Nie jesteś zalogowany.
25 odcinkowa adaptacja powieści autorstwa Yusuke Kishi, która wygrała 29 Nihon SF Taishō - nagrodę za najlepsze dzieło SF w 2008 roku.
ED: "Wareta Ringo (割れたリンゴ)" by Risa Taneda
======== Part 1 (12-year-old) ========
Episode 1: The Season of New Leaves - Start of Chapter 1
Episode 2: Vanishing Children
Episode 3: The False Minoshiro
Episode 4: Bloody History - End of Chapter 1 & Start of Chapter 2
Episode 5: Pursuit on a Hot Night
Episode 6: Escape
Episode 7: Summer Darkness - End of Chapter 2
======== Part 2 (14-year-old) ========
Episode 8: Omen - Start of Chapter 3
Episode 9: The Rising Wind
Episode 10: More than the Darkness - End of Chapter 3
Episode 11: Distant Thunder in Winter - Start of Chapter 4
Episode 12: Weak Link
Episode 13: Reunion
Episode 14: Snowflakes
Episode 15: Afterimage
Episode 16: To my beloved Saki - End of Chapter 4
======== Part 3 (26-year-old) ========
Episode 17: Footsteps of Destruction - Start of Chapter 5
Episode 18: Scarlet Flower
Episode 19: Darkness
Episode 20: A Cold and Sunlit Place
Episode 21: The Fire that Destroys the World
Episode 22: Tokyo - End of Chapter 5 & Start of Chapter 6
Episode 23: The Face of the Boy
Episode 24: Torchlight in the Darkness
Episode 25: From the New World
Ostatnio edytowany przez FAiM (2013-03-24 11:56:31)
Po pierwszym odcinku ciężko coś powiedzieć, ale ma zadatki na coś dobrego. Więcej info o fabule i samej powieści na http://www.animenewsnetwork.com/anime-s … -new-world. Uwaga! Są tam spojlery!
Jakby kogoś interesowało, to w CR-wej wersji pierwszego odcinka jest inna animacja endingu .
edit: hm... albo mi wcięło parę literek, albo sprawdzanie pisownio dało ciała .
Ostatnio edytowany przez FAiM (2012-10-04 21:02:33)
Jakby kogoś iterowało, to w CR-wej wersji pierwszego odcinka jest inna animacja endingu .
Kto wie, może zmieni się to w OP
Po 4. odcinku kompletnie mnie zaskoczyło, wychodząc na prowadzenie w tym sezonie. Nagły skok akcji, której było znacznie więcej niż w pozostałych 3 razem wziętych, sporo wyjaśnień w fabule i zmiana tego sielankowego klimatu w coś poważniejszego. Z niecierpliwością czekam na kolejny epizod.
EDIT. Zdaje mi się, że w 5. odcinku postaci już są trochę starsze.
Ostatnio edytowany przez Sado (2012-10-21 21:56:28)
"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan
Fakt, postaci wydają się nieco starsze w zapowiedzi 5. odcinka, ale wygląda to raczej na nieco zmienioną kreskę, bo chronologicznie to skoku czasowego nie powinno być zbyt dużego między ostatnią sceną 4. odcinka a scenami z zapowiedzi.
Fakt, postaci wydają się nieco starsze w zapowiedzi 5. odcinka, ale wygląda to raczej na nieco zmienioną kreskę, bo chronologicznie to skoku czasowego nie powinno być zbyt dużego między ostatnią sceną 4. odcinka a scenami z zapowiedzi.
Bardzo możliwe. Kiedy możemy się więc spodziewać skoku czasowego? Bo jednak wolę starsze postaci od bachorów.
"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan
Jeszcze trochę się wydarzy zanim będzie pierwszy time-skip (dwuletni).
Ostatnio edytowany przez FAiM (2012-10-21 23:00:58)
A właśnie, to nie ma openingu?
A no nie ma i jak widać, dobrze służy to serii.
Po 4. odcinku kompletnie mnie zaskoczyło, wychodząc na prowadzenie w tym sezonie. Nagły skok akcji, której było znacznie więcej niż w pozostałych 3 razem wziętych, sporo wyjaśnień w fabule i zmiana tego sielankowego klimatu w coś poważniejszego. Z niecierpliwością czekam na kolejny epizod.
EDIT. Zdaje mi się, że w 5. odcinku postaci już są trochę starsze.
Pewnych rzeczy można się było domyśleć - scena z początku pierwszego odcinka gdzie trochę ludzi było przerobionych na mokre plamy przypominała opowiastkę o demonie karmy bodajże (z początku 2 odcinka) gdzie z drzewami działo się tyle mniej więcej co z przechodniami wcześniej, a kiedy usłyszałem w epie 3 słowo "petabajt" to już się czułem jak w domu (jako że to współcześnie używane słowo), a nazwa zapowiedzi "krwawa historia" utwierdziła mnie w przekonaniu, że dostanę na co liczyłem. Lubię takie klimaty - ukazujące rozpad porządku politycznego przez ludzkie wady, ale skok o tysiąc lat (napis z 3 epizodu "tysiąc lat później" kiedy przerzuciło nas do właściwej akcji - więc czas to jakiś 3050 rok zapewne) to spora luka i mam nadzieje, że zostanie dokładniej omówiona. Póki co anime nie zawodzi choć te humanoidalne króliki i szczury średnio mi leżą, ale idzie się przyzwyczaić.
Ostatnio edytowany przez Gaerled (2012-10-21 23:27:06)
Po piątym odcinku jest jeszcze lepiej. Jeśli ktoś narzekał na brak akcji, to teraz musi zmienić zdanie. Mimo braku skoku czasowego postaci wyglądają na około 2 lata starsze i raczej na dobre to wyszło całemu animu. Naprawdę dobry odcinek
Na szczęście w następnym odcinku animacja wróci do swojej lepszej formy - naprawdę nie rozumiem takich zabiegów.
Najprawdopodobniej zrobili to z powodu:
O czym mniej więcej jest to anime? Warto to oglądać? Ponoć to "Gatunki: Kryminały/zagadki/tajemnice, Przygodowe"
Do jakiego starszego anime może być to podobne? (w sensie kreska itd.)
"nagrodę za najlepsze dzieło SF w 2008 roku." <- dużo przypomina to SF czy zjadliwe dla kogoś kto nie przepada za TYPOWYM SF?
@diablos, to nie jest typowe SF, w sensie "kosmos".
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2012-10-27 18:53:10)
Tu masz pobieżny opis klik.
Swoją drogą nie jest to tzw. rasowe SF w stylu space opera jeśli o to ci chodzi
O! To dobrze możliwe że to zobaczę.
oftop o napisach
@FAiM jeśli postarzyli tylko postacie to chyba nie tak źle (no chyba że tak jak w Naruto to bym zrozumiał Twój bulwers:P)
Diablos, to porównaj sam, a nie będziesz opierał się na opiniach innych ludzi. Tyle zdań, ile ludzi jest na świecie. :p
Nie chodziło mi jedyne o rzekome postarzenie postaci, a o całościową zmianę oprawy wizualnej. Niestety, ale na gorszą - bo wygląda tak, jakby nadzwyczajnie zabrakło im budżetu.
Również wątpię by w grę wchodziła sprawa cenzury - przecież to Japonia .