Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Witajcie.
Mam następujący problem, gdy wtapiam napisy w Avi ReComp oraz w VirtualDubie, to następuje niewielkie, acz widoczne przesunięcie się czasu napisów, zazwyczaj przesunięcie ma stały czas, ale i tak spasowanie tego jest prawie niewykonalne, gdyż w niektórych miejscach czas przesunięcia jest trochę inny, natomiast w aegisubie spasowanie napisów z tym co się dzieje jest idealne, korzystam z K-Lite i do tej pory nie miałem takiego problemu, wiecie może o co chodzi?
Jak to naprawić? Pomóżcie, proszę T^T.
Edit: Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale w większości miejsc, do spasowanie napisów używałem klatek w aegisubie.
Ostatnio edytowany przez DarkMnich (2013-09-27 00:22:46)
Dlaczego nie zrobisz tego w MeGUI?
Hohoho. Po to się robi tm rawy.
Podłączę się do pytania. Mam ten sam problem, napisy się minimalnie, gdzieś o tą jedną klatkę przesunęły do przodu. Używałem Megui. Ktoś wie może, co takiego mogłem zrobić źle?
Podłączę się do pytania. Mam ten sam problem, napisy się minimalnie, gdzieś o tą jedną klatkę przesunęły do przodu. Używałem Megui. Ktoś wie może, co takiego mogłem zrobić źle?
2x Hohoho. Po to się robi tm rawy.
Spróbowałem wtopić napisy MeGUIEM, jednak efekt ten sam, co przy reszcie programów.
Zapomniałem wcześniej wspomnieć o jednej, istotnej rzeczy, napisy robiłem od podstaw pod PV-kę, ściągniętą z youtuba.
Ostatnio edytowany przez DarkMnich (2013-09-27 11:33:02)
Może plik, który przerabiasz, ma VFR?
Czyli w skrócie:
Mam plik z yt, mam K-lite i mi nie działa.
Albo to porządnie opisz, albo idź z tym problemem do wróżki. Zresztą FAiM elegancko to podsumował.
Ostatnio edytowany przez Besamir (2013-09-27 12:09:15)
Będę wnioskował o bana, a przynajmniej warna, może ludzie nauczą się opisywać problemy.
Jakie źródło? Jaka wersja kodeków? Jak wygląda twój skrypt avs? Czy przeczytałeś tematy na tym forum, które omawiały wszelkie możliwe przypadki błędów przy kodowaniu wzdłuż i wszerz? Czy jesteś świadom, że twoje ustawienia mają na to ogromny wpływ? Czy wiesz, co to jest tm raw i dlaczego się go używa?
Będę wnioskował o bana, a przynajmniej warna, może ludzie nauczą się opisywać problemy.
Jakie źródło? Jaka wersja kodeków? Jak wygląda twój skrypt avs? Czy przeczytałeś tematy na tym forum, które omawiały wszelkie możliwe przypadki błędów przy kodowaniu wzdłuż i wszerz? Czy jesteś świadom, że twoje ustawienia mają na to ogromny wpływ? Czy wiesz, co to jest tm raw i dlaczego się go używa?
Przepraszam za brak niektórych ważnych informacji.
Nie wiem czym jest tm raw, jestem świadom tego, jak duży wpływ mają ustawienia.
Masa, czym jest VFR?
Wybaczcie, ale jeśli chodzi o kodowanie i kodeki itp. itd. to nie jestem w tym aż tak obeznany.
Jak komuś się przyda:
Wersja kodeków k-lite: 10.0.5 (z code guid)
Czytałem tematy, które opisywały błędy przy kodowaniu, ale niezbyt pomogły.
Skrypty avs
MeGui:
LoadPlugin("C:\Users\Olaf\Downloads\Nowy folder\tools\avisynth_plugin\VSFilter.dll")
TextSub("C:\Users\Olaf\Documents\Napisy\Do przetłumaczenia lub skończenia\Contrivence.ass", 1)
Avi ReComp:
Kodek stosowany w samym filmie to MPEG-4: DiviX
Liczba klatek w filmie na sekundę: 30
Ostatnio edytowany przez DarkMnich (2013-09-27 14:18:07)
Sam psuje i myśli dlaczego. Pierwszy wynik z google dla assumefps:
http://www.videoaudio.pl/forum/Zmiana-s … t7100.html
Wnioskowanie o bana mnie xD
Nie wiem czy assumefps nie potrzebuje czasem argumentu true żeby cokolwiek zmieniał (30, 1, true).
Nie pamiętam czy jest niejawny, domyślny.
A co do napisów, jeśli są w formie klatkowej, a nie czasowej, to zawsze będą niedokładnie dopasowane.
W takim razie napisz w czym tkwił problem i jak go rozwiązać, żeby następna osoba z podobnym problemem w swoich poszukiwaniach nie natrafiła na jałowy temat.
Problem był w skryptach używanych przez MeGuia oraz AviReComp.
Należy wywalić linijki:
LoadPlugin("C:\Users\Twoja nazwa\Downloads\Nowy folder\tools\avisynth_plugin\VSFilter.dll")
LanczosResize(1904,1072) # Lanczos (Sharp)
I zastąpić je:
Loadplugin("D:\Programy\K-Lite Codec Pack\Filters\vsfilter.dll")
lanczos4resize(1920,1080)
.AssumeFPS(30,1) - Wywalić całkowicie
Te trzy linijki powodowały u mnie głównie problem.
AssumeFPS() powinni używać ludzie, którzy mają IQ większe od przydrożnego kamienia.
Muszę zerknąć na swój skrypt przy kolejnej okazji i czy mój problem nie był tej samej lub podobnej natury, bo na chwilę obecną rozwiązałem sposób w bardziej łopatologiczny sposób(przesunąłem czas w napisach tak, żeby pasowały po wtopieniu).
Strony 1