#2141 2015-05-15 22:10:39

Kamiyan3991
Użytkownik

Odp: Polityka i okolice

KieR napisał:

Lepsza marionetka prezesa niż WSI. Odnośnie pieniędzy, nasz rząd ma ich całkiem sporo, tylko dużo pochłaniają żydzi (jeszcze bodajże 600 mld zostało do spłaty), samo muzeum żydów, do którego trzeba będzie dopłacać milionami rocznie... A żeby mieć zdanie o Komorowskim, wystarczy obejrzeć jak był przesłuchiwany w sprawie afery marszałkowskiej, co oczywiście nasze zacne media nie puściły, w końcu główny ściek, który jest całkowicie kontrolowany.

P.S Szkoda, że Kamiś tak głupio wierzysz w te obietnice Bronka... Tak samo wielki zwolennik z niego JOW-ów się zrobił  los

Nie wiem jak jest z Żydami, więc się wypowiadał nie będę. Ponoć to taka sama internetowa fikcja jak hipermarkety bez podatków.
A miliony rocznie? To mało w sumie. Taka religia w szkołach kosztuje nas miliardy, sam ten cały fundusz kościelny jest bardzo obciążający i fajnie by było, gdyby ktoś to w końcu ukrócił. No ale mohery będą mieć niezły ból tyłka, bo takie zwykłe katole przecież tego nie popierają. Np. moi rodzice to są w ogóle wierzący, a kościół i księży hejtują.

A kiedy ja powiedziałem, że wierzę w obietnice? Co tam robi liczba mnoga? Chodzi o jedną, do której zresztą już chyba przymierzali się wcześniej, bo tam całkiem dokładnie określili, skąd mają na to pieniądze i ile by to miało być, dla kogo itp. Same konkrety, a nie "przewalutować franki" a konkretów zero (jak, skąd pieniądze itp).

KieR napisał:

bo kolejne 1,5 mln młodych zadeklarowało się

Te deklaracje to się w nawet 10% potrafią nie pokrywać... miałem to na demografii w sumie. iks de
Poza tym Polska jakiegoś dużego salda migracji nie ma w porównaniu z innymi krajami. To jest bodaj 5%, a takie kraje nadbałtyckie mają dwa razy tyle.
I dlaczego z Afryki? Ukraińcy bardzo chętnie do nas przyjadą.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-05-15 22:12:20)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2142 2015-05-15 22:13:11

Kenshiro
Użytkownik

Może nie każdy to wie, ale nie można być czyjąś marionetką (chociażby prezesa swojej partii) będąc prezydentem. Co w innego w przypadku bycia premierem bo wtedy jeszcze Kaczyński mógłby coś tam sterować.

Największą wadą Dudy jest bycie ultra katolikiem. Jednak jak sam mówił jako prezydent będzie musiał stać się bardziej umiarkowany.
Czyli może tak do końca zaślepiony nie jest.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/andrzej- … jmie/42v03

http://natemat.pl/142675,wraca-stary-do … a-na-czele

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-05-15 22:29:31)

#2143 2015-05-15 22:15:27

KieR
Użytkownik

Kamiś, nie nazywaj czegoś fikcją, jak o czymś nie masz zielonego pojęcia i nie pasuje to do twojego pojmowania świata, a odnośnie wyjazdów polaków, jak bym się nie zdziwił, gdyby te dane nie były zaniżone.

tumblr_static_bug.gif

#2144 2015-05-15 22:23:11

Kamiyan3991
Użytkownik

KieR napisał:

Kamiś, nie nazywaj czegoś fikcją, jak o czymś nie masz zielonego pojęcia i nie pasuje to do twojego pojmowania świata, a odnośnie wyjazdów polaków, jak bym się nie zdziwił, gdyby te dane nie były zaniżone.

Nigga plz... to jest GUS. To nie jest jakaś tam głupotka typu "nieopodatkowane hipermarkety", którą każdy może sobie w internecie wymyślić, tylko twarde dane ze spisów i takich tam (i gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o statystyce, to byś wiedział, że oni tam muszą podawać metody liczenia i takie tam). Poza tym to się musi zgadzać w dwie strony, więc nie wiem, jak oni mieliby to fałszować (i po co). No ale teorie spiskowe w internecie to podstawa. Wszystko kłamstwo, dane na pewno sfałszowane... meeh. I jak tu traktować takie wypowiedzi poważnie?

A Żydzi to mnie tam nie interesują, ale zapewne jakieś tam prawa do tych pieniędzy mają. Znając internet (np. jak wyżej – twoje bzdury o sfałszowanych danych) to i tak jest pewnie wyolbrzymione ze 20 razy, więc nawet nie chce mi się o tym szukać.

Kenshiro napisał:

Może nie każdy to wie, ale nie można być czyjąś marionetką (chociażby prezesa swojej partii) będąc prezydentem.

Trololo, Duda nie istnieje bez Jarka i episkopatu.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-05-15 22:23:47)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2145 2015-05-16 06:38:42

Marsmall
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:
Marsmall napisał:

Żeby 50%. Podatków wszelkiej maści jest około 83%, ale to zależy z czego się korzysta.

Ta, 99% od razu. Kreatywna matematyka zawsze spoko.

http://www.wykop.pl/ramka/1763276/opoda … wynosi-69/

Dolicz do tego choćby VAT, akcyzę i inne podatki.

Chociaż to i tak lepiej niż eksperyment socjalisty Hollande z Francji, który postanowił bardziej opodatkować najbogatszych:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,139 … ocent.html

Ponad 8 tys. francuskich gospodarstw domowych zapłaciło podatek większy od ich ubiegłorocznych dochodów.

Mogę się co najwyżej zgodzić z:

Kamiyan3991 napisał:

W sumie taka Norwegia ma nawet fajniejsze podatki, a jakoś nie narzekają.
A podatki są różnego rodzaju – emerytura, służba zdrowia i wiele innych. To nie są jakieś np. ubezpieczenia majątkowe (prywatne), z których nic nie masz, a potem specjaliści szukają sposobu na wymiganie się od zapłacenia.

Tylko u nich ta emerytura działa, a u nas nie.

Prawo do pełnej emerytury przysługuje nam po 40 latach płacenia składek emerytalnych do NAV. Jednak po 3 latach mamy już prawo do odpowiednio pomniejszonych świadczeń emerytalnych.

Emeryturę w Norwegii można już pobierać od 62 roku życia. Wtedy można się zdecydować, jaka część świadczeń będzie nam wypłacana. Może to być 20, 40, 50, 60, 80 lub 100% naszej emerytury.

Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że im wcześniej zaczniemy pobierać naszą emeryturę, tym niższa będzie w późniejszych latach. Wydłużając okres pracy, gwarantujemy sobie wyższe świadczenia emerytalne w późniejszych latach. Dopiero po ukończeniu 75 lat opłacanie składki emerytalnej przestanie wypływać na wysokość świadczenia.

Co tu z Polską porównywać... Polak jedzie do Norwegii, pracuje jakiś czas i bierze wcześniejszą emeryturę, wraca do Polski i ma kasę. Nie jest to dużo, ale wystarczy, żeby znaleźć pracę za minimalną krajową, a wyżyć jak człowiek, bo dostanie jeszcze emeryturę z Norwegii.

#2146 2015-05-16 11:54:34

Kamiyan3991
Użytkownik

Marsmall napisał:

Link do wykopu

I więcej w zasadzie nie trzeba komentować. Ale żeby nie widzieć tak prostej manipulacji, heh. I kto tu jest pelikanem?

Marsmall napisał:

Tylko u nich ta emerytura działa, a u nas nie.

U nich to raczej grunt działa. Przy zaledwie 5 mln obywateli kraj śpi na surowcach/złożach. W większych krajach już nie jest tak fajnie, podawałem przykład – Stany. Szału nie ma.

Marsmall napisał:

Co tu z Polską porównywać...

O, sam doszedłeś do wniosku, że nie ma sensu. Jakieś postępy są.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2147 2015-05-17 22:51:07

Kamiyan3991
Użytkownik

No i Duda zebrał oklep w debacie. Sam się zdziwiłem. Ale ogólnie było bardzo bekowo. Najlepszy tekst o "drgającej ręce", kiedy on niczego nawet nie podpisywał... Gowin załatwił to rozporządzeniem. Ale żeby było jeszcze śmieszniej – zarzucał mu to właśnie Duda. Kabaret normalnie.

Ale tak czy siak konkurencję w rzucaniu kałem wygrał Bronek. Drugi pan przez połowę debaty miał minę zbitego psa i poważne problemy z dykcją (szybko, głośno i chaotycznie). Ciekawe, jak się teraz słupki poparcia zmienią.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-05-17 22:51:33)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2148 2015-05-17 23:00:42

pyransc
Użytkownik

Bronek lepiej wypadł. Było wesoło. Trochę wstyd ale chyba nie pójdę zagłosować bo żaden z kandydatów mi nie odpowiada.

"Polski grafen sprzedany Brytyjczykom".  baka

Ostatnio edytowany przez pyransc (2015-05-17 23:01:26)

#2149 2015-05-17 23:34:04

Marsmall
Użytkownik

Patrząc z dala, to Komor wygrał tą debatę, Duda nie przygotowany w ogóle, ale zupełnie mi się nie podobało, że jak Duda o coś pytał, to odpowiedzią Bronka było: "Za rządów PiSu", "Za prezydentury ś.p. Lecha Kaczyńskiego" czy "Za rządów Jarosława Kaczyńskiego". Trochę chore, skoro pytał się go o ostatnie 5 lat.

Za to co można powiedzieć o debacie? Debata dla ciemnego ludu. Oboje mamrotali, wytykali błędy, gadali głupoty, żadnych konkretów, tylko slogany, slogany. Ciemny lud je kupi. Ja jeszcze nie wiem na kogo głosować i czy w ogóle. Na pewno nie zagłosuję na Bronka, bo wstyd mi za tego człowieka. Duda w tej debacie pokazał jakim jest dzieckiem, kolejny człowiek głosu nie warty, jednak trzeba na spokojnie to przemyśleć. Albo Duda, albo brak głosu. Zobaczymy.

A to już takie zdjęcie poza tematem.

Pokaż spoiler
11218720_656244701146767_2722649488466784692_n.jpg?oh=437831d1d55750bc862827bac8221080&oe=5605714E

Ostatnio edytowany przez Marsmall (2015-05-17 23:58:49)

#2150 2015-05-18 09:32:47

Witax
Użytkownik

Ja raczej wole komora, od pachołka PiSu. Jeśli Duda wygra będzie tylko więcej kłótni...

Ostatnio edytowany przez Witax (2015-05-18 09:34:11)

i5-8600K OC 4.8Ghz, MSI Z370 Tomahawk, HyperX Predator 16GB 3000MHz/3333Mhz, Samsung 960 EVO 250GB.

Headphones: AKG K712 PRO, AKG K612 PRO, Beyerdynamic DT-990 Edition 250ohm
DAC: SMSL SD-650+mod by mikolaj612+Muses 8820 + ad797AR SMSL M8 | AMP: Rapture by mikolaj612

#2151 2015-05-18 11:07:48

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Witax napisał:

Ja raczej wole komora, od pachołka PiSu. Jeśli Duda wygra będzie tylko więcej kłótni...

Trzeba robić wyłomy w tym grubym betonie, aby Kukiz mógł być premierem za 4 lata. PO i PISu od tak się nie pozbędziesz  oczkod

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
96gaix.jpg
dobre, lepsze, radzieckie!

#2152 2015-05-18 12:18:33

Kamiyan3991
Użytkownik

Yagami_Raito8920 napisał:
Witax napisał:

Trzeba robić wyłomy w tym grubym betonie, aby Kukiz mógł być premierem za 4 lata. PO i PISu od tak się nie pozbędziesz  oczkod

No i co by to zmieniło oprócz innego nazwiska/nazwy partii? Kukiz też niespecjalnie pomysł na jakieś sensowne zmiany ma. Ludzie to teraz chcą zmian dla samych zmian. No i jakoś nie widzę starego pijaka na stanowisku. Ogarnąłby się koleś najpierw, bo gdybym pod sklepem spotkał, to trzymałbym dystans, żeby nie sępił pieniędzy na piwo.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2153 2015-05-18 12:30:40

marek2fgc
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

No i jakoś nie widzę starego pijaka na stanowisku.

W Ameryce to jakoś nie mają nic przeciwko.
Jimmy Carter zabił własną siostrę, zanim został prezydentem, Bush był alkoholikiem, a Barack Obama palił maryśkę.
Morzna? Morzna.

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2015-05-18 12:32:24)

#2154 2015-05-18 12:31:37

Marsmall
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

No i jakoś nie widzę starego pijaka na stanowisku.

Masz jakiś argument czy po prostu lubisz obrażać ludzi z poza PO? Bo nie wiem czy picie alkoholu jest zakazane w Polsce.

Kamiyan3991 napisał:

Kukiz też niespecjalnie pomysł na jakieś sensowne zmiany ma.

Tutaj mogę się zgodzić, nie widziałem jakiegoś programu Kukiza do tej pory. Cały czas wali tymi JOW-ami, które tylko zabetonują bardziej scenę polityczną w Polsce. Mówi o JOW-ach, o wywaleniu ludzi będących w systemie, o tym, że czas na zmiany. Bardzo fajnie, ale gdzie jakieś konkrety o gospodarce? Niestety do tej pory nie widziałem. Dlatego dziwi mnie aż tak wysokie poparcie dla Kukiza. Dla mnie zwyczajnie Kukiz jest pompowany, bo co najwyżej poobraża PO, TVN, a nic nie zmieni takiego w Polsce, bo zwyczajnie nie ma koncepcji.

Ostatnio edytowany przez Marsmall (2015-05-18 12:32:08)

#2155 2015-05-18 13:18:03

Cryla7
Użytkownik

marek2fgc napisał:

W Ameryce to jakoś nie mają nic przeciwko.
Jimmy Carter zabił własną siostrę, zanim został prezydentem, Bush był alkoholikiem, a Barack Obama palił maryśkę.
Morzna? Morzna.

Clinton też palił, ale się nie zaciągał. smile_big

A co do Kukiza, ludzie chcą zmiany, wezmą nawet diabła, tylko nie PIS&PO.
Sam osobiście jestem konserwatystą jeśli chodzi o politykę, jakbym nie było źle, to i tak nie jest wcale najgorzej i może niech tak lepiej zostanie, bo będzie jeszcze gorzej?
Wiem, może to strach przed nieznanym, ale na PIS nigdy nie zagłosuję...

TOwO6Uy.gif
Bez Białostocczyzny nie ma ojczyzny!

#2156 2015-05-18 13:33:32

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:
Witax napisał:

No i co by to zmieniło oprócz innego nazwiska/nazwy partii? Kukiz też niespecjalnie pomysł na jakieś sensowne zmiany ma. Ludzie to teraz chcą zmian dla samych zmian. No i jakoś nie widzę starego pijaka na stanowisku. Ogarnąłby się koleś najpierw, bo gdybym pod sklepem spotkał, to trzymałbym dystans, żeby nie sępił pieniędzy na piwo.

Jak już to były pijak. A Bronek to co, dysfunkcyjny i aspołeczny. Powinien mieć żółte papiery.
A któryś z polityków ma jakieś realne plany na zmiany w Polsce? Żaden. Same puste obietnice i gruszki na wierzbie.
Więc nasi politycy są równi z Kukizem pod tym względem z tą różnicą, że PO mogło się wykazać przez te 8 lat, a praktycznie nic nie zrobiło. Dopiero teraz, jak wali się im grunt pod nogami, to planują jakieś referendum, zmianę ordynacji podatkowej i nie wiadomo jakie jeszcze cuda na kiju wymyślą, żeby zatrzymać stołki. Za późno, panowie  ostrzezenie  papa

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
96gaix.jpg
dobre, lepsze, radzieckie!

#2157 2015-05-18 13:40:08

Kamiyan3991
Użytkownik

Za późno, panowie

Och, czyżby? Identyczna gadka była już 4 lata temu, i co? I nic – zostało po staremu. Generalnie wierzenie w zdanie internetów nie ma większego sensu, bo to jest jak z tym ACTA – miała być rewolucja, i co? I nic – zostało po staremu.

Same puste obietnice i gruszki na wierzbie.

Problem w tym, że w tym kraju ciężko zrobić sensowną reformę, nie tracąc przy tym poparcia. Już PO nieźle przegięło sobie z podniesieniem wieku emerytalnego, ale dużego wyboru nie mieli. W zasadzie inne partie są wdzięczne PO, że wzięła czarną robotę na siebie. Teraz rzuca się populistyczne hasła z cofnięciem reformy, ale każdy przeciętnie inteligentny człowiek wie, że to zwykła kiełbasa wyborcza.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2158 2015-05-18 13:52:44

Cryla7
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Problem w tym, że w tym kraju ciężko zrobić sensowną reformę, nie tracąc przy tym poparcia. Już PO nieźle przegięło sobie z podniesieniem wieku emerytalnego, ale dużego wyboru nie mieli. W zasadzie inne partie są wdzięczne PO, że wzięła czarną robotę na siebie. Teraz rzuca się populistyczne hasła z cofnięciem reformy, ale każdy przeciętnie inteligentny człowiek wie, że to zwykła kiełbasa wyborcza.

Właśnie, było dobrze, ale do czasu, gdy na ster w PO zasiadła Koparka. Ludzie, przecież ta kobieta to tłumok...
Kiedy był Tusk to prowadził jasną politykę zaciskania pasa, reformy emerytalnej, żeby to wszystko jakoś się trzymało.
Jednak weszła pani Koparka i zaczęła dawać wszystkim po kolei, jak to kobieta zresztą. Zaczęły się strajki, po kolei wszyscy, bo zobaczyli, że jedni dostali.
Tu mamy jeszcze obraz PSLu - partii, na którą zawsze głos oddawali rolnicy, jednak teraz minister rolnictwa rzuca obelgami w rolników, bo w kuluarach dostałoby mu się od kolegów, że wspiera ludzi, którzy mu zaufali...
Po będzie, ale PSL to ja ciemno widzę w następnych wyborach, tak jak SLD...

TOwO6Uy.gif
Bez Białostocczyzny nie ma ojczyzny!

#2159 2015-05-18 16:00:51

max-kun
Użytkownik

Niezłe podsumowane wczorajszej debaty YT  smile_lol

Ostatnio edytowany przez max-kun (2015-05-18 16:01:00)

#2160 2015-05-18 18:24:20

Marsmall
Użytkownik

Platforma cały czas powinna być pod ścianą, to może byłoby dobrze. Komorowski przegrał I turę i cuda się dzieją.

Najważniejszy punkt założeń ustawy to powrót do zakurzonej już nieco zasady: „co nie jest prawem zabronione, jest dozwolone”. Ale to tylko na dobry początek. Wprowadzona została również zasada przyjaznej interpretacji przepisów. Jeśli pojawią się wątpliwości interpretacyjne, organy administracji publicznej nie będą mogły pogorszyć sytuacji przedsiębiorcy. Projekt przewiduje także domniemanie uczciwości. Wątpliwości dotyczące faktów będą rozstrzygane na korzyść przedsiębiorcy. A więc jeśli nie da się ustalić na bazie dostępnych informacji, czy przedsiębiorca działa zgodnie z prawem, przyjmuje się, że tak właśnie jest. Do założeń wpisano także zasadę proporcjonalności, która zmusi organy administracji do stosowania środków współmiernych do celu. Chodzi o to, żeby działania władz nie były zbyt uciążliwe.

Nagle chcą kapitalizmu, a całe 8 lat poszerzali socjalizm.

Stopka forum

© Animesub.info 2025