Nie jesteś zalogowany.
A nie wiesz może gdzie można zdobyć "The gothic touch" i "In the wake of the night"?
Zdaje się, że różni polscy wydawcy puszczali te same opowiadania Wagnera w różnych zbiorach (różnie skompletowanych i zatytułowanych). Pamiętam, że w zbiorze "Wichry Nocy" tytułowe wichry były niejednokrotnie wzmiankowane w osobnych opowiadaniach, spolszczonych przez różnych ludzi. Przeważnie zostawiali "Wichry Nocy", ale pewien poeta w świecie przedstawionym pracował nad poematem "Nocne Wiatry" - no ręce opadają.
Proza Wagnera jest mi chyba najbliższa duchowo z całej fantasy (Gene Wolfe z "Księgą Nowego Słońca" jest klasą sam dla siebie).
Bardzo możliwe tylko, że to co podałem to: pierwszy to nowelka, która nie została zamieszczona w rzadnym tomie, a drugi to niedokończone opowiadanie o Kanie Nawet wersja elektroniczna by mnie zadowoliła
To coś, jak "Biała Teza".
Taki mały off topic bo może to i nie fantasy ale sf.
Mianowicie na e-mulcu znalazłem fanowski(angielski) przekład pierwszej powieści z cyklu Seikai no Monshou (Crest of the Stars) na podstawie którego powstało anime o tym samym tytule. Niestety nie miałem kiedy tego przejrzec i zweryfikować jakości i w najbliższym czasie raczej tego nie zrobie, ale może ktoś chętny się znajdzie więc informuje
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
a są może jakieś książki na podstawie anime nie mylić z mangą!
Raczej nie to chyba działa w odwrotną stronę najpierw książka a dopiero potem manga lub anime, z resztą nie wiem czy taka książka napisana na podstawie anime byłaby dobra, nie znam żadnej książki napisanej na podstawie filmu która byłaby od niego lepsza lub by mu dorównywała(chociaż znam jedynie serię StarWars ewentualnych innych nie kojarzę)
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
książki star warsa nieprzypadły mi do gustu[blee] dla mnie wjało nudą a jeżeli chodzi o inne ksiązki to lubie horrory a moji ulubieni autorzy to graham mastertoon "Czarny anioł"
to dla mnie była rewelacja te opisy drstyczne[szpan] az ślinka ciekła[slina] stephen king "carrie" , "podpalaczka" , i wiele innych tytółów jeszcze alex kava jest dobry a jak ktoś się nudzi to polecam książke Gump i spółka nie pamiętam kto ją napisał bo juz dawno temu ją czytalem krótka ze w pare godzin mozna ja przeczytac ale naprawde wciąga[okej]
Mi sie spodobala bardzo ksiazka SF pt. "StarCraft: Nim zapadnie ciemność". Jest to ksiazka(jak pewnie wiele osob wie) bestsellerowej gry pod ta sama nazwa StarCraft. A ze uwielbiam ta gre to nie moglem sobie odpuscic takiej ksiazki. To jest trzecia ksiazka o tej grze i zdaniem wielu najlepsza, nie siegalem jeszcze po dwie pierwsze ale napewno niedlugo to sie zmieni
najlepiej wiesz co zrób idz do najbliszej biblioteki publicznej i wyporzycz sie jakies ksiazi fantasy ja tak robie i w w iekszosci trafiam na fajne ksiazki
Bakker - "Mrok który nas poprzedza" najleprza ksiazka fantasy ostatnich lat w marcu wychodzi drugi tom. A z polskich autorów np. J. Grzędowicz "Pan lodowego ogrodu" pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez ThrasH (2006-03-05 20:41:48)
książki star warsa nieprzypadły mi do gustu(...) dla mnie wjało nudą
Najlepsze - jak dla mnie - książki Star Wars, które czytałem napisał Michael A. Stackpole (zwłaszcza cykl o pilotach X-skrzydłowców uważam). Takie tzw. czytadła, ale zajmujące i niegłupie (jak na Gwiezdne Wojny). Warto zacząć od nich, a jak się nie spodobają - innych autorów można sobie darować.
