#1 2014-04-09 14:58:55

Kenshiro
Użytkownik

Corpse Party: Tortured Souls

Jeśli ktoś lubi horrory gore to na pewno nie będzie zawiedziony Corpse Party: Tortured Souls (wyjątkowo trafny tytuł i to również, jeśli chodzi o oddziaływanie na widza). Jest to anime powstałe na podstawie gry na konsole. Za jego największą wadę uznaję czas trwania, gdyż to tylko 4 OAVki, ale była jeszcze wcześniejsza 15 minutowa, którą należało obejrzeć na początek. Anime bardzo dobrze sprawdziło się jako horror, gdyż naprawdę nietrudno było się przestraszyć (oglądając tak jak należy oglądać horrory), a klimat grozy, niepewności i strachu wyszedł wyjątkowo dobrze. Jak na niecałe 2 godziny to całkiem dobrze przedstawiono fabułę i wyjaśniono wszelkie tajemnice związane z klątwą Sachiko. OAVki w dużym stopniu są skupione na wyjątkowo okrutnych scenach zabijania. Anime ma sporo wspólnego z Another, więc jeśli komuś choć trochę spodobała się tamta seria to na Corpse Party również nie powinien narzekać.

Oczywiście można na siłę szukać jakieś niedoskonałości (chwilami trochę dziwne zachowania postaci, czy jakaś mała dawka zbędnego w tym przypadku fanserwisu). Mimo to klimat horroru nie został zaburzony i anime na pewno nie można uznać za jakieś zabawne. Nie było ani jednej takiej sceny.

Japończycy jak nikt inny potrafią łączyć horrory z dramatem bo nie wiem czy ktoś może powiedzieć, że okrutne zabijanie niewinnych dzieci go nie wzrusza i nie szokuje.
Zakończenie

Pokaż spoiler
również tragiczne i bez najmniejszego happy endu.
Ten natłok dramatu i śmierci przy oglądaniu 4 OAVek naraz był nawet męczący.

Uważam, że twórcy trochę przeginali w niektórych scenach, gdyż chwilami ledwo dało się to oglądać (szczególnie to niesamowicie okrutne zabijanie dziewczynek).

Uwielbiam horrory anime (zwykłe również) i dramaty (w tym wyciskacze łez), gdyż są to produkcje najczęściej bardzo wciągające i to nawet wtedy jak mają pewne wady bo wiadomo, że raczej nic nie jest doskonałe.

8/10

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=9157
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=9351

Te obrazki są mylące.

#2 2014-04-09 15:56:28

marek2fgc
Użytkownik

Odp: Corpse Party: Tortured Souls

Nic dziwnego, że tak oceniana, jak ta produkcja nie ma praktycznie fabuły. Ale na pewno lepsze to niż przehajpowany Another.

#3 2014-04-09 15:58:03

Kamiyan3991
Użytkownik

marek2fgc napisał:

Nic dziwnego, że tak oceniana, jak ta produkcja nie ma praktycznie fabuły. Ale na pewno lepsze to niż przehajpowany Another.

Anothera dropnąłem, bo zanudził mnie na śmierć.
Jakoś do 8-9 oglądałem i praktycznie NIC się nie działo.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#4 2014-04-09 20:49:26

Kenshiro
Użytkownik

marek2fgc napisał:

No właśnie nie jest źle pod tym względem, ale Another było lepsze (wizualnie również) nie licząc dwóch ostatnich odcinków (chociaż to była seria TV, więc wszystko mogli bardziej rozwinąć). W Corpse Party wszelkie zawiłości i tajemnice również po trochu wychodzą na wierzch, więc oglądając dokładnie i ze zrozumieniem nie ma zbytnio powodów do narzekań na fabułę, gdyż wszystko zostało dobrze wyjaśnione.

Jednak przez 2 godziny stanowczo za dużo pokazywali tej koszmarnej śmierci (uśmiercanie na różne sposoby i to nawet młodsze dzieci), więc niektórym fabuła mogła trochę ulecieć, gdyż zabijanie i walka o życie wysuwały się na pierwszy plan. Mimo to producenci na pewno nie olali fabuły i szczególnie 4 OAVka jest dobra pod tym względem.

Oczywiście wszystko zostało skrócone bo gra jest jest o wiele dłuższa, bardziej rozwinięta i dlatego, jeśli ktoś grał to zapewne spodoba mu się bardziej niż anime.
Trzeba pamiętać, że OAVki są alternatywą dla gry i w sporej mierze dla jej fanów. True End w grze jest całkiem inny niż zakończenie w anime.

Większość osób jest właśnie zawiedziona zakończeniem i uśmierceniem zbyt wielu postaci (takie czytałem opinie), więc dlatego anime nie jest wyżej ocenione.

Poniżej link do tematu o grze:

http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=258269

Ja co prawda w grę nie grałem, ale takie klimaty są świetne, więc anime spodobało mi się i to mimo tych kilku wad, które również wymieniłem. Chwilami przesadzali z niektórymi szokującymi scenami zabijania (nawet mocniejsze niż w Another).

Ostatnio edytowany przez Quithe (2014-04-10 19:07:10)

#5 2014-04-10 00:01:50

pyransc
Użytkownik

Co do Corpse Party to nie było tak źle jak by mogły sugerować oceny. Taki średniak z super OP. Serii o takim klimacie nie ma ostatnio za wiele, może dlatego dość przyjemnie mi się oglądało. Zakończenie moim zdaniem na plus.

Ostatnio edytowany przez Quithe (2014-04-10 19:07:21)

#6 2014-04-10 21:05:56

Kenshiro
Użytkownik

pyransc napisał:

Co do Corpse Party to nie było tak źle jak by mogły sugerować oceny.

No właśnie zależy jakie oceny bo chociażby na MALu średnia jest całkiem wysoka i wielu użytkowników poleca to anime.

pyransc napisał:

Taki średniak z super OP.

Opening podobał mi się, ale nie określiłbym go jako super. : )
Natomiast anime ma u mnie trochę podwyższoną ocenę, gdyż jest z gatunku, który szczególnie lubię, ale i tak oceniam je minimum jako dobre (ważne, że wszystko zostało dobrze wyjaśnione).

pyransc napisał:

Serii o takim klimacie nie ma ostatnio za wiele, może dlatego dość przyjemnie mi się oglądało. Zakończenie moim zdaniem na plus.

Powiedziałbym, że jest ich bardzo mało, a szczególnie aż tak makabryczne. Wcześniej oglądałem Mirai Nikki i tam również (w BD) były chwilami bardzo mocne, a zarazem smutne sceny, ale Corpse Party jeszcze przebiło tamtą serię (większość scen śmierci w Another również nie wywoływała, aż takich emocji, a o Higurashi czy Elfen Lied już nawet nie wspominając).

Najbardziej szokująca była śmierć

Pokaż spoiler
Yuki
bo naprawdę ledwo mogłem to oglądać i to mimo tego, że widziałem wiele anime gore czy innych podobnych. Również śmierć
Pokaż spoiler
Mayu
była makabryczna.

Obejrzenie Corpse Party: Missing Footage (wprowadzenie), a potem  Corpse Party: Tortured Souls tworzy najlepszy klimat.

Dodam jeszcze, że w grze Corpse Party: Book of Shadows są nowe postacie i kolejna dawka okrutnych śmierci.
Anime było alternatywą na podstawie gry o nazwie Corpse Party BloodCovered. Szkoda, że nie wybrali True Endu.

Stopka forum

© Animesub.info 2024