#81 2013-01-09 14:25:28

coellus
Użytkownik

Odp: Religie Świata

Ale to samo w sobie jest ciekawe, zwłaszcza fakty historyczne. O niektórych wiedziałam, o niektórych nie.
A że długie? No długie. I co prawda zwięzłość to dusza rozumu (c) Shakespeare, niemniej zbędnej treści jako takiej nie widzę. Swoją drogą aż mi się przypomniało:

Pokaż spoiler
735222_10151155147805044_1721656279_n.jpg

no offence oczkod

Ostatnio edytowany przez coellus (2013-01-09 14:25:39)

Ty dulowaty userze!

#82 2013-01-09 14:26:52

Dambo
Użytkownik

DiamondBack napisał:

tl;dr
Ale czytając co dziesiąte zdanie widzę, że chcesz pokazać jak religia katolicka się rozwijała i przystosowywała do współczesnych czasów. Średniowiecze się skończyło to i przestano palić czarownice. wg islamu średniowiecze dalej trwa i trzeba zgwałcone kobiety ukamieniować.

Przeczytaj całość. A KK się próbuje zmienić bo traci "parafian", a co za tym idzie pieniądze. Ktoś już napisał dlaczego wprowadzono celibat wśród księży. Żeby nie stracić majątku kościelnego. Wolę ludzi, którzy nie boją się nazywać rzeczy po imieniu mimo, że mogą kogoś urazić, niż pseudo wierzących na pokaz. Nie mam nic do religii jako takiej. Wierzcie sobie w co chcecie, byle mnie do tego nie zmuszać i potępiać za to, że nie wierzę. Osoby niewierzące są często lepszymi ludźmi niż Ci oświeceni przez Boga. Pisałem o religii katolickiej bo mamy z nią największy kontakt, a poza tym moim zdaniem jest to najbardziej zakłamana religia świata. Religie są największym złem świata. Najwięcej ofiar zginęło w imię i przez religie. Krucjata dziecięca: upchano na statkach kilkadziesiąt tysięcy dzieci. Większość zginęła z głodu na statkach, a  resztę sprzedano do niewoli. "Miłość do bliźniego":)

#83 2013-01-09 14:28:58

Foris
Użytkownik

I tak się zwykle kończy dyskusja z katolikami...

czytając co dziesiąte zdanie

Emmmm... ja mam to przeczytać? -_-'

Ale czego oczekiwać od osób wierzących w zamianę wody w wino?

#84 2013-01-09 14:51:21

MuGen
Użytkownik

Tak czy inaczej ja uważam temat za zamknięty.
Dyskusja się skończyła zaczęły się posty wyśmiewcze o charakterze katolik idiota bo wierzy w coś co się z historycznego punktu widzenia nie wydarzylo.
Wypowiedziałem się, moje poglądy są znane, więc nic tu po mnie.

A teraz dla wszystkich, którzy pomyślą, lub napiszą:
Ha ! nasze argumenty go przytłoczyły jesteśmy super, a on dupa bo nie ma racji. Dla was mam to :
bzdura
oczkod

Do postu poniżej:
Czytaj ze zrozumieniem. Nie kończę dyskusji tylko moje wypowiedzi w tym temacie. Powód jest taki, że nie widzę sensu i czegokolwiek co mógłbym nowego do niej wnieść. Ponieważ moje wypowiedzi aż nadto przedstawiły moje poglady.

Ostatnio edytowany przez MuGen (2013-01-09 15:51:21)

#85 2013-01-09 15:44:28

Dambo
Użytkownik

Dlaczego zawsze się tak dzieje, że jeśli ktoś nie ma kontargumentów na merytoryczną dyskusję, to ją próbuje zakończyć?! W 90% procentach dotyczy to religii. Kończący argument zawsze mnie śmieszy. "BO TAK". Z księżmi nie można porozmawiać, bo to też niewygodny temat dla nich. Tym bardziej z człowiekiem myślącym. Co by to było gdyby usłyszał to "parafianin". Jeszcze by zaczął mieć wątpliwości, zaczął myśleć. A na co to komu? Dotyczy to wielu aspektów prania mózgu. Jedna słuszna partia, jedna słuszna religia, jedna słuszna teoria itd. Idąc za tym tokiem myślenia to dalej byśmy w jaskiniach mieszkali. KK to pasuje, jak i innym "wykorzystywaczom", nie tylko religijnym. Głupimi ludźmi łatwiej się rządzi i czerpie z nich garściami, a oni są jeszcze zadowoleni.