Andrzej Ziemiański - "Achaja"
Sa trzy tomy tej ksiazki.
Ostatnio edytowany przez Psychopata (2006-03-06 20:12:25)
te psychopata czytaj to co pisze sie wczeesniej:D:D:D:P:P
IMHO z książkami StarWars jest tak, że im dalej, tym gorzej, pierwsze są interesujące i nieźle napisane... ale kolejne są coraz słabsze, coraz bardziej bezmyślne i z palca wyssane
Achaję czytałem,
Imperare sibi maximum est imperium
Można zaliczyć do fantasy "Rycerza Nieistniejącego" Italo Calvino. Kto zna tego autora z biednych książek, niech się nie zraża, bo "Rycerz..." jest fajny.
"Budowniczy Ruin" i "Wielkie solo Antona L." Herberta Rosendorfera - niezła jazdka. Może nie całkiem fantasy, ale co z tego?
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-03-22 21:15:22)
Ja polecam gorąco twórczość pani C.J. Cherrych i tu zarówno s-f cykl "Przybysz", jak i cykl fantazy "Forteca sów" - są to jedne z najlepszych powieśći kilku tomowych jakie czytałam, a których (chyba) nie wymieniono.
Ponadto: "Przestrzeń objawienia" A. Reynoldsa (s-f).
Dzieła pana Gorge R.R. Martin'a (Gra o tron,Starcie królów, Nawałnica Mieczy)........no i Michael Scott Rohan i Raymond E. Feist.
A co do polskich książek to ostatno dorwalłam bardzo ciekawą pozycję: Jaga Rydzewska "Atalayan, wojownicy" t.1 (ma wyjść 3, narazie jestem po lekturze 1 tomu i czekam na dalsze).
Ktoś wcześniej pisał o 'Pierścieniu Mroku" Pierumowa, czyli świat Tolkiena 300 lat później, jak na książkę, kóra nawiązuje do Trylogii - świetna . Ostatnio widziałam w księgarnii cosik nową tego pana, ale jeszce nie dorwałam .
No i "Kolo czasu" też zgadzam się, że wspaniała twórczoś pana Roberta Jordana.
Pozdrawiam.
Mnie ostatnio wciągneły książki Jacka Piekary pt:"Sługa Boży", "Młot na czarownice" i "Miecz Aniołów".
Książki posiadają swoisty klimat. LEcz odrazu uprzedzam że osoby mocna wierzące, nie powinny czytać tych książek, gdyż mogą się obrurzyć na świat stworzony przez autroa.
DzieĹa pana Gorge R.R. Martin'a (Gra o tron,Starcie krĂłlĂłw, NawaĹnica Mieczy)
CzytaĹem SF powiastki George'a R. R. Martina o chlebie i rybach. RadzÄ trzymaÄ siÄ od prozy tego pana z dala, o ile nie jest znacznie lepsza.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-03-24 00:35:59)
Książki Webera, mam wszystko co wyszło do tej pory w Polsce. Cykl "Marsz" polubiłam za ten wisielczy czarny humor, choć zakończenie trylogii jest totalnie spie***, jeżeli 3 tom ma stanowić zakończenie cyklu.
Jesli jeszcze pytanie aktualne i nikt nie dodal wczesniej - "Marsz" obecnie sklada sie z 4 tomow. Jakis czas temu wyszlo: "Imperium czlowieka".
I chyba cykl zamieni sie w kolejna serie typu "Honor Harrington" sadzac po zakonczeniu 4 tomu:)
Ja bym polecił Serie Książe Nicości(Mrok Który Nas Poprzedza i Wojownik-Prorok) R.Scott Bakkera:)