#1 2012-04-13 15:44:09

Kenshiro
Użytkownik

Deadman Wonderland

Ostatnio obejrzałem Deadman Wonderland i stwierdzam, że jest to całkiem dobra produkcja, ale niestety ma również trochę wad. Najgorsze jest to, że anime to po prostu reklamówka mangi.

Deadman Wonderland nasunęło mi trochę skojarzeń z Elfen Lied, ale pod względem wykonania i klimatu jest wyraźnie słabsze.

Anime jest wypełnione szaleństwem, okrucieństwem, sadyzmem, krwią, przemocą i głupotą. Trzeba mieć dużą tolerancję odnośnie  głównego bohatera, gdyż ten 14 letni bachor potrafi naprawdę irytować swoim smarkatym zachowaniem.

Na pewno zaletami tego anime są niektóre postacie (Minatsuki, Senji) i chyba Shiro też większość osób polubiła zwłaszcza, że kryje w sobie tajemnicę.

Odnośnie wersji Blu-Ray to co ciekawe została tylko częściowo odcenzurowana. To dziwne, gdyż po raz pierwszy się z tym spotkałem. Nadal niektóre teksty to piski, a różne zaciemnienia i rozjaśnienia ekranu zakrywają brutalne sceny.

Wizualnie anime jest całkiem dobre, więc na ten aspekt nie ma raczej co narzekać. Muzycznie to tak średnio, ale występują dwa bardzo ładne rytmy.

Więc jak dla mnie to anime ma dwie podstawowe wady, czyli 14 letni gówniarz i fakt bycia reklamówką mangi (niewiele z fabuły się wyjaśniło).

Ale 6.5/10 bym je ocenił.

PS:

Ale spam poniżej.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-04-14 01:03:38)

#2 2012-04-13 16:02:33

arystar
Użytkownik

Odp: Deadman Wonderland

Pierwszy akapit... whut? oczkod

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!

#3 2012-04-13 16:10:20

dulu
Moderator

arystar napisał:

Pierwszy akapit... whut? oczkod

<<Tom>>

#4 2012-04-13 16:15:30

arystar
Użytkownik

Racja. Cofam pytanie. :/

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!

#5 2012-04-13 16:16:07

Sir_Ace
Użytkownik

18476228.jpg

#6 2012-04-13 16:29:47

dulu
Moderator

Naprawdę niesamowite jest to, że tom nie wiem, o co chodzi. smile_lol

Kenshiro napisał:

Ale spam poniżej.

...

#7 2012-04-13 16:29:57

Kenshiro
Użytkownik

Ale zobaczcie czy to nie jest dziwne ? Poniżej lekka scenka sadystyczna.

To jest kadr z wersji BD. Może dlatego nie odcenzurowali w całości bo głównym bohaterem jest 14 letni gówniarz ?

Pokaż spoiler
73684688.jpg

Ostatnio edytowany przez lilith_ (2012-04-14 00:07:20)

#8 2012-04-13 16:31:24

dulu
Moderator

Synek, zdjęcia do spoilera. To już drugi raz, warna dostaniesz, zobaczysz.

ed:

Pokaż spoiler
Jest to wymierzenie kary za przegrany pojedynek, więc tak, do spoilera.

Już pominę, że wszystkie obrazki powinny być w tagach...

ed2:

Kenshiro napisał:
dulu napisał:

Już pominę, że wszystkie obrazki powinny być w tagach...

Może tego Sir_Ace wpierw naucz i innych, którzy lubią walić obrazki będące jedynie spamem?

Surprise_Your_A_Retard.jpg

ed3:

Kenshiro napisał:

No widzisz dulu. Ty już nigdy nie zmądrzejesz.

Pokaż spoiler
idiot.jpg

Ostatnio edytowany przez dulu (2012-04-13 17:00:42)

#9 2012-04-13 20:25:34

wariacikV2
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Najgorsze jest to, że anime to po prostu reklamówka mangi.

Tak jak większość obecnych 12/13 odcinkowych serii anime. Co oczywiście wiąże się z urwanym bądź spartaczonym zakończeniem, podobnie mamy w przypadku Deadman Wonderland.

Ostatnio edytowany przez wariacikV2 (2012-04-13 20:26:07)

...a poza tym uważam że Toaru Majutsu no Index powinno dostać kolejny sezon.

The goddess of victory is waving her underwear in your faces!
Fritz Josef Bittenfield

#10 2012-04-13 21:38:34

Kenshiro
Użytkownik

wariacikV2 napisał:

Tak jak większość obecnych 12/13 odcinkowych serii anime. Co oczywiście wiąże się z urwanym bądź spartaczonym zakończeniem, podobnie mamy w przypadku Deadman Wonderland.

Większość ?
Ale nawet jeśli to już lepiej jakby wymyślili zakończenie tylko na potrzeby anime. Przecież tak chwilami robią. Przykłady to seria TV "Mahou Sensei Negima", a nawet w "Elfen Lied" i w "Suzuka" też było jakieś tam zakończenie, choć oczywiście manga szła dalej i relacje wkroczyły na dalszy etap. Jednak to lepsze niż całkowite olanie wszystkiego jak w Deadman Wonderland. Oczywiście mogą tak zrobić jak będzie kontynuacja, ale w tym przypadku na to się nie zanosi.

Jednak podsumowując Deadman Wonderland wymienił bym następujące wady i zalety:

Zalety:

- całkiem ciekawy pomysł na anime
- niektóre postacie dało się polubić
- muzyka w pewnych momentach była całkiem klimatyczna
- mimo wszystko seria dosyć wciągająca
- bardzo brutalne anime, która polegało w większości na zabijaniu, sadyzmie, walkach czy innej przemocy

Wady:

- bardzo mało o fabule
- totalnie beznadziejny i irytujący 14 letni smarkacz jako główny bohater (pomysł wyjątkowo głupi)
- zawiedli mnie odnośnie

Pokaż spoiler
tej drugiej osobowości Shiro (
sądziłem, że coś więcej pokażą)
- anime było zbyt często skrajnie niedorzeczne i bardzo głupie, jeśli chodzi o zachowania postaci (bo absurd i szaleństwo to normalka w tej serii)
- cała konstrukcja anime była jakby dosyć nieudolna (dziwnie się to oglądało z tego powodu)

Ale najciekawsze jest to, że Shiro ma

Pokaż spoiler
dwie osobowości i ta jej zła strona zabiła wszystkich kolegów i koleżanki z klasy głównego bohatera
( w anime się tego nie dowiedział). Odnośnie Shiro to chyba każdy miał skojarzenia z Elfen Lied.

Dobra i niewinna Shiro:

Pokaż spoiler
shiro1.jpg

Okrutna i sadystyczna Shiro:

Pokaż spoiler
shiro2g.jpg

Ostatnio edytowany przez lilith_ (2012-04-14 00:11:15)

#11 2012-04-13 22:38:54

LordCrane
Użytkownik

Możesz też edytować posty na forum, dulu? Jeśli tak, to weź Tomowi zmodyfikuj ostatnie, wrzucając mu te wszystkie screeny w tag "spoiler". Bo dzisiaj to już przesadził.

Ostatnio edytowany przez LordCrane (2012-04-13 22:40:09)

#12 2012-04-13 22:41:40

dulu
Moderator

Przykro mi, ale na forum nie mam władzy. Tom już na warna sobie zarobił (jednego?). Ostatnio modzi forum nie mają tyle czasu, coś trzeba z tym zrobić.

#13 2012-04-13 23:59:06

marcin2
Użytkownik

Uno: sadyzmu i brutalności nie zaliczyłbym do zalet anime. Zależy to od samego animca oraz gusta i guścików.
Duo: te screeny nieco odstraszają.  brakslow  Szczególnie ta "dobra i niewinna Shiro"; wygląda jak potwór jakiś, a fe...
Trio: można doszukać się tutaj podobieństw. Tak samo jak w duecie "Saikano" - "Iryja no Sora Ufo no Natsu" albo "Chobits" - "DearS" i wiele innych. Czasami to irytuje, ale cusz... tak już jest.

Chciałem w tym jednym jedynym poście okazjonalnie napisać coś mądrego - w przeciwieństwie do poprzednich 2449 - a tu wałek deprecha. Normalnie nie da się tutaj być poważnym  szalony

#14 2012-04-14 00:09:36

lilith_
Moderator

Ech mimo upomnień nie widzę poprawy, także Kenshiro dostaje warna za umieszczanie spoilerów bez taga. (tak tyczy się to także screenów).

"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."

#15 2012-04-14 00:11:21

haitani
Użytkownik

Ja tam z tego anime zapamiętałem tylko Opening. Manga lepsza.

#16 2012-04-14 01:05:45

Kenshiro
Użytkownik

marcin2 napisał:

Uno: sadyzmu i brutalności nie zaliczyłbym do zalet anime.

Jak czytam fora internetowe to widzę, że wiele osób lubi takie rzeczy w anime. Po prostu chwilami dobrze jest obejrzeć coś innego, czyli takiego właśnie mocnego i okrutnego.

marcin2 napisał:

Duo: te screeny nieco odstraszają.  brakslow  Szczególnie ta "dobra i niewinna Shiro"; wygląda jak potwór jakiś, a fe...

Wyglądają praktycznie tak samo (różnią się tylko mimiką). Zresztą podoba mi się wygląd Shiro. Na tych obrazkach tego nie widać, ale jej strój jest taki fajny.

marcin2 napisał:

Trio: można doszukać się tutaj podobieństw. Tak samo jak w duecie "Saikano" - "Iryja no Sora Ufo no Natsu" albo "Chobits" - "DearS" i wiele innych. Czasami to irytuje, ale cusz... tak już jest.

To nie to samo. Oglądałem te anime i nie wiem o jakich postaciach mówisz (chociaż w Sora Ufo masz zapewne na myśli główną bohaterkę). Prawdziwe podobieństwo jest dopiero w Elfen Lied.

haitani napisał:

Ja tam z tego anime zapamiętałem tylko Opening. Manga lepsza.

Opening i Ending to jedne z największych zalet tego anime.  smile

Ciekawe czy kiedykolwiek zekranizują dalszą część mangi.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-04-14 01:13:58)

Stopka forum

© Animesub.info 2024