Nie jesteś zalogowany.
Tytuł: Tytania
Gatunek: S-f, seinen
Typ: TV
Rok: 2008
Akcja anime toczy się w odległej przyszłości. Dzięki rozwinięciu technologii ludzie osiedlili się na niezliczonych planetach. Ziemia zostaje wspomniana już tylko w charakterze legendy. Niemal cały kosmos zjednoczony jest pod panowaniem cesarza. Niestety to nie on posiada faktyczną władzę. To klan Tytania pociąga za sznurki, narzucając wszystkim zjednoczonym państwom własne prawo. Na czele Tytanii stoi władca klanu z czterema książętami, którzy w przyszłości mogą objąć tę funkcję. Klan znany ze swojego okrucieństwa nie waha się dokonywać kontrowersyjnych posunięć. Wszystko po to, by zapewnić sobie nieprzemijającą władzę. Na domiar złego czterej książęta rywalizują ze sobą tak zaciekle, że zagraża to całemu imperium. Czasy względnego pokoju pod protektoratem Tytanii przerywa nieoczekiwane wydarzenie. Ma to miejsce podczas bitwy między jednym z książąt a młodym, niepozornym dowódcą floty planety Euria, Fan Hyulickiem. Cała fabuła skupia się odtąd wokół tego człowieka.
Co z tego wyniknie? Odpowiedź może zadziwić.
Pozycję polecam każdemu fanowi gatunków militarnych oraz politycznych.
Link do projektu: Tytania
Ostatnio edytowany przez Trotyl (2014-08-21 04:29:35)
A będzie hardek? Czy only soft?
Istnieje możliwość, że będzie hardsub.
Więcej nie mogę powiedzieć.
Tak na przyszłość - uzbrojone jednostki to okręty, nie statki.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-09-23 17:49:31)
Można stosować zamiennie.
W końcu nie mamy odniesienia w realnym życiu. (okręty pływają po wodzie, a że w wielu filmach mówi się okręt, to interpretacja tłumacza albo pomysł autora)
No chyba, że Polska ma już swoje okręty międzygwiezdne obładowane husarią (Tupolew?!!!)
Ostatnio edytowany przez Trotyl (2013-09-24 02:43:05)
Można stosować zamiennie.
W końcu nie mamy odniesienia w realnym życiu.
Za to mamy już całkiem sporą biblioteczkę fantastyki militarnej w języku polskim i o ile nie jest to podyktowane jakimiś uzasadnionymi względami, to jest tam głównie używana terminologia marynarki wojennej.
Poza tym Fan Hyulick był admirałem, co chyba jednoznacznie określa kwestię nazewnictwa.
GG: 1677958
Trotyl napisał:Można stosować zamiennie.
W końcu nie mamy odniesienia w realnym życiu.Za to mamy już całkiem sporą biblioteczkę fantastyki militarnej w języku polskim i o ile nie jest to podyktowane jakimiś uzasadnionymi względami, to jest tam głównie używana terminologia marynarki wojennej.
Poza tym Fan Hyulick był admirałem, co chyba jednoznacznie określa kwestię nazewnictwa.
Odezwał się ten, co zostawiał "kai" w monogatari.
Ale tak - wojskowe okręty, cywilne statki.
Skoro się ze mną zgadzasz, to po co musisz od razu dawać złośliwe komentarze?
Pomijając to, że kwestia Monogatari ma się nijak do tego tematu.
GG: 1677958
Ale to jest fantastyka, a nie zasady nazewnictwa fachowego
Autor wymyślił sobie, że u niego statek wojenny będzie nazywał się: okrętem, krążownikiem, statkiem niszczycielem, tupolewem, ciastkiem. Każdy następny może sobie wymyślić coś innego. W gwiezdnych wojnach co chwilę są statki kosmiczne atakujące gwiazdę śmierci albo inne pierdoły.
Nie starajcie się mi wmówić, że trzeba stosować zasady nazewnictwa z okrętów wodnych do statków kosmicznych z chińskich bajek
Ostatnio edytowany przez Trotyl (2013-09-24 13:26:03)
Ale tam wyraźnie na początku jest shoukaikantei, czyli nic innego jak okręt patrolowy.
A w Star Warsach, jak dobrze pamiętam, to były myśliwce kosmiczne .
Ale tam wyraźnie na początku jest shoukaikantei, czyli nic innego jak okręt patrolowy.
shoukaikantei to jest równie dobrze łódź podwodna
A w Star Warsach, jak dobrze pamiętam, to były myśliwce kosmiczne .
i kolejna nazwa więc tak jak mówiłem (wszystko zależy od tłumacza, autora)
Eee... nie? Okręt podwodny to sensuikan .
Błagam, tylko nie próbuj stawiać tłumacza na równi z autorem.
Większość dzieł filmowych, które znasz pochodzi z rynku amerykańskiego więc koś musiał je przetłumaczyć xD
Zrobimy tak: ja pozmieniam statki na okręty, a wy z drobnymi uwagami piszcie na pw żeby nie zaśmiecać tematu, ok? umowa stoi? ;D
Ostatnio edytowany przez Trotyl (2013-09-24 15:21:59)
Jak dla mnie umowa stoi.
@down: Oczywiście, że ja.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-09-24 15:29:36)
Kolejna sprawa.
Ile osób jest zainteresowanych hardsubem?
Hardsubem nigdy nie pogardzę
Hardsubem nigdy nie pogardzę
Moja skromna osoba również
http://myanimelist.net/animelist/usui78 - moja lista anime ^ ^
Jaka wersja was interesuje?
720p? 1080p?
Może 4k? xD
720.
"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan