Nie jesteś zalogowany.
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … racterlist
Prawdę mówiąc początkowo nie chciałem zakładać tego tematu, ale po obejrzeniu serii Oretachi ni Tsubasa wa Nai postanowiłem jednak coś więcej o niej napisać.
Zapewne większość fanów zna takie anime jak Shuffle!. Co prawda opinie są różne, ale zazwyczaj było oceniane jako dobre lub bardzo dobre, ponieważ świetnie połączyli zabawną komedię ecchi z wieloma poważnymi i dramatycznymi scenami (powiem przykładowo, że właśnie z tego anime pochodzi jedna z najlepszych yandere).
Dlatego właśnie będąc zachęcony tamtym anime postanowiłem obejrzeć Oretachi ni Tsubasa wa Nai, które jest następną ekranizacją gry Navel.
W wersji TV była jakaś żałosna cenzura z rodzaju KEEP OUT, więc postanowiłem zaczekać na wersję Blu-Ray.
Niestety powiedzieć, że się zawiodłem to stanowczo za mało. Co prawda I odcinek i niektóre sceny nie były takie złe, ale ogólnie uważam to anime za jeden z największych gniotów jakie widziałem (było nawet gorsze od Kami-sama no Memo-chou).
W skrócie czym dalej tym gorzej (chociaż najgorszy odcinek to 5, 11 i 12). Anime zazwyczaj było bardzo nudne, a postacie nieciekawe i głupie.
Nieliczne zalety to sceny z Alice i kilka innych zabawnych tekstów w wykonaniu głupkowatych postaci. : )
Poniżej kilka cech tego anime:
Wady:
- fabuły praktycznie brak (a to co można ewentualnie tak nazwać było wyjątkowo beznadziejne, żałosne, płytkie, głupie i nudne)
- jako komedia to prawie, że dno, gdyż na 12 odcinków zaledwie kilka scen mógłbym nazwać zabawniejszymi, a poza tym było głupio-nieśmieszne
- mimo, że wersji bd nie było keep out to i tak nie ma prawie żadnego wartego uwagi fanserwisu (majtki i chwilami wstrętne cycki, a nawet coś więcej z beznadziejną postacią to nic fajnego jak dla mnie). Fanserwis w 99 procentach był beznadziejny.
- grafika brzydka i odpychająca, a jeśli chodzi o muzykę to jedynie OP był coś warty
- z postaci najgorsze (najbardziej irytujące) były dwie, czyli Haneda Takashi i Watarai Asuka. Ta druga stała się maksymalnie obrzydliwa pod koniec 11 odcinka (wcześniej mogłem ją jeszcze tolerować)
- cała konstrukcja anime to jakaś porażka. Oglądanie wycinków scen z różnymi postaciami nie pozwala wczuć się w klimat i to zwłaszcza dlatego, że postacie były nic nie warte, schematyczne, płytkie, irytujące i głupie.
Więc podsumowując Oretachi ni Tsubasa wa Nai, mogę powiedzieć, że zanosiło się na dosyć średnie anime, ale później zeszło do poziomu gniota.
1/10
A na poniższym obrazku widać jednego z głównych bohaterów, którego właśnie bije dziewczyna i oczywiście moralizatorski tekst w wykonaniu tego dobrego (i idiotycznego) japońskiego nastolatka.
I na koniec taka ciekawostka odnośnie cenzury Japończyków (co prawda na ocenę anime to nie ma wpływu, ale jest wyjątkowo żałosne).
Poniżej dwa ocenzurowane obrazki z anime (po zdjęciu keep out).
Obrazek usunięty
Obrzydliwy fanserwis.
A na drugim jest kolejny przykład żałosnej cenzury w wersji Blu-Ray ).
Obrazek usunięty
Wyjątkowo obrzydliwy fanserwis. Nie wiem dlaczego nie użyli jakiegoś światła, a po prostu wymazali to miejsce w tak wstrętny sposób.
W Japonii przestępstwem (chociaż nie wiem jakie są za to kary) jest pokazać miejsce intymne bez cenzury. Mogą albo czymś je przykryć (światło, mozaika itp), albo całkiem wymazać i tak to właśnie wygląda na tym obrazku.
I jeszcze inny przykład wstrętnego fanserwisu, czyli rana na głowie u jednego z bohaterów i to jak sobie ją wyobraża w chwili, gdy dziewczyna mu ją opatruje.
