#1 2012-10-28 20:20:42

Foris
Użytkownik

Gniot czy nie? Jak ocenić anime.

Sado ty anime które ci się podobają określasz gniotami? Wiesz, gniotem zwykle określa się anime które danej osobie się nie podoba.

EDIT BY Q
Temat został wydzieliony z tematu o Sword Art Online.

Ostatnio edytowany przez Quithe (2012-10-30 00:30:35)

#2 2012-10-28 20:24:29

Sado
Użytkownik

Odp: Gniot czy nie? Jak ocenić anime.

Foris napisał:

Sado ty anime które ci się podobają określasz gniotami? Wiesz, gniotem zwykle określa się anime które danej osobie się nie podoba.

Stwierdziłem po prostu fakt. Własnej opinii nie wyrażałem. Gówniana bajka to gówniana bajka, a to, czy się komuś podoba, to inna sprawa.

Edit. Prawie zapomniałem. Mam coś dla ciebie:  przecinek .

Ostatnio edytowany przez Sado (2012-10-28 20:29:34)

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#3 2012-10-28 20:26:21

SoheiMajin
Moderator

Foris napisał:

Ja np. lubię gnioty smile
Ale to wymaga oceniania bardziej obiektywnego, a nie na zasadzie: podoba mi się - super hiper arydzieło, nie podoba mi się - gniot.
Szczególnie za młodu ma się z tym problemy.

#4 2012-10-28 20:31:34

Foris
Użytkownik

Sado napisał:

Stwierdziłem po prostu fakt.

Z czystej ciekawości, jak stwierdziłeś ten fakt?

SoheiMajin napisał:

Ale to wymaga oceniania bardziej obiektywnego

Przepraszam, czego? Jak ocena jakiegoś tworu artystycznego może być obiektywna? Obiektywnie ocenić można czy jedna skała jest cięższa od drugiej, ale każda ocena czy to obrazu, filmu czy muzyki będzie tylko oceną subiektywną! Co sprowadza się do:

podoba mi się - super hiper arydzieło, nie podoba mi się - gniot.

Co ty chcesz oceniać obiektywnie?

Ostatnio edytowany przez Foris (2012-10-28 20:39:38)

#5 2012-10-28 20:42:54

Sado
Użytkownik

Co ty chcesz oceniać obiektywnie?

Fabułę, postaci, oprawę audiowizualną, logikę, etc.

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#6 2012-10-28 20:57:40

Envie
Użytkownik

Jak ktoś podaje swoją opinie, to wypadałoby ją uargumentować, tym bardziej, jeżeli jest to opinia negatywna.
Jeżeli chodzi o mnie, to zauroczyło mnie to anime od pierwszej chwili i trzyma do teraz. Podoba mi się miejsce akcji. Świat fantasy zlokalizowany w grze MMO może być dla twórców bronią obosieczną, jeżeli zbyt mocno nagnie się zasady gry, ale jak dotąd wszystko jest dobrze zrównoważone. Historia również jest ciekawa i miała już kilka zaskakujących zwrotów akcji. Czekam na więcej smile

#7 2012-10-28 21:14:16

Foris
Użytkownik

Sado

Fabułę

Jak chcesz to ocenić obiektywnie? Przy czym ocena to nie stwierdzenie, to że fabułą jest prosta, krótka czy naiwna wcale nie jest wadą! To czy jest wadą zależy od odbiorcy. Przykład Azumanga Daioh, fabuła jest tam nie skomplikowana a mimo to anime według mnie zasługuje na solidne 8/10.
Czyli ocena subiektywna!

postaci

Jak wyżej, postacie mogą być głupie, skomplikowane lub proste jak linijka to czy irytują czy nie zależy tylko od oglądającego.
Czyli ocena subiektywna!

oprawę audiowizualną

Tutaj też zależy od konwencji np. Lucky Star ma niezbyt dbałą kreskę a Kemono no Souja Erin ma świetne krajobrazy czy to znaczy że Kemono no Souja Erin jest obiektywnie lepsze niż Lucky Star?
Czyli ocena subiektywna!

logikę

Tutaj można ocenić jedynie czy logika jest czy jej nie ma. Ponieważ anime to fikcyjna opowieść, każde anime będzie mieć mniejsze czy większe braki w logice fabuły (zakładam że o to chodzi) i znów to czy to jest wadą czy zaletą (w nie których przypadkach naprawdę może to być zaleta) decyduje tylko opinia widza.
Czyli ocena subiektywna!

Czy z powyższego wynika że niczego nie można nazwać gniotem? Nie, jak najbardziej można tak określić konkretne anime, czy to na podstawie własnej opinii o nim czy też na podstawie zbiorczej ocen wystawianych przez osoby oglądające. Jeśli średnia z 100 ocen jakiegoś anime wynosi 2/10 można spokojnie założyć że to gniot. Jednak zawsze będzie to ocena subiektywna a nie obiektywna!

#8 2012-10-28 21:21:44

Sado
Użytkownik

@up. Kompletnie się nie zgadzam, we wszystkim mam odmienne poglądy (takie jak Sohei). Imo można rozróżnić coś, co się podoba, od czegoś, co jest naprawdę dobre.

Envie napisał:

Jak ktoś podaje swoją opinie, to wypadałoby ją uargumentować, tym bardziej, jeżeli jest to opinia negatywna.

Nie wysilając się wiele, podaję recenzję gościa, który zawarł większość moich uwag w swojej ocenie.

http://www.anime-planet.com/users/roric … views/8676

Przy okazji moje ulubione:

* Being about to be killed? Have the artificial intelligence of the game saving you just for the heck of it.
* Being paralysed? Break the unbreakable status effect with the power of love.
* Staying alive even after you are dead? Sure, why not?

Ostatnio edytowany przez Sado (2012-10-28 21:23:56)

aaxbae.jpg

#9 2012-10-28 21:54:18

Foris
Użytkownik

* Being paralysed? Break the unbreakable status effect with the power of love.

Tego nie da się wyjaśnić bez nawiązania do innego anime Accel World. Tamto anime dzieje się kilkanaście lat po akcji z SAO, jest tam pokazane coś takiego jak naginano program przy pomocy woli (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywało), pozwalało to np. przeciąć ścianę która normalnie miałaby być niezniszczalna itp. z przełamaniem paraliżu chodzi o to samo. Tak samo jak ze śmiercią Kirito, mógł zabić tego złego mimo iż sam został zabity ponieważ za pomocą woli nagiął program.

* Staying alive even after you are dead? Sure, why not?

W anime źle to pokazali. Najpierw wyjaśnienie, po spadnięciu życia do 0 dopiero po 10 sekundach hełm smaży mózg, w tym czasie można np. użyć przedmiotu wskrzeszającego. W LN Kirito zabił tamtego głównego złego zanim upłynęło 10 sek od śmierci Asuny, a ponieważ wraz z pokonaniem złego smażenie mózgu zostało wyłączone kiedy upłynęło 10 sek Asuna i Kirito nie zostali zabici.

EDIT:

Imo można rozróżnić coś, co się podoba, od czegoś, co jest naprawdę dobre.

Ale wiesz, coś jest naprawdę dobre tylko dlatego że trafia w gust wielu osób. Ocena subiektywna tak czy inaczej.

Ostatnio edytowany przez Foris (2012-10-28 22:05:12)

#10 2012-10-28 22:11:34

Ariakis
Użytkownik

SoheiMajin napisał:

Ale to wymaga oceniania bardziej obiektywnego, a nie na zasadzie: podoba mi się - super hiper arydzieło, nie podoba mi się - gniot.
Szczególnie za młodu ma się z tym problemy.

trudat
Choć to bardziej obiektywne i tak wciąż pozostanie subiektywne.
Tyle tylko, że będzie to odbiór i ocena bardziej porównawcza i odnosząca się do kwestii, które w mniej lub bardziej weryfikowalny sposób można poddać ocenie.
W odróżnieniu od fanbojowego czy fangirlowego rzygania tęczą na widok takiego Biebera, Zmierzchu czy fapania nad fotami Susan Coffey lub podniecania się jakimś impresjonistycznym gównem na którym widnieją 4 kwadraty na kole.

Ostatnio edytowany przez Ariakis (2012-10-28 22:12:38)

Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.

#11 2012-10-28 22:21:41

FAiM
Użytkownik

Ale SAO fabularnie kuleje, a to wszystko przez te side-stories, które jedynie wprowadzają masę niekonsekwencji beznadzieja.

Dlatego nazywanie go najlepszym anime tego roku, to lekkie przegięcie - nawet nie wiem, czy znalazłby się w top10 gwizdze.

Ostatnio edytowany przez FAiM (2012-10-29 00:03:37)

K5Cqyo6.png?1

#12 2012-10-28 22:53:33

Foris
Użytkownik

FAiM możesz wymienić lepsze? To nie złośliwość czy coś, tak tylko pytam.

#13 2012-10-28 23:07:45

qwig
Użytkownik

Foris napisał:

FAiM możesz wymienić lepsze? To nie złośliwość czy coś, tak tylko pytam.

Może to trudne do ogarnięcia, ale skoro pisze, że nawet nie we, czy SAO znalazłoby się w top10, to bardzo prawdopodobne, że może wymienić 10 serii lepszych od SAO. Troszkę to trudne, jeśli uszy trzyma nitka jezor

Ot, na przykład, tak co mi przychodzi do głowy, a lepsze od SAO:
hyoka, saki, tsuritama, panda cafe, space bros, accel world, moyashimon, binbougami ga, kintama, jojo, girls und panzer... jezor

Ostatnio edytowany przez qwig (2012-10-28 23:10:08)

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#14 2012-10-28 23:20:33

Foris
Użytkownik

Co do obiektywności, najbardziej obiektywną oceną jest średnia z przyznanych ocen temu anime a np. z MAL:
Score: 8.621 (scored by 33856 users)
Jeśli średnia 8.6 to gniot, w takim razie co z anime które mają niższą ocenę?

#15 2012-10-28 23:24:06

qwig
Użytkownik

Foris napisał:

Co do obiektywności, najbardziej obiektywną oceną jest średnia z przyznanych ocen temu anime a np. z MAL:

Poczekaj, średnia subiektywnych opinii jest opinią obiektywna? smile Co jeszcze? Hitler i Stalin dobrze robili, bo miljony nie mogą się mylić, co? jezor

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#16 2012-10-28 23:24:27

Quithe
Użytkownik

Foris napisał:

rotfl za argumentację. Tłuszcza jest kiepskim wyznacznikiem, zwłaszcza w przypadku animu, tym bardziej tych nowych.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#17 2012-10-28 23:37:30

Foris
Użytkownik

Tłuszcza jest kiepskim wyznacznikiem, zwłaszcza w przypadku animu, tym bardziej tych nowych.

A co jest lepszym wyznacznikiem? Twoje zdanie? Nie napisałem że jest obiektywne ale że najbardziej obiektywną oceną, o statystyce słyszałeś? Masz tu grupę ponad trzydziesty trzech tysięcy respondentów! Jeśli wyznacznikiem tego co jest gniotem a co nie, jest trafianie w gust większości to tego anime gniotem nazwać nie można.
Dodatkowo tą średnią można nazwać tym bardziej obiektywną (choć sama jest subiektywna to najbardziej się zbliżyła do pojęcia obiektywności) ponieważ to anime nie oceniały przypadkowe osoby nie związane z anime, tylko osoby które są zainteresowane tematem, więc można spokojnie założyć że spora część, jeśli nie większość, nie jedno anime już obejrzała, sam charakter strony powoduje pewną selekcje.

Taki apel, może zaczniecie podawać argumenty zamiast stwierdzeń? Ponieważ na razie dyskusja przypomina mi ten cytat z basha:
<Bejo> Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem
<Bejo> Nieważne jak dobry jestem w szachy, gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał

Ostatnio edytowany przez Foris (2012-10-28 23:46:24)

#18 2012-10-28 23:39:36

dacjanos
Użytkownik

Foris, tutaj jedynym wyznacznikiem jest grupa "szlachciców" z ansi. oczkod
Zdanie innych nie ma znaczenia.

Ostatnio edytowany przez dacjanos (2012-10-28 23:40:45)

#19 2012-10-28 23:53:35

Kensai
Użytkownik

Nie ma dobrego wyznacznika. Na ogół w sondach bierze udział tylko pewna grupa oglądających i z tego powodu np. byle echi ma średnią 8, a seria przeznaczona dla dojrzalszego widza, chociaż zrobiona milion razy lepiej, dostaje 4-5.

#20 2012-10-29 00:01:46

bodzio
Użytkownik

dacjanos napisał:

Foris, tutaj jedynym wyznacznikiem jest grupa "szlachciców" z ansi. oczkod
Zdanie innych nie ma znaczenia.

Gdzie ta szlachta?  ojej
Bo chwilowo widzę, że się plebs szarogęsi.  szalony

wladza1.png

Stopka forum

© Animesub.info 2024