Nie jesteś zalogowany.
Witam i pytam jak w temacie wyżej
Jeśli ktoś z Was byłby tak miły i zapodał prosty tutorial jak sobie poradzić z tym fantem.
Z góry dziekuję i pozdrawiam
Najszybszym sposobem jest konwersja za pomocą x264
x264 --preset veryfast --tune animation --crf 18 --video-filter resize:width=848,height=480 -o %1.8bit.mkv %1
Najszybszy profil, jakość dobra. Jeżeli nie chcesz skalowania, wywal "--video-filter resize:width=848,height=480"
Ten kod dajesz w plik bat, do tego samego folderu wkładasz x264.exe. Plik, który chcesz przekonwertować, wrzucasz na plik bat w eksploratorze. Potem za pomocą mkvmerge pakujesz z przerobionego pliku obraz i dźwięk z pliku, który przerabiałeś. Następnie pakujesz do osobnego mkv.
Najszybszy sposób, jaki udało mi się znaleźć.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-02-20 20:16:34)
Szybszy sposób:
http://www.sendspace.com/file/sdlnfk
Tylko pamiętaj, aby mieć zainstalowany mkvmergegui
Ten bat sam robi to, co kolega wyżej opisał.
Ostatnio edytowany przez Vincent_Law (2013-02-20 20:18:50)
A ja mam pytanie, wielka róźnica jest w jakości między 8 a 10bit ?
The Hate U Give Little Infants F*ck Everybody
Jak na razie to głównie waga pliku jest tym zbijana przy zachowaniu jakości.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
A poza wagą pliku nie chodzi o likwidację gradientów?
Odwrotnie. Zamiast widocznych granic poszczególnych odcieni dostajemy gradient - płynne, rozmyte przejście.
Odwrotnie. Zamiast widocznych granic poszczególnych odcieni dostajemy gradient - płynne, rozmyte przejście.
Właśnie o to mi chodziło :-)
Plik, który chcesz przekonwertować, wrzucasz na plik bat w eksploratorze. Potem za pomocą mkvmerge pakujesz z przerobionego pliku obraz i dźwięk z pliku, który przerabiałeś. Następnie pakujesz do osobnego mkv.
Najszybszy sposób, jaki udało mi się znaleźć.
Czy mógłbyś wytłumaczyć bardziej łopatologicznie powyższy cytat bo nie za bardzo mi to wychodzi
Bardziej łopatologicznie się nie da .
A próbowałeś tego:
Szybszy sposób:
http://www.sendspace.com/file/sdlnfk
Tylko pamiętaj, aby mieć zainstalowany mkvmergegui
Ten bat sam robi to, co kolega wyżej opisał.
oczywiście, że tak - w paczce są po prostu już gotowe pliki do dalszej operacji - mi chodzi konkretnie o "Potem za pomocą mkvmerge pakujesz z przerobionego pliku obraz i dźwięk z pliku, który przerabiałeś. Następnie pakujesz do osobnego mkv."
Przecież ten bat robi to za ciebie. A jak chcesz się nauczyć obsługi mkvmerge, to na necie jest pełno poradników (helpa ten program też ma)...
ok już rozgryzłem i dziękuję za pomoc:)
jedna rzecz mnie tylko martwi - strasznie długo to trwa:(
Jak się ma słabego kompa, to nie dziwota. U mnie z 1280x720 na 848x480 24-minutowe odcinki przerabia w ok. 7 minut.
Zawsze można pokombinować z CRF, będziesz miał szybciej kosztem jakości.
@down: Jak tak, to na słabego kompa polecam wyłącznie SMPlayer2. Jeżeli chodzi o wydajność, to VLC i MPC się przy nim chowają, jednak ma parę rzeczy, które wkurzają i dlatego sam go nie używam na moim kompie (na 10-letnim blaszaku go używałem i spokojnie brał 10-bit przy 720p).
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-02-21 19:55:13)
Jakby miał mocnego kompa, to nie musiałby konwertować, wystarczyłoby wgrać najnowsze kodeki.
Ty dulowaty userze!
Jakby miał mocnego kompa, to nie musiałby konwertować, wystarczyłoby wgrać najnowsze kodeki.
otóż to
Sęk w tym, że z kompem wszystko w porząsiu. Ja po prostu nie znoszę oglądać anime na monitorze - wolę się rozwalić na kanapie z piwem w łapie i cieszyć się naprawdę konkretnym formatem i tutaj pojawia się problem natury technicznej - otóż mój odtwarzacz nie łyka 10 bitowej głębi ot co
pozdrówka
To se kompa do tv podłącz.
Nie zawsze się da .
To se kompa do tv podłącz.
jakbym "se" mógł podłaczyć to już dawno bym to zrobił - musiałbym ciągnąc kabel przez środek mieszkania a finał byłby taki ,że dzieciaki by sobie zęby powybijały a Żonka by mnie z torbami puściła
Nie zawsze się da .
Raczej bardzo rzadko się nie da.
A przez bluetooth se nie może podpiąć?