Nie jesteś zalogowany.
Nie, celowo trochę podkoloryzowałem, ale mniejsza. Tak czy siak, taki 5.7 mm w zamkniętym pomieszczeniu przy strzelaniu do ruchomego celu (i przy odrzucie) specjalnie skuteczny nie będzie. I to już w takim optymistycznym scenariuszu, w którym masz go pod ręką i odbezpieczasz dość szybko. Jeszcze dodajmy kwestię szkolenia i bariery psychologiczne. Generalnie słabo widzę skuteczność takiej obrony. Prędzej to sobie sam krzywdę zrobisz (może się nawet głupim rykoszetem odbić) albo niepotrzebnie kogoś postrzelisz. Już większa skuteczną ma nóż, a ten może mieć każdy. Inna sprawa, że prawdziwy bandyta by się nie cackał, a miernoty to dalej tylko miernoty.
W każdym razie obronę bronią palną to sobie można wiadomo gdzie wsadzić. Zresztą nawet teraz zdobycie takiej broni to nie jest jakiś wielki problem. Tylko dziwnym trafem ludzi jakoś do tego nie ciągnie.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Cała prawda!
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Sado napisał:Marsmall napisał:Ja przez prawo do posiadania broni, rozumiem nie tylko te prawo, ale również prawo do użycia broni, gdy jestem do tego zmuszony, bo samo posiadanie dla posiadania, a bez możliwości jej użycia, jest dla mnie nic nie warte.
Jak domniemam, rozumiesz też przez to prawo do tego, by dogonić włamywacza, który się do Ciebie włamał z zamiarem popełnienia przestępstwa, ale ostatecznie zaczął uciekać, a następnie wbić mu kilkakrotnie nóż w plecy/strzelić kulkę w łeb?
Moja obrona jest taka, że ktoś jest w domu i do niego strzelam, jeśli uda mi się jakimś cudem przegonić go, a ten ucieknie, nie wyrządzając przy tym żadnej krzywdy mojej rodzinie, to nie mam powodu, aby go niepotrzebnie gonić.
To czemu podałeś wyżej przykład, w którym ten "broniący się" zadał agresorom ciosy nożem w plecy oraz na klatce schodowej, kiedy już uciekali? Oczywiście o fakcie, że dwóch z tych trzech facetów się znało (mam na myśli broniącego się i agresora) oraz że wszyscy trzej mieli już wcześniej konflikt z prawem, też pewnie nie słyszałeś. 80 stron uzasadnienia wyroku, ekspertyzy w nich zawarte, etc., też cię pewnie nie obchodzą, w końcu lepiej wkleić tekst jakiejś strony, nawet nie zagłębiając się w temat i huczeć, jak to u nas "sondy karzo za obrone, hurr durr"...
"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan
w końcu lepiej wkleić tekst jakiejś strony, nawet nie zagłębiając się w temat i huczeć, jak to u nas "sondy karzo za obrone, hurr durr"...
Norma. ^^
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Ciekawostka:
Swoją drogą, ładnie tu ktoś manipuluje sondażami:
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-12-12 23:05:25)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Ciekawostka:
Pokaż spoilerSwoją drogą, ładnie tu ktoś manipuluje sondażami:
Pokaż spoiler
Próba 900-1100. Takie badania to sobie można o kant tyłka potłuc.
Ciekawostka:
Pokaż spoiler
W sumie czego się spodziewać, prawdy? Obecnie każdy, jak może, manipuluje informacją wyciągając swoje mojsze, przed ich mojsze. Tym niemniej trzeba przyznać, że prawacy mają jeszcze wiele do nadrobienia do lewaków (przynajmniej ja tak uważam) i ich manipulacje są często baaardzo grubymi nićmi szyte, natomiast "wiadomości" z drugiej strony są majstersztykiem propagandowym.
Ostatnio edytowany przez sabaton (2015-12-12 23:17:36)
Próba 900-1100. Takie badania to sobie można o kant tyłka potłuc.
To nadrób braki w edukacji, bo to bardzo legitna próba. W zasadzie wyższe mogłyby być gorsze.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Zostalem pokonany
ara ara...
Czy ja wiem? Tu masz sondę uliczną:
Zresztą, kto jeszcze wierzy w jakieś sondaże, czy też sondy.
Yyy... tak jakby przekładają się na wyniki? A z sondaży ufam tylko CBOS. Zresztą jest zgodny z wynikami, które były podawane w mediach. Wszelkie sondaże z 40%+ dla PIS-u walą mocną propagandą. Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek przebili te 38%, a co dopiero pod 50%.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Szczerze każdy ma różne poglądy itd. ważne żeby chciał dobrze dla Polski. Ale co tam robi Nowacka??? Kto ją tam wpuścił?
