Nie jesteś zalogowany.
Każdy powinien mieć broń palną w domu, aby móc bronić siebie i własną rodzinę, a od tego są szkolenia, aby osoby były przeszkolone. Postawmy sprawę jasno. Broni nie ma dlatego, że przywódcy boją się buntu społeczeństwa. Łatwiej jest wprowadzać niekorzystne ustawy na rozbrojonym narodzie, niż uzbrojonym.
Postawmy sprawę jasno. KAŻDY, kto chce, mógłby sobie w pół roku, maksymalnie rok wyrobić odpowiednie pozwolenie na broń i ją kupić. Problem w tym, że krzykacze są pieprzonymi leniami, nie stać ich nawet na broń, no i pieprzą po to, by pieprzyć, nawet nie znając realiów.
Wiesz, jaki jest jeszcze większy problem? Taki, że nawet mając broń, to nie można jej użyć, bo zastrzelę kogoś w obronie rodziny we własnym domu i pójdę do więzienia za zabójstwo. Pamiętasz sprawę sprzed 2 lat?
Cytuję:
Sędziowie Sądu Okręgowego w Koszalinie uznali, że Damian R. jest winny tego, iż 9 marca 2012 roku, odpierając bezpośredni i bezprawny zamach ze strony Dawida P. i Sebastiana G., którzy wdarli się do jego mieszkania i nie chcieli opuścić go wbrew żądaniom, używali wobec domowników przemocy i grozili pozbawieniem życia, przekroczył granice obrony koniecznej.
- Poprzez zastosowanie sposobu obrony niewspółmiernego do niebezpieczeństwa zamachu - odczytał treść wyroku sędzia Jacek Matejko i podkreślił, że Damian R. działał z zamiarem ewentualnym pozbawienia życia napastników. Zadał pięć ciosów nożem kuchennym Dawidowi P. i dwa ciosy Sebastianowi G. Obaj wykrwawili się i zmarli w ciągu kilkunastu minut.
Zadecydowali też, że matce Dawida P., która była oskarżycielem posiłkowym w procesie, 21-latek ma zapłacić 15 tys. zł tytułem zadośćuczynienia.
Kiedy z ust sędziego padło: "dziesięć lat pozbawienia wolności" na sali sądowej rozległ się szloch. Płakała mama chłopaka i jej siostra. Damian R. wbił wzrok w podłogę. Drżała mu szczęka. Nie dał po sobie poznać, co przeżywa.
Tobie może się to podobać, ale ja chcę żyć w kraju, w którym mogę bronić rodziny i żyć w spokoju. W tym kraju człowiek bardziej boi się Sądu i "prawa" niż przestępców.
Ja przez prawo do posiadania broni, rozumiem nie tylko te prawo, ale również prawo do użycia broni, gdy jestem do tego zmuszony, bo samo posiadanie dla posiadania, a bez możliwości jej użycia, jest dla mnie nic nie warte.
Ostatnio edytowany przez Marsmall (2015-12-11 16:00:27)
Wiesz, jaki jest jeszcze większy problem? Taki, że nawet mając broń, to nie można jej użyć, bo zastrzelę kogoś w obronie rodziny we własnym domu i pójdę do więzienia za zabójstwo.
Bzdury i powoływanie się na jednostkowe przypadki, w dodatku nagłaśniane przez media szukające sensacji. W praktyce nierzadko dochodzi do przekroczenia (i to znacznego) granic obrony koniecznej i stąd konsekwencje.
Tobie może się to podobać, ale ja chcę żyć w kraju, w którym mogę bronić rodziny i żyć w spokoju.
Przed prawdziwym bandytą twoja obrona będzie nie warta funta kłaków. Za to pojawiłby się problem ze zwykłymi ludźmi. W końcu każdy mógłby mieć gnata, a to się skończyć dobrze nie może.
Tylko skąd tutaj założenie, że wydatki zmniejszono aż o te 6,6 mld, skoro braku tu informacji dotyczącej tego o ile planowo PO chciało w roku 2015 zmniejszyć deficyt budżetowy?
Wpis bożyszczy z żelaznej mówił akurat o dziurze. No nieważne, w każdym razie wszystko rozbija się o stare sztuczki z kreatywną księgowością i tak dalej. Nikt tutaj nie wyczarował z powietrza 7 miliardów oszczędności. No ale pisiorki wszystko łykną, jeśli pasuje im do teorii o swojej cudownej partii.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-12-11 16:16:41)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Wpis bożyszczy z żelaznej mówił akurat o dziurze. No nieważne, w każdym razie wszystko rozbija się o stare sztuczki z kreatywną księgowością i tak dalej. Nikt tutaj nie wyczarował z powietrza 7 miliardów oszczędności. No ale pisiorki wszystko łykną, jeśli pasuje im do teorii o swojej cudownej partii.
Obrażasz utopię PiSu?
http://wyborcza.pl/1,75478,19328584,rza … l#MTstream
Od kiedy KPRM z panią Kempą stoi ponad Trybunałem Konstytucyjnym?
Szykuje się koniec kariery politycznej kilku osób chyba. A główny winowajca i tak pozostanie bezkarny, bo on rządzi zza pleców i tylko steruje marionetkami.
Telewizja Republika - Konferencja prasowa Elżbiety Witek i Beaty Kempy 2015-12-11
Wierzyć w to co pisze gazeta wyborcza to już trzeba być konkretnym lemingiem.
Po tym jak poszło info o wstrzymaniu prenumerat do rządowych spółek i końcu kasy z reklam ta gazeta może już powoli zwijać interes.
No ale pisiorki wszystko łykną, jeśli pasuje im do teorii o swojej cudownej partii.
Nie chce tego słuchać od gościa który wierzy, że tylko Rysiek Petru jest w stanie uratować TenKraj.
Wierzyć w to co pisze gazeta wyborcza to już trzeba być konkretnym lemingiem.
Dobrze, że w zamian podałeś wiarygodne źródło.
Nie chce tego słuchać od gościa który wierzy, że tylko Rysiek Petru jest w stanie uratować TenKraj.
Oczywiście, Polskę może zbawić tylko Jarosław Wielki.
PS: Swoją drogą (i serio pytam)... kto to jest ten "leming"? Co jakiś czas przewija się to określenie i do tej pory nie wiem, co to znaczy.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-12-11 17:26:41)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
http://pl.wikipedia.org/wiki/Leming_(osoba), http://www.miejski.pl/slowo-Leming (definicja pierwsza).
Ostatnio edytowany przez Nala_Alan (2015-12-11 17:43:24)
Roxas napisał:Wierzyć w to co pisze gazeta wyborcza to już trzeba być konkretnym lemingiem.
Dobrze, że w zamian podałeś wiarygodne źródło.
Roxas napisał:Nie chce tego słuchać od gościa który wierzy, że tylko Rysiek Petru jest w stanie uratować TenKraj.
Oczywiście, Polskę może zbawić tylko Jarosław Wielki.
PS: Swoją drogą (i serio pytam)... kto to jest ten "leming"? Co jakiś czas przewija się to określenie i do tej pory nie wiem, co to znaczy.
Bardziej wiarygodnego źródła niż wypowiedź osoby której spawa dotyczy chyba nie ma.
Taa, w końcu to ludzie zaprawdę Prawi i Sprawiedliwi.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Oglądałeś w ogóle to wideo i czytałeś artykuł w gw?
Ja przez prawo do posiadania broni, rozumiem nie tylko te prawo, ale również prawo do użycia broni, gdy jestem do tego zmuszony, bo samo posiadanie dla posiadania, a bez możliwości jej użycia, jest dla mnie nic nie warte.
Jak domniemam, rozumiesz też przez to prawo do tego, by dogonić włamywacza, który się do Ciebie włamał z zamiarem popełnienia przestępstwa, ale ostatecznie zaczął uciekać, a następnie wbić mu kilkakrotnie nóż w plecy/strzelić kulkę w łeb?
Ostatnio edytowany przez Sado (2015-12-11 18:42:12)
"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan
Marsmall napisał:Ja przez prawo do posiadania broni, rozumiem nie tylko te prawo, ale również prawo do użycia broni, gdy jestem do tego zmuszony, bo samo posiadanie dla posiadania, a bez możliwości jej użycia, jest dla mnie nic nie warte.
Jak domniemam, rozumiesz też przez to prawo do tego, by dogonić włamywacza, który się do Ciebie włamał z zamiarem popełnienia przestępstwa, ale ostatecznie zaczął uciekać, a następnie wbić mu kilkakrotnie nóż w plecy/strzelić kulkę w łeb?
Moja obrona jest taka, że ktoś jest w domu i do niego strzelam, jeśli uda mi się jakimś cudem przegonić go, a ten ucieknie, nie wyrządzając przy tym żadnej krzywdy mojej rodzinie, to nie mam powodu, aby go niepotrzebnie gonić.
Oglądałeś w ogóle to wideo i czytałeś artykuł w gw?
Ja czytałem pismo KPRM. Czytałem też Konstytucję i ustawę o TK.
Pani Kempa widać nie. ;]
Co nie przeszkadzało jej wydać wydać opinii jakoby wyrok trybunału był nieważny. Na piśmie. ^^
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.
Moja obrona jest taka, że ktoś jest w domu i do niego strzelam, jeśli uda mi się jakimś cudem przegonić go, a ten ucieknie, nie wyrządzając przy tym żadnej krzywdy mojej rodzinie, to nie mam powodu, aby go niepotrzebnie gonić.
Prędzej sam siebie rykoszetem jakimś zabijesz. Broń palna to fajnie wygląda, ale tylko w teorii. W praktyce jakiegoś specjalnego bezpieczeństwa nie gwarantuje. Dziesięć razy zdążysz kosę dostać, zanim toto odbezpieczysz (o ile po drodze nie postrzelisz się w kolano).
Zresztą z walczeniem z bandytami jest tak, jak uczą w sztukach walki – próbujesz coś zdziałać dopiero wtedy, kiedy nie masz już jak uciec.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Bez szkolenia nie powinno się dawać broni, bo prędzej sam sobie zrobisz krzywdę.
i5-8600K OC 4.8Ghz, MSI Z370 Tomahawk, HyperX Predator 16GB 3000MHz/3333Mhz, Samsung 960 EVO 250GB.
Headphones: AKG K712 PRO, AKG K612 PRO, Beyerdynamic DT-990 Edition 250ohm
DAC: SMSL SD-650+mod by mikolaj612+Muses 8820 + ad797AR SMSL M8 | AMP: Rapture by mikolaj612
Ja ogólnie jestem za pozwoleniem na broń. Ale jestem świadomy jednego, jeśli koleś który chce okraść mój dom - to on już zadba o to, aby mnie w nim wtedy nie było. Dodatkowo będzie on świadom, że ja mam broń, to i on ją przyniesie. Broń szaremu obywatelowi, się prawdopodobnie nie przyda, użyje jej jeden na milion? Okazja czyni złodzieja - przed tym się nie obronimy, ale mając czym się bronić, możemy odstraszyć takiego złodzieja. Pozwolenie na broń to temat rzeka...
A strzelanie z broni nie jest trudne, ani jej obsługa tym bardziej. Wręcz odwrotnie jest to banalnie proste. Prędzej zranisz się w palec krojąc chleb, niż strzelisz sobie w kolano, lufę trzyma się, zawsze w dół albo do góry, gdy nie celujemy. Życie to nie CS.
Nożem, śrubokrętem, siekierą, maczetą można zabić tak samo jak pistoletem. Nawet strzelając z wiatrówki można też zabić, bo śruty z ostrym czubkiem potrafią przebić deskę calową. Więc argument, że ludzie zaczną do siebie strzelać na ulicy jest z dupy wzięty.
Bez szkolenia nie powinno się dawać broni, bo prędzej sam sobie zrobisz krzywdę.
Jak szkolenie przekształci statystycznego obywatela w Rambo pod względem emocjonalnym, że ten w chwili zagrożenia zachowa trzeźwą ocenę sytuacji? Obywatelowi do samoobrony, jeśli potrzebuje może wystarczy mniej śmiertelna broń jaką jest Taser?
A strzelanie z broni nie jest trudne, ani jej obsługa tym bardziej.
To powodzenia w strzelaniu do ruchomego celu. Z trzech metrów może jeszcze trafisz, o ile odrzut Ci wcześniej nie urwie ręki.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Sado napisał:Marsmall napisał:Ja przez prawo do posiadania broni, rozumiem nie tylko te prawo, ale również prawo do użycia broni, gdy jestem do tego zmuszony, bo samo posiadanie dla posiadania, a bez możliwości jej użycia, jest dla mnie nic nie warte.
Niektóre osoby tego nie rozumieją. Szkoda, że mamy takie zacofane umysłowo społeczeństwo
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Luk4S napisał:A strzelanie z broni nie jest trudne, ani jej obsługa tym bardziej.
To powodzenia w strzelaniu do ruchomego celu. Z trzech metrów może jeszcze trafisz, o ile odrzut Ci wcześniej nie urwie ręki.
Siła odrzutu z pistoletu samopowtarzalnego 5,7mm nie jest tak duża, żeby cokolwiek Ci się stało. Ktoś bajek naopowiadał i teraz wszyscy wierzą. Odrzut to ma strzelba, karabin snajperski... a nie fiveseven, upc czy glock. Bywałem na strzelnicy i powiem, że to nie takie trudne. Nawet słaba kobieta czy suchoklates poradzi sobie z takim pistolecikiem.
Co do odrzutu legendarny i super wyglądający Desert Eagle, ma taki odrzut o którym mówisz, przez co jest bezużyteczną bronią... chyba, że strzelasz do niedźwiedzia.
Ostatnio edytowany przez Luk4S (2015-12-11 22:02:03)