Nie jesteś zalogowany.
hm... to jednak powinno być mpeg4. Sprawdź ustawienia nagrywania
sprawdziłem w mediainfo, bo coś mi się pomyliło, to jednak mpeg4 ;P
I jak, udało się upnąć?
Wooren napisał:~SoheiMajin jest to plik .TS w mpeg2 o wadze około 1,5giga
Właśnie, powinno być MPEG4. Więc co to za tuner?
Osobiście planuje zakup Not Only TV Tuner DVB-T LV5TDelux, jednak wątpię bym to zrobił przed grudniem...
Faim jeśli chodzi o tunery MPEG4 to w Polsce jest ustanowiony pewien standard, który dotyczy także dźwięku. Poczytaj dokładnie o tym. Ale z tego co wiem to dekoder powinien mieć E-AC3 czy jakoś tak. I o ile teraz działa bądź działało ludziom bez tego formatu to po zmianie nadawania już będzie tylko sam obraz.
Coś w ten deseń
I jak, udało się upnąć?
Mi udało się nawet pobrać. Ciekawa sprawa, że jak chciałem przejrzeć właściwości w Media Player Classic to mi wykrzaczył podczas przeskoku miedzy formatami obrazu (reklamy są nadawane w 16:9, film w 4:3).
E-AC3
Dolby digital plus. Na forum Emitela tworzą listę zgodnych odbiorników jakby to kogoś interesowało (ogólnie polecam tamto forum jeśli chodzi o tematy dvb-t).
Ostatnio edytowany przez adi90a (2011-11-26 00:25:29)
Faim jeśli chodzi o tunery MPEG4 to w Polsce jest ustanowiony pewien standard, który dotyczy także dźwięku. Poczytaj dokładnie o tym. Ale z tego co wiem to dekoder powinien mieć E-AC3 czy jakoś tak. I o ile teraz działa bądź działało ludziom bez tego formatu to po zmianie nadawania już będzie tylko sam obraz.
Doskonale sobie zdaje sprawę jak ma wyglądać polskie DVB-T, bo śledziłem ten temat prawie od samego początku. I ogólnie te tematy nie są mi obce.
"25 Hz H.264/AVC HDTV video, MPEG-2 Layer 2 and E-AC-3 audio, for a Baseline IRD able to decode up to 1920 x 1080 interlaced 25 Hz video pictures or 1280 x 720 progressive 50 Hz video pictures"
W zasadzie te wytyczne dotyczą jedynie telewizorów z wbudowanym tunerem oraz STB.
W przypadku tunerów do PC - a tym właśnie jest LV5TDelux - sprawa ma się zupełnie inaczej. Tuner jedynie przesyła strumień do komputer, natomiast procesem dekodowania zajmuje się już sam komputer. Więc wystarczą odpowiednie kodeki i komputer zdolny to zdekodować .
Jeszcze można by było wejść w przypadek tunerów USB. Czy dadzą radę sobie z całym strumieniem.
USB 2.0 to teoretycznie 480 Mbit/s (USB 1.0 - 1.5/12 Mbit/s), natomiast z tego co pamiętam, to jeden mux to coś koło 25 Mbit/s. Więc wystarczy USB 2.0 i powinno śmigać .
Btw. skąd im się w ogóle wzięło AC-3? Przecież E-AC-3 nawet nie jest wstecznie kompatybilny z AC-3...
Czyli mam rozumieć, że dekoder do kompa z MPEG2 wyświetli mi sygnał MPEG4 przy założeniu, że komp będzie odpowiednio doposażony w software?
BTW:
standard emisji:
* dla sygnału wizji obsługę formatu SDTV i HDTV kodowanych w systemie MPEG-4 część 10 (dokładniej H.264/AVC)
* dla sygnału fonii obsługę formatów od mono, poprzez stereo i dwa dźwięki aż do dźwięku dookólnego 5.1. kodowanych w systemie MPEG-2 Warstwa II albo AC-3 (Dolby Digital) i E-AC-3 (Dolby Digital Plus).
Dobrze rozumujesz, ale przed zakupem jakiejś egzotyki lepiej sprawdzić, czy są sterowniki do posiadanego sytemu operacyjnego, jaki program użyć, itp., by uzyskać wymagany efekt.
Akashi7 napisał:I jak, udało się upnąć?
Mi udało się nawet pobrać. Ciekawa sprawa, że jak chciałem przejrzeć właściwości w Media Player Classic to mi wykrzaczył podczas przeskoku miedzy formatami obrazu (reklamy są nadawane w 16:9, film w 4:3).
A ja dostałem drugi nieprawidłowy link, czekam na podanie dobrego
Czyli mam rozumieć, że dekoder do kompa z MPEG2 wyświetli mi sygnał MPEG4 przy założeniu, że komp będzie odpowiednio doposażony w software?
Nie wiem dokładnie co rozumiesz przez "dekoder do kompa z MPEG2", ale zazwyczaj tuner USB to tylko tuner - sama głowica służąca do odbioru DVB-T. Zamieszczenie dekodera/transkodera MPEG2 w "paluchu" jest dla mnie wątpliwe. Co innego w kartach wewnętrznych, tam może być transkoder... jednak to też trochę wątpliwe - kiedyś, w przypadku kart analogowych, transkodery montowało się, bo komputery były za słabe. A teraz nie powinny mieć z tym problemu.
Podsumowując, jeżeli tym tunerem jest tylko głowica, to w takim przypadku za jego możliwości odpowiada software (najbardziej uniwersalne rozwiązanie). Jeśli natomiast ma wbudowany dekoder MPEG2, to prawdopodobnie istnieje sposób, by MPEG4 dekodować programowo - ale należałoby to sprawdzić.
* dla sygnału wizji obsługę formatu SDTV i HDTV kodowanych w systemie MPEG-4 część 10 (dokładniej H.264/AVC)
* dla sygnału fonii obsługę formatów od mono, poprzez stereo i dwa dźwięki aż do dźwięku dookólnego 5.1. kodowanych w systemie MPEG-2 Warstwa II albo AC-3 (Dolby Digital) i E-AC-3 (Dolby Digital Plus).
Rozumiem, że to jest z tej strony. Jednak to co wcześniej podałem, to cytat z: "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 grudnia 2009 r. w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla urządzeń konsumenckich służących do odbioru cyfrowych naziemnych transmisji telewizyjnych". I tam o AC-3 nic nie widzę .
Dziwne, w komunikacje jest mowa o AC-3. Natomiast w samym rozporządzeniu już nie.
Ale to tylko takie moje czepianie, bo dekoder E-AC-3 powinien sobie poradzić z AC-3.
A ja dostałem drugi nieprawidłowy link, czekam na podanie dobrego
Nie wiem czy już dostałeś ale w tym linku wkradła się po prostu spacja, wystarczy ją usunąć.
Dziwne, w komunikacje jest mowa o AC-3. Natomiast w samym rozporządzeniu już nie.
Trochę niżej jest o e-ac-3.
13. Dekoder sygnału fonii
Dekoder sygnału fonii powinien dekodować strumienie cyfrowe fonii zakodowane zgodnie z MPEG-2 Warstwa II zgodnie z ISO/IEC 13818-3 [12] i ograniczeniami zawartymi w ETSI TS 101 154 [8] część 6.1 oraz E-AC-3 zgodnie z ETSI TS 102 366 [10] i ograniczeniami zawartymi w części 6.2 ETSI TS 101 154 [8].
edit. Darujcie, to z niewyspania Nie usuwam, mam nauczkę.
Ostatnio edytowany przez adi90a (2011-11-27 15:16:46)
Już jest ok
Lol... coś mi się ubzdurało, że to specyfikacja DVB-T , a to przecież tylko wymagania techniczne dla odbiorników.
Zdekoduje E-AC-3, to i zdekoduje AC-3. I wszystko się zgadza .
Dzis na TV4 o 17.30 premierowy odcinek kultowego anime z lat dzieciństwa Czarodziejka z księżyca
Moje życzenia są piękne jak marzenia lecz moje marzenia są nie do spełnienia...
Po pierwszym odcinku; nawet ok, tłumaczenie takie sobie, lektor ok. Co do tłumaczenia to co drugie zdanie bardziej tak jakoś, i tak jakoś prosto...
nie mogłam obejrzeć, bo mi TV Odra w tym czasie nadaje... nagrał to ktoś?
Teraz wszystko się nagrywa, więc ktoś na pewno.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime