Nie jesteś zalogowany.
Co do tych małp - co innego kwestie faktów, a co innego kwestie ich interpretacji na gruncie filozoficznym i światopoglądowym. A wszelakie badania, odkrycia i dochodzenia na ten temat połączone z faktem ewolucji występującym w biologii pozwalają z dużą pewnością twierdzić, że Homo sapiens sapiens i taki przykładowy szympans zwyczajny, Pan troglodytes, mają wspólnego przodka. Z faktami naukowymi Kościół i Watykan nie mają nawet co dyskutować. Ich domeną jest wyciąganie wniosków z faktów dostarczanych przez naukę. O ile właśnie słuchałem i czytałem na te tematy, to opiera się to w katolicyzmie na tak zwanym "inteligentnym planie". Watykan nie neguje niczego, akceptuje teorie o powstaniu i rozwoju wszechświata i rozwoju naszego gatunku. Uważa po prostu, że jest to wynikiem właśnie tego "inteligentnego planu" boskiego. Bóg stworzył Człowieka, ale nie na zasadzie pyk z niczego i jesteście sobie w ogródku ładnym tylko pewnego procesu. Jak to było wspominane, Jezus wedle tego umarł za wszystkie istoty, które obdarzył duszą wedle zamiaru stwórczego.
Ostatnio edytowany przez Hyrule (2013-01-09 20:48:34)
Wszechmogący i wszechwiedzący. Dobrze wiedział, że z tych pojedynczych i konkretnych żyjątek w zupie pierwotnej kiedyś wyrośnie człowiek, dlatego to im i ich przodkom zaszczepił duszę. A potem dla jaj pochował kości nigdy nieistniejących ogromnych gadów.
Tia, wszechmogący. W Biblii jest wiele opowiadań udowadniających, że to bzdura, a bunt Szatana i zesłanie go do piekła jest tego niepodważalnym dowodem. Nawet jest tam przedstawione, jak Bóg został skuszony przez Szatana.
Większość osób, które znam i uczą religii, przeczytali Biblię bez głębszego zastanowienia się nad przedstawionymi tam historiami. Ja sam niewiele przeczytałem (może 10% urywkami), a zobaczyłem tam wiele paradoksów i sprzeczności.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-01-09 21:25:36)
Tak jak pisałem wcześniej, Biblia została złożona z różnych odłamów chrześcijaństwa, na którymś tam soborze po wielu kłótniach stworzyli książkę która oddaje kompromisy różnych stron. Jedna grupa nie zgadza się aby w Biblii umieszczać Marie Magdalenę jako żonę Chrystusa, za co pozwalają innej grupie umieścić w Biblii ich tekst.
Ostatnio edytowany przez ksenoform (2013-01-09 23:00:18)
Nie jestem wierząca: to znaczy nie wyznaję żadnej religii i na pewno nie wierzę w boga osobowego. A czy jest jakaś siła wyższa, coś co kieruje światem - tego już nie wiem. Czasem jestem skłonna uwierzyć w jakąś harmonię, przeznaczenie, itp.
Nawet jest tam przedstawione, jak Bóg został skuszony przez Szatana.
Biada mi, że ominąłem takiego suchara.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Nawet jest tam przedstawione, jak Bóg został skuszony przez Szatana.
Cytat poproszę.
...
marek2fgc napisał:Nawet jest tam przedstawione, jak Bóg został skuszony przez Szatana.
Cytat poproszę.
Z własnego doświadczenia - ilu rzeczy się człowiek dowie od swych kolegów na j. polskim - zgaduję, że chodzi mu o kuszenie Hioba. Błędne podsumowanie dziejów Hioba przez czytelników, tyle.
Ostatnio edytowany przez L0NG3r (2013-02-11 15:13:29)
Mości panowie! na cześć onych przyszłych pokoleń! Niechże im Bóg błogosławi i pozwoli ustrzec tej spuścizny, którą im odrestaurowaną naszym trudem, naszym potem i naszą krwią, zostawujem. Niech, gdy ciężkie czasy nadejdą, wspomną na nas i nie desperują nigdy, bacząc na to, że nie masz takowych terminów, z których by się viribus unitis przy Boskich auxiliach podnieść nie można.
Już prędzej bym obstawiała kuszenie na pustyni niż dzieje Hioba.
Ty dulowaty userze!
Na pustyni to kusiciel po trzykroć poddał próbie Jezusa, a nie Boga.
Natomiast w przypadku historii Hioba o skuszeniu w mojej opinii nie może być mowy, bowiem Szatan, owszem, kusi, by Bóg zabrał Hiobowi majątek, jednak Bóg nie przykłada do tego ręki, tylko rzecze "Oto cały majątek jego w twej mocy. Tylko na niego samego nie wyciągaj ręki".
Kuszenie, a skuszenie, to dwie różne sprawy.
...
Na pustyni to kusiciel po trzykroć poddał próbie Jezusa, a nie Boga.
Chwila, moment. To Jezus nie jest Bogiem?
A napisałem gdzieś coś takiego?
Pisząc o Bogu, z reguły ma się na myśli Boga Ojca.
Jezus jest Synem Boga, osobą z Trójcy Świętej, więc jak najbardziej jest Bogiem. Od Boga różni się tym, że był także człowiekiem. Stąd należy to rozgraniczać i wyrażać się precyzyjnie, by potem nie łapać się za słówka.
...
Już prędzej bym obstawiała kuszenie na pustyni niż dzieje Hioba.
Ale w kuszeniu na pustyni nie ma skuszenia, a w dziejach Hioba z (pseudo) pewnego punktu widzenia ono jest - Szatan ma wolną rękę na dokuczanie Hiobowi, ale taki tok myślenia wynika z czystej niewiedzy.
Mości panowie! na cześć onych przyszłych pokoleń! Niechże im Bóg błogosławi i pozwoli ustrzec tej spuścizny, którą im odrestaurowaną naszym trudem, naszym potem i naszą krwią, zostawujem. Niech, gdy ciężkie czasy nadejdą, wspomną na nas i nie desperują nigdy, bacząc na to, że nie masz takowych terminów, z których by się viribus unitis przy Boskich auxiliach podnieść nie można.
Szczerze, to gdzieś mam wojenki. Ale skoro Bóg(Ojciec) jest wszechmocny, to dlaczego nie usunie zła? Ktoś mi normalnie odpowie?
Ostatnio edytowany przez JanuszQ (2013-02-11 23:39:15)
Bo inaczej byłoby za łatwo... bla bla... To dla twojego dobra... bla bla... Przez to stajesz się szlachetniejszy... bla bla...
Szczerze, to gdzieś mam wojenki. Ale skoro Bóg(Ojciec) jest wszechmocny, to dlaczego nie usunie zła? Ktoś mi normalnie odpowie?
A grałeś kiedyś w simsy?
Ty dulowaty userze!
Żeby w Piekle nie zabrakło opału.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
A jak Pan Bóg ma usunąć coś, czego nie stworzył? To człowiek sprowadził nieszczęścia na ten świat, nie Pan Bóg.
...
JanuszQ napisał:skoro Bóg(Ojciec) jest wszechmocny
A jak Pan Bóg ma usunąć coś
Normalnie.
Ty dulowaty userze!
Wojcirej napisał:JanuszQ napisał:skoro Bóg(Ojciec) jest wszechmocny
A jak Pan Bóg ma usunąć coś
Normalnie.
Nie.
...