#2121 2015-05-13 22:06:17

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Odp: Polityka i okolice

Kamiyan3991 napisał:

Ludzie mają jakieś dziwne przeświadczenie, że państwo ma im wszystko zapewnić, nawet kiedy nie mają żadnych kwalifikacji. Komunistyczna mentalność.

Bo taki ich psi obowiązek. Nie po to płacimy podatki, żeby jedni pławili się w luksusach a drudzy zdychali w rynsztoku!
Państwo ma zapewnić swoim obywatelom dach nad głową, pracę i opiekę zdrowotną.
A jak jest w Polsce? Ludzie wyrzucani na bruk, praca po 16 godzin za śmieszne pieniądze na śmieciowych umowach,
a jak chcesz iść do lekarza, musisz głęboko sięgnąć do portfela, bo państwowo czekasz na wizytę od pół roku wzwyż.
Prędzej wyzioniesz ducha niż cię wyleczą.
Jeśli dziwka potrafi należycie wykonać swoją pracę rozkładając nogi, to jak wygląda nasz rząd, jeśli nie potrafi spełnić ów wymienionych zadań?

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
96gaix.jpg
dobre, lepsze, radzieckie!

#2122 2015-05-13 22:12:02

Kamiyan3991
Użytkownik

Yagami_Raito8920 napisał:

Wyprowadź się do ZSRR to będziesz mieć.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-05-13 22:21:33)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2123 2015-05-13 22:21:53

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Wyprowadź się do ZSSR to będziesz mieć.

Widać, że masz mleko pod nosem. Koniec dyskusji papa

96gaix.jpg

#2124 2015-05-13 22:25:16

Kamiyan3991
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Bo nie stawiam wymagań z kosmosu? Państwo nie jest od zapewniania pracy leniom i nieudacznikom. Studiujesz socjologię i nie masz żadnych kwalifikacji – twój problem. Przecież części tych "emigrantów do raju" to nawet zachód nie chce.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2125 2015-05-13 22:46:45

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:
Kamiyan3991 napisał:

Bo nie stawiam wymagań z kosmosu? Państwo nie jest od zapewniania pracy leniom i nieudacznikom. Studiujesz socjologię i nie masz żadnych kwalifikacji – twój problem. Przecież części tych "emigrantów do raju" to nawet zachód nie chce.

Masz różowe okulary i nie wiesz, jak wygląda realne życie. Doświadczyłeś biedy? Rodzice nie mieli co do garka włożyć?
Nie zbierałeś puszek i nie szukałeś złomu? Zapewne nie.
Nie mierz ludzi swoją miarą, bo nie jesteś lepszy od innych.

96gaix.jpg

#2126 2015-05-13 23:02:40

Kamiyan3991
Użytkownik

Masz różowe okulary i nie wiesz, jak wygląda realne życie. Doświadczyłeś biedy? Rodzice nie mieli co do garka włożyć? Nie zbierałeś puszek i nie szukałeś złomu? Zapewne nie.  Nie mierz ludzi swoją miarą, bo nie jesteś lepszy od innych.

Różowe okulary to ulubiony "argument" narzekaczy. Złomu nie szukałem, ale puszki zbierałem, kiedy było sprzątanie świata. Ale fakt faktem – biedną rodzinę znam (i to nawet bardzo dobrze, bo to dobrzy koledzy z siłowni), a raczej znałem, bo dwóch moich starszych znajomych z tejże dość ubogiej rodziny – zamiast narzekać całymi dniami – wolało iść na dobre studia i robić swoje, nie patrząc na innych. Efekt jest taki, że teraz obaj pracują w wielkich międzynarodowych firmach w Katowicach za konkretny $$$. Ani razu nie usłyszałem od któregokolwiek z nich gadania o polityce czy roszczeniowego "państwo ma dać".

A wy dokładnie to robicie – sam wyraźnie napisałeś – państwo MA zapewnić. Bo tak, i już. Nawet jeśli jestem leniem, nierobem i socjologiem bez żadnych kwalifikacji – państwo MA dać. Swoją drogą, z taką postawą nawet w UK się nie znajdzie pracy. I to najprostszej, niewymagającej.

Tak czy siak musicie się w końcu zdecydować – albo jesteście za "krulem", który postuluje samodzielność jednostki – albo jesteście za komunizmem, który zakłada bezwzględną opiekę ze strony państwa. No niestety – albo cyrk, albo małpy.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-05-13 23:02:54)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2127 2015-05-13 23:06:23

ksenoform
Użytkownik

Państwo ma dać bo płacimy podatki na ten cel, nie płacimy darmozjadom w rządzie za nic nierobienie, to oni są darmozjadami. Ja sobie poradzę tylko niech państwo nie zabiera mi 50% zarobków na nie wiadomo co.

#2128 2015-05-13 23:08:25

Kamiyan3991
Użytkownik

ksenoform napisał:

Państwo ma dać bo płacimy podatki na ten cel, nie płacimy darmozjadom w rządzie za nic nierobienie, to oni są darmozjadami. Ja sobie poradzę tylko niech państwo nie zabiera mi 50% zarobków na nie wiadomo co.

Nie, nie na ten cel. Ale jak Ci nie pasuje, to drogi buduj sobie sam.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2129 2015-05-13 23:32:12

Yagami_Raito8920
Użytkownik

ksenoform napisał:

Ano, 100 mln dolarów zapłacili polscy podatnicy na sfinansowanie budowy Muzeum Żydów Polskich czy jakoś tak.
A w USA najpierw Obama mowił o "polskich  obozach śmierci", a niedawno dyrektor FBI wymienił Polskę jako kraj współodpowiedzialny za Holocaust. Takich sojuszników to ze świecą szukać zezik

Kam, nie każdy ma tyle szczęścia, żeby wyrwać się z biedy i zostać prezesem xxx firmy. Nie mówię, że to niewykonalne, ale nie myśl, że to jest powszechne zjawisko. A u nas są drogi tak robione, że przychodzi inna ekipa i musi poprawiać dany odcinek drogi jeszcze raz po pierwszej brakslow

96gaix.jpg

#2130 2015-05-13 23:49:06

Marsmall
Użytkownik

ksenoform napisał:

Żeby 50%. Podatków wszelkiej maści jest około 83%, ale to zależy z czego się korzysta. Jak ktoś nie ma auta, nie płaci akcyzy za paliwo, więc płaci mniej podatków itd.
Więc nie dziwię się ludziom, że wymagają od państwa niestworzonych rzeczy. Jakby te pieniądze zostały w kieszeniach Polaków, a podatki były by tylko celowe, to wiadomo by było, co państwo MA zagwarantować, a co nie. Jeżeli płacę składki zdrowotne, to psim obowiązkiem państwa jest zapewnienie opieki zdrowotnej, a nie zapewnienie, że za dwa lata dostanę się do specjalisty.

#2131 2015-05-14 04:56:28

ksenoform
Użytkownik

Drogi w większości są budowane przez samorządy, Wojewódzkie i Gminne.

Jak zaleca Bronek wszyscy rolnicy porzucą swoje pola skończą studia i dostaną się do korporacji potem wezmą kredyty, bo chcą więcej zarabiać i godnie żyć, wtedy zobaczymy z czego ty będziesz żył.

Ostatnio edytowany przez ksenoform (2015-05-14 05:00:19)

#2132 2015-05-14 12:50:54

jacellow
Użytkownik

Niezła jazda z tymi ustawkami na mieście wśród ludzi z komorem. Chyba trzeba będzie się w popcorn zaopatrzyć na ostatni tydzień kampanii.

#2133 2015-05-14 13:26:21

reddd
Użytkownik

Odmowa Komora na debatę Kukiza + kilka innych przykrych tekstów - prosto z "uniwersytetu rmf24"!

Rozmowa z inwalidą. Żedana over 9k.

Jego kampania po przegranej I turze wyborów jest strasznie żenująca. No żeż choinka, on kandyduje na prezydenta, niech przynajmniej jakieś pozory zachowuje. beznadzieja

XX1BYr3.gif

#2134 2015-05-14 13:39:48

Marsmall
Użytkownik

Wiesz, nie mógłby się przygotować do pytań, po drugie TVN i TVP faworyzują Komorowskiego, tak więc wolałby, aby debatę prowadził jakiś dziennikarz reprezentujący jedną z tych dwóch stacji.

#2135 2015-05-14 13:44:56

marek2fgc
Użytkownik

Przecież gdyby Komor przyjechał do mojego pięknego miasta, to by dzieciaki nie przyszły do szkół, tylko poszłyby pod halę, by demonstrować, jak to zawsze bywało przy wyborach parlamentarnych (chociażby gdy przyjechał tuskobus). smile_big

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2015-05-14 13:46:53)

#2136 2015-05-14 14:07:17

dulu
Moderator

Ja się dziwię, że jeszcze pozwalają mu coś mówić - gdzie burak nie pójdzie, tam pokazuje, ile słomy ma w butach. Chryste. Ludzie chyba będą głosować na Dudę tylko po to, żeby przerwać łańcuch wstydu.

#2137 2015-05-14 21:04:26

vegeta391
Użytkownik

@dulu, a mnie się wydaje, że ludzie mają wstyd w głęboko rzyci. Co rusz słyszę, że jeden z drugim głosuje w drugiej turze na mniejsze zło, czyli na Bronka, bo on może nic nie robi, ale przynajmniej wojny z Ruskimi nie rozpęta... Wieszczę więc powtórkę z rozrywki  fuj

wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai

#2138 2015-05-14 22:44:13

KieR
Użytkownik

Ja bym Bronka nie nazwał mniejszym złem, przecież gorszym reprezentantem niż on nie można być...

tumblr_static_bug.gif

#2139 2015-05-15 21:37:04

Kamiyan3991
Użytkownik

ksenoform napisał:

Drogi w większości są budowane przez samorządy, Wojewódzkie i Gminne.
Jak zaleca Bronek wszyscy rolnicy porzucą swoje pola skończą studia i dostaną się do korporacji potem wezmą kredyty, bo chcą więcej zarabiać i godnie żyć, wtedy zobaczymy z czego ty będziesz żył.

Czyli, jak rozumiem, kompletnie nie zdajesz sobie sprawy, gdzie trafia lwia część pieniędzy z dochodowego? Do samorządów właśnie, ot, taka drobna różnica.
I nie wiem, kiedy Bronek coś rolnikom zalecał. Dostał głupie pytanie i jakoś próbował wybrnąć. Poniekąd trochę racji jednak w tym jest – ludzie brali kredyty studenckie, robili dobre studia (a nie jakieś "logie") i teraz się całkiem dobrze mają. No ale, czego nie powiesz – i tak będzie hejt.

Marsmall napisał:

Żeby 50%. Podatków wszelkiej maści jest około 83%, ale to zależy z czego się korzysta.

Ta, 99% od razu. Kreatywna matematyka zawsze spoko. W sumie taka Norwegia ma nawet fajniejsze podatki, a jakoś nie narzekają.
A podatki są różnego rodzaju – emerytura, służba zdrowia i wiele innych. To nie są jakieś np. ubezpieczenia majątkowe (prywatne), z których nic nie masz, a potem specjaliści szukają sposobu na wymiganie się od zapłacenia.

A co do narzekania na emeryturki, to chyba mało kto zdaje sobie sprawę, że w takim USA też nie jest różowo.
Dobry tekst tutaj:

This do-it-yourself pension system has failed. It has failed because it expects individuals without investment expertise to reap the same results as professional investors and money managers. What results would you expect if you were asked to pull your own teeth or do your own electrical wiring?

------------------------------------------------------------------------------------

KieR napisał:

Ja bym Bronka nie nazwał mniejszym złem, przecież gorszym reprezentantem niż on nie można być...

Można. Szczególnie kiedy jest się marionetką prezesa. Przecież Duda to też takie czytanie z kartki – robi wszystko, co sztab mu każe.
A w sumie to dzisiaj byłem zdziwiony, bo Bronek złożył jakąś obietnicę, którą da się zrealizować – ten cały program dla młodych ("Pierwsza Praca"?). Nie chcę jeszcze oceniać, jak miałoby to wyglądać, bo przydałoby się więcej szczegółów, ale to jest przynajmniej realny pomysł i nawet uzasadniali, skąd wezmą na to pieniądze.
Tymczasem Duda gada jakieś głupoty o frankach...

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-05-15 21:38:59)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2140 2015-05-15 21:58:20

KieR
Użytkownik

Lepsza marionetka prezesa niż WSI. Odnośnie pieniędzy, nasz rząd ma ich całkiem sporo, tylko dużo pochłaniają żydzi (jeszcze bodajże 600 mld zostało do spłaty), samo muzeum żydów, do którego trzeba będzie dopłacać milionami rocznie... A żeby mieć zdanie o Komorowskim, wystarczy obejrzeć jak był przesłuchiwany w sprawie afery marszałkowskiej, co oczywiście nasze zacne media nie puściły, w końcu główny ściek, który jest całkowicie kontrolowany.

P.S Szkoda, że Kamiś tak głupio wierzysz w te obietnice Bronka... Tak samo wielki zwolennik z niego JOW-ów się zrobił  los

Nasi obecni rządzący są całkowicie oderwani od zwykłych ludzi, potwierdza to nawet dzisiejsza wypowiedź pierwszej damy:
"Ja bym emigracji za pracą nie traktowała w kategorii dramatu. To jest też jakaś szansa.". I za niedługo, jak się utrzyma obecny stan rzeczy, zapewne będzie kolejne zwiększenie wieku emerytalnego, bo kolejne 1,5 mln młodych zadeklarowało się do wyjazdu poza ojczyznę, a staruszków ktoś na emeryturę musi robić. No chyba że zaleją Polskę uchodźcami z Afryki i Niemcy wreszcie stworzą sobie piękną fosę dzielącą ich od Rosjan.

Ostatnio edytowany przez KieR (2015-05-15 22:08:21)

tumblr_static_bug.gif

Stopka forum

© Animesub.info 2025