Nie jesteś zalogowany.
czy ktoś może zna dobrą stronke z tutkiem jak zrobić przykładowy efekt karaoke nie chodzi mi o taki że z timinga taki podstawowy efekt jest tylko bardziej animacyjny coś jak tu http://www.youtube.com/watch?v=1Uj2xUJu … re=related obojętnie z kąd może być tutek a fajnie by było jakby ktoś na yt znalazł dobrego tutka bo ja nie mogę znaleść tego odpowiedniego
To chyba w LUA było skryptowane. W skrócie - musisz narysować sobie kształty, które tam latają (czyli w tym wypadku gwiazdka i kwiatek - np. w dołączonym do Aegisub Ass 3 DRAW) i następnie opisać, po jakim torze i mają się poruszać poszczególne obiekty.
Tutka do tego nigdzie nie znajdziesz - ja szukałem swojego czasu i ostatecznie wylądowałem w dokumentacji. Ogólnie jeśli nie miałeś styczności z programowaniem, to możesz o tym zapomnieć
Nie, to było robione w karaoke templaterze.
Po części zgadzam się z Kensaim. O wiele łatwiej, gdy się człowiek zna na programowaniu.
Ale i bez tego da się ten automatyzator aegisuba okiełznać.
Znacznie łatwiejszy niż pisanie skryptu w lua.
A jeśli chodzi o tutoriale, to kilka ich na necie jest.
Chociażby ten: Tutorial Karaoke Templater
Bazę kształtów/obiektów rysowanych w ASS Draw 3 znajdziesz na forum Aegisuba: Shapes
Ostatnio edytowany przez Rein (2012-03-13 12:34:50)
styczność z programowaniem mam bo informe studiuje więc jako tako programowanie coś ogarnę, z assdraw3 to widziałem tutka trudno nie było to zrobić(mozna miec gotowy obrazek pozaznaczać punkty w odpowiednich miejscach poprzeciągać i inne duperele i już jest kodzik ) więc pozostaje albo poduczyć się pisania skryptów w lua albo tak jak rein podał mi tego tutka z yt
Skoro masz styczność z programowaniem - templater to bardziej programowanie funkcyjne, LUA proceduralno-obiektowe (lua obiektowym językiem nie jest, ale ma namiastkę namiastki). Jak dla mnie drugie podejście jest dużo mniej frustrujące
LUA:
Trochę podstaw składni (po polskiemu)
Dokumentacja Aegi
Do tego forum Aegi i Animesuki - trochę porad i sporo pomocnych skryptów do przeanalizowania.
[EDIT]
Pamiętaj tylko, że ta wersja LUA to mocno wykastrowana implementacja oryginału i nie wszystkiego warto uczyć się z oficjalnych (czysto luowskich) manuali. Opanuj Aegowe biblioteki utils.lua i karaskel.lua i będzie git.
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2012-03-13 21:51:45)
Karaoke templater też się opiera na lua. xD
Ja bym to ujął, że templater jest bardziej obrazowy.
Wszystko załatwia się w obrębie aegisuba z poglądem tego, co tam nam wyszło.
Ale co kto lubi. xD
Ps: Tutorial, do którego link dałem, również w ostatnich częściach traktuje o pisaniu skryptu w lua.
Edit I:
Manual Karaoke Templatera:
1
2
3
No i funkcja: "!retime" ułatwiająca rozmieszczenie poszczególnych efektów w czasie:
Funkcja Retime
Grunt to mieć wybór.
Edit II:
Poza tymi dwoma podstawowymi sposobami są jeszcze inne programy, które opierają się na lua i pythonie czy C#.
Różnią się między sobą sposobami zapisu i korzystają z bardziej rozbudowanych funkcji, które wymagają znacznie więcej czasu.
Nie polecam ich na początek, bo bez tych podstaw, samemu niczego się nie osiągnie.
Bądź co bądź wszystkie wykorzystują format ass. i jego tagi, które należy znać.
Jest jeszcze zabawa w Adobe After Effects. ^^'
Ale w to obecnie nikt się nie bawi na naszej scenie. xD
Ostatnio edytowany przez Rein (2012-03-13 14:14:23)
Skoro masz styczność z programowaniem
... to napisz se w perlu/ruby/pythonie/php/czymtam parser i rób w tym efekty
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Sir_Ace napisał:Skoro masz styczność z programowaniem
... to napisz se w perlu/ruby/pythonie/php/czymtam parser i rób w tym efekty
Bo ja wiem? Nakładanie nowego poziomu abstrakcji może i uprości/uładni kod, ale na dobrą sprawę tak samo zadziała sporządzenie własnej biblioteki funkcji/prostego frameworka, jak to chyba Bakura zrobił. Żeby napisać parser, musisz dobrze poznać Lua, a kiedy już poznasz... niepotrzebny ci parser
Ale sam pomysł na projekcik do zabawy przedni
Pro tip - nie rób takich karaoke.
a wlaśnie wiem że mogę wymagać od was czegoś niemożliwego ale się już zapytam w razie czego: znalazłem na yt napisy http://www.youtube.com/watch?v=ZXdmFJkpFzs jeszcze jedne i widząc po kodach to jakoś tak mało chyba tego jest i jeśli byłaby taka możliwość to jakoś opisać co robi teraz dana funkcja i dlaczego tak wtedy mógłbym jakoś się wzorować na dobrze opisowym przykładzie ale jak nie da rady trudno też spróbuje jakoś sobie poradzić
Chcesz powiedzieć, że studiując informatykę nie potrafisz sprawdzić opisu składni w manualu? Ach ten poziom nauczania...
no cóż ja się tak uczę wzoruje się na przykładach i komentach do tego, a potem robię to co mi zadadzą bo sam z siebie wymyśleć programu dobrego nie potrafie , jak czegoś nie wiem a mam w przykładzie to stosuje się do takich zaleceń i pisze się dalej. A u nas poziom to tak: to to i to i macie czas do tego dnia nic nie tłumacząc nawet na 5 min.
Ostatnio edytowany przez olszam (2012-03-14 01:10:09)
Wzorowanie na przykładach to jedno, a proszenie o wytłumaczenie składni, kiedy ktoś wkleił link do przystępnie napisanego manuala to już co innego.
Jeśli chcesz w tej informatyce zostać, to szczerze polecam nauczyć się czytać dokumentację i testować to samemu, bo później nikt ci nie będzie tłumaczył, tylko zleci projekt i wyznaczy deadline.
Jeśli chcesz w tej informatyce zostać, to szczerze polecam nauczyć się czytać dokumentację i testować to samemu, bo później nikt ci nie będzie tłumaczył, tylko zleci projekt i wyznaczy deadline.
Na kasie w Biedronce? No co ty dajesz...
IMO po to ktoś wymyślił książki informatyczne i tutoriale, żeby nie trzeba było uczyć się wszystkiego z dokumentacji. Praktycznie każda technologia/framework/język oprócz dokumentacji ma jakieś oficjalne i obszerne tutoriale, bo z nich po prostu łatwiej się uczyć. Microsoft, Google i inni wielcy mający wpływ na rozwój technologii mają setki stron, dokumentów i filmów, gdzie za rączkę prowadzą przy budowaniu projektów albo na przykładach pokazują najważniejsze i najfajniejsze funkcjonalności. Im mniej czasu trzeba poświęcić na naukę tego nowego czegoś, tym większej ilości ludzi będzie się w ogóle chciało. Jak powiesz szefowi, że wszystkiego nauczyłeś się sam z dokumentacji, szczęka mu nie opadnie, tylko i tak zapyta, czy aplikacja będzie działać i ile czasu ci zajmie.
A odkąd informatyk to programista?
Fakt, zapędziłem się. Do wymiany tonerów i przeciągania kabli programowanie niepotrzebne
I tak to bardziej twórcze niż klepanie w javie czy php, a nawet lepiej płatne, jak się te kable odpowiednie poplącze
Ostatnio edytowany przez qwig (2012-03-14 14:06:05)