#41 2012-04-02 21:20:25

LordCrane
Użytkownik

Odp: Saint Seiya Omega

Nie sądziłem, że to kiedyś powiem, ale ta seria to kawał gniotu. Oprócz w/w uwag stwierdzam, że to bajka dla małych dzieci. Poza tym pełno w niej błędów graficznych, tak oczywistych, że trzeba być ślepym (albo wspomnianym małym dzieckiem), aby nie zauważyć, że w niektórych scenach Seiyi brakuje skrzydeł, a po zniszczeniu zarękawia zbroi w kolejnej scenie wciąż je ma, ale w następnej już nie.

W zapowiedzi następnego odcinka zaniepokoiła mnie wzmianka, że Rycerz Małego Lwa włada płomieniami. Pomyślałem sobie, że dziewuszka pewnie będzie władała powietrzem, ktoś tam wodą, ziemią i tylko Kapitana Planety brakuje. Zerkam do openingu i co widzę? Miałem rację!!! Dziewuszka włada powietrzem, Rycerz Smoka wodą (sic!), Rycerz Wilka ziemią, a wspomniany już Rycerz Małego Lwa ogniem! Ostatni chyba będzie władał piorunami, czy czymś takim, a główny bohater będzie spoiwem zepołu bez władzy na konkretnym żywiołem, jak to najczęściej w takich bajkach bywa. No co to jest?

PS. Zamiast Kapitana Planety to będą chyba "martwego" Seiyę przyzywali na pomoc...

Ostatnio edytowany przez LordCrane (2012-04-02 21:20:56)

#42 2012-04-02 21:27:25

Sir_Ace
Użytkownik

Może po prostu patrzą na najnowsze trendy? Chcieli zrobić coś takiego:

Pokaż spoiler
the_elements_of_harmony_by_sapphiregamgee-d4mb6ud.jpg

ale im talentu zabrakło.

#43 2012-04-02 21:29:54

LordCrane
Użytkownik

Kuce też miały jakieś swoje 'aspekty' i odpowiadające im kryształki mocy, nie pamiętam dokładnie, co to było, niemniej tylko w kilku odcinkach (na pewno całkiem pierwszych) ten motyw był wykorzystany, poza tym owe aspekty nie były oklepanymi żywiołami...

#44 2012-04-03 10:18:56

Wooren
Użytkownik

Co to za shit? Obejrzałem pierwszy ep na przycisku mocy "=>> " i dawno takiej sraki nie widziałem. A pamiętam, jak dziś, kiedy Crane próbował mi wszystko wytłumaczyć. Włącznie z tym, dlaczego rycerz brązu nie może zostać złotym rycerzem itp. A tu przez 23 minuty wszystko poszło w pizdu ^^. Czy jest sens w ogóle to tłumaczyć? Jestem negatywnie nastawiony do całego uniwersum, by krytykować wroga, trzeba go najpierw poznać, ale to przerasta moje siły. Już wolę animu z jakimiś roli.

Ostatnio edytowany przez Wooren (2012-04-03 15:15:48)

#45 2012-04-03 12:58:09

Goku_SSJ
Użytkownik

Oni tak na serio? Może niedługo wrzucą prawdziwy odcinek i napiszą, że to był prima aprilis.

#46 2012-04-03 13:45:39

Hyuga
Użytkownik

pytanko czy to jest na podstawie mangi ??

#47 2012-04-03 13:52:51

LordCrane
Użytkownik

Hyuga napisał:

pytanko czy to jest na podstawie mangi ??

Nie.

#48 2012-04-03 15:06:29

Quithe
Użytkownik

No, Crane, bierz się za tłumaczenie oczkod

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#49 2012-04-03 15:08:38

LordCrane
Użytkownik

Quithe napisał:

No, Crane, bierz się za tłumaczenie oczkod

Od wczoraj leżą napisy na ANSI  szalony

#50 2012-04-03 15:13:49

Quithe
Użytkownik

To baw się dobrze przy pozostałych smile_big

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#51 2012-04-03 16:11:15

max-kun
Użytkownik

Oglądnąłem to dziś , i powiem krótko , szkoda zdrowia dla tego shita

#52 2012-04-08 13:35:05

LordCrane
Użytkownik

Tak jak się spodziewałem, każdy z bohaterów włada jakimś aspektem. Oprócz standardowych żywiołów (ognia, wody, powietrzna i ziemi) mamy elektryczność, mrok i światło, jak można się domyśleć, aspektem głównego bohatera jest światło. Ale bardziej mnie rozwaliła "rycerska akademia", gdzie wszyscy zapieprzają w szkolnych mundurkach. Robi się z tego jakaś szkolna komedyjka.

Przypominam, że w starej serii dla przykładu Seiya trenował w Sanktuarium, gdzie nie patyczkowano się z rekrutami i uczniami, hehe.

Pokaż spoiler
Trening.jpg

#53 2012-04-08 14:58:38

Zarathustra
Użytkownik

A dla mnie przygody syna Seiyi i Saori nawet ujdą w tłoku (przynajmniej na chwilę obecną nie dołączam się do grona hejterów). oczkod

Jestem w stanie przełknąć bullshit o kryształach i żywiołach, ale denerwuje mnie, że wszystko jest bardzo udziecinnione.

#54 2012-04-12 01:29:58

Kenshiro
Użytkownik

Obejrzałem z ciekawości pierwszy odcinek Saint Seiya Omega i przeżyłem szok wizualny.  smile

To jest naprawdę wizualny gniot. Jakie to coś miało budżet ?

Saint Seiya: The Lost Canvas  to było arcydzieło graficzne o wysokim budżecie i z ogromną dbałością o szczegóły. Saint Seiya Omega to przesada pod względem grafiki. Przecież słaba haremówka, romans czy ecchi wygląda znacznie ładniej. A może wzorowali grafikę na lata 70 ?  smile

Odnośnie muzyki to są to lekko zmodyfikowane rytmy znane z innych serii Saint Seiya.

Fabularnie nie wiadomo co będzie warte.

Jak będą napisy to obejrzę, ale mógłbyś tłumaczyć na polski te angielskie nazwy ataków. Nie ma żadnego sensu zostawiać je po angielsku.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-04-12 01:32:35)

#55 2012-04-12 14:55:58

LordCrane
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Jak będą napisy to obejrzę, ale mógłbyś tłumaczyć na polski te angielskie nazwy ataków. Nie ma żadnego sensu zostawiać je po angielsku.

Sens jest, ale nie mam zamiaru ci go po raz kolejny wyjaśniać. Niemniej dla hecy chciałem w Omedze zrobić wyjątek i przetłumaczyć ataki na język polski, ale okazało się, że czcionka do nich nie ma polskich liter, a dorabiać ich nie będziemy do tak słabej serii. Zmiana czcionki też nie wchodzi w grę, więc zostaje, jak było od samego początku - gdy postać atakuje, atak (technika) zostaje w oryginale, ale gdy mówi o nim w normalnym dialogu, używa już polskiej nazwy.

EDIT. Napisy tez pewnie będą.  szalony

Ostatnio edytowany przez LordCrane (2012-04-12 14:58:05)

#56 2012-04-15 14:00:00

LordCrane
Użytkownik

Po obejrzeniu trzeciego odcinka Omegi wróciła mi nadzieja. Rycerska akademia okazała się ciekawsza, niż się tego spodziewałem. Co prawda seria jest schematyczna i z łatwością można mniej więcej przewidzieć, co wydarzy się dalej, ale widowni docelowej, czyli dzieciom, powinna przypaść do gustu.

Pokaż spoiler

Do ciekawszych motywów można zaliczyć Gekkiego (Rycerza Niedźwiedzia, którego Seiya pokonał na arenie w drugim odcinku starej serii), który w szkole robi za nauczyciela. Młody Rycerz Smoka rzeczywiście okazuje się synem Shiryu. A dyrektorem szkoły jest tajemniczy starzec, który wyglądem przypomina Mitsumasę Kido, może to Wielki Mistrz? Wskazywałaby na to jego długa szata.

W każdym razie czekam na kolejny odcinek.

Ostatnio edytowany przez LordCrane (2012-04-15 14:01:13)

#57 2012-06-12 14:11:45

LordCrane
Użytkownik

Jeżeli ktoś czeka na moje polskie napisy do Omegi, to ogłaszam, że wstrzymuje ich wydawanie aż do wyjścia Bluray. 1 wolumin będzie mieć premierę 24 sierpnia tego roku, a drugi 21 września, również bieżącego roku. Każdy będzie zawierał aż po 4 odcinki. Nie będę się później babrał w jakieś synchra do BD (czego nigdy mi się robić nie chce) ani poprawki timingu przy TV, które obecnie też robię, a wbrew temu, co niektórzy wypisują, mnie to zżera to bardzo dużo czasu, i od razu je zrobię do BD, może i będzie coś więcej... Kto to wie? W każdym razie roboty mam na kolejnych parę lat. Niemniej jeżeli w międzyczasie stary SS wyjdzie na BD, to Omega oczywiście zejdzie na dalszy plan.

W 11 odcinku na scenę wschodzi postać, która mnie najbardziej zaintrygowała, a w 12 pojawi się nasz stary przyjaciel Shun. Ciekawe, czy będzie mniejszą cipką niż w starej serii?

Pokaż spoiler
Sonia.JPG

Myślę, że temat nadaje się do tego, aby o tym poinformować.

Ostatnio edytowany przez LordCrane (2012-06-12 14:21:37)

#58 2012-06-12 14:34:48

Zarathustra
Użytkownik

LordCrane napisał:

35i53me.jpg

Wczoraj widziałem odcinek 10, chyba najlepszy jak do tej pory.

#59 2012-06-12 15:17:12

LordCrane
Użytkownik

Nie był zły, ale mnie irytuje ilość zdrajców, idą po sztampowym schemacie :/

Pokaż spoiler
Niech już ten Seiya wraca na stałe i powybija zdrajców parszywych. W 11 odcinku Sznikers ogłasza głównych bohaterów zdrajcami i rzuca przeciw nich wszystkich pozostałych Rycerzy. Tak jak w starej serii większość Rycerzy jest tak głupia, że wierzy w każde słowo brzydala z Czerwonej Planety, który rzekomo przybywa w pokoju itd.

#60 2012-10-06 19:12:46

LordCrane
Użytkownik

Po obejrzeniu 26 odcinków muszę stwierdzić, że Omega jest żałosna, ale to, co czeka nas w nadchodzących odcinkach, to już jakaś kpina.

Jeżeli kogoś ciekawi, co wydarzy się w nadchodzących odcinkach, to zapraszam do lektury tego artykułu(na dole jest angielskie tłumaczenie)/ Nie mam pojęcia, na ile owe informacje są rzetelne, ale ponoć jak dotąd wszystko się potwierdziło. Artykuł zawiera oczywiście masę spoilerów.

Pokaż spoiler

Słowem - kpina. Schemat ze starego Saint Seiya powtórzony już w mandze The Next Dimension i niejako w Hades Sanctuary. No ileż razy można przedzierać się przez te Pałace Zodiaku i pokonywać w bratobójczej walce Złotych Rycerzy? Mam nadzieję, że jednak owe sensacyjne doniesienia się nie sprawdzą.

Stopka forum

© Animesub.info 2024