#1 2006-03-20 20:36:19

Krid
Użytkownik

Komentarze

Chciałem poruszyć kwestię komentarzy do napisów. Coraz rzadziej naprawdę dotyczą samych napisów(a przynajmniej oprócz oceny nie ma argumentów jej popierających). Coraz więcej w nich offtopiców (był nawet kurs tworzenia awataru). Ludzie się w nich obrażają i w ogóle strasznie się dzieje. W komentach do gungrave ep08 autorstwa ~adam6pl wystawiającym komentarze pomylił się autor.
Myślę, że trzeba jakoś na to zareagować, bo niedługo zatoniemy w tym syfie! Niestety nie mam zbyt dobrego pomysłu by zaradzić temu procederowi. Myślałem o zatwierdzaniu komentarza przez któregoś z moderatorów komentarze przed jego wystawieniem, ale to strasznie pracochłonne. Nie wiem czy to wykonalne, ale myślałem też o czasowym blokowaniu autorom bezsensownych postów możliwości wystawiania komentarzy.
Przyznaje że sam też nie jestem całkiem bez winy, ale musiałem to z siebie wyrzucić smile

Krid.jpg

#2 2006-03-20 21:04:54

Winged
Użytkownik

Odp: Komentarze

Hehe, też się dzisiaj wdałem w "dyskusję" w jednych z komentarzy. Cóż jest jak jest.
Rada na to jest taka (bynajmniej ja widzę takie rozwiazanie):
Moderatorzy dokładnie powinni sprawdzać komentarze, bo w niektórych źle się dzieje. Pamiętam, że jak raz był giga off topic o tym, co Użytkownicy widzą na avatarze jednego z Kolegów to zostało to wydzielone i wrzucone jako dział na forum. Jednak jest wiele przykładów offtopicowych komentarzy plus komentarzy bez sensu, niekulturalnych i takich gdzie ani kszty konstruktywnej krytyki.
Sprawdzanie komenta przed "puszczeniem" spowodowałoby dużo pracy Moderatorów, a także mniejszą jeszcze liczbę komentujacych. Lepiej na bieżąco czytać te komentarze, usuwać te złe i dawać ostrzeżenia. Ludzie w mig by się nauczyli. Zawsze można zgłosić coś takiego do odpowiednich służb, jednak sam tego nie robię, z powodu mojej buntowniczej postawy wobec władzy. smile_lol
No i przydałoby się szybkie rozbudowanie FAQ, by właśnie unikać w topicach nie do tego i komentarzach pytań, jak wstawić miniaturkę itd. No, ale to podobno już jest robione. smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#3 2006-03-20 21:10:33

Krid
Użytkownik

Winged napisał:

Hehe, też się dzisiaj wdałem w "dyskusję" w jednych z komentarzy.

Twoja dyskusja była jednym z powodów powstania tego tematu jezor

Winged napisał:

No i przydałoby się szybkie rozbudowanie FAQ, by właśnie unikać w topicach nie do tego i komentarzach pytań, jak wstawić miniaturkę itd. No, ale to podobno już jest robione. smile

Tak jakby ludzie w ogóle czytali faq smutny

Krid.jpg

#4 2006-03-20 21:15:48

Winged
Użytkownik

Krid napisał:

Twoja dyskusja była jednym z powodów powstania tego tematu jezor

Wiedziałem, ale ja się podłączyłem później, bo już się zdenerwowałem.

Krid napisał:

Tak jakby ludzie w ogóle czytali faq smutny

Wtedy przy pojawieniu się jakiegoś pytania ktoś pisze przeczytaj FAQ, jak zada jeszcze raz takie pytanie (po pierwszym zakładam, ze dostał ostrzeżenie "słowne") otrzymuje oficjalne.
BTW, przydałyby się opisy, za co kto dostał ostrzeżenie. Większe napiętnowanie zaprowadziłoby może większy pożądek. smile

[EDIT] Najgorsze przezwiska poleciały chyba w komentach do któregoś z epizodów Tsuba: Road to 2002. Ale pamięć mogła mnie zawieść. smile

Ostatnio edytowany przez Winged (2006-03-20 21:17:29)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"

#5 2006-03-20 21:19:44

Winged
Użytkownik

ard napisał:
Winged napisał:

Będzie większe faq, prace trwają, o ile mi wiadomo. jezor

"No, ale to podobno już jest robione. smile" - właśnie to zdanie miało mówić o tym, co powiedziałeś poniżej, czyli o rozbudowywaniu FAQu. smile Aczkolwiek faktycznie może za bardzo to zakręciłem. No ale widać, że "tajne informacje" ma wielu spośród nas.:P

#6 2006-03-20 21:20:34

Arry
Użytkownik

Winged napisał:

BTW, przydałyby się opisy, za co kto dostał ostrzeżenie. Większe napiętnowanie zaprowadziłoby może większy pożądek.

Hehehe "Napiętnowanie" powiadasz?
Winged = Tyran:P

90TLh

#7 2006-03-20 21:24:09

Winged
Użytkownik

Arry napisał:
Winged napisał:

BTW, przydałyby się opisy, za co kto dostał ostrzeżenie. Większe napiętnowanie zaprowadziłoby może większy pożądek.

Hehehe "Napiętnowanie" powiadasz?
Winged = Tyran:P

Nie będę ukrywał - mam takowe zapędy. No, ale nie oszukujmy się może zaostrzenie "represji" wobec niektórych użytkowników zapobiegłoby szerzeniu się chamstwa i braku kultury. Aczkolwiek na tym forum i na tej stronie takie zachowania są stosunkowo marginalnym zagadnieniem. Ale nigdy nie jest tak, by nie mogło być lepiej.:)

[EDIT]

ard napisał:
Winged napisał:

"tajne informacje"

GTW?

Zacytuję wszystkich członków GTW:

"GTW nie istnieje"... ale my i tak wiemy swoje.

Ostatnio edytowany przez Winged (2006-03-20 21:26:57)

#8 2006-03-20 21:24:33

Arry
Użytkownik

ard napisał:
Winged napisał:

"tajne informacje"

GTW?

Mój szpieg z krainy deszczowców doniósł mi że w to mogą być wplątani Gracol i Kane a nawet nasz szanowny Admin Taipan smile_lol

90TLh

#9 2006-03-20 21:31:16

songoku
Użytkownik

Wszystko robi sie tajne na ANSI, nawet Winged podobno nie jest mezczyzna, chociaz sie za niego podaje LOL smile_big

#10 2006-03-20 21:37:07

Winged
Użytkownik

songoku napisał:

Wszystko robi sie tajne na ANSI, nawet Winged podobno nie jest mezczyzna, chociaz sie za niego podaje LOL smile_big

Dobra niech Wam będzie. Nie będę się już dłużej ukrywał. Patrzcie na znacznik płci koło nicka. smile

[EDIT] Całkiem mi z nim do twarzy. smile

Ostatnio edytowany przez Winged (2006-03-20 21:37:34)

#11 2006-03-20 21:39:06

Krid
Użytkownik

Co do tyrana to nie jest najgorszy pomysł, może ludzie by sie bali pisać głupoty.
~Winged
To mnie zatkało. Wiem o czym będzie następny odcinek tajemnice XXI wieku jezor

Edit: Rzeczywiście ci z nim ładnie, szkoda tylko że ten znaczek jest różowy(bardzo komercyjny kolor).

Ostatnio edytowany przez Krid (2006-03-20 21:42:41)

Krid.jpg

#12 2006-03-20 22:22:32

Winged
Użytkownik

Krid napisał:

~Winged
To mnie zatkało. Wiem o czym będzie następny odcinek tajemnice XXI wieku jezor

To był jeden z moich ulubionych programów. Jednak ostatnio nie wiem co się z nim dzieje. Czyżby ściągnęli go z anteny. Jeśli ktoś wie, niech powie. smile

#13 2006-03-20 23:05:04

Kane
Administrator

Panowie, (i ew. Panie) rozwiązanie jest banalne smile_big
Spam, offtopy itp. w komentarzach prosimy zgłaszać moderatorom smile (na dzień dzisiejszy są to Kane i Gracol),
to samo tyczy się błędów w napisach (zły tytuł, źle wpisany timing, autor) i forum.
Wszystko to zgłaszać modom, a my zrobimy z tym porządek smile smile smile

Ostatnio edytowany przez Kane (2006-03-20 23:05:29)

Imperare sibi maximum est imperium

#14 2006-03-20 23:14:26

Winged
Użytkownik

No to może i daloby radę przy napisach i komentarzach dać "zgłoś do Moderatora".

Kurcze, nie ma to jak sprawnie działający system denuncjacji. smile_lol

#15 2006-03-20 23:15:55

doman
Użytkownik

[cytuj]To był jeden z moich ulubionych programów. Jednak ostatnio nie wiem co się z nim dzieje. Czyżby ściągnęli go z anteny. Jeśli ktoś wie, niech powie. smile[/quote]

Tak, poleciał smutny, bo p. Wołoszańskiego te cenzura z TVP wylali.

#16 2006-03-20 23:19:35

Winged
Użytkownik

ard napisał:

Będą z tego jakieś profity, Winged? Będzie można donosić na samego siebie?

To nie do mnie te pytania kierować, ale do Moderatorów. Coś tam pewnie będą dawać. Coś w stylu przodownik pracy i będą umieszczać avatara wśród wielkich kolegów, jak niegdyś, tylko musisz wyrabiać około 300% normy. A pewnie juz sama norma będzie wyśrubowana, że aż strach.
BTW, idę kogoś zadenuncjuję i zobaczę jak to działa.

doman napisał:

Tak, poleciał smutny, bo p. Wołoszańskiego te cenzura z TVP wylali.

Dzięki za info. smile

Ostatnio edytowany przez Winged (2006-03-22 11:05:15)

#17 2006-03-20 23:34:08

Winged
Użytkownik

ard napisał:
Winged napisał:

BTW, idę kogoś zadenuncjuję i zobaczę jak to działa.

Słuchaj, to może zadenoncjumy się nawzajem? Coś jak handel komentarzami na allegro.... smile_big
A apropo tematu. Był jakiśczas temu duży wątek poświęcony komentarzom...

Ja już znalazłem jedną niekulturalną osobę, ciekaw jestem, czy Moderatorzy jego komentarze też uznają za takie, które naruszają granice "dobrego smaku". Cóż już kiedyś na te komenty zwróciłem uwagę, ale jakoś nic z tym nie robiłem. Dziś dla zabawy "podkabluję" Kolegę. smile
Co do propozycji to całkiem niezły pomysł, ale najpierw zobaczę jak to działa traktując to na serio, czyli postaram się o przyznanie ostrzeżenia lub upomnienia osobie, która moim zdaniem na niego zasłużyła.:)
Jednak jak zawsze mam dylematy moralne. W końcu jakoś tak nie po koleżeńsku kablować, ale przecież w szkole nie jestem, ani w podobnej instytucji (czy też na kolonii, biwaku, obozie, wojsku etc). ANSI musi być wolne od chamstwa.:D

#18 2006-03-20 23:39:47

Kane
Administrator

Macie jakieś dziwne prokomunistyczno-systemowe skojarzenia jezor
Jeśli ktoś zasłużył sobie na warna, to trzeba dać cynk modom, aby mu tego warna dali, bo zaleje nas fala spamu, off-topów, chamstwa i los itp. jezor

Ostatnio edytowany przez Kane (2006-03-20 23:40:25)

Imperare sibi maximum est imperium

#19 2006-03-20 23:44:58

Winged
Użytkownik

Wysłałem pierwszy donos. jezor
A jak będę chciał dostać ostrzeżenie za komentarze na wyrost to jest taka możliwość. Strasznie mi zależy, żeby zostać za tamte błędy przeszłości ukarany. Zaraz odnajdę wszystkie i podam siebie, a mogłem o tym od razu pomyśleć. smile

#20 2006-03-20 23:47:46

songoku
Użytkownik

Eeee, no ~Winged, bądź kumpela i na mnie nic nie donoś, ok??
Może się jakoś dogadamy, co?? oczkod

Stopka forum

© Animesub.info 2024