Nie jesteś zalogowany.
Piszesz, ale sam nie wiesz co xD.
2 screen właśnie oddaje cały urok Onlajnów.
Dynamiczne sceny po prostu powodują krwawienie oczu.
Mój post nie został napisany po to by onlajn bronić, tylko by wyrazić wątpliwość przedstawionych wcześniej "dowodów". Klatka była robiona "w ruchu" (dynamika misiu, czasem celowo się zamazuje dany obraz by uwidocznić ruch), a nie mam na tyle chęci, czasu i internetu by porównać to do jakiegoś BD albo czegoś innego posiadającego jakość obrazu zbliżoną choćby do oryginalnych animacji, więc nie mogę ocenić jak bardzo ten drugi screen został zniekształcony. Zostawiam to wam moi drodzy, byście to wy ocenili jaka jest rzeczywista różnica. Tutaj chodziło o wskazanie loga, które mimo zamazania reszty nadal było ostre czego nie mogę powiedzieć o zrzucie Nana Alan'a
EDIT: Ponowię swoje zdanie o drugim screen'ie mojego autorstwa, bo niektórzy nie zrozumieli moich intencji:
Tak, ten zrzut zatrzymany w ruchu wygląda nieestetycznie
Ostatnio edytowany przez Bufallo (2016-02-25 17:57:33)
Jak można siedzieć na rakowym odtwarzaczu jakim jest Vidfile....Trojany, wirusy i nie wiadomo co jeszcze tam jest.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Jak można siedzieć na rakowym odtwarzaczu jakim jest Vidfile....Trojany, wirusy i nie wiadomo co jeszcze tam jest.
Ale z odtwarzaczy do wyboru na anime-odcinki, tylko chyba ten odtwarza odcinek bez ponownego kodowania.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2016-02-25 18:36:13)
Nie rozumiem jednego, dlaczego każdy nowy członek ansi wchodzi do tego tematu i wylewa swoje bóle dupy.Uraq1 Jak masz zamiar ciągnąć swoje wywody, i wciągać ludzi tutejszej społeczności w kolejne niepotrzebne dyskusje to wiedz było już takich wielu jak ty.
Wybrałem pierwszy z brzegu tj. domyślny. Czekałem tutaj na inny argument typu " Dlaczego nie zrobiłeś tego zrzutu w tym samym odtwarzaczu?" Taki mały troll Każdy sam sobie wybiera jakiego playera chce użyć, a przedstawienie najsłabszego z dostępnych i niesprecyzowanie tego jest w moim przynajmniej mniemaniu naginaniem faktów, bo dostępna jakość jest lepsza w innych odtwarzaczach. Równie dobrze mógłbym wybrać VK i ustawić najniższą rozdzielczość.
Ostatnio edytowany przez Bufallo (2016-02-25 18:49:32)
ale nadal prujcie się, że dźwięk jest lepszy od onlajnów.
Lepszy? Przecież to przepaść pod tym względem. Trzeba mieć gumowe ucho żeby tego nie usłyszeć.
Wersja BD, czy nie, wszystko tak samo wygląda. Pomijając to, szkoda miejsca na dysku :/.
Jest ogromna różnica jakości pomiędzy ripem TV, a ripem BD i nie mówię o online, ale ogólnie.
Zresztą jakość można porównać jedynie na pełnym ekranie. Należy zrobić zrzuty w bezstratnym formacie (np BMP), a nigdy JPG.
Poza tym na anime nigdy nie jest żal miejsca na dysku.
Kupisz jeden dysk 4TB to masz miejsce na anime, których nie obejrzysz przez lata.
Ciekawe jak to nazwać:
http://i.imgur.com/Yy2YA6x.png
To nie jest BD? Mało zajmuje odcinek, więc raczej nie.
Używam bardzo dobrej jakości nagłośnienia do kompa, który notabene jest dodatkowo połączony z tak dużym telewizorem.
Ja mam połączony komputer z monitorem 32 cale w 2560x1440. Jeśli obraz filmu nie jest bardzo dobry, to wyraźnie widać kompresję.
Głośniki to na razie Z-5500, ale planuję kupić duży zestaw 5.0 i amplituner.
Różnica jest ogromna pomiędzy shitowatym online (na przykład youtube), a chociażby FLAC.
Dynamiczne sceny po prostu powodują krwawienie oczu.
Czym szybsza animacja, tym lepiej widoczna utrata jakości obrazu spowodowana kompresją i dupowatym źródłem.
Dobrzy przykład to opening Guilty Crown. W wersji TV (już nawet nie mówiąc o online) wygląda okropnie, a na BD rewelacyjnie.
Poza tym często są lepsze kolory i wiele innych ulepszeń (chociażby kreski, tła).
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2016-02-25 19:01:13)
Aż się prosi aby napisać 4k i stałe 60fps PCmasterrace . TVripy zawsze oglądam online, BDripy lecą na dysk, bo po co pobierać 2x to samo, poza tym niektóre serie tylko online do obejrzenia z napisami PL, więc niema co wybrzydzać.
TVripy zawsze oglądam online, BDripy lecą na dysk, bo po co pobierać 2x to samo
Przecież oglądając online, i tak ściągasz, więc pobierasz 2x "to samo".
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2016-02-25 19:00:47)
XD
Gimbus z onlajna, prawda?
Jak w ogóle można siedzieć na onlajnach?
uraq1 napisał:XD
Gimbus z onlajna, prawda?
Yagami_Raito8920 napisał:Jak można siedzieć na rakowym odtwarzaczu jakim jest Vidfile....Trojany, wirusy i nie wiadomo co jeszcze tam jest.
Jak w ogóle można siedzieć na onlajnach?
Oj tam, chyba można i nawet każą wyłączyć antywira i ochronę przed śledzeniem , a mam tylko to co potrzeba w podstawie, czyli IE i Kacpra. Teraz jestem załamany bo 90% odtwarzaczy online nie działa. Olać to, chcę jeden argumen,t że online jest ok, obraz? dźwięk? a może ta szybkość? (u mnie animek o średniej wadze 500 mega ściąga się w 1,5 minuty a tyle bym walczył z reklamami) może ogląda na tablecie lub telefonie?( dam polizać lizaka przez szybę, ten sam efekt). Każdy ma swoje preferencje co do jakości i na czym ogląda, nikogo nawracać nie muszę. Denerwuje mnie tylko to, że czasami ktoś mi próbuje wmawiać że jakość nie ważna byle by było. Chodzę do kina (o ile jest na co), kupuję oryginały( jeżeli uznam że warto), mam wybór i z niego korzystam. Wybierając coś zwracamy uwagę na wiele spraw, nawet na to czy ktoś to przetłumaczył tak, by mi pasowało. Tłumaczenie też musi prezentować odpowiedni poziom, jak mi nie odpowiada to wybieram inny przekład(o ile takowy jest, jak nie to odświeżam eng, a niestety znakoimita większość subów online wygląda jak z marnej jakości translatora.
Yagami_Raito8920 napisał:Jak można siedzieć na rakowym odtwarzaczu jakim jest Vidfile....Trojany, wirusy i nie wiadomo co jeszcze tam jest.
Wybrałem pierwszy z brzegu tj. domyślny. Czekałem tutaj na inny argument typu " Dlaczego nie zrobiłeś tego zrzutu w tym samym odtwarzaczu?" Taki mały troll Każdy sam sobie wybiera jakiego playera chce użyć, a przedstawienie najsłabszego z dostępnych i niesprecyzowanie tego jest w moim przynajmniej mniemaniu naginaniem faktów, bo dostępna jakość jest lepsza w innych odtwarzaczach. Równie dobrze mógłbym wybrać VK i ustawić najniższą rozdzielczość.
Hajs się musi zgadzać :3
Chciałbym oznajmić iż nie ma sensu pisać z ~Bufallo, przedstawia "dowody' które go nie interesują i nie ma mają dla niego żadnego znaczenia. Co również implikuje, że są bez sensowne.
Wiem że nie powinno się wybierać zdań wybranych z kontekstu, no ale krew zalewa...
Równie dobrze mógłbym wybrać VK i ustawić najniższą rozdzielczość.
WTF?
Z góry jednak sorka bo coś co rzekomo powinno mieć rozdzielczość 1920x1080 z powodu posiadania słabego sprzętu komputerowego zostało zwężone do 1366x768 (zatem wystąpi na pewno pewne przekłamanie <choć raczej nie aż tak istotne>
Implikujesz, że jest obraz będzie jeszcze lepszy na ekranie SD?
Nie wiem jak wy, ale ja tutaj aż takiej pikselozy nie widzę (starałem się ten sam moment wyłapać, ale nie jestem dobry w wyłapywaniu pojedynczych klatek, więc możliwe, że to nie identyczne ujęcie)
...
Na screenie 2 widać wyraźnie...
Chodzi tutaj o logo AO umieszczane w prawym górnym rogu ekranu.
...
Nie ma to jak porównywać coś stałego do dynamicznego...
( nie wiem czy to wina ich kodowania, czy to zostało tak po prostu zrobione już w oryginale)
Nie wiem czy to dowód, bo mam to w dupie xDD
Idź być trollem gdzie indziej xD
~uraq1 nawet nie wiedziałem o takim programie, bo i po co, skoro są menadżery pobierań?
Idź być trollem gdzie indziej xD
Pozwolisz, że jednak jeszcze jeden post (może więcej zależnie od rozwoju wydarzeń) tutaj napiszę. Mam nadzieję, że nie będę się za to w piekle smażyć
I sprawa:
Chciałbym oznajmić iż nie ma sensu pisać z ~Bufallo, przedstawia "dowody' które go nie interesują i nie ma mają dla niego żadnego znaczenia. Co również implikuje, że są bez sensowne.
Skąd wiesz co uważam za ważne a co nie? Owszem mógłbyś wszystkim oznajmić, że twoim zdaniem moje stęki i jęki w tym temacie nie mają znaczenia dla ogółu, bo takie twoje zdanie i tutaj moglibyśmy podyskutować ( o ile miałbyś chęć) nad tym kto ma rację. Nie mogę jednak zrozumieć na czym oparłeś swoją tezę jakoby to co napisałem ja mnie nie obchodziło. Znasz mnie lepiej niż ja sam? Szacun za umiejętność genialnej psychoanalizy.
Co do samej wartości merytorycznej moich postów: uważam, że mimo małego trollingu z playerem przedstawiłem raczej względnie sensowne argumenty będące podstawą do dyskusji a nie udupiania osób o innym stanowisku do tego tematu. Możliwe, że posługuję się na tyle niezrozumiałym językiem, że tylko ja siebie rozumiem? Jeśli tak to właśnie obaliłem tezę o tym jakobyś znał mnie lepiej niż ja sam
II sprawa:
