Nie jesteś zalogowany.
Już 11 lipca będzie premiera książki pod tytułem "Japonizacja. Anime i jego polscy fani." - autorstwa Piotra Siudy i Anny Koralewskiej (może ktoś ich zna? xD). W guglach możecie sobie znaleźć opis tej oto książki wraz ze spisem treści. Niektóre podpunkty rozdziałów brzmią trochę mrocznie, z kolei inne zabawnie. Co możecie wstępnie o niej powiedzieć? Ja powiem, że jestem trochę zaskoczony, trochę rozbawiony i nie omieszkam przeczytać xD
Ostatnio edytowany przez Dennoss (2014-07-06 20:58:52)
A to przepraszam w takim razie Nie czytam tego forum za często i nie śledzę postów.
Książka już jest dostępna w sprzedaży.
"Szczególną rolę w rozważaniach zawartych w książce stanowią rozdziały dotyczące polskich fansuberów – ich swoistości, tworzenia subkultury i zachowań świadczących o pasji, z jaką wykonują swoje dzieła (często traktowane niemal w kategoriach specyficznego posłannictwa). [...] . Wyniki badania własnego nad polską subkulturą fansuberską stanowią o wartości omawianego dzieła – jest ono oryginalnym wkładem w refleksję naukową na polu socjologii i kulturoznawstwa. Dokonano tu badania drogą wywiadów z fanami anime, wypowiadającymi się na różnorodne tematy związane z funkcjonowaniem subkultury fansuberskiej, filozofią daru i wymiany, akcjami wymieniania się filmami przez fanów, dylematami moralnymi, kwestiami stosunku do praw autorskich, konstytuowania się wirtualnej wspólnoty wraz z wytwarzaniem się mechanizmów nagród i negatywnych sankcji wobec tych, którzy przejawiają zachowania dewiacyjne."
Czyli nie muszę już zaglądać na ansi, żeby poczytać o waśniach naszych kochanych grup i użytkowników, yay!
Tak, wiem, było już, ale cóż z tego
Ostatnio edytowany przez Cryla7 (2014-07-11 14:08:07)
Bez Białostocczyzny nie ma ojczyzny!
Badania były robione do maja 2008 r. Tak że wiele informacji tam zawartych jest już nieaktualnych.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-07-15 19:06:22)
Zakupiłem i cóż, dostałem to, czym książka chyba miała być, czyli taka pseudonaukowa książka o naszej społeczności, ale nie będę ukrywał, że jestem trochę rozczarowany. Uwaga, to krótkie info jest napisane tylko po dosłownie godzinnym przeglądaniu zawartości o fansuberach.
Przede wszystkim badania prowadzono 2,5 roku, z czego taka faza właściwa trwała od grudnia 2007 do maja 2008 - czyli na pewnych szczeblach dane już nieaktualne. Badanych było 35 osób, każdy ponoć udzielił około półtoragodzinnego wywiadu. Ksywek nie ma, każdy badany jest przedstawiony dwoma literami poprzedzonymi dwoma cyframi.
Jest jakiś słownik pojęć, czyli co to jest fansuber, korekta, ts, koder, ANSI, ANFO(ciekawe jest to, że ANFO poświęcono o wiele więcej miejsca niż ANSI) itp. Są rozdziały poświęcone np. motywacjom grup albo zakazie pobierana dolarów za napisy - generalnie wszystko to się klei pod technicyzm względem i ma to jakieś przełożenie na dzisiaj(ciekawostka - ponoć kiedyś tłumaczy solo nazywało się Samodzielnie Subujące Jednostki xD). Chociaż nie będę ukrywał, że czasami wypowiedzi tych niby specjalistów są strasznie komiczne.
Jak również niektóre rzeczy, na które natrafiłem, dla mnie były sporą przesada, zakrawającymi o bzdury, ale może tak to kiedyś było albo dla kogoś postronnego tak to wyglądało. Ogólnie sporo w tej książce wiedzy technicznej, którą każdy zna, a trendy i niektóre zachowania suberów już trochę prehistoryczne.
Niech każdy sam sobie odpowie na pytanie, czy chętnie coś takiego by sobie poczytał. Ja swoje wydanie odkładam na półkę i może kiedyś przeczytam z braku laku.
I na koniec dwa pytania do dziadów z tamtych czasów, o ile ktoś odwiedza jeszcze to forum:
1. Może uda się dojść do tego, kto niby te badania przeprowadzał i to jest potencjalnym badanym. Ci badacze ponoć zatrudnili się w jakiejś grupie, która otworzyła rekrutację w grudniu 2007 roku i zrobili 3 projekty(badacz robił jako tłumacz). Lider miał być poproszony o zgodę na badanie wśród członków i ją wydał.
2. Już pomijając komiczność rozdziału o czarnej owcy, wymieniono tam jedną użytkowniczkę, która ponoć szalała w tamtym okresie. Cytuję: "Pewna czarna owca jest niesłychanie złośliwą fansuberką, która rości sobie niezasłużone prawo do pozostawania w kręgu najlepszych. Rozwiązywanie tego problemu jest dla wspólnoty trudne, bowiem BS(skrót od black sheep, który rzekomo się używało) jest dobrą tłumaczką, spełnia zatem główny wymóg bytności w szeregach fansuberów. Przynosi wstyd, ale nie stanowi zagrożenia dla społeczności wiedzy." Jeszcze były jakieś bzdury, że jak BS przesadzała, to się np. wywalało ją z kanału IRC. xD Jakiś pomysł?
Ostatnio edytowany przez reddd (2014-07-15 19:40:52)
5-6 lat w fansubingu to prawdziwa epoka, nie ma się więc co dziwić, że sporo spraw opisanych tam wydaje się trącić myszką.
ciekawe jest to, że ANFO poświęcono o wiele więcej miejsca niż ANSI
I to własnie jeden z takich przypadków. Chociaż mało kto może o tym na ansi pamiętać, to przez wiele lat właśnie ANFO było kojarzone z grupami fansuberskimi, a tutaj udzielali się przede wszystkim samodzielni fansuberzy. A i status samych grup był wtedy nieco inny.
2. Już pomijając komiczność rozdziału o czarnej owcy, wymieniono tam jedną użytkowniczkę, która ponoć szalała w tamtym okresie. Cytuję: "Pewna czarna owca jest niesłychanie złośliwą fansuberką, która rości sobie niezasłużone prawo do pozostawania w kręgu najlepszych. Rozwiązywanie tego problemu jest dla wspólnoty trudne, bowiem BS(skrót od black sheep, który rzekomo się używało) jest dobrą tłumaczką, spełnia zatem główny wymóg bytności w szeregach fansuberów. Przynosi wstyd, ale nie stanowi zagrożenia dla społeczności wiedzy." Jeszcze były jakieś bzdury, że jak BS przesadzała, to się np. wywalało ją z kanału IRC. xD Jakiś pomysł?
Nie będę wskazywał palcami (bo w sumie to nie jestem pewien o kogo może chodzić ), ale biorąc pod uwagę, że nie udzielało się wtedy za dużo fansuberek, nie powinno być specjalnego problemu ze zidentyfikowaniem tej BS
Ostatnio edytowany przez ill (2014-07-15 20:03:31)
GG: 1677958
Może się nie znam, ale czy nie od 2008 ansi jest w obecnej formie?
Wiem że coś wcześniej bylo, ale moja kadencja zaczeła się już na obecnej formie, + dawne ładniejsze forum.
But the people change...
Może się nie znam, ale czy nie od 2008 ansi jest w obecnej formie?
A w jakim to właściwie jest kontekście? Bo nie za bardzo kojarzę do czego konkretnie się odnosi...
Ostatnio edytowany przez ill (2014-07-16 10:04:07)
GG: 1677958
Jeśli chodzi o sam wygląd ANSI to od 2004 roku nie uległ on zmianie.
Ale spoko. Do lipca 2013 powstanie druga wersja serwisu.
Szczerze, wygląd ansi ładnie się zestarzał, to moje zdanie.
Swoją drogą, o tym Irc chodzą legendy, a umarło to chyba śmiercią naturalną, czy czegoś mi nie wiadomo?
Przez te 5-6 lat tych czarnych owiec było co niemiara... Ten skrót "Bs" kojarzy mi się z "B&S Subs", jakaś tam analogia jest.
Swoją drogą, wiele się już zdezaktualizowało, nawet ta wojna, która niedawno wyglądała jak ta na Ukrainie, teraz przycichła. Chyba nikt nie korzysta z "Kryptoansi", czy jak się to zwało?
P.s: Nie mogę się doczekać "Ansi 2.0", do lipca 2013 już niedaleko, mam nadzieję, że się wyrobią.
Bez Białostocczyzny nie ma ojczyzny!
Już 11 lipca będzie premiera książki pod tytułem "Japonizacja. Anime i jego polscy fani." - autorstwa Piotra Siudy i Anny Koralewskiej (może ktoś ich zna? xD).
Och... kojarzę tę osobę i nawet o zgrozo brałem bodaj udział w tych/tym wywiadach/dzie ( stare poczciwe anfo wtedy jeszcze dychało). Z tego co pamiętam to wszystko było zbierane głównie do pracy magisterskiej, a tutaj proszę, taki psikus aż poszperam po starej poczcie może coś jeszcze znajdę, jeśli pamięcią dobrze sięgam to nawet zainteresowanym osobom podesłano ową pracę do przejrzenia Przyznać się kto chomikuje stare maile, można by ewentualnie porównać tamtą pracę z ową książką.
ps: dałoby radę wrzucić te 'cyferki z literkami' ew. co tam ciekawego jest napisane :> może uda się co nie co odszyfrować
edit: Mam tą pracę na poczcie jeszcze o dziwo (134 strony bodaj), chwilę znalezienie tego zajęło, ponieważ owa osoba korzystała z dwóch nazwisk i nicka... co do cyferek i literek to... ciężka sprawa, przynajmniej w tej magisterce.
Ostatnio edytowany przez Isao (2014-07-18 17:40:33)
No tak, Isao mi swoim komentarzem przypomniał, poszperałem i w sumie wychodzi, że też tego wywiadu udzielałem.
U mnie na poczcie ta praca od 2008r sobie leżakowała...
Kto tam tych wywiadów jeszcze udzielał? Nietrudno ich rozszyfrować, przynajmniej w większości.
Sama śmietanka tamtych czasów z bodziem na czele i Kirą w roli czarnej owcy, np: (Quithe, Zjadek, Dulowaty, Obi), ludzie z anfo.
Odkopałem temacik:
Pomoc przy pracy magisterskiej
I tak owa praca trafiła na łamy książki w formie niemal niezmienionej po kilku latach. ^^
Strasznie długo musiała się kisić i siłą rzeczy pod pewnymi względami się przeterminowała.
Ale było nie było, jest to jakiś wycinek z tamtych czasów. Ot, ciekawostka.
Może śmieszyć, ale pokazuje, jak to w tamtych czasach się robiło.
W każdym razie nie można rzec, że wartości ta książka nie posiada, inna baja, że trochę odgrzewana.
Jeśli chodzi o grupę, to udzielała się w APF ~ Anime Psychical Fansubs.
Napisy
Ostatnio edytowany przez Rein (2014-07-18 20:05:02)
Z góry mówię, że info zdobyte nie zostanie użyte nigdzie indziej, jak tylko w mojej pracy...
Rhita napisał:Z góry mówię, że info zdobyte nie zostanie użyte nigdzie indziej, jak tylko w mojej pracy...
I teraz do sądu zaskarżyć.