Ostatnio edytowany przez pyransc (2015-12-13 01:57:07)
Marsmall napisał:Zresztą, kto jeszcze wierzy w jakieś sondaże, czy też sondy.
Yyy... tak jakby przekładają się na wyniki?
Wiesz, kiedy zaczyna się problem? Wtedy, gdy ludzie myślą na podstawie sondaży. Tak było przed wyborami (trzeba odsunąć PO od władzy, więc głosuję na PiS, jakby innych opcji nie było) oraz (nie można dopuścić PiS do władzy - głosuję na PO). Sądzę, że gdyby nie te sondaże, to wyniki wyborów wyglądałby zupełnie inaczej. Na jednych się nie głosuje, bo się do Sejmu nie dostaną. Tłumaczy się to "zmarnowanym głosem". Na innych się nie głosuje, bo nie mają szans wygrać, więc głosuje się na kogoś z pierwszej dwójki w sondażach. Dlatego ja szanuję tylko tych ludzi, którzy głosują zgodnie ze swoimi przekonaniami, a nie tymi, co idą za tłumem i propagandą. Większość wyborców czy to PO, czy to PiS nawet nie zna programu tych partii. I dlatego też uważam, że sondaże są praktycznie niepotrzebne, ale cóż, każdy ma swoje zdanie.
programu tych partii
Przecież te programy to scenariusze sci-fi/pobożne życzenia.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Pomijając te pobożne życzenia, chodzi mi bardziej o coś takiego. Pytasz przeciętnego wyborcę na kogo głosuje i dlaczego. Co oni chcą zrobić, że ktoś chce na nich głosować. U większości badanych następuje nagle cisza. "Głosuję na nich, bo tak." "Głosuję, bo uważam, że mówi prawdę.", "Głosuję, bo fajnie wygląda". etc. Nikt praktycznie nie jest w stanie podać trzech postulatów danej partii, z wyjątkiem ludzi głosujących na nowe partie, lub też małe. Ludzie głosujący na Nowoczesną, Korwina, Razem są w stanie postulaty partii przekazać. Natomiast wyborcy PiS, PO, SLD czy PSL zwyczajnie nie, ale nie ma się co dziwić, bo mają takie same postulaty i bardzo szybko je zmieniają...
Szczerze każdy ma różne poglądy itd. ważne żeby chciał dobrze dla Polski. Ale co tam robi Nowacka??? Kto ją tam wpuścił?
Lenin chciał też chciał dobrze. Hitler też chciał dobrze dla swojego narodu, to był wręcz altruista.
pyransc napisał:Szczerze każdy ma różne poglądy itd. ważne żeby chciał dobrze dla Polski. Ale co tam robi Nowacka??? Kto ją tam wpuścił?
Lenin chciał też chciał dobrze. Hitler też chciał dobrze dla swojego narodu, to był wręcz altruista.
Ach, ci socjaliści. Wszyscy chcą dobrze...
komurczak123 napisał:pyransc napisał:Szczerze każdy ma różne poglądy itd. ważne żeby chciał dobrze dla Polski. Ale co tam robi Nowacka??? Kto ją tam wpuścił?
Ach, ci socjaliści. Wszyscy chcą dobrze...
Co socjaliści mają wspólnego z Leninem czy Hitlerem? Bo od lat przewija się ten głupi przykład.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Zatem Hitler i jego partia z socjalizmem nic wspólnego nie mają... Rozumiem, dzięki.
Zatem Hitler i jego partia z socjalizmem nic wspólnego nie mają... Rozumiem, dzięki.
Co rządy dyktatorskie i światowy terror ma wspólnego z Socjalliberalizmem i obecnymi krajami Europy Zachodniej, Ameryki Północnej czy też Dalekiego Wschodu? Skup się, bo nie rozróżniasz pojęć.
Socjalliberalizm (liberalizm socjalny) – zdefiniowana przez Leonarda T. Hobhouse'a doktryna polityczna, głosząca wolność światopoglądowo-obyczajową przy jednoczesnym zachowaniu pewnego stopnia interwencjonizmu państwowego w mechanizmy wolnego rynku (aby dać zabezpieczenie socjalne najbiedniejszym) oraz dopuszczeniu możliwości posiadania przez państwo przedsiębiorstw użyteczności publicznej.
Według założeń socjalliberalizmu, państwo ma dbać o dobrobyt, czyli zapewnić ludziom minimum socjalne, dostęp do wykształcenia i innych podstawowych potrzeb. Zwolennicy liberalizmu socjalnego zakładają, że państwo powinno zapewnić obywatelowi wolność od biedy.
Czekam na długie wyjaśnienie, jak ma się do tego Hitler, Lenin czy inny Stalin.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-12-14 16:31:29)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000