Co prawda moja ocena tego anime jest krytyczna, ale może są fani, którym się spodobało, więc będę wdzięczny za opinie, jeśli ktoś to oglądał.
Ostatnio edytowany przez Quithe (2012-06-02 20:32:40)
A na poniższym obrazku widać jednego z głównych bohaterów, którego właśnie bije dziewczyna i oczywiście moralizatorski tekst w wykonaniu tego dobrego (i idiotycznego) japońskiego nastolatka.
Właśnie to był najlepszy moment w tym anime, który zadecydował o wysokiej nocie, gdy zamienili się z tym wariatem umysłami. Myślałem, że skonam xD
Nie pamiętam na ile to oceniłem, ale polecam chociażby dla tej jednej akcji. Z początku przymula, ale później jest lepiej xD
Alice to była ta loli? Już wiem czemu oceniasz te sceny jako plus.
Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-06-02 20:02:03)
Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
Renji ma na ten temat inne zdanie:
Dla mnie anime było spoko, ale bez przesady z tą oceną. Ja bym dał 4/10 raczej.
Fanserwis w 99 procentach był beznadziejny.
Kto normalny ocenia fanserwis? Ja nie po to oglądam anime żeby sobie narysowane cycki pooglądać...
Ostatnio edytowany przez Quithe (2012-06-02 20:33:04)
Interpunkcji się nauczyć, a nie animu oceniać!
Fanserwis w 99 procentach był beznadziejny.
Kto normalny ocenia fanserwis? Ja nie po to oglądam anime żeby sobie narysowane cycki pooglądać...
No widzisz, a tutaj są tacy, którzy oglądają animu właśnie po to, żeby sobie rysowane cyce pooglądać
Ostatnio edytowany przez coellus (2012-06-02 20:50:10)
Ty dulowaty userze!
Yyy... Kena zbanowano, czy tak miał od jakiegoś czasu, tak dla żartu? Bo dopiero zauważyłem :p
Ken jest bez płci, więc zwykłe cyce go nie podniecają. Muszą być rysowane! A pominięcie każdego detalu to zbrodnia przeciwko bogowi otaku!
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2012-06-02 20:57:08)
Nadszedł czas rozstania z tomem. Trochę mniej badziewia na forum.
Tymczasowego bana dostał?
Raczej już się z nim na tym forum nie spotkamy, no, chyba że stworzy kolejne konto.
Tom wróci, oj, wróci. To dla niego nie pierwszyzna, ma w tym spore doświadczenie.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Jeżeli wróci z nowym kontem bądź przeoczonym starym, poleci znowu i od razu.
A teraz radzę wrócić do rozmowy o animcu.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Właśnie to był najlepszy moment w tym anime, który zadecydował o wysokiej nocie, gdy zamienili się z tym wariatem umysłami.
Jak widać zdania są bardzo różne. : )
Dla mnie to najgorsza scena z całej serii.
Alice to była ta loli? Już wiem czemu oceniasz te sceny jako plus.
Tu chodzi głównie o teksty. : ) Po prostu te sceny z nią (szczególnie I odcinek) były naprawdę zabawne.
Renji ma na ten temat inne zdanie:
Pokaż spoiler
Mogę się z tym zgodzić, ale jak pierwsza bije to sytuacja jest całkiem inna.
Wszystko w anime się ocenia (przynajmniej ja tak robię). Zresztą takie anime jak harem/ecchi polegają w dużym stopniu na fanserwisie, więc tym bardziej. Poza tym fanserwis to dodatek. Można oglądać anime dla pięknych dziewczyn i fanserwisu z nimi, ale poza tym przydałyby się ciekawe charaktery i fabuła (już nie mówiąc o ładnej grafice i muzyce).
Można oglądać anime dla pięknych dziewczyn i fanserwisu z nimi,
Ty odróżniasz w ogóle rzeczywistość od świata z anime? O.o
Można oglądać anime dla pięknych dziewczyn i fanserwisu z nimi,
Chłopie, daruj se. Już jest za późno...
noki napisał:Można oglądać anime dla pięknych dziewczyn i fanserwisu z nimi,
Chłopie, daruj se. Już jest za późno...
Czyli jak ktoś fapa do hentai'a to znaczy że nie odróżnia rzeczywistość od świata anime? Ciekawa koncepcja