Nie jesteś zalogowany.
W jakiej kolejności oglądać wszystkie serie z uniwersum Gundama?
Jest wiele uniwersów Gundama, oryginalna linia to (w kolejności chronologicznej): Mobile Suit Gundam 0079, Mobile Suit Gundam 0080 (można pominąć, niewiele wnosi), Mobile Suit Gundam 0083, Mobile Suit Gundam Zeta, Mobile Suit Gundam ZZ, Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack, Mobile Suit Gundam Unicorn, Mobile Suit Gundam F91, Mobile Suit Gundam Victory.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-01-28 21:43:21)
Jak mnie pamięć nie myli, to było już kilka takich tematów...
W Gundamy nigdy się nie wgryzałem, ale dobrym punktem wyjścia do znalezienia odpowiedzi powinien być Google:
W jakiej kolejności oglądać wszystkie serie z uniwersum Gundama?
gundam watch order
Widać wielu ludzi gryzie AniDB.
Zasada obowiązująca w każdym uniwersum - jedź chronologicznie z rokiem produkcji.
Mości panowie! na cześć onych przyszłych pokoleń! Niechże im Bóg błogosławi i pozwoli ustrzec tej spuścizny, którą im odrestaurowaną naszym trudem, naszym potem i naszą krwią, zostawujem. Niech, gdy ciężkie czasy nadejdą, wspomną na nas i nie desperują nigdy, bacząc na to, że nie masz takowych terminów, z których by się viribus unitis przy Boskich auxiliach podnieść nie można.
Zasada obowiązująca w każdym uniwersum - jedź chronologicznie z rokiem produkcji.
Nie w Gundamie, uwierz mi. xD
Ale nic na tym nie straci, a jedynie zyska te same doznania co przeciętny widz.
oryginalna linia to (w kolejności chronologicznej): Mobile Suit Gundam 0079, Mobile Suit Gundam 0080 (można pominąć, niewiele wnosi), Mobile Suit Gundam 0083, Mobile Suit Gundam Zeta, Mobile Suit Gundam ZZ, Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack, Mobile Suit Gundam Unicorn, Mobile Suit Gundam F91, Mobile Suit Gundam Victory.
Są jeszcze MS IGLOO na samym początku i 8th MS Team przed/w trakcie 0079.
Wszystkich i tak nie dasz rady obejrzeć. Niektóre różnią się od siebie klimatem i oprawą na tyle, że odrzucają w zależności od upodobań.
I tak nie wszystkie tytuły z uniwersum UC się ze sobą łączą .
hail zeon!
MS IGLOO to jedna z fajniejszych serii UC
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Mnie przyjemnie się oglądało : Gundam Wing, Gundam Zeta,Gundam 08th MS Team, Mobile Suit Gundam AGE i Gundam Build Fighters. Więc i tobie się spodobają. Co do reszty, to poczekaj na opinie Marka2fgc lub Zarathustry
Ostatnio edytowany przez max-kun (2014-10-30 18:35:16)
Więc i tobie się spodobają. Co do reszty, to poczekaj na opinie Marka2fgc lub Zarathustry
Akurat wiele nie pomogę, bo jak dla mnie wszystkie Gundamy, które do tej pory obejrzałem, warto oglądnąć z jakiegoś względu, jednakże np. SEED Destiny najmniej mi się podobał przez sztuczne skomplikowanie fabuły, powtarzalność ujęć i super uber mechy głównych bohaterów.
Musiałbym wiedzieć, czego oczekujesz.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-10-30 19:24:23)
Oczekuję czegoś na podobnym poziomie, nie zaszkodzi jeśli któryś Gundam miałby bardziej rozbudowaną część polityczną.
To tak naprawdę oglądnąłeś właśnie 2 główne serie, gdzie jest rozbudowana część polityczna.
Wszystkie anime z Universal Century tylko tak naprawdę zostały. W innych tytułach polityka jest znikoma, chociaż w U.C. też nie ma jej tyle, co w 00 i SEED.
A jakie do głównej linii fabularnej U.C. się zaliczają? W kolejności chronologicznej:
Mobile Suit Gundam 0079, Mobile Suit Gundam 0083, Mobile Suit Gundam Zeta, Mobile Suit Gundam ZZ, Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack, Mobile Suit Gundam Unicorn, Mobile Suit Gundam F91, Mobile Suit Gundam Victory.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-10-30 19:50:54)
0080 można pominąć?
Można spokojnie.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-10-30 20:38:40)