#1 2015-05-02 22:37:28

Kenshiro
Użytkownik

White Album i White Album 2

Kilka lat temu oglądałem White Album z 2009 roku (oba sezony), a ostatnio obejrzałem White Album 2 (2013), więc napiszę małe porównanie.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=6026 White Album (I sezon)
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=6970 - White Album (II sezon)
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=9823 - White Album 2

Na początku warto wspomnieć, że są to bardzo różne anime, gdyż podobieństw było wyjątkowo mało. Jest całkiem inna grafika, klimat, sposób konstrukcji odcinków i szczególnie charaktery postaci.

A co lepsze? Uważam, że zdecydowanie White Album 2009. Tamto anime było zrobione w pełni na poważnie i opowiadało w sporej części o 19 letniej profesjonalnej piosenkarce, która nazywała się Ogata Rina (Mizuki Nana). Skupiono się w pewnym stopniu na problemach związanych z jej karierą zawodową, konkurencją na scenie i ogólnie jak wygląda taka praca.

Jak na anime to prawie wszystkie te elementy zostały ukazane dosyć przekonująco i realistycznie. Ogata Rina była inteligentną i sympatyczną bohaterką, która nie miała nic wspólnego z tak zwaną słodką dziewczynką lub z kimś płytkim, dziecinnym, upartym, agresywnym itp.

Drugą istotną postacią była Morikawa Yuki (Hirano Aya), która na początku anime dopiero zaczynała karierę piosenkarki. Jednak bohaterek i bohaterów było dużo więcej.

Natomiast o czym jest White Album 2? To prawie nic więcej jak średni szkolny romans z rodzaju 2 dziewczyny + chłopak, w którym wątek muzyczny jest tylko dodatkiem, czyli dokładnie odwrotnie niż w przypadku White Album. To anime nie umywa się do serii z 2009 roku również pod względem muzycznym. Przecież nie można uznać za zaletę śpiewanie (i to w gorszej wersji) piosenek znanych z poprzedniego anime.
Jedynymi nowymi piosenkami były OP i ED. Opening to zarazem ta ich nowa piosenka na koncercie. Po prostu żenada pod tym względem bo jedyny ich występ to szkolny festiwal. smile

W poprzednim White Album piosenki śpiewały Mizuka Nana i Hirano Aya, więc wielokrotnie lepsze seiyuu (szczególnie Mizuki Nana jest znana w Japonii jako świetna i bardzo popularna piosenkarka) niż Yonezawa Madoka i  Nabatame Hitomi.
A piosenka Powder Snow, którą zaśpiewały w duecie to prawdziwe arcydzieło (jest również wersja śpiewana przez samą Mizuki Nanę).

White Album 2009 to było wielowątkowe, poważne anime z wątkiem romantycznym w tle i z wieloma dorosłymi postaciami (główny bohater miał 20 lat), a White Album 2 nie oferuje prawie nic dobrego bo ani piosenek, ani fajnych postaci, a wątek miłosny tylko w niewielkim stopniu mi się spodobał. Ta seria to w większości taka szkolna dziecinada ze schematycznymi i płytkimi postaciami, a nie tego oczekiwałem po White Album 2.

Od początku jak zacząłem je oglądać było widać, że to będzie jakieś szkolne anime (więc odwrotnie jak w White Album 2009). Co prawda to jeszcze nie wada, ale pojawienie się w 3 odcinku tej skrajnie gówniarskiej, odpychającej i wstrętnej postaci o nazwie Touma Kazusa uczyniło to anime wyjątkowo nieprzyjemnym w oglądaniu.
Sądziłem, że to będzie jakaś kolejna Ogata Rina, a okazało się, że twórcy dali w zamian coś tak beznadziejnego. W dodatku ten jej ohydny głos już całkiem zepsuł mi tą postać. Do momentu jak się nie odzywała to jeszcze miałem nadzieję, że będzie fajna. smile

Również główny bohater, czyli Kitahara Haruki powielał w wielu miejscach schematy typowego i wstydliwego chłopaczka znanego z wielu romansów szkolnych czy haremówek.

Z tej trójki to najmniej mi przeszkadzała Ogiso Setsuna, ale chwilami nawet ona bywała irytująca.

Więc jak ktoś lubi poważne (nawet zbyt poważne) i oryginalnie skonstruowane anime, które porusza wiele wątków (nie tylko związanych z karierą muzyczną i romansem), a zarazem jest wyjątkową haremówką to polecam White Album 2009. Natomiast jak ktoś chce obejrzeć szkolne anime z gatunku romans skierowane do młodszych widzów, a w dodatku pełne schematycznych i prostych postaci to polecam White Album 2.

Jak dla mnie największą zaletą White Album 2 były niektóre dalsze odcinki w tym szczególnie 13 (zakończenie nawet mi się podobało). W dodatku bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła ta scena seksu blisko końca serii. Została "pokazana" wprost niesamowicie subtelnie, delikatnie i pięknie.
Jednak to co główny bohater zrobił dla jednej z tych dziewczyn było delikatnie mówiąc bardzo niefajne i to mimo tego, że ona również czuła się trochę temu winna, więc usprawiedliwiała jego zachowanie. Z tym, że w stanowczej większości to była jego, a nie jej wina. Nie sądziłem, że zachowa się jak skończony dupek (chociaż, jeśli o to chodzi to jest trochę podobny do głównego bohatera z poprzedniego White Album, z tym że tamten idealnie skończył).

Samo zakończenie tak ciężko do końca ocenić bo nie sposób przewidzieć jego zachowania. Wydaje się trochę podobne do tamtego z White Album 2009, ale nie do końca.

Poniżej kilka grafik.

Ogata Rina z White Album 2009.

Pokaż spoiler
2s0fnuu.jpg
11tn3vc.jpg

Ogata Rina z White Album 2 (parodia czy co?)

Pokaż spoiler
oannt5.jpg

Morikawa Yuki z White Album 2009.

Pokaż spoiler
210ehhc.jpg

Kłaniająca się bez powodu Ogiso Setsuna (White Album 2).

Pokaż spoiler
2isd2ts.jpg

Panicznie zawstydzona Touma Kazusa bo główny bohater ( Kitahara Haruki) zobaczył ją wychodzącą w ręczniku kąpielowym z łazienki.

Pokaż spoiler
255m04i.jpg

Kitahara Haruki odwraca się do niej tyłem mimo, że wcześniej uciekła z powrotem do łazienki

Pokaż spoiler
314pbtv.jpg

Agresywna Touma Kazusa atakuje nauczyciela i zabiera cenną dla niej rzecz.

Pokaż spoiler
bgyb75.jpg

Touma Kazusa zawstydzona, że ma wystąpić w takim stroju.

Pokaż spoiler
2j1r2ba.jpg

Jednym słowem te postacie to dno w porównaniu z tymi z poprzedniego White Album (jednak późniejsze odcinki spowodowały, że trochę zmieniłem o nich zdanie). W White Album 2009 największą wadą był główny bohater (mimo, że jakiś bardzo irytujący nie był), a w White Album 2 są prawie same wady bez istotnych zalet.

Muzycznie zdecydowanie gorsze, a wizualnie jak widać również. Postacie w White Album miały znacznie ładniejszą kreską niż te w White Album 2 (inne studio było odpowiedzialne za stronę wizualną i również inne osoby za pozostałe elementy).

White Album - 7/10
White Album 2 - 3/10

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-05-03 01:03:34)

#2 2015-05-03 08:18:47

nuito
Użytkownik

Odp: White Album i White Album 2

Z tego co pamiętam w White Album 2 chyba piosenką przewodnią był hit wykonywany przez jedną z dwóch dziewczyn z White Album. Któraś została idolką, prawdziwą. Chyba Ogata Rin, ale ręki nie dam uciąć. Nie pamiętam dobrze, ale Kitahara znał którąś z dziewczyn z White Album.
Akcja dzieje się chyba w tej samej szkole.

Ken-chan, ukryj trochę swojej wypowiedzi o końcowych odcinkach, bo spojler jak diabli. Myśl o tych którzy jeszcze nie widzieli, a kierują się twym "fachowym" okiem w doborze co oglądać a co nie (czy są tacy na sali??).

#3 2015-05-03 15:52:56

Kenshiro
Użytkownik

nuito napisał:

Z tego co pamiętam w White Album 2 chyba piosenką przewodnią był hit wykonywany przez jedną z dwóch dziewczyn z White Album.

Bohaterowie z White Album 2 uczyli się piosenek, które były w White Album. smile
Twórcy już na głupszy pomysł nie mogli wpaść. Zamiast tworzyć nowe piosenki to wykorzystali te same, ale jak pisałem zaśpiewane w gorszej wersji.

nuito napisał:

Któraś została idolką, prawdziwą. Chyba Ogata Rin, ale ręki nie dam uciąć.

Obie były idolkami i piosenkarkami. Tylko jak pisałem Ogata Rina miała już doświadczenie w tej branży (od początku anime była znana i popularna), a Morikawa Yuki dopiero zaczynała. Tak w ogóle to White Album 2009 skończyło się w taki sposób, że obie

Pokaż spoiler
nagrały wspólną płytę.

nuito napisał:

Nie pamiętam dobrze, ale Kitahara znał którąś z dziewczyn z White Album.
Akcja dzieje się chyba w tej samej szkole.

Widzę, że w najmniejszym stopniu nie orientujesz się odnośnie White Album. Kitahara nie znał żadnej dziewczyny z White Album, a po prostu lubił tamtą muzykę (co zresztą mówił na początku anime).

Szkolne anime to było wyłącznie White Album 2. Natomiast White Album 2009 to nie była żadna szkolna seria. Bohaterowie  byli dorośli.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-05-03 15:54:55)

#4 2015-05-03 16:00:44

Lepanto
Użytkownik

Skoro sam mówisz, że są to dwie różnie bajki, to w jakim celu je porównujesz. Uważam, że lepiej jest gdy autor tworzy coś nowego zamiast powielać oklepany schemat.

#5 2015-05-03 16:08:06

Kenshiro
Użytkownik

@Lepanto, ja nic takiego nie napisałem. Pisałem, że to dwa różne anime.

Widocznie miałem zbyt duże wymagania od White Album, więc szkolny i płytki romans ze schematycznymi i często irytującymi postaciami nie przypadł mi do gustu. smile
W White Album 2009 romans był tylko jednym z wielu elementów anime, a w White Album 2 nie było prawie nic innego.

Tak w ogóle to jest szansa na II sezon, gdyż White Album 2 to była wierna ekranizacja gry Aquaplus o nazwie White Album 2 ~Introductory Chapter, a kontynuacją tej gry jest White Album 2 ~Closing Chapter. Anime jest po prostu niedokończone.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-05-03 16:12:43)

#6 2015-05-03 17:08:33

Lepanto
Użytkownik

@Kneshiro wiem, czekam na kontynuacje.

White Album wkurzał mnie tym, że bohater był dup***m bez przerwy, a White Album 2 tylko w ostatnich odcinkach. Może WA2 miało być takie jakie jest skoro VN ma taki tytuł, a nie inny.

#7 2015-05-03 17:40:48

Witax
Użytkownik

Mi jakoś bardziej podeszło White Album 2, stara seria była bardziej jak telenowela co mi nie bardzo się podobało, główny bohater był strasznym du***m, jego dziewczyna była tępą idiotką. W nowej serii było dużo muzyki, czego brakowało starej i jakoś bohaterowie bardziej mi podeszli w WA2 z starej serii tylko Ogata była fajna.

i5-8600K OC 4.8Ghz, MSI Z370 Tomahawk, HyperX Predator 16GB 3000MHz/3333Mhz, Samsung 960 EVO 250GB.

Headphones: AKG K712 PRO, AKG K612 PRO, Beyerdynamic DT-990 Edition 250ohm
DAC: SMSL SD-650+mod by mikolaj612+Muses 8820 + ad797AR SMSL M8 | AMP: Rapture by mikolaj612

#8 2015-05-03 21:14:46

nuito
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Widzę, że w najmniejszym stopniu nie orientujesz się odnośnie White Album. Kitahara nie znał żadnej dziewczyny z White Album, a po prostu lubił tamtą muzykę (co zresztą mówił na początku anime).

Dawno oglądałem obie serie, więc pamięć ma prawo płatać figle. Szczególnie, że nie robię notatek odnośnie każdej serii i każdego odcinka, by potem prezentować swoje wypociny tu na forum.
Ale obejrzyj raz jeszcze WA2 bo coś mi się wydaje, że się jednak gdzieś poznali hehe .

Prawda jest taka, że obie serie to dwie różne bajki. A porównywanie ich do siebie nie ma sensu.
White Album - flaki z olejem, nuda, przeciętność.
White Album 2 - Może nie wybitne dzieło, ale więcej muzyki i coś się działo w porównaniu do WA.

#9 2015-05-03 21:20:23

Kenshiro
Użytkownik

Lepanto napisał:

czekam na kontynuacje.

Warto napisać, że ta kontynuacja ma dużo wyższe oceny, więc może faktycznie będzie lepsza. W dodatku dochodzą nowe dziewczyny.

Lepanto napisał:

White Album wkurzał mnie tym, że bohater był dup***m bez przerwy, a White Album 2 tylko w ostatnich odcinkach.

Ja akurat nie oceniam anime przez pryzmat jednej postaci (jak pisałem anime było wielowątkowe). Fujii owszem zachowywał się bardzo źle, ale mimo  to sporadycznie mnie irytował. W White Album nie było takich głupiutkich scen jak to widać na poniższym kadrze.

Pokaż spoiler
255m04i.jpg

Witax napisał:

główny bohater był strasznym du***m, jego dziewczyna była tępą idiotką. W nowej serii było dużo muzyki, czego brakowało starej i jakoś bohaterowie bardziej mi podeszli w WA2 z starej serii tylko Ogata była fajna.

Widzę, że piszesz dokładnie odwrotnie, więc zakładam, że już nie pamiętasz tamtej serii z 2009 roku. Przykładowo muzyki/piosenek było o wiele więcej w White Album niż w White Album 2.

W White Album 2 z muzyki pamiętam jedynie opening, ending i powtórki tych samych piosenek, które były w poprzednim White Album.

Tak w ogóle to główny bohater z White Album miał jakąś dziewczynę? smile Uprawiał seks z kilkoma różnymi, więc zapewne nie traktował ją jak swoją dziewczynę.

Morikawa Yuki była fajna bo mnie akurat w żadnym aspekcie nie irytowała. Jedyne co to mogło być jej żal z powodu zachowania Fujiego.

White Album 2009 to było całkiem inne anime pod względem klimatu i postaci. W tamtej serii nie było typowych i schematycznych zachowań znanych z wielu anime. Charaktery postaci były całkiem inne.

I jak pisałem. White Album 2009 było w sporej części o zawodowych piosenkarkach, a White Album 2 o uczennicach, które raz zaśpiewały na festiwalu szkolnym.

nuito napisał:

Ale obejrzyj raz jeszcze WA2 bo coś mi się wydaje, że się jednak gdzieś poznali

Raczej nie. smile Jak nadal tak uważasz to podaj numer odcinka.

nuito napisał:

White Album - flaki z olejem, nuda, przeciętność.
White Album 2 - Może nie wybitne dzieło, ale więcej muzyki i coś się działo w porównaniu do WA.

Muzyki było mniej w White Album 2. Jak niektórzy oglądają anime...

A co do "coś się działo". W White Album 2009 było to wszystko pokazywane w inny sposób. Czyli nie taki standardowy i płytki jak w White Album 2. White Album 2009 było nastawione na melancholijny, przygnębiający i smutny klimat, więc jak ktoś tego bardzo nie lubi to nic dziwnego, że White Album 2 wyżej ocenia.

Tak w ogóle to scena z White Album 2, w której główny bohater próbował po gzymsie przejść do innego pomieszczenia (a potem spadając chwycił się rękami co normalnie nie jest oczywiście możliwe) była jedną z najgłupszych jakie widziałem w anime. A potem jak tamta dziewczyna się odezwała to było jeszcze gorzej (miała wyjątkowo okropny głos).

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-05-03 22:45:53)

#10 2015-05-03 22:50:30

Witax
Użytkownik

Ja nie widzę tej głębi w WA1 a oglądałem w listopadzie, ot zwykła telenowela lub nawet schemat typowego hentai. niby bohaterowie dorośli a mało kto tak się zachowywał. WA2 nie udawał nic zbyt głębokiego, dlatego uważam ze jest lepszy.

Ostatnio edytowany przez Witax (2015-05-03 22:52:58)

i5-8600K OC 4.8Ghz, MSI Z370 Tomahawk, HyperX Predator 16GB 3000MHz/3333Mhz, Samsung 960 EVO 250GB.

DAC: SMSL SD-650+mod by mikolaj612+Muses 8820 + ad797AR SMSL M8 | AMP: Rapture by mikolaj612

#11 2015-05-03 23:50:27

Kenshiro
Użytkownik

White Album 2009 to były dwa sezony, czyli łącznie 26 odcinków.  Anime to również haremówka, więc logiczne że musiało być kilka dziewczyn i chłopak (tyle, że nigdy nie widziałem podobnej haremówki, czyli zrobionej w pełni na poważnie).
White Album 2 to na razie trójkąt, ale jak patrzyłem na kontynuację pod postacią gry to dojdzie kilka nowych dziewczyn.

White Album 2 jest na podstawie gry eroge. Jeśli chodzi o White Album 2009 to oryginalna gra była bardzo stara bo z 1998 roku (wtedy jeszcze bez głosów), a w 2010 roku została wydana odnowiona wersja z głosami tych samych seiyuu co w anime (nie wiem czym się konkretnie różnią), która nie jest już eroge.

Nawet jeśli White Album udawało coś głębokiego to i tak było o wiele głębsze i bardziej złożone niż to co pokazali w White Album 2. smile
Od początku lubiłem White Album za ten poważny klimat. Dlatego w dużej mierze zawiodłem się na White Album 2 (wesołych, głupiutkich i lekkich anime jest stanowczo za dużo).
Zresztą na kadrach w pierwszym poście wyraźnie widać jakie sceny mi się nie podobały.
O wiele bardziej spodobały mi się zawodowe piosenkarki z White Album 2009 niż coś takiego jak na kadrze poniżej.

Pokaż spoiler
2j1r2ba.jpg

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-05-03 23:55:13)

#12 2015-05-04 00:10:55

Witax
Użytkownik

To sprowadza się do tego ze parę błędów animacji psuje ci całe anime, a to z Toumą to po prostu jej charakter i nie lubiła wyżywających ubrań, więc czemu miała się uśmiechać? to jest spowodowane jej charakterem. Ty jak widzisz dorosłych bohaterów uznajesz za plus a Yuki często zachowywała się jak nastolatka. Bohater w WA2 się przespał tylko z jedną, a tu z każdą co była pod ręką prawie jak w School Days, wow jedyną ogarniętą bohaterka była tylko Rina, reszty do teraz nie ogarniam. Większość anime to zabawa w kotka i myszkę.

PS. Nie ogarniam gdzie ty widzisz realizm w WA?

Ostatnio edytowany przez Witax (2015-05-04 00:38:58)

#13 2015-05-04 00:44:27

Kenshiro
Użytkownik

Witax napisał:

To sprowadza się do tego ze parę błędów animacji psuje ci całe anime

Nie zobaczyłeś wszystkich kadrów. To, że grafika/kreska postaci była mniej staranna to tylko jedna z wielu wad White Album 2 (inne studio było odpowiedzialne za animację). Nigdy bym za coś takiego nie wystawił niskiej oceny dla anime.

Witax napisał:

a to z Toumą to po prostu jej charakter i nie lubiła wyżywających ubrań, więc czemu miała się uśmiechać? to jest spowodowane jej charakterem.

Chodzi o to, że jej charakter nie był w najmniejszym stopniu przekonujący i logiczny. Ale nawet jak nie jest przekonujący czy realistyczny to mogła być przynajmniej sympatyczniejsza i mądrzejsza. Gówniarskie, a zarazem irytujące zachowanie w wielu scenach to nic fajnego jak dla mnie. Co to za przyjemność oglądać anime z irytującą i odpychającą postacią, która jest zarazem główną bohaterką.

Witax napisał:

Ty jak widzisz dorosłych bohaterów uznajesz za plus a Yuki często zachowywała się jak nastolatka.

Jeśli Setsuna w White Album 2 miała być odpowiednikiem Yuki z White Album to jednak charakter tej drugiej bardziej mi się spodobał.

Poniżej Rina i Yuki.

Pokaż spoiler
2ebwbqx.jpg

Witax napisał:

Bohater w WA2 się przespał tylko z jedną, a tu z każdą co była pod ręką

Dlatego trudno go lubić za takie zachowanie. Zresztą jak oglądałeś to wiesz jakie fajne było dla niego zakończenie. smile

Witax napisał:

PS. Nie ogarniam gdzie ty widzisz realizm w WA?

Warto rozgraniczyć harem od pozostałych elementów. Wtedy łatwo można znaleźć realizm. smile

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-05-04 00:45:36)

#14 2015-05-04 07:23:47

nuito
Użytkownik

Kenshiro napisał:

White Album 2009 to były dwa sezony, czyli łącznie 26 odcinków.  Anime to również haremówka, więc logiczne że musiało być kilka dziewczyn i chłopak (tyle, że nigdy nie widziałem podobnej haremówki, czyli zrobionej w pełni na poważnie).

Ty tak na serio? mruga
Haremówka zrobiona na poważnie?. Gdzie? Kiedy? W którym momencie?

#15 2015-05-04 10:49:55

Witax
Użytkownik

nuito napisał:
Kenshiro napisał:

Ty tak na serio? mruga

Właśnie nie mam pojęcia rotfl Ten dramat w WA jest tak sztuczny i na silę, większość problemów jest na poziomie gimnazjalistek u głównej pary w teorii tylko są dorośli, ich problemy niestety są śmieszne.

Kenshiro bez obrazy ale chyba w życiu nie miałeś poważniejszych problemów, skoro uznajesz WA za dojrzały dramat/harem. Polecam obejrzenie chociaż Kimi ga Nozomu Eien

Ostatnio edytowany przez Witax (2015-05-04 11:14:05)

#16 2015-05-04 12:47:13

Kenshiro
Użytkownik

nuito napisał:

Całe anime było na poważnie (nawet zbyt poważnie). Mam porównanie do wielu anime z rodzaju chłopak i kilka dziewczyn, ale czegoś takiego jeszcze nigdy nie widziałem. W tym anime prawie nie było żartobliwych scen.

Witax napisał:

Ten dramat w WA jest tak sztuczny i na silę, większość problemów jest na poziomie gimnazjalistek u głównej pary w teorii tylko są dorośli, ich problemy niestety są śmieszne.

Wymień te problemy na poziomie gimnazjalistek? smile
Dorosłe były wszystkie postacie oprócz Mizuki Many, która miała 17 lat.

Sam kiedyś pisałem, że White Album było przedramatyzowane (chociaż to samo można powiedzieć o WA2).  Jednak w przypadku White Album 2009 ten dramat nie był irytujący, a to ogromna zaleta jak na anime. Bohaterowie mnie nie irytowali (no jedynie chwilami główny bohater). Jeśli mowa  o dramatach robionych na siłę, naprawdę sztucznych i irytujących to polecam chociażby Ano Hana. smile

Witax napisał:

Kenshiro bez obrazy ale chyba w życiu nie miałeś poważniejszych problemów, skoro uznajesz WA za dojrzały dramat/harem.

Zależy do czego porównasz. Poważniejszego haremu anime (kilka dziewczyn kocha głównego bohatera) zapewne nie ma.

Witax napisał:

Polecam obejrzenie chociaż Kimi ga Nozomu Eien

Właśnie oglądając White Album 2 nasunęło mi się trochę skojarzeń z tym anime. Kimi ga Nozomu Eien to jeden z najlepszych trójkątów miłosnych jakie widziałem, a White Album 2 jeden z najgorszych.
Zresztą już samo uzasadnienie "zdrady" głównego bohatera było wielokrotnie sensowniejsze w Kimi Ga Nozomu Eien (chociaż jak wiadomo powstała również wersja alternatywna, w której wybrał tamtą drugą dziewczynę).

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-05-04 19:49:24)

Stopka forum

© Animesub.info 2024