#86 2013-01-09 16:47:21

ksenoform
Użytkownik

Byłem wychowywany w rodzinie chrześcijańskiej, ale sam stwierdziłem, że Bóg jako taki nie może mieć do mnie pretensji, gdy nie wierzę w konkretną religie. Bóg który będzie mnie karał za brak wiary w kościół jako instytucje, nie zasługuje na to by w niego wierzyć.

#87 2013-01-09 17:09:41

slymsc
Użytkownik

To ja miałem lepiej... jezor

Swoja drogą słowa, na tym się to opiera. Nie idą za tym czyny, to można to o dupę potłuc. Jeśli coś jest do głębi skorodowane, jak większość instytucji związanych z wiarą, to nic dziwnego, że ludzie się odkręcają. Mogą być to najpiękniejsze motywy, pobudki, ale w końcu i tak przerobią to na maszynkę do robienia kasy.  A mnie jebanie za owieczkę, z której zrzyna się runo nie interere.

Dotyczy to każdego wyznania.  ukryty

Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...

#88 2013-01-09 17:11:22

SoheiMajin
Moderator

Dambo napisał:

Z księżmi nie można porozmawiać, bo to też niewygodny temat dla nich. Tym bardziej z człowiekiem myślącym.

Ależ można. Księża to z reguły nie idioci. Tylko trzeba chcieć, a nie się żalić na forum, jaki to Kościół be.

#89 2013-01-09 17:49:10

Dambo
Użytkownik

SoheiMajin napisał:
Dambo napisał:

Z księżmi nie można porozmawiać, bo to też niewygodny temat dla nich. Tym bardziej z człowiekiem myślącym.

Ależ można. Księża to z reguły nie idioci. Tylko trzeba chcieć, a nie się żalić na forum, jaki to Kościół be.

Może byś nie wyrywał słów z kontekstu tylko zacytował myśl do końca. Na moje pytanie czy człowiek pochodzi od małpy, czy od Boga odpowiedział mi ksiądz, a jak kupujesz dziewczynie kwiaty to są od Ciebie czy z kwiaciarni. Odpowiedziałem mu, że z hodowli i jaki ma to związek z moim pytaniem. Na tym skończyła się "naukowa dysputa".

#90 2013-01-09 18:00:25

L0NG3r
Użytkownik

Dambo napisał:

Może byś nie wyrywał słów z kontekstu tylko zacytował myśl do końca. Na moje pytanie czy człowiek pochodzi od małpy, czy od Boga odpowiedział mi ksiądz, a jak kupujesz dziewczynie kwiaty to są od Ciebie czy z kwiaciarni. Odpowiedziałem mu, że z hodowli i jaki ma to związek z moim pytaniem. Na tym skończyła się "naukowa dysputa".

I źle ci odpowiedział? A twoja odpowiedź może wskazywać tylko na chęć "zgaszenia" drugiej osoby, a nie dyskusję. Tak samo, gdybyś dyskusją nazwał lekcję matmy, gdzie zadajesz pytanie: "A po co nam to?', a niekulturalna nauczycielka nie odpowiedziała.

Tak ap ropo tych małp - Kościół nie jest przeciwny teorii Darwina, mówi tylko, że człowiek jako małpa (jeśli ta teoria jest tą prawdziwą) miał od początku duszę, a nie, że po pewnym tam czasie przechodzi magiczna granica, gdzie 50% małp zostaje ludźmi i druga połowa dalej małpami, bo by to znaczyło, że Jezus jako Zbawca wszystkich z duszą, wolną wolą, itp. umarł też dla małp, które dalej posiadają duszę.

Edyt: z związku z twoim pytaniem - księża mają tendencję do naprowadzania cię samego na dobrą odpowiedź, bo są to często pytania na logikę, a nie na widzę - pytania, na które każdy (nawet niewierzący) może odpowiedzieć bez przygotowania, lepiej samemu odpowiedzieć sobie na pytanie, niż ktoś ma dać ci gotowca.

Ostatnio edytowany przez L0NG3r (2013-01-09 18:05:10)

Mości panowie! na cześć onych przyszłych pokoleń! Niechże im Bóg błogosławi i pozwoli ustrzec tej spuścizny, którą im odrestaurowaną naszym trudem, naszym potem i naszą krwią, zostawujem. Niech, gdy ciężkie czasy nadejdą, wspomną na nas i nie desperują nigdy, bacząc na to, że nie masz takowych terminów, z których by się viribus unitis przy Boskich auxiliach podnieść nie można.

#91 2013-01-09 18:10:31

DiamondBack
Użytkownik

Foris napisał:

Czepiasz się mnie o to, że nie chciało mi się tego wszystkiego czytać samemu nie czytając mojego postu oczkod

edit:// nie foris nie czytałeś. Przeczytaj raz jeszcze mój pierwszy post w tym temacie a później rzucaj tezami, że "nie będziesz dyskutować z kimś kto wierzy w zamianę wody w wino."

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2013-01-09 20:21:10)

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#92 2013-01-09 18:13:57

Dambo
Użytkownik

Coś mi tu nie pasuje. Małpy to zwierzęta ale z duszą? Psy to zwierzęta ale bez duszy? I jak to się ma do obrazów gdzie lew bawi się z owieczką. Tylko nie pisz, że Bóg jest wszechmogący. A z matematyczką to już przesadziłeś:)

#93 2013-01-09 18:14:42

DUDi
Użytkownik

Dambo, jeszcze podaj źródła do tych tekstów, bo gugiel znajduje je przede wszystkim w onetowopodobnych komentarzach.

#94 2013-01-09 18:18:28

Foris
Użytkownik

DiamondBack napisał:
Foris napisał:

Czepiasz się mnie o to, że nie chciało mi się tego wszystkiego czytać samemu nie czytając mojego postu oczkod

Czytałem ale jak mam dyskutować z kimś kto czyta co dziesiąte zdanie przeciwnej strony dyskusji?

#95 2013-01-09 18:22:55

L0NG3r
Użytkownik

Dambo napisał:

Coś mi tu nie pasuje. Małpy to zwierzęta ale z duszą? Psy to zwierzęta ale bez duszy? I jak to się ma do obrazów gdzie lew bawi się z owieczką. Tylko nie pisz, że Bóg jest wszechmogący. A z matematyczką to już przesadziłeś:)

Tutaj ci podziękuję, fakt, że zadajesz takie pytania księdzu, gdzie mojego wyjaśnienia nie rozumiesz, coś oznaczać musi. Bóg jest wszechmogący -  szalony, racja, przecież to bezsensu.

Mości panowie! na cześć onych przyszłych pokoleń! Niechże im Bóg błogosławi i pozwoli ustrzec tej spuścizny, którą im odrestaurowaną naszym trudem, naszym potem i naszą krwią, zostawujem. Niech, gdy ciężkie czasy nadejdą, wspomną na nas i nie desperują nigdy, bacząc na to, że nie masz takowych terminów, z których by się viribus unitis przy Boskich auxiliach podnieść nie można.

#96 2013-01-09 19:19:48

coellus
Użytkownik

DUDi napisał:

Dambo, jeszcze podaj źródła do tych tekstów, bo gugiel znajduje je przede wszystkim w onetowopodobnych komentarzach.

Źle szukałeś. Wystarczy jechać po pojedynczych faktach, wpisując je w mianowniku l. poj. słowa klucze.
Tak na chybił trafił:
381r. - Na soborze w Konstantynopolu cesarz Teodozjusz do "Dwójcy Świętej" dołącza trzecią osobę tzw." Ducha Świętego". Mamy świętą trójce.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1233

385 r. - Po raz pierwszy katoliccy biskupi polecili ściąć innych chrześcijan z powodów wyznaniowych. Miało to miejsce w Trewirze.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pryscylian

694 r. - Siedemnasty sobór toledański uznaje wszystkich Żydów za niewolników. Ich kapitały ulegają konfiskacie, zostają im też odebrane dzieci od siódmego roku życia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/694
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=65760

Vw. św. Augustyn twierdzi, że aborcja nie stanowi aktu zabójstwa. Aborcja zatem wymaga pokuty jedynie z powodu seksualnego aspektu grzechu.. Augustyn pisze: " nie można jeszcze stwierdzić z całą pewnością, że istnieje dusza w ciele pozbawionym czucia, gdyż nie jest ono w pełni uformowane, a zatem nie obdarzone zmysłami".
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,5380

897 - synod trupi. Papież Stefan VI wykopuje z grobu jednego z ze swoich poprzedników (z którym rywalizował o papiestwo) i urządza mu kilkudniowy proces. Akt oskarżenia zawiera trzy zarzuty: krzywoprzysięstwo, niezdrowe ambicje, naruszenie kanonów. Za karę martwemu papieżowi Formozusowi kat odrąbuje mu trzy palce, następnie zrzuca trupa z tronu, przebiera w zwyczajne szaty i wlecze ulicami Rzymu, po czym wrzuca do zbiorowego grobu z biedakami. Po kilku dniach papież Stefan dochodzi jednak do wniosku, że to za mało i nakazuje ponowne wydobycie szczątków Formozusa i wrzucenie ich do Tybru. Synod wywołał skandal, który doprowadził do aresztowania Stefana VI oraz jego uduszenia, a lud Rzymu wydobywa zwłoki Formozusa z rzeki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Synod_trupi

I tak dalej.
Nie wszystko da się znaleźć albo idzie to ciężko (np. wywala mi cytaty z książek, ale samych wydań książek już nie). Ale komuś się to chciało jednak zebrać, więc zakładam, że część pochodzi zwyczajnie z książek trudno dostępnych.

Ostatnio edytowany przez coellus (2013-01-09 19:34:52)

Ty dulowaty userze!

#97 2013-01-09 19:22:50

Dambo
Użytkownik

To z mojego licencjata.

#98 2013-01-09 20:03:07

DUDi
Użytkownik

coellus, dzięki - nauczyłem się już nie wierzyć bezkrytycznie we wszystko, co jest podane w internecie. Podejrzewam też, że wiele z tych źródeł to pozycje niepolskojęzyczne.

Dambo napisał:

To z mojego licencjata.

Więc tym bardziej możesz się podzielić bibliografią.

#99 2013-01-09 20:30:59

DiamondBack
Użytkownik

coellus napisał:

Źle szukałeś. Wystarczy jechać po pojedynczych faktach, wpisując je w mianowniku l. poj. słowa klucze.
Tak na chybił trafił:
381r. - Na soborze w Konstantynopolu cesarz Teodozjusz do "Dwójcy Świętej" dołącza trzecią osobę tzw." Ducha Świętego". Mamy świętą trójce.

Vw. św. Augustyn twierdzi, że aborcja nie stanowi aktu zabójstwa. Aborcja zatem wymaga pokuty jedynie z powodu seksualnego aspektu grzechu.. Augustyn pisze: " nie można jeszcze stwierdzić z całą pewnością, że istnieje dusza w ciele pozbawionym czucia, gdyż nie jest ono w pełni uformowane, a zatem nie obdarzone zmysłami".

I tak dalej.
Nie wszystko da się znaleźć albo idzie to ciężko (np. wywala mi cytaty z książek, ale samych wydań książek już nie). Ale komuś się to chciało jednak zebrać, więc zakładam, że część pochodzi zwyczajnie z książek trudno dostępnych.

7fa0af6055cd.png
Nie no źródła chyba bardziej wiarygodne jak onetowskie komentarze.
SKrajnie lewackie strony jak ta nawet podając bibliografie nie jest wcale wiarygodna oczkod

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2013-01-09 22:20:52)

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#100 2013-01-09 20:33:06

coellus
Użytkownik

DiamondBack napisał:
coellus napisał:

Tak na chybił trafił:

I tak dalej.

http://www.sadistic.pl/images/smiles/7fa0af6055cd.png
Nie no źródła chyba bardziej wiarygodne jak onetowskie komentarze.

Chłopcze, pod artykułami masz bibliografię.

Ty dulowaty userze!

Stopka forum

© Animesub.info 2025