Nie jesteś zalogowany.
Witam, ostatnio zdobyłem kilka anime. Wszystkie te odcinki mają mniej więcej taką samą konfigurację:
Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L5.1
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 8 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration : 24mn 27s
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 23.976 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Writing library : x264 core 118 r2085 8a62835
Encoding settings : cabac=1 / ref=8 / deblock=1:-1:-3 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=10 / psy=1 / psy_rd=0.50:0.20 / mixed_ref=1 / me_range=64 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-5 / threads=6 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=8 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=1 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=300 / keyint_min=24 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc=crf / mbtree=0 / crf=18.0 / qcomp=0.70 / qpmin=10 / qpmax=31 / qpstep=4 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30 / aq=2:0.70
Language : Japanese
Audio
ID : 2
Format : FLAC
Format/Info : Free Lossless Audio Codec
Codec ID : A_FLAC
Duration : 24mn 27s
Bit rate mode : Variable
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 48.0 KHz
Bit depth : 16 bits
Writing library : libFLAC 1.2.1 (UTC 2007-09-17)
Language : Japanese
A specyfikacja mojego komputera to:
Mam zainstalowane najnowsze CCCP oraz aktualny CoreAVC. Mimo to podczas odtwarzania filmów FHD (nie ważne czy MP4 czy MKV, ważne, że kodek H264) o ile dźwięk nie przysparza problemów (FLAC/AC3) to obraz jest po prostu beznadziejny. Dobrze jest, jeśli ,,dużo się na ekranie nie dzieje". Jednak jeśli ,,wiele się rusza" i/lub dochodzą efekty specjalne (np. karaoke) w napisach to obraz zaczyna albo się rozmazywać, albo są ,,kwadraciki" albo tak zwalnia, że opóźnienie z dźwiękiem wynosi jakieś 30 sek O.O
Obecnie używam Media Player Classic Home Cinema, efekty są takie sam na Overlay Mixer jak i na VMR-9 renderless.
Ktoś wie co można z tym zrobić.
PS: Jeśli to potrzebne to mogę wrzucić screeny ustawień CoreAVC oraz CCCP.
Wymienić kompa.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
A próbowałeś dxva?
Hmm... DirectX Video Acceleration?
Mógłbyś mi podrzucić jakiś sensowny link do tego ustrojstwa?
Nie mogę tego nigdzie znaleźć.
MPC->Options->internal filters->po prawej odhacz H264/AVC (DXVA).
Nie wiem, czy coś jeszcze się tam robi, u mnie tak to działa.
Jeszcze chyba musi ustawić w MPC->Options->Playback->Output VMR9 renderless.
Ja mam EVR Custom Press (tak było ustawione domyślnie).
Jest już co prawda lepiej, lecz nadal pojawiają się ,,kwadraciki".
Jednakże nie ma żadnej poprawy, gdy wchodzą napisy ASS z efektami specjalnymi. Dodatkowo - mimo iż to softsuby, nie mogę ich wyłączyć. Tak jakby MPC ich nie widział.
EDIT: Opoźnienie obrazu względem dźwięku - wciąż występuje.
Ostatnio edytowany przez Take-kun (2012-01-27 23:13:48)
Widocznie odpala Ci zewnętrznie z Vobsuba. Masz wszystko dobrze ustawione w MPC, aby odpalało suby?
Ale to i tak nic nie zmieni
Ostatnio edytowany przez Quithe (2012-01-27 23:16:50)
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Chcesz odpalić coś w 1080p na gównianym intel pro duo? I żeby działało płynnie? Dawno się tak nie ubawiłem.
Ostatnio edytowany przez bodzio (2012-01-27 23:21:12)
Wszystko jest raczej OK. Na mniejszych rozdzielczościach wszystko z subami i jakością było dobrze.
EDIT:
Chcesz odpalić coś w 1080p na gównianym intel pro duo? I żeby działało płynnie? Dawno się tak nie ubawiłem.
Wierz, albo nie - ale rok temu przed formatem kompa na K-Lite jakoś 1080p działało bez zarzutów. Z tym, że K-Lite miał u mnie problem z RealMedia i ogólnie robił mi syf, więc przerzuciłem się na tego CCCP.
Ostatnio edytowany przez Take-kun (2012-01-27 23:23:20)
Ja mam EVR Custom Press (tak było ustawione domyślnie).
Dla Visty/7 ma być ustawione EVR, a dla XP VMR9 renderless.
Tak mam ustawione.
Z resztą ani Overlay Mixer ani VMR9 renderless nie robi różnicy przy tym problemie.
Niestety, ustawienia nic tu nie pomogą, za słaby procesor jak na użyty profil kodowania mkv. Z doświadczenia wiem, że na moim laptopie z C2D T9300, 1080p potrafi czasem sprawić problemy Nie wspominając już o profilu 10p i innych cudach ostatnio używanych przez grupy wydające animu.
Już przeżyje to jak ten obraz wygląda.
Powiedzcie mi tylko, jak wyłączyć te cholerne softsuby?!
Nie lepiej spróbować smplayera2? Jest chyba trochę mniej zasobożerny i korzysta z wewnętrznych kodeków, więc nie robi śmietnika w systemie.
Dxva zadziała tylko jak video ma lvl co najwyżej 4.1 (przy tej karcie graficznej), bez względu na rozdziałkę (która jednak jest jednym z czynników determinujących lvl). Jak ten warunek jest spełniony, to i na pentiumie 1.6 ghz (jednordzeniowym) 1080p musi płynnie śmigać.
Ostatnio edytowany przez otakuJaro (2012-01-27 23:45:59)
Atomy(ion) czy brazosy sobie dają z 1080p spokojnie radę a masz ubaw przy C2d wracaj do łopaty.
Autorowi tematu proponuję totalną reinstalację kodeków (k-lite mega) i nie grzebania niepotrzebnie w ustawieniach.
Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2012-01-27 23:51:11)
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
SMplayer2 wywala mi taki oto błąd:
Instalowałeś stąd http://smplayer2.srsfckn.biz/mini_installer.exe ?? Jak nie, to spróbuj z tego linka
Ostatnio edytowany przez Vincent_Law (2012-01-27 23:52:03)