Nie jesteś zalogowany.
Mamy przyjemność przedstawić najnowszą, już 8 odsłonę projektu Anfo-Event.
Tytuł: Rocket Girls
Rodzaj: seria tv
Gatunek: komedia, przygoda
Rok produkcji: 2007
Opis:
Yukari Morita leci na Wyspy Salomona w poszukiwaniu ojca, który zniknął w czasie swojej podróży poślubnej jeszcze przed jej narodzinami. Zwabiona obietnicą pomocy w poszukiwaniach pochopnie zgadza się na pracę w SSA, Towarzystwie Kosmicznym Wysp Salomona, nie zdając sobie sprawy, że jej zadaniem ma być lot w kosmos...
Jako ciekawostkę można uznać fakt, że patronat nad produkcją tego anime objęła JAXA (Japanese Aerospace eXploration Agency). Większość elementów wiążących się z astronautyką, w tym manewry na orbicie, została przedstawiona do tego stopnia rzetelnie, że wypisane na pokazanej w jednej ze scen tablicy równania dla orbity transferowej Hohmanna są poprawne.
W projekcie, który po raz pierwszy miałem okazję osobiście poprowadzić, wzięły udział grupy:
ASG-Across & Lolipop!
Bakura&Spóła
MASA-609
Nędznicy
RoD
R&S Subs
SRS
Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w tej odsłonie Eventa.
Uwaga!
W 2 odcinku został użyty kodek h265 i do jego prawidłowego odtwarzania jest potrzebny najnowszy CCCP (ewentualnie jego odpowiednik). Zdarza się, że pomimo aktualizacji kodeków w MPC odtwarza się tylko audio, w takim wypadku można użyć playera VLC.
Krótki FAQ, który powstał dzięki lekturze postów z poprzednich edycji, a które jak dobrze wiadomo lubią się powtarzać. Mam nadzieję, że pozwoli uniknąć wywalania niepotrzebnych postów.
P: Dlaczego nie ma rozdziałów w odcinku grupy xxx, są różne rozdziałki/kodeki itp. itd?
O: Taka już uroda A-E, chociaż ustalamy, jakiej rozdziałki czy kodeków najlepiej trzymać się przy danym źródle, to jednak nikt nie będzie nikomu trzymał pistoletu przy głowie, żeby tak właśnie zrobił w swoim odcinku.
P: Dlaczego brak ujednoliconych nazw czy tłumaczeń terminów?
O: Staraliśmy się w miarę możliwości to ujednolicić, jednak to naprawdę trudne do tłumaczenia anime, w którym wiele pojawiających się terminów nie ma polskich odpowiedników.
P: To anime jest do bani!
O: Podobno o gustach się nie dyskutuje, ale jeśli już koniecznie chcesz podzielić się z innymi swoimi przemyśleniami, to proponujemy założyć temat w odpowiednim dziale.
Ostatnio edytowany przez ill (2015-04-02 17:17:09)
GG: 1677958
W 2 odcinku został użyty kodek h265 i do jego prawidłowego odtwarzania jest potrzebny najnowszy CCCP (ewentualnie jego odpowiednik). Zdarza się, że pomimo aktualizacji kodeków w MPC odtwarza się tylko audio, w takim wypadku można użyć playera VLC.
K-Lite Codec Pack 10.4.5 z lav splitterem oraz lav decoderem działa.
Swoją drogą, dlaczego użyliście h265?
Ostatnio edytowany przez Quithe (2014-05-14 09:59:53)
Myślałem, że coś ciekawego weźmiecie, a tu taka kupa...
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Swoją drogą, dlaczego użyliście h265?
Bo mogłem XD, postęp zawsze wymaga ofiar.
Ciąg dalszy roztrząsania, dlaczego zrobili to tak, a nie inaczej, kontynuujcie w tym temacie.
Czyli ten temat zostaje dla spraw odnośnie komentowania jakości wydania.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Ja chciałbym się zapytać, czy będzie można liczyć na inną opcję pobierania? Torrent mi średnio pasi, wolałbym to ściągnąć kiedyś z mega.
DDL będzie dostępny za jakiś czas. A póki co to mamy seeda z niezłego serwera
Wydanie nawet się podobało, w sensie doboru type, czcionek itp. Najlepiej wypadło SRS.
Na szarym końcu obsysają Nędznicy z pomysłem na h265. Serio, ale jak już coś wydać to chociaż tak, żeby to ludziom chodziło. Równie dobrze moglibyście to zachować dla siebie.
Anime denne.
Fajnie, że się coś w ogóle wydaje w takiej formie a nie innej. Pomijam formę rozgłosu.
Sprawa h.265. Chłopacy chcieli błysnąć nową technologią. Poszli na dno szybciej niż by chcieli.
Tak swoją drogą:
Miła by była informacja jakie czcionki były używane w projekcie lub przy okazji paczuszka czcionek z torrentem. Krew mnie zalewała jak zamiast ą były kwadraty. POMYŚLEĆ O TYM!!! Myślenie nie boli.
Ocena tegóż projektu - 3+
Miła by była informacja jakie czcionki były używane w projekcie lub przy okazji paczuszka czcionek z torrentem. Krew mnie zalewała jak zamiast ą były kwadraty. POMYŚLEĆ O TYM!!! Myślenie nie boli.
Chwila, bo nie pobierałem tego. Ktoś do hardka nie zaimportował czcionek wymaganych? Wierzyć mi się nie chce
nuito napisał:Miła by była informacja jakie czcionki były używane w projekcie lub przy okazji paczuszka czcionek z torrentem. Krew mnie zalewała jak zamiast ą były kwadraty. POMYŚLEĆ O TYM!!! Myślenie nie boli.
Chwila, bo nie pobierałem tego. Ktoś do hardka nie zaimportował czcionek wymaganych? Wierzyć mi się nie chce
Możliwe też, że w napisach jest zmienione kodowanie.
Nuito, możesz podać, w którym odcinku występuje problem?
W pełni hardkodowane były tylko odcinki 1 i 9-10, pozostałe to mkv z wmuksowanymi .ass i wkodowanymi efektami/kara. Odcinki 3-4 to full softy.
Problem z krzaczącymi się czcionkami jest równie stary jak samo mkv i dodawanie ich do relka nic nie rozwiąże. Najczęściej (o ile nie są to kanji lub znaki specjalne) jest to kwestia konfliktu z czcionką zainstalowaną w systemie, która w przeciwieństwie do tej z mkv nie posiada polskich znaków. Zdarzają się też innego rodzaju problemy, gdy na części komputerów znaki się wyświetlają a na innych z jakiejś przyczyny nie. W pierwszym przypadku wystarczy usunąć z systemu taką czcionkę i po kłopocie, natomiast jak rozwiązać drugi nie mam pojęcia i jeśli ktoś go zna to niech się nim podzieli Zazwyczaj staram się po prostu takich czcionek nie używać, ale nie zawsze da się łatwo to wyłapać.
W tym konkretnym przypadku, jeśli krzaczył się styl główny napisów, to stawiam na pierwszą opcję, czyli zainstalowaną w systemie wersję czcionki bez znaków pl. Ta dostępna w necie ich nie ma i do pracy z tym odcinkiem musiałem specjalnie instalować spolszczoną.
Ostatnio edytowany przez ill (2014-05-18 07:36:01)
Dlatego spolszczone czcionki powinny mieć PL w nazwie - taka prosta rzecz, a tak wielu przerasta .
I zazwyczaj mają, tylko że sama zmiana nazwy pliku nie rozwiązuje problemu, system nadal widzi ją tak samo jak oryginalną.
Ostatnio edytowany przez ill (2014-05-18 09:27:27)
Nazwa czcionki, nazwa czcionki...
Nawet nie wiedziałem, że na necie jest wersja bez dodatkowych znaków. Od samego początku mam czcionkę Anna ze wszystkimi polskimi znakami. Używam go obecnie w każdych napisach, jakie robię.
Tak więc zalecam usunięcie czcionki Anna z systemu. A jeżeli chcesz mieć go koniecznie na kompie, to np. tutaj masz z polskimi znakami:
http://bit.ly/gundamf91
Zawsze myślałem, że czcionki w mkv mają wyższy priorytet od tych w systemie.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-05-18 10:51:49)
Nazwa czcionki, nazwa czcionki...
Problem w tym, że część ludzi spolszczając zmienia tylko nazwę pliku zostawiając nazwę czcionki bez zmiany i stąd problemy.
Zawsze myślałem, że czcionki w mkv mają wyższy priorytet od tych w systemie.
Przyznam się bez bicia, że też tak myślałem.
Nawet hi10p się nie przyjęło poza niektórymi kółkami wzajemnej adoracji, a ci wymyślają kolejne genialne pomysły, jak namieszać
Nie no, bez przesady. Jestem za progressem w kodowaniu, ale musi większości śmigać - w tym wypadku tak jest, chyba
Ocenie zresztą to wydanie za jakiś czas, gdy znajdę chwilę (i chęci).