Nie jesteś zalogowany.
To ja mam teraz takie pytanie. Czy taka PETYCJA jest prawomocna? Jeśli uda się zebrać te 500 tys. głosów, to będą ponowne wybory? Czy mógłby mi ktoś dokładnie wyjaśnić co i jak z taką petycją?
Ostatnio edytowany przez sokolb (2012-01-26 14:24:02)
Co prawda artykuł aż z 2010, ale nie mam sił szukać tego w ustawach
http://prawo.vagla.pl/node/8934
Art. 9.
1. W miejscu zbierania podpisów obywateli musi być wyłożony do wglądu projekt ustawy.
2. Obywatel udziela poparcia projektowi ustawy, składając na wykazie, obok swojego imienia (imion) i nazwiska, adresu zamieszkania oraz numeru ewidencyjnego PESEL, własnoręczny podpis. Na każdej stronie wykazu musi znajdować się nazwa komitetu i tytuł projektu ustawy, której obywatel udziela poparcia.
3. Wycofanie poparcia udzielonego projektowi ustawy jest nieskuteczne.
4. Wzór wykazu, o którym mowa w ust. 2, ustala, w drodze rozporządzenia, Prezes Rady Ministrów po zasięgnięciu opinii Państwowej Komisji Wyborczej.
Wątpię by taka petycja miała jakąkolwiek siłę.
Ogólnie manifestacje były słabo zorganizowane, powinny być ochraniane przez wewnętrzne firmy ochroniarskie, aby nie dochodziło do bójek miedzy demonstrantami, zamiast skandować tylko hasła powinny być innym ludziom rozdawane ulotki, bo wielu nawet młodych ludzi nie wie co to ACTA, wszyscy manifestanci powinni ruszyć do swoich miast i rozdawać tam ulotki z podstawowymi informacjami, za i przeciw ACTA.
Obywatele polscy nie podlegają ochronie z tytułu Karty Praw Podstawowych. 4 października 2007 rząd Jarosława Kaczyńskiego zdecydował, iż Polska przyjmie tzw. protokół brytyjski (protokół ten przyjęły także Czechy) ograniczający stosowanie Karty Praw Podstawowych. Rząd Donalda Tuska podtrzymał tę decyzję.
Zawsze mogą zmienić prawo w UE
Kaczyński niech już nie będzie taki do przodu. W końcu PiSiory też były za podpisaniem.
lugos, no tak, nie doczytałem
Co do petycji, większość z tych dotyczących ACTA, to zwykłe gówno, nie warte określania petycją.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Jak to się mówi, jak politycy widzą, że wali się im grunt pod nogami, to zawsze będą próbowali przejść na drugą stronę, albo próbować się wykręcać na wszelkie sposoby.
Okeej, chyba się będzie działo (tak, chcę tego) : >
Jeśli długotrwałe ataki hakerów zakłócą życie publiczne i na masową skalę nie będą mogły działać instytucje rządowe, trzeba będzie zastanowić się nad koniecznością wprowadzenia stanu wyjątkowego – powiedział w RMF FM szef podległego prezydentowi Biura Bezpieczeństwa Narodowego Stanisław Koziej. Ustawa o stanie wyjątkowym, której gorącym zwolennikiem był Bronisław Komorowski, przewiduje taką ewentualność.
WOJNA K***A!
Stan wyjątkowy, nie wojenny.
Ale ruskie i tak przyjdą z pomocą, pewnie już naoliwiają gąsienice w czołgach.
Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-01-26 21:56:17)
Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
W czasie stanu wyjątkowego oraz przez 3 miesiące po jego zakończeniu nie mogą być zmienione Konstytucja i ordynacje wyborcze oraz nie można rozwiązać Sejmu; nie przeprowadza się też wyborów ani referendów ogólnokrajowych. W przypadku upływu kadencji Prezydenta, Sejmu i Senatu bądź organów samorządu terytorialnego ulegają one odpowiedniemu przedłużeniu.
Ale ratyfikować też nie będą mogli, bo się nasilą protesty i będą musieli zmienić stan wyjątkowy w stan wojenny.
Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
ahahaha czyli nawet jak się uzbiera to 500tyś głosów to nic z tego
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Jak będzie nic z tego, to naród wyjdzie na ulice. To mogę zagwarantować, kibice, internauci i kierowcy będą walczyć o swoje.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
Jak będzie nic z tego, to naród wyjdzie na ulice. To mogę zagwarantować, kibice, internauci i kierowcy będą walczyć o swoje.
Pamiętaj o czołgach
EDIT DOWN. Kto mówi od razu o strzelaniu, po prostu mogą rozgonić tłumy tudzież zablokować jakieś trasy.
Ostatnio edytowany przez LordCrane (2012-01-26 22:38:08)
Od czego są złodzieje. Poza tym, chyba nie użyją ostrej amunicji do rozpędzania tłumów, przecież to ludobójstwo.
Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-01-26 22:27:39)
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
Stan wyjątkowy może trwać 90 dni i zostać przedłużony o 60 kolejnych (tylko jednorazowo). Dodając 90 dni od jego zakończenia, referendum może zostać zablokowane na 210 dni - 8 miesięcy (Komorowski ma 48h na podpisanie). Nie wiem czy Komorowski będzie drugim Jaruzelskim, ale ja tu widzę poważne zagrożenie dla nas.
Co może się dziać?
Na wniosek Prezesa Rady Ministrów, prezydent może postanowić o użyciu oddziałów i pododdziałów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej do przywrócenia normalnego funkcjonowania państwa. Wojsko wykonuje rozkazy ministra obrony narodowej z ministrem do spraw wewnętrznych.
Organy gminy, powiatu, samorządu województwa jeśli sobie nie będą radził będą mogły zostać wymienione na zarząd komisaryczny sprawowany przez komisarza rządowego.
Organy porządku publicznego w czasie stanu wyjątkowego mogą wkroczyć na teren szkoły wyższej\ bez wezwania rektora.
Decyzje wydane przez organy władzy publicznej ulegają natychmiastowemu wykonaniu.
Ograniczeniom wolności i praw człowieka i obywatela podlegają wszystkie osoby fizyczne zamieszkujące lub przebywające tylko tymczasowo (na terenie objętym stanem wyjątkowym).
W czasie stanu wyjątkowego mogą zostać zablokowane prawa do organizowania i przeprowadzania wszelkich rodzajów zgromadzeń.
Organizowania i przeprowadzania wszelkich imprez masowych oraz prowadzonych w ramach działalności kulturalnej imprez artystycznych i rozrywkowych.
Strajków (pracowników i rolników) i innych form protestu.
Akcji protestacyjnych studentów.
Zrzeszania się (czyli organizacje, partie politycznej, związki zawodowe itp)
Pozwolenia na zbiórki publiczne
MOŻNA ODOSOBNIĆ OSOBĘ PEŁNOLETNIĄ (A NAWET 17 LETNIĄ) JEŚLI ZACHODZI PODEJRZENIE ŻE POZOSTAJĄC NA WOLNOŚCI MOŻE PROWADZIĆ DZIAŁALNOŚĆ PRZECIWKO PAŃSTWU, PORZĄDKU PUBLICZNEMU ITD
Może zostać nałożony na osoby pełnoletnie obowiązek noszenia doowodu osobistego, a na niepełnoletnie legitymacji szkolnej.
Mogą być prowadzone nakazy lub zakazy jak:
przebywania lub opuszczania pewnych miejsc, obiektów obszarów
uzyskania zgody organów na zmianę miejsca pobytu stałego
MOŻE BYĆ PROWADZONA CENZURA WSZELKICH MEDIÓW
KONTROLA KORESPONDENCJI
Może być prowadzone zagłuszanie sygnałów radiowych, telewizyjnych.
To tylko połowa dokumentu, więcej nie chce mi się przepisywać...
Ustawa z dnia 21 czerwca 2002 r. o stanie wyjątkowym
(Dz.U. Nr 113, poz. 985, Nr 153, poz. 1271 i z 2006 r. Nr 104, poz. 711)