Nie jesteś zalogowany.
Witam. Bardzo proszę o pomoc z napisami. Posiadam plik mkv z 3 napisami: angielskimi, japońskimi i ruskimi. Chcę zmuxować ten plik, tak, aby obejrzeć go na PS3. Niestety żaden znany program nie daje sobie rady z innymi napisami niż ruskimi, Aegisub też widzi tylko ruskie. Chciałem ściągnąć inne napisy i się nie bawić, ale się rozjeżdzżają. Czy jest możliwość zamiany timingów napisów? Mógłbym po prostu wziąć z ruskich i wstawić do jakichś ludzkich np. angielskich, czy polskich. Bardzo proszę o pomoc.
Oto screen z MKVToolNix: http://w372.wrzuta.pl/obraz/1goTx4hKs70/bez_tytulughghf
Ostatnio edytowany przez klapekzsandalem (2012-09-04 19:15:35)
Nic dziwnego, że Aegisub widzi tylko rosyjski, pozostałe to vobsub. Skoro PS3 go nie obsługuje, to poszukaj sobie angielskich/polskich pasujących, innego wydania (które posiada angielskie .srt/.ass lub polskie synchro) lub przepisuj do rosyjskiego skryptu.
Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-09-04 19:19:37)
Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
A nie da się jakoś zamienić tych timingów? :/
Można też przerobić za pomocą vobsub lub subrip napisy angielskie z sub na srt. przerobienie wymaga wkładu własnego, gdyż program na 99,9% nie będzie wiedział co za litery się tam znajdują, wiec będziesz musiał wpisywać każą literę, której nie zna, ręcznie. Jeżeli raz wpiszesz taką literę i o podobnym wyglądzie będzie się powtarzała, nie będzie od ciebie wymagała ponownego jego wpisania.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2012-09-04 19:31:04)
Masz odpowiedź specjalisty.
Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-09-04 19:29:35)
Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
automat tego nie zrobi bo sie linie z timingiem rozjada
ale mozesz zrobic to na przykład w exelu
edit: to jest podmiany czasówki z ruskim subem
Edit2:
Witam. Bardzo proszę o pomoc z napisami. Posiadam plik mkv z 3 napisami: angielskimi, japońskimi i ruskimi. Chcę zmuxować ten plik, tak, aby obejrzeć go na PS3. Niestety żaden znany program nie daje sobie rady z innymi napisami niż ruskimi, Aegisub też widzi tylko ruskie. Chciałem ściągnąć inne napisy i się nie bawić, ale się rozjeżdzżają. Czy jest możliwość zamiany timingów napisów? Mógłbym po prostu wziąć z ruskich i wstawić do jakichś ludzkich np. angielskich, czy polskich. Bardzo proszę o pomoc.
Oto screen z MKVToolNix: http://w372.wrzuta.pl/obraz/1goTx4hKs70/bez_tytulughghf
jak sie rozjeżdżają?
1) im dalej w film tym wiekszy blad - popraw fps
2) po jakims czasie napisy spozniaja sie o stala wartosc - przesun czasy od tego momentu
Ostatnio edytowany przez camel (2012-09-04 19:40:29)
Tu masz wstęp jak zacząć: http://napisy.ovh.org/readarticle.php?article_id=13
Później zainstaluj VobSub i tak jak Masa napisał musisz uruchomić z niego SubResync i ręcznie "nauczyć" program co jest co (zasada podobna do OCR).
Mam wyodrębnione napisy. Jak używać VobSuba?
Przez menu start->Wszystkie programy->VoBSubs->Subresync otwierasz te napisy (plik będzie miał format idx, bo idx i sub składają się na te napisy). Dajesz Save As.. wybierasz miejsce zapisu i rodzaj pliku (najlepiej srt lub ass) i wyświetlać się zaczną napisy. W prawym okienku będziesz miał wyświetloną literę, którą masz odczytać i napisać (potwierdzasz Enter), a na środku będzie ogólny widok tej linijki napisów. Robisz to tak długo, dopóki nie wyświetli się informacja o zakończeniu prac.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2012-09-04 20:27:56)
Mam wrażenie, że prościej byłoby, gdyby ten młotek użytkownik podał tytuł i wydanie filmu, który chce obejrzeć, i ktoś mu znalazł pasujące napisy, bo ta cała zabawa to przerost formy nad treścią...
Ostatnio edytowany przez Oin (2012-09-04 20:50:24)
Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.
Film to Bagi, the Monster of Mighty Nature.
Przy uruchamianiu vobsuba 0 reakcji.
Probówałem synchronizować napisy, ale albo się rozjeżdża na końcu, albo w środku.
Ostatnio edytowany przez klapekzsandalem (2012-09-05 08:39:00)
Niestety nie pasują. Może mam jakąś inną wersję.
Niestety nie pasują. Może mam jakąś inną wersję.
To akurat oczywiste, pobierz sobie jakieś angielskie softy, będzie szybciej.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
Problem rozwiązałem w najprostszy sposób. Przetłumaczyłem ruskie napisy w google translate i jest OK. Nie ma nieczego w stylu "Kali dobrze mówić po angielski".
Ostatnio edytowany przez klapekzsandalem (2012-09-05 10:58:12)
Problem rozwiązałem w najprostszy sposób. Przetłumaczyłem ruskie napisy w google translate i jest OK. Nie ma nieczego w stylu "Kali dobrze mówić po angielski".
U jelly? Nie ma języka, którego by Google Translate nie schrzaniło w locie.
Akurat kiedy tłumaczy z trudniejszego języka na prostszy to jest w sumie ok, ale na odwrót niekoniecznie.
Akurat google translate w przypadku ruskiego daje ciała na pełnej linii (w przypadku ukraińskiego i białoruskiego również, testowałam wszystkie trzy języki). Jeśli już, to translatica od PWN-u jest lepsza (inny silnik), ale też w niektórych przypadkach nie wyrabia. Nie wierzę w to twoje "jest OK".
Ty dulowaty userze!
klapekzsandalem napisał:Problem rozwiązałem w najprostszy sposób. Przetłumaczyłem ruskie napisy w google translate i jest OK. Nie ma nieczego w stylu "Kali dobrze mówić po angielski".
Akurat google translate w przypadku ruskiego daje ciała na pełnej linii (w przypadku ukraińskiego i białoruskiego również, testowałam wszystkie trzy języki). Jeśli już, to translatica od PWN-u jest lepsza (inny silnik), ale też w niektórych przypadkach nie wyrabia. Nie wierzę w to twoje "jest OK".
Ja nie wierzę w translatory, do słówek - czemu nie (do popularnych zwrotów też się mogą przydać), do całych zdań/tekstów - giń. W większości przy tłumaczeniu wykorzystują pierwsze znaczenie, więc wychodzą brednie.
Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-09-05 19:06:42)
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.