
Agencja prosi by chętni opisali kroótko swoją planowaną podróż po Japonii i podali miejsca, które chcą odwiedzić. Spośród wszystkich zgłoszeń wybierze (lub wylosuje) 10 tysięcy osób, którym „zafunduje” przelot. Do zadań „szczęśliwców” należeć będzie relacjonowanie wrażeń z pobytu w Kraju Kwitnącej Wiśni. Relacje te zostaną opublikowane w sieci. Japończycy mają nadzieję, że pozytywne reakcje turystów na to jak kraj podnosi się po marcowej katastrofie, skłonią innych, by przyjechali tu na wakacje.
Japonia po tsunami, trzęsieniu ziemi i katastrofie nuklearnej straciła ponad połowę turystów, którzy dotychczas generowali w sumie 7 procent produktu krajowego. W marcu 2010 roku kraj ten odwiedziło 710 tys. osób, rok później już tylko 352 tys. W czerwcu i lipcu spadek liczby turystów wyniósł 36 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego, w sierpniu zaś 32 proc.
W skali rocznej Kraj Kwitnącej Wiśni odwiedza około 10 milionów gości. Są to głównie Chińczycy mieszkających na stałe w Japonii i wracający z odwiedzin, amerykańscy żołnierze wraz z rodzinami, a także studenci na wymianie międzyuczelnianej, biznesmeni i turyści.
Rząd japoński ogłosił, że kraj jest bezpieczny i nie zagraża mu żadne radioaktywne promieniowanie, dlatego bez obaw można wziąć udział w naborze japońskiej agencji ds. turystyki, gdzie główną nagrodą są darmowe bilety na przelot do Japonii.
Zgłoszenia do programu darmowych przelotów będzie można dokonać na stronie Japan Tourism Agency pod adresem www.jnto.go.jp. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, jego realizacja rozpocznie się w kwietniu 2012 r.
Ciekawe, ciekawe...
Maila mam napisanego, ale jeszcze go muszę na angielski przetłumaczyć... Ciekawe czy mój blog pomorze mi w wygraniu/wylosowaniu takiego biletu? ;P
Ja już opisuję w sieci swój pobyt w Japonii. Co z tego że z 2008 roku, ale może wezmą to pod uwagę? Skoro mają 10000 biletów, to może uda się zdobyć.
Jakby udało mi się polecieć tam jeszcze raz ... Mmmmm
Oczami Fana Blog ;]
Zgłoszenia do programu darmowych przelotów będzie można dokonać na stronie Japan Tourism Agency pod adresem www.jnto.go.jp. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, jego realizacja rozpocznie się w kwietniu 2012 r.
Albo jestem slepy albo nie wiem. Nie moge znalezc tam odnosnika do zgloszenia sie itd ;(
Pytanie, czy nie będą faworyzować osób z krajów, które generowały wcześniej najwięcej turystów. Jeśli tak, to szanse Polaków drastycznie maleją
...
Ciekawe czy mój blog pomorze mi w wygraniu/wylosowaniu takiego biletu? ;P
...
Nie wiem, musiał byś się kogoś z Trójmiasta spytać xD
zerono napisał:Zgłoszenia do programu darmowych przelotów będzie można dokonać na stronie Japan Tourism Agency pod adresem www.jnto.go.jp. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, jego realizacja rozpocznie się w kwietniu 2012 r.
Albo jestem slepy albo nie wiem. Nie moge znalezc tam odnosnika do zgloszenia sie itd ;(
Jak na mój gust, to jest napisane w czasie przyszłym 'gdybającym'
Pytanie, czy nie będą faworyzować osób z krajów, które generowały wcześniej najwięcej turystów. Jeśli tak, to szanse Polaków drastycznie maleją
Dobrze że jestem w UK, może się przydać w takim układzie pobyt tutaj
Dobra wiec jestem slepy xD ide spac bo nawet czytac poprawnie juz nie moge:(
Trochę jest to nie opłacalne, z tego co pamiętam bo czytałem to 3 dni temu, to oni tylko gwarantują za darmo lot w jedną stronę, reszta na własną kieszeń.
w jedną stronę? heh
...:::CHEMIA CZYNI CUDA:::...
Trzeba poczekać na oficjalne postanowienia. Opcja kusząca jednak dopóki nie wiadomo na jakiej zasadzie to ma się odbywać(i czy w ogóle?) trzeba uzbroić się w cierpliwości i odkopać temat jak coś postanowią.
w jedną stronę? heh
No, masz wyjście. Albo znajdziesz sobie pracę i stały pobyt, albo wpław z Japonii. xD
Sam widziałem to z miesiąc temu, jak o tym pisali i od razu wszyscy wyśmiali ten pomysł.
z moim jpn kiepsko, więc zostaje mi wpław heh
...:::CHEMIA CZYNI CUDA:::...
Jeśli chodzi o wyjazd, to fajnie skorzystać z praktyk jakie oferują uczelnie i organizacje studenckie, znam osobę, która tak pojechała na trzy miesiące, miała praktyki płatne, dzięki którym mogła sie utrzymać. Przy japońskich cenach niezbędne jest posiadanie albo spadku po wujku milionerze albo jakieś stypendium.
Mam pytanie.
ktoś napisał może maila do ambasady, albo czy ktoś coś więcej o tym? Bo jak temat zniknął na dobre (przestali mówić o tym w radiu, na stronach również znikały informacje o tym) To jakoś już więcej o uszy mi się nie obiło. Nawet zapomniałem o tych biletach.
Podobno miało być w kwietniu - kwiecień dawno minął, a o biletach w dalszym ciągu cisza.
Ja miałem kiedyś wysyłać list, który napisałem do ambasady. Jednak mój paszport stracił ważność i tak jakoś wypadło mi z głowy wyrobienie nowego, a nie chciałem wysłyać listu bez ważnego paszportu. Jeszcze dostałbym bilet i nie mógł polecieć (to bym się strasznie zdenerwował)
Bo miesiąc czekania na paszport + dokument musi być ważny od minimum 3 miesięcy, żeby byto można wejść na teren Japonii. - czyli ponad 4 miesiące czekania. Gdzie jeszcze problemy w pracy...
Ale tak z ciekawości. Co stało się z tą akcją, że tak cicho o tym?
Oczami Fana Blog ;]
http://www.mlit.go.jp/kankocho/en/page08_000020.html
W skrócie: nici z projektu.
Ostatnio edytowany przez SoheiMajin (2012-05-25 16:27:45)
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Strony 1