Nie jesteś zalogowany.
Dzisiaj otrzymałem egzemplarz drugiego tomu, również listem poleconym, jednak tym razem w kopercie bąbelkowej .
A wraz z nim kolejną przypinkę, która była wrzucona luzem - jednak na szczęście nie uszkodziła okładki:
Wreszcie udało mi się przeczytać oba tomy. I o ile do tłumaczenia nie mam większych zastrzeżeń, to do aspektów technicznych już tak.
Po pierwsze, strony są strasznie poprzycinane. Widać to nawet bez porównywania z japońskimi skanami - szczególnie na dymkach.
Druga sprawa, napisy obracamy o 90° w lewo - ewentualnie trza być konsekwentnym - bo raz jest w lewo, a innym razem w prawo.
Tak, w drugim tomie nie ma kolorowych stron.
Btw. gdzie pisali o tej jakości wydruku?
Ale tak, w drugim tomie jest więcej szarości .
Btw. gdzie pisali o tej jakości wydruku?.
FB lub forum. Nie chce mi się teraz szukać.
edit.
Nawet na tanuki (tak, wiem) ktoś o tym wspomina:
Akurat sam yanek przyznaje, że pierwszy tom to drukarska porażka, ale… lepiej się nie dało, bo strona japońska przekazała nie strony na kliszach, ale wydany już dość dawno temu tomik o pożółkłym papierze, który trzeba było zeskanować.
Podobny tekst był własnie na forum czy fb (z tego co pamiętam) .
Ostatnio edytowany przez Hunter Killer (2013-05-31 17:51:10)
Właśnie otrzymałem 3 tom, tym razem bez żadnej przypinki.
A z tego co widzę, to na stronie yatta poznikały informacje o upominku niespodziance przy kolejnych prenumeratach.
Tym razem mamy pierwsze cztery kolorowe strony, gdzie kolejno znajduje się: tytuł, pusta strona, roznegliżowana Holo oraz spis treści.
Ostatnio edytowany przez FAiM (2013-09-12 11:37:41)
Właśnie mi uświadomiłeś, że zrobili mnie na przypinkę. Teraz czuję się oszukany i nie mam czego wyrzucić do śmietnika.
U mnie jakieś problemy z pocztą są. Od kiedy listonoszka z mojej 'dzielnicy' jest na zwolnieniu lekarskim, wszystkie listy dochodzą ze znacznym opóźnieniem lub wcale. Do tej pory nie dostałem przedpłaty Madoki drugiego tomu, chociaż go wysłali 3 września xD
No nic, pozostaje liczyć na to, że Spice and Wolf wysłali poleconym, by się nie zagubiło.
Do mnie S and Wolf trzeci tom dotarl 1 dzien po wysylce zwyklym listem, ponoc mamy dostac rabat zamiast przypinki, bo strona japonska nie zgodzila sie na dalsze wykorzystanie materiałów do tej serii, czy jakoś tak
Takie małe pytanie, czy manga S&W jest robiona zgodnie z nowelką czy anime? Na rozum powinno być zgodnie z LN ale już spotkałem się że mangi były zgodne z anime, czyli to co w anime ominęli z LN omijali też w mandze. Zwłaszcza że w anime ominęli kilka tomów LN.
Pytanie już padło ale nikt nie odpowiedział.
Odpowiedź dostałeś w tamtym temacie. Jedynie dodam, że pierwszy sezon anime, to dwa pierwsze tomy LN. Natomiast drugi, to 3 i 5.
Źle mi wczytało stronę, kilka postów niżej niż twój post.
Mangowa adaptacja zawstydziła anime, olała tomy 3-5! A tak serio, Foris, chyba nie myślisz o kupnie tego czegoś?
EDIT:
Tak, FAiM, pamiętam o tym:
Tak, pierwsze 6 tomów mangi to 2 tomy LN + melancholia z tomu 7.
7 tom zawiera 3 i trochę 4 tomu LN. A 8 tom mangi:FAiM napisał:Z tego co sprawdziłem, to w 8 tomie strasznie przyspieszyli, bo zawiera w sobie wydarzenia od połowy 4 tomu LN aż do 8... a wydarzenia z 5-6 tomu uprościli (a 7 chyba w ogóle nie ma, bo to side stories).
Dlatego anglojęzyczny wydawca, Yen Press, wyda ten tom dopiero w czerwcu - dwa miesiące po wydaniu 8 tomu LN.
Ale takiego skracania nie można uznać za adaptację, a przynajmniej ja nie uznaję. Tak w ogóle, ciekawe jak to sprzedaje się w Japonii, bo wątpię, żeby przekroczyło 100k na tom.
EDIT 2: Zgubiłem słowo "adaptacja".
Ostatnio edytowany przez Sacredus (2013-10-05 19:39:18)
Tak szczerze to wiązałem jakieś większe nadzieje z mangą po obejrzeniu i zachwyceniu się anime. Jednakże, jakoś tak większego wrażenia, po przeczytaniu 3 tomów, na mnie nie wywarło, więcej, manga wydała mi się taka strasznie przeciętna. Natomiast pierwszy tom Toradory (kupiony przez przypadek tak właściwe) zrobił na mnie duże wrażenie i czytało mi się to znacznie lepiej, a nawet bardzo fajnie, mimo, że też anime wcześniej widziałem i mnie zachwyciło.
http://myanimelist.net/animelist/usui78 - moja lista anime ^ ^
Kupiłeś Toradorę? Gdzie? Ja myślałem, że u nas dostępna jest, tak jak w przypadku Spice and Wolf, jedynie jej mangowa adaptacja.
Kupiłeś Toradorę? Gdzie? Ja myślałem, że u nas dostępna jest, tak jak w przypadku Spice and Wolf, jedynie jej mangowa adaptacja.
Beka not detected.
Kupiłem mangę nie LN... W całej wypowiedzi odnosiłem się tylko do mang. Niestety póki co o LN możemy pomarzyć (uprzedzając różne dziwne pytania, mam na myśli polskie wersje).
http://myanimelist.net/animelist/usui78 - moja lista anime ^ ^