#1 2012-03-11 19:17:58

Dreslaw
Użytkownik

Prośba o japońskie napisy do anime.

Nie wiedziałem gdzie to napisać, więc napiszę tutaj.

Mam dość dziwną prośbę, a mianowicie prosiłbym jeśli ktoś wie gdzie można zdobyć napisy po japońsku z DOKŁADNIE tym co mówią postacie w serii "ef - a tale of melodies" ep 10 to prosiłbym o wysłanie jakichkolwiek informacji pomocniczych na email:
dreslaw_1@wp.pl
Może być to scenariusz, napisy z czasem kiedy, co ktoś mówi lub jakiekolwiek inne formy, byle by były po japońsku. Najlepiej w kanji, ale nie będę oczekiwał cudów i z każdego zapisu się ucieszę.

Proszę o ewentualne przesunięcie tematu do innej kategorii i za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.

#2 2012-03-11 19:24:41

Kensai
Użytkownik

Odp: Prośba o japońskie napisy do anime.

Wątpię, żebyś znalazł. Normalnie skrypty są raczej nie do zdobycia. Jakiejś wersji dla niesłyszących by można poszukać, ale to też czarno widzę ^^

#3 2012-03-11 19:27:05

LordCrane
Użytkownik

Szczerze mówiąc, to żeby takie rzeczy znaleźć, trzeba znać "krzaczki" i wpisywać w wyszukiwarce odpowiednie frazy zapisane nimi właśnie, jeśli znasz japoński, to spróbuj, a nuż coś znajdziesz. Najlepiej też zmienić region w wyszukiwarce, np. w Google.

Poza tym czy Japońce na DVD/BD zamieszczają też japońskie napisy do animców? W sumie w Polsce na DVD z bajkami skierowanymi do dzieci, a mającymi dubbing, tak się nie robi, a przynajmniej kiedyś się tak nie robiło.

#4 2012-03-11 19:30:46

Sir_Ace
Użytkownik

Jakoś zbyt dużo ISO zawierających krzaki (no, zdarzały się mandaryńskie) sobie nie przypominam. Nie wydaje mi się, żeby wstawianie takowych było normalną praktyką.

#5 2012-03-11 20:09:15

FAiM
Użytkownik

Hm... zazwyczaj japońskich napisów na BD/DVD nie uświadczysz. Jednak najczęstszymi wyjątkami są wydania, w który znajduje się również angielski dubbing/napisy (e.g. Mardock Scramble czy Gundam UC).

Czasem podczas emisji w TV istnieje możliwość włączenia napisów - swego czasu wychodziły angielskie suby (GuguruTL) z tłumaczeniem z translatora, właśnie dzięki tym napisom jezor

Co prawda nie mam tutaj szukanych napisów, ale może komuś się przyda:
Japanese anime subtitles

Ostatnio edytowany przez FAiM (2012-03-11 20:17:26)

K5Cqyo6.png?1

#6 2012-03-11 20:11:25

LordCrane
Użytkownik

O wydaniach, o których wspominasz, to akurat wiedziałem, ale jak dobrze kojarzę, były one przeznaczone także na inne rynki, nie tylko japoński. Mnie właśnie ciekawiło, czy dają napisy w takich standardowych, japońskich wydaniach.

EDIT. A to tego nie wiedziałem, myślałem, że zawsze jak robią dubbing i napisy w innym języku, to z myślą o zagranicznych rynkach.

Ostatnio edytowany przez LordCrane (2012-03-11 20:49:37)

#7 2012-03-11 20:30:10

FAiM
Użytkownik

Nie zawsze wydania zawierające angielski dubbing czy napisy są przeznaczone na inne rynki - z tego co pamiętam, to tak właśnie było z Mardock Scramble. Innym przykładem mogą być Blu-ray Boksy CLANNADa jezor.

K5Cqyo6.png?1

#8 2012-03-11 21:10:20

wizard2000
Użytkownik

nie wiem czy o to chodzi ale jakos mi sie zucilo w oczy

http://anisource.net/data/showlist/3?type=2

wizard2000.jpg

#9 2012-03-11 21:21:06

marek2fgc
Użytkownik

@wizard2000, ale z tego co widzę, to nie ma tam ef a tale of melodies (nawet zamieniając na kanji)

#10 2012-03-11 22:48:17

Rose
Użytkownik

Jeśli chodzi o CCS to tylko niektóre stacje emitują anime z napisami, a większość skryptów można teraz zdobyć dzięki linkowi, który podał FAiM.
Albo po prostu ściągnąć transport stream i wyciągnąć CCS z niego o ile tam jest.
Poza tym, żeby używać tego trzeba znać japoński, więc tylko angielskie grupy używają CCS.
Co do ef - a tale of melodies nie ma się co łudzić o znalezieniu czegoś takiego do tego anime, bo wątpię żeby w tamtych czasach istniał tak zwany Capper i zapewniał transport stream ze stacji, na której leciało te anime. Nawet jeśli to szansa, że dostaniesz od niego albo od kogoś innego CCS jest znikoma. Nie wiadomo czy ef - a tale of melodies wychodziło z napisami. Nie mam pojęcia czy Chiba TV emituje anime z napisami.
Nie wiem do czego ci to, ale na twoim miejscu dałbym se spokój. smile_big

Stopka forum

© Animesub.info 2024