Nie jesteś zalogowany.
Opublikowano niedawno raport pokazujący, które studia osiągały największy sukces, a które najmniejszy, porównując ogólną ilość wyprodukowanych przez nie tytułów do tych, które sprzedały się w ponad 3000 sztuk. Dane zostały stworzone na podstawie sprzedaży płyt w okresie 10 lat.
Dziwi mnie bardzo słaba pozycja Madhouse.
http://www.animenewsnetwork.com/interes … les/.88558
Autor po przeglądnięciu danych przewiduje, że rynek anime wejdzie w recesję za pięć lat. Ciekawe, czy się sprawdzi. Oby nie, bo wtedy tylko moe gówna będą robić.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2015-05-28 10:22:12)
Ciekawe zestawienie, chociaż nie do końca oddaje rzeczywistość obecnego rynku anime.
Po pierwsze rok 2005 to końcówka złotej ery anime gdy rokrocznie powstawała duża ilość bardzo dobrych serii i przeważnie ówczesne wyniki sprzedaży płyt mają się kompletnie nijak do dzisiejszej pozycji danych studiów. Trzeba pamiętać, że był to czas gdy na nowe produkcje Gainaxa czy BONES wyczekiwało się z niecierpliwością (nawet GONZO miało pewną liczbę fanów ), gdy tymczasem dzisiaj jeśli zobaczy się nazwę tego studia w czołówce to człowiek się dziwi, że jeszcze istnieją.
Po drugie w tej chwili studia coraz większe wpływy czerpią ze sprzedaży praw do dystrybucji swoich anime w sieci. Niesławne GONZO, które w praktyce zaprzestało działalności po wielu nieudanych produkcjach, ukoronowanych przez Shangri-La (sprzedaż dvd była tak marna, że całość serii nie ukazała się na płytach), po kilku latach zostało reaktywowane właśnie dzięki sprzedaży praw do swoich wcześniejszych popularnych serii.
Jednak co do końcowego wniosku, że rynek anime czeka recesja jest raczej właściwy, biorąc pod uwagę jaka niesamowita ilość strasznego jest teraz produkowana, a koszty animacji są w Japonii bardzo wysokie (co jest pewną ironią historii, bo ten przemysł rozwinął się w Japonii właśnie dlatego, że było to początkowo znacznie tańsze od filmów i seriali LA).
GG: 1677958
Autor po przeglądnięciu danych przewiduje, że rynek anime wejdzie w recesję za pięć lat. Ciekawe, czy się sprawdzi. Oby nie, bo wtedy tylko moe gówna będą robić.
Trochę mocna nadinterpretacja z twojej strony .
Bo to jedynie opinia Hideaki Anno na temat obecnego rynku anime - z którą osobiście się zgadzam - całkowicie niezwiązana z tabelkami z 2ch, których nie traktowałbym ich jako raport .
Zresztą te 3 tys. egzemplarzy to trochę kiepski wyznacznik, bo są produkcje które ledwo go przekroczyły i są też produkcje, które się sprzedały się w ponad 30 tys. - niewątpliwie trochę większy sukces, a tutaj zostały potraktowany na równi .
Drugi sezon Noragami - Noragami: Aragoto - już jesienią!
Bakemono no Ko (The Boy and the Beast) - PV2
Ostatnio edytowany przez FAiM (2015-06-01 18:01:19)
Utawarerumono dostanie 2 sezon anime (niedługo ma też ukazać się druga część gry). Trailer Utawarerumono: Itsuwari no Kamen
EDIT:
Premiera w październiku, 25 odcinków.
EDIT 2:
The Staff:
Director - Keitaro Motonaga
Series Composition - Takamitsu Kouno
Character Designer - Masahiko Nakata
Music: Noaya Shimokawa
Studio: White Fox
Haku: Keiji Fujiwara
Kuon: Risa Taneda
Ruruita: Ai Kakuma
Nekone: Inori Minase
Ukon: Kentaro Tone
Ostatnio edytowany przez Sacredus (2015-06-06 19:34:02)
Wygląda na to, że emisja Utawarerumono 2 będzie podzielona na dwa sezony:
A z kolei Little Witch Academia 2 ujrzy wreszcie światło dzienne jako film kinowy. Premiera odbędzie się 3 VII na Anime Expo.
Ostatnio edytowany przez ill (2015-06-06 20:15:24)
Wygląda na to, że emisja Utawarerumono 2 będzie podzielona na dwa sezony:
Nie tyle będzie podzielone na dwa sezony, co emisja będzie się ciągnęła przez dwa. W końcu ma mieć 25 odcinków.
Ostatnio edytowany przez Besamir (2015-06-06 22:20:14)
http://i.imgur.com/kFMtaayl.png
Z twittera ufotable (pic.twitter.com/G4ZyXb3u49).
A tutaj więcej informacji.
http://i.imgur.com/kFMtaayl.png
Z twittera ufotable (pic.twitter.com/G4ZyXb3u49).
Oni dalej chcą to ciągnąć? Wyobrażacie sobie jaka drama wybuchnie jeśli zekranizują akurat tę grę? Powinni po prostu odpuścić i zrobić anime promujące Tales of Berseria. No ale nic, trzeba szykować popcorn.
https://youtu.be/cIp4sMmbBmA
Text: A brand new work created by ufotable
Text: Production on a TV animation green-lit
Text: The journey of the shepherd transcends Zestiria
Text: Tales of 20th Anniversary Animation
Text: Production: Bandai Namco Entertainment
Text: Animation Production: ufotable
EDIT:
Chociaż gdyby poszli oryginalną ścieżką gry... "sprzed Rose" (najpopularniejsza teoria spiskowa mówi, że kiedy ulubiona seiyuu reżysera gry dostała rolę Rose, ten pozmieniał całą grę tak żeby jej postać została główną bohaterką). Ludzie w Japonii byliby wniebowzięci, a ufotable sprzedałoby naprawdę sporo BD. Jeżeli chcą zekranizować grę tak jak została wydana, cóż... powodzenia w sprzedaniu nawet 1k BD.
EDIT 2:
Zobaczcie oceny gry na Amazonie (nie mówiąc już o takiej obniżce ceny w zaledwie pół roku po premierzy gry): http://www.amazon.co.jp/product-reviews … ewpoints=1
I przeczytajcie sobie tekst na siliconera: http://www.siliconera.com/2015/01/27/ja … -1300-yen/
Kolejny edit:
ANN zamieściło update do newsa o anime Tales:
Update: The animeanime.jp website initially reported that the anime is an adaptation of Tales of Zestiria, but it updated its article so that it only states that it is an adaptation of the Tales of franchise. Bandai Namco Entertainment also characterizes the anime as a Tales of project, and not an adaptation of Tales of Zestiria specifically.
Ostatnio edytowany przez Sacredus (2015-06-08 10:56:36)
Chiny blokują chińskie bajki - co to się z tym światem dzieje.
Aż dziw, że na tej liście nie pojawiła się Mahouka, biorąc pod uwagę, że dosłownie wylewa się z niej Japoński nacjonalizm a osią zła są tam Chiny ze swoimi satelitami ^^
Pojawił się nowy key visual Shimoneta to Iu Gainen ga Sonzai Shinai Taikutsu na Sekai
Emisja od 4 lipca (PV).
Tytuł również będzie emitowany na AT-X z kontrolą rodzicielką - co zazwyczaj oznacza wersję bez cenzury .
@Sacredus
Przyznaję, że nie grałam jeszcze w ToZ, ale jak tak czytałam sobie opinie po internetach, to się nadziwić nie mogłam, ile dramy ludzie robią z powodu jednej Alishii. Przecież to tylko jakaś jedna postać, która mnie osobiście niespecjalnie interesuje, a wszyscy od razu skreślają całą grę i stawiają jej najgorsze oceny tylko dlatego, że Alisha przestała być w pewnym momencie grywalna... Przecież w Talesach takie rzeczy się zdarzają, np. Kratos z ToS i Richard z ToGf też przestali być grywalni, o Richterze z ToS2 nie wspominając (ten to był tak grywalny, że właściwie niegrywalny), i co? I nic. A tu po prostu było za dużo Alishii w materiałach promocyjnych, wszyscy otaku napalili się, że będzie główną bohaterką i teraz jest wielki ból pleców, że jednak nie.
Niechże ktoś poda jakiś rozsądny argument, że ta gra jest zła - np. rozumiem, że kamera w bitwach może się nie podobać. Ale to, że fabuła jest straszna, bo za dużo Rose i za mało Alishii? Może będę to w stanie pojąć, jak sama zagram, ale jakoś wątpię. Jak Kratosa przeżyłam, to Alishę też przeżyję.
A DLC z Alishią było na początku darmowe. Każdy, kto chciał, mógł je sobie wtedy pobrać, zamiast wylewać żale w internetach, jakie to DLC jest drogie, a Bandai Namco złe i skąpe.
Wracając nieco bardziej do tematu. Osobiście mam ciągle nadzieję na zanimowanie Xillii. Pewnie pokazali ToX i ToX2 w trailerze dla zapchania miejsca czy pokazania ostatniej historii gier czy coś, ale może...
Bo gdyby Alisha była facetem, to zapewne żadnej dramy by nie było .
@Maigo
Post na podstawie informacji wyszperanych w sieci
Alisha została jedynie twarzą problemu. Cała sprawa w gruncie rzeczy rozchodzi się o marketing. Najpierw promowano ją jako główną bohaterkę (nawet w tej mobilnej grze i anime), a ta po prostu odeszła z drużyny już na początku gry (Odchodzę, będę wam przeszkadzać. Dobra, uważaj na siebie.) - tu warto wspomnieć, że nowe przedmioty dla niej pojawiają się w sklepach aż do samego końca gry. Jak wybuchła drama o to, zaczęto wciskać kit, że nigdy nie miała być bohaterką i jedynie pokazano bohaterów w kolejności, w jakiej się pokazywali. Nie mówiąc już zmienianiu jej opisów gdzie tylko się dało, że nie jest bohaterką gry (co oczywiście nie uszło uwadze internetów).
Z tekstu który podałem wcześniej: http://www.siliconera.com/2015/01/27/ja … -1300-yen/
“However, around the part where Alisha leaves, both the scenario and characters, kind of become weird,” one of the reviews reads. “The party members immediately begin discriminating between the difference in talent between Alisha and Rose after the latter barely joins the group. The kindness and part of the protagonist Sorey that was all about helping those in need completely went away, and he practically becomes an NPC character that follows Rose and friends.”
A teraz co do samej Rose z zagranicznego forum:
People have all the right to complain about Rose's character. Because... she is pretty much a psychopath. And along with the story being crappy, says one thing one moment and later, something else. Of course, as far as being inconsistent, she isn't the only one. And you know, there are rules in the Zesteria universe, which somehow Rose manages to escape because "she is beyond good or evil" (WTF)
Teraz na Festiwalu Talsów Baba nawet się nie pokazał i to siyuu Alishy i Rose próbowały uspokoić fanów
http://blog.esuteru.com/archives/8206298.html
i
木村良平さん「ゼスティリアをやるときは、ネットで検索して評価を見てからやってね」
逢坂良太さん「楽しくやっていただければ・・・」
小松未可子さん「応援してくれてありがとうございます(土下座)」
茅野愛衣さん「(観客に)私達ゼスティリアチームをテイルズファミリーに入れてくれますか?」
Czy to prawda, że Baba zmienił grę, kiedy Mikako Komatsu dostała rolę Rose, tak żeby jej postać została główną bohaterką? Tego nie wiem, i przyznam że mnie to mało mnie to obchodzi (chociaż polubiłem Alishę w animcu), ale Zestiria Japonii jest w już spalona, więc nie dziwię się, że tak szybko zaprzeczono, że nowe anime Talsów to ekranizacja tej właśnie gry.
Edit:
Wracając nieco bardziej do tematu. Osobiście mam ciągle nadzieję na zanimowanie Xillii. Pewnie pokazali ToX i ToX2 w trailerze dla zapchania miejsca czy pokazania ostatniej historii gier czy coś, ale może...
Coś czuję, że to będzie Tales of Berseria. Data premiery animca to "2016", więc byłoby idealną promocją nowej gry.
Ostatnio edytowany przez Sacredus (2015-06-10 17:00:24)
Ale smutne jest to, że to marketing zawinił, a nie gra. ToZ ma raczej dobre oceny od recenzentów poważniejszych niż rozgoryczeni fani. Wpadki fabularne i nie do końca przyjemne postaci się zdarzają, ale żeby przez jedną Alishę i pośrednio Rose (ale pewnie nie narzekaliby na nią, gdyby nie drama z Alishą) skreślać całą grę... No nic, jak wyjdzie angielska wersja, to sama zagram i wtedy będę mogła więcej powiedzieć na ten temat. Mam nadzieję, że zachodnia wersja gry będzie się uczyć z błędów japońskiej i wydadzą to DLC z grą jako całość...
Coś czuję, że to będzie Tales of Berseria. Data premiery animca to "2016", więc byłoby idealną promocją nowej gry.
Z drugiej strony nie mogą zaspoilerować całej fabuły gry przed jej wydaniem ani nawet zaraz po. Do promocji lepiej nadają się krótkie produkcje, coś jak film kinowy Vesperii będący prequelem gry albo ten niedawny odcinek specjalny Zestirii. Ale tu podobno chcą zrobić całą serię TV... Cóż, mam nadzieję, że przynajmniej wrzucą do niej coś fajnego.
Tak czy siak the hype is real i na 100% i więcej będę to chciała tłumaczyć
Nowe key visual i projekty postaci z Gate:
"Nie wiem o co w tym chodzi bo to nie ma najmniejszego sensu." - Ken-chan