Nie jesteś zalogowany.
Ostatnio chciałem sobie znowu podłubać przy fansubach , jednak natrafiłem na kolejną uciążliwość systemu Windows 7 .
Otóż w przypadku XP-ka (czy nawet Visty) wystarczyło dwa razy kliknąć na czcionkę i już można było ją używać w większości programów. Czcionka ta działała/wyświetlała się w Aegisub, również śmigała przy oglądaniu w MPC. Jednak w przypadku Win7 tak nie jest - jedynym wyjściem jest zainstalowania tej czcionki, czego - z różnych powodów - wolałbym uniknąć.
Wie ktoś, czy da się jakoś zrobić, by działało to jak w poprzednich wersjach Windowsa?
Jakoś udało mi się uzyskać krzaki w nazwach plików i folderów - używając imo dziwnego sposobu - jednak rozwiązania tego "problemu" nie znalazłem .
Eee, nie no ja się chyba nie znam, ale instalacja czcionki polega tylko na przerzuceniu jej do foldery \Windows\Fonts i tak było też w XP'ku, tyle że teraz wszystko musi się świecić, mrugać i wyglądać, dlatego w 7 jest dodana taka opcja jak instalacja i pasek i info o jej istnieniu, jeśli istnieje. Teraz dobre kompy robią, więc procesor nie może się marnować i musi robić niepotrzebne rzeczy, hehe.
Usunąć też wystarczy del'em z tego folderu.
Nick na ANSI: bobek784v2
Albo ja czegoś nie rozumiem, albo nie przeczytałeś, bobek, co kolega napisał...
Napisał, że w XP dwuklik na czcionce równał się jej instalacji. Też zawsze mi się zdawało, że tak jest, ale może dowiem się czegoś nowego.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Tak, dwuklik powodował jakby tymczasowe zainstalowanie czcionki - imo bardzo przydatny trik, którego brakuje mi w Win7.
Widać, nie dane mi wrócić do fansubingu .
A rady typu: "zainstaluj, a później se odinstaluj", mnie nie rajcują .
edit
Tutaj ktoś opisuje ten trik.
Ostatnio edytowany przez FAiM (2012-08-07 21:36:50)
"However, if you'd like temporary font loading in Windows 7, I suggest AMP Font Viewer. It's freeware, fairly lightweight, and does temporary font loading. IIRC, you don't need to run as Administrator to have temp loading capability."
Hm... czyli znowu trzeba się wpierać zewnętrznym oprogramowaniem .
Czym nowsza wersja softu M$, tym bardziej okrojona - np. w WMP12 wykasowali Advanced Tag Editor .
Dzięki za pomoc.