Nie jesteś zalogowany.
Witam.
Czy jest program/sposób na usunięcie jednych kliknięciem czasu wyświetlania (i znikania) i tekstu. Przykładowo chcę połączyć czas wyświetlania jednych napisów i tekst z drugich tak żebym miał jedne napisy.
Nie. Tylko ręcznie.
Ostatnio edytowany przez bodzio (2012-11-01 11:47:48)
Wydrukuj, potnij i sklej .
A tak na serio, to gdzieś na forum o tym było .
Nic nie znalazłem w waszej wyszukiwarce żeby już było o tym na forum
Takie coś niemożliwe jest jednym kliknięciem, no chyba, że linijki jednych będą tak samo podzielone jak te z drugich napisów, co jest raczej mało prawdopodobne, tak czy siak planuję zrobić taką możliwość w moim programie, tyle że aby poprawić nieścisłości linijek będzie trzeba znać też język drugich napisów, dlatego też raczej do chińskiego timingu polskiego tekstu bez znajomości chińskiego nie przełożysz^^
What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu
Jednym kliknięciem, to nawet programu nie odpalisz.
Aegisub + Word + Excel.
Na pewno było już gdzieś na forum.
Nick na ANSI: bobek784v2
Podzielić liniki to żaden problem. Napisy mają znaki łacińskie więc spoko. Są programy co automatycznie oddzielają czasy od tekstu ale nie w nich opcji ,,wytnij tabele Start i End" tylko wycina mi cały wers.
Przykładowo taki edytor napisów jak ,,Jubler" przy samym włączeniu programu automatyczne mi dzieli napisy na 6 kolumn ale nie mam możliwości skopiowania jednej z nich.
Ostatnio edytowany przez Osonamaja (2012-11-01 12:11:28)
Krótka instrukcja:
Aegisub
- dopasować linijki, żeby w obydwu plikach było ich tyle samo i w takiej samej kolejności. (jeden błąd i nic z tego nie wyjdzie)
- z pliku, z którego chcemy tylko timing, usunąć napisy ctrl+a, usunąć tekst z boxa edycji i enter.
- mając timing ctrl+a, ctrl+c i wklejamy do Exela (A1).
- plik z którego chcemy tekst ctrl+a, ctrl+c i wkleić do Word'a.
Word
- przytrzymując alt zaznaczany wszystko poza tłumaczeniem i usuwamy.
- kopiujemy do Exela (A2).
Exel
- mamy już timing w A1 i tekst w A2 - zaznaczamy wszystko, kopiujemy i wklejamy w nowy plik w Aegisubie.
Aegsub
- mamy już wszystko gotowe, jednak na początku tekstu jest kilka niepotrzebnych spacji, żeby je usunąć ctrl+a ctrl+h i zamieniamy je na nic.
Gotowe.
bobek784, tu wszystko jest dobrze gdy teksty linijek się zgadzają, a wystarczy że jedne napisy mają jeden tekst w dwóch linijkach i wszystko szlag trafia, dlatego też by to zrobić poprawnie Aegi musiałby mieć możliwość przesuwania całego tekstu od danej linijki w górę bądź w dół, wtedy łatwo można by wszystkie nieścisłości skorygować. Tak czy siak kiedyś na pewno zrobię tę możliwość, bo mam zamiar zrobić to z napisami do Ayashi no Ceres, a dokładniej rzecz biorąc przełożyć polski tekst z tmp do angielskich napisów w srt. Tylko muszę wymyślić jakiś łatwy sposób na wyświetlanie jednocześnie obydwóch tekstów tak, by dodatkowo na polskim jeszcze działało sprawdzanie pisowni, a później tylko dorobić opcję wklejania tekstu pl, przesuwania go w górę bądź w dół i voila.
Edit, bobek784, metoda zadziała, ale dość pracochłonna, tak czy owak jak już pisałem uproszczę całą procedurę do minimum, bo robienie w ten sposób napisów do całej serii byłby męczarnią.
Ostatnio edytowany przez Bakura (2012-11-01 12:40:29)
Kainote link
Umu umu
Robiłem tak synchro do jednej serii i pracochłonne jest tylko dopasowanie w aegi, żeby linijki się zgadzały, bo reszta to już szybko idzie.
Jak zrobisz coś takiego, na pewno niejednemu się przyda, więc powodzenia.
Dzięki, tak czy siak jak to zrobię to cię o tym poinformuję, a nawet mogę dać ci program do testów. Chyba że już jesteś ciekaw jak aktualnie program wygląda.^^
Kainote link
Umu umu
Chętnie rzucę okiem.
Odświeżam temat, bo jest dużo prostsza metoda kopiowania w aegi. Może komuś się to przyda.
Kopiujemy potrzebne nam linijki, przechodzimy do linijek, do których ma zostać skopiowany tekst i naciskamy ctrl+shift+v, pokaże nam się okienko co dokładnie ma zostać wklejone:
Drobna uwaga, kopiując 4 linijki, aegi wklei tyle samo od pierwszej zaznaczonej linijki. I tak jak wcześniej było powiedziane, ilość i podział linijek musi być identyczny.
Jestem słodki jak miód, człowiek - ciacho; genetyczny cud! xD