Nie jesteś zalogowany.
PPM -> Usuń
No kurna, albo jest wszechmocny, albo nie...
coellus napisał:Wojcirej napisał:A jak Pan Bóg ma usunąć coś
Normalnie.
Nie.
Tak.
Ty chyba nie czaisz, że nie pytanie o zło jest determinującym odpowiedź, a założenie a priori, że jest wszechmocny. Analogicznie odpowiedź "a jak ma usunąć coś?" jest z góry błędna. Moja odpowiedź "normalnie" była zwykłym trololo, niemniej powinno było wywołać u ciebie jakąś refleksję, co nie nastąpiło.
Ty dulowaty userze!
PPM -> Usuń
I tak powstała Polska.
Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...
W sumie skłoniło. Gdyby Bóg usunął całe zło, na świecie zostałoby... 0 osób?
...
Nie żeby coś, ale bóg chyba stworzył ludzi, którzy nie rozróżniali dobra i zła, a zatem zło samo w sobie nie jest ludzkim przymiotem.
Teoretycznie więc będąc wszechmogącym, może usunąć zło, nie usuwając ludzi.
No chyba że nie potrafi. Oh, wait...
edit: oh, waitx2 - nawet gdyby było to ludzkim przymiotem, to co za problem dla wszechmogącego to oddzielić i zniszczyć zło?
Ostatnio edytowany przez coellus (2013-02-12 00:23:44)
Ty dulowaty userze!
No kurna, albo jest wszechmocny, albo nie...
Wolna dusza (u ludzi), nie pisany pakt z Bogiem, gdzie sami robimy, co chcemy. Jak człowiek tyle razy Go wyrzucił za drzwi, to nagle po setnym razie ma On zrobić automatyczny restart wszechświata? Człowiek sam wybrał życie bez Boga, że teraz część żałuje, to inna bajka. Sami Żydzi pozabijali większość swoich proroków, już nie mówiąc o Synu Bożym. Czemu ludzie umierają, czemu jest zło? Bo wypleniliśmy Boga z świata, a otworzyliśmy furtkę Szatanowi - a myślisz, że czyj jest ten świat? Boga czy Lucyfera?
Edyt:
Nie żeby coś, ale bóg chyba stworzył ludzi, którzy nie rozróżniali dobra i zła, a zatem zło samo w sobie nie jest ludzkim przymiotem.
Teoretycznie więc będąc wszechmogącym, może usunąć zło, nie usuwając ludzi.
No chyba że nie potrafi. Oh, wait...
I jednocześnie usunie nam wolną wolę, czyniąc nas jednocześnie laleczkami, bo nie będziemy mieli wyboru, bo dane nam będzie tylko jedno rozwiązanie, które przez nasz tok rozumowania nie zapadło.
@dół
I ci również dobranoc, towarzyszu.
Ostatnio edytowany przez L0NG3r (2013-02-12 00:29:35)
Mości panowie! na cześć onych przyszłych pokoleń! Niechże im Bóg błogosławi i pozwoli ustrzec tej spuścizny, którą im odrestaurowaną naszym trudem, naszym potem i naszą krwią, zostawujem. Niech, gdy ciężkie czasy nadejdą, wspomną na nas i nie desperują nigdy, bacząc na to, że nie masz takowych terminów, z których by się viribus unitis przy Boskich auxiliach podnieść nie można.
Dobra, nastrój na trollowanie mi minął, koledze L0ngerowi na dobranoc jedynie rzeknę, że takie restarty miały miejsce w ST cholera wie, ile razy i ponoć cały czas czekamy na jeden wielki format w postaci sądu ostatecznego, a znając te i inne bajki nic takiego nie nastąpi.
Dobranoc.
PPM -> Usuń. FAiM, jesteś mistrz
Ty dulowaty userze!
[edit]
Niech będzie. Jakoś też nie czuję dzisiaj aury trolla.
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2013-02-12 01:10:47)
L0NG3r w jaki niby sposób brak zła zabrałby wolną wolę? Ja nie potrafię czytać w myślach, czy brak tej umiejętności powoduje że jestem jakoś ograniczony? Wolna wola to ładna wymówka ale nic więcej. Wolna wola to coś więcej niż dobro i zło, to możliwość podejmowania decyzji, i nawet bez istnienia zła mógłbym podejmować decyzje. W gruncie rzeczy moje życie zbytnio by się nie zmieniło gdyby nie istniało pojęcie zła, robiłbym to co robię zawsze, jedynie w TV nie słyszałbym o zabójstwach czy kradzieżach. Oczywiście cywilizacja nie wyglądałaby tak jak teraz ale to nie znaczy że byłaby gorsza. Wręcz przeciwnie, najpewniej byłaby lepsza.
Ostatnio edytowany przez Foris (2013-02-12 01:18:17)
Zła nie można usunąć, bo bez tego nie było by dobra. Te dwie rzeczy korelują ze sobą od wieków.
Jak te Yin i Yang, Piekło i Niebo, miłość i nienawiść(choć sam nie wierzę w te bzdety dotyczące Nieba i Piekła).
PPM -> Usuń
Bardzo twórcze myślenie.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Zła nie można usunąć, bo bez tego nie było by dobra.
Dlaczego? Przecież ktoś się potknie i złamie nogę, jeśli ktoś inny mu pomoże to będzie dobry uczynek, poza tym nikt nie robi tylko dobra albo tylko zła, są jeszcze zwykłe czynności które nie są ani dobre ani złe np. nauka (w sensie uczenie się), badania naukowe (które nie są moralnie wątpliwe czyli jakieś 99% badań), praca, zabawa, wychowywanie potomstwa, itd.
Ostatnio edytowany przez Foris (2013-02-12 10:50:37)
Dobra, nastrój na trollowanie mi minął, koledze L0ngerowi na dobranoc jedynie rzeknę, że takie restarty miały miejsce w ST cholera wie, ile razy i ponoć cały czas czekamy na jeden wielki format w postaci sądu ostatecznego, a znając te i inne bajki nic takiego nie nastąpi.
Fakt, reset miał miejsce, tylko czy on coś dał? Biblijny Potop miał wyplenić zło i ludzi nieprawych, a nadal tacy się znajdują.
Plan A zakładał, że człowiek będzie żył wiecznie w Raju, gdzie nigdy nie zazna troski i bólu. Niestety plan się nie powiódł, bo pierwsi ludzie wykazali się słabą siłą woli, by oprzeć się kuszeniu węża.
Dlaczego? Przecież ktoś się potknie i złamie nogę, jeśli ktoś inny mu pomoże to będzie dobry uczynek,
Albo jeszcze dokopie leżącego i będzie to zły uczynek. Kwestia decyzji człowieka, nieprawdaż? Na tym właśnie polega wolna wola - człowiek sam może wybrać pomiędzy dobrem, a złem, odebranie wolnej woli ukierunkowuje na jedną drogę, co skutkuje działaniem według z góry określonego schematu.
Przyszłości nie da się przewidzieć, bo gdyby to zilustrować za pomocą równania matematycznego, jednej niewiadomej nigdy nie wyliczysz - wyboru człowieka.
Zła nie można usunąć, bo bez tego nie było by dobra.
są jeszcze zwykłe czynności które nie są ani dobre ani złe np. nauka (w sensie uczenie się), badania naukowe (które nie są moralnie wątpliwe czyli jakieś 99% badań), praca, zabawa, wychowywanie potomstwa, itd.
Przeto czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie. Nie bądźcie zgorszeniem ani dla Żydów, ani dla Greków, ani dla Kościoła Bożego, 33 podobnie jak ja, który się staram przypodobać wszystkim pod każdym względem nie szukając własnej korzyści, lecz dobra wielu, aby byli zbawieni.
Wszystko więc sprowadza się do pobudek, którymi kieruje się człowiek, wykonując określony czyn. Przykład ze złamaną nogą - chcesz pomóc, by np. temu ze złamangą nogą łatwiej było się poruszać (np. prowadząc go za rękę czy pozwalając mu się oprzeć o twoje ramię), wtedy jest dobro, gdyż wcale nie musi to być dla ciebie wygodne, poświęcasz mu swój czas. Chcesz mu pomóc, by potem mu to wypominać do końca życia i żądać później przysługi, "bo ja ci kiedyś pomogłem", lub też na pokaz, by ludzie widzieli, jaki to z ciebie szlachetny człek jest, to lepiej sobie daruj, bo będziesz zwyczajnym obłudnikiem, jak np. Faryzeusze. Owszem, tu też poświęcasz mu swój czas, ale z pobudek osobistych, oczekując korzyści dla siebie.
Rodzic wychowując dziecko też uczy je, jak być dobrym człowiekiem, bo nie chce, by wpadł np. w złe towarzystwo i narobił sobie kłopotów i przez to cierpiał.
Kiedy dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy (faryzeusze) czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili
Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, aby twoja jałmużna pozostawała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie
...
coellus napisał:Dobra, nastrój na trollowanie mi minął, koledze L0ngerowi na dobranoc jedynie rzeknę, że takie restarty miały miejsce w ST cholera wie, ile razy i ponoć cały czas czekamy na jeden wielki format w postaci sądu ostatecznego, a znając te i inne bajki nic takiego nie nastąpi.
Fakt, reset miał miejsce, tylko czy on coś dał? Biblijny Potop miał wyplenić zło i ludzi nieprawych, a nadal tacy się znajdują.
To raczej świadczy o jego bezsilności aniżeli o wszechmocy. Analogicznie z Sodomą i Gomorą.
Ty dulowaty userze!
Lub też o głupocie człowieka. Bóg zsyła straszliwą karę, a oni nadal nic sobie z tego nie robią.
...
Albo jeszcze dokopie leżącego i będzie to zły uczynek.
Gdyby człowiek był psychicznie niezdolny do zranienia innego człowieka to dalej by była wolna wola czy zignorować czy nie.
Obyś był zimny albo gorący! A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust"
Bóg tutaj zachęca człowieka do czynienia dobra. Człowiek gorący to człowiek kochający Boga lub też próbujący żyć w zgodzie z Jego nauką, lecz czasem się potyka ze względu na swoje niedoskonałości, mimo to nadal próbuje. Św. Tomasz z Akwinu wspomina o człowieku zimnym jako o takim, który grzeszy z niewiedzy. Nie jest chrześcijaninem, nie zna zasad tejże religii, dlatego też nie wie, że popełnia grzech, łamiąc któreś tam przykazanie.
Ty natomiast (pisząc o zignorowaniu) możesz mówić o człowieku letnim - chorym duchowo, który jednak uważa się za dobrego. W skrócie są to wszyscy zimni, którzy uważają się za chrześcijan pomimo, że dobra nie czynią.
Oczywiście pragnę zaznaczyć, że czynienie dobra i nie bycie chrześcijaninem wcale się nie wyklucza.
...
Wojcirej napisał:coellus napisał:Dobra, nastrój na trollowanie mi minął, koledze L0ngerowi na dobranoc jedynie rzeknę, że takie restarty miały miejsce w ST cholera wie, ile razy i ponoć cały czas czekamy na jeden wielki format w postaci sądu ostatecznego, a znając te i inne bajki nic takiego nie nastąpi.
To raczej świadczy o jego bezsilności aniżeli o wszechmocy. Analogicznie z Sodomą i Gomorą.
Możesz rozwinąć tę myśl o Jego bezsilności?
Bóg zniszczył Sodomę i Gomorę ze względu na zepsucie jakie tam było. Poczuł gniew, że istota ludzka,
stworzona na jego obraz może się stoczyć do tego poziomu. Lot się uratował wraz z rodziną z tego padołu, wszak to zasługa Abrahama.
Fakt, Potop miał na celu zniszczenie ówczesnego zła, ale także Neflimów, aniołów, którzy zbuntowali się przeciw Bogu i zeszli na ziemię, żeby współżyć z kobietami.
A dlaczego teraz Bóg nie zsyła na nas gromów? Hmm:
"Albowiem Bóg tak umiłował świat, że oddał swego Syna, aby kto w Niego wierzy, nie zginął, lecz miał życie wieczne" Jana 3:16. Cytowałem z pamięci.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Możesz rozwinąć tę myśl o Jego bezsilności?
No jak dla mnie jest ona logiczna w następstwie całej dyskusji tutaj, ale niech będzie:
- czemu bóg nie usunie zła, skoro jest wszechmocny?
- a co, ma za każdym razem restart robić?
- no robił przecież już w przeszłości.
- i nic to nie dało.
- aha, czyli jest bezsilny.
Tak w skrócie, tak wygląda nasza dyskusja, nie wiem, czy jest tu coś do rozwijania, skoro wszystko jest proste jak budowa cepa.
Ty dulowaty userze!
Nie wiem, czy sobie tutaj jaja robicie czy to na serio, ale nie po to Bóg wypędził ludzi z raju, żeby sobie żyli beztrosko.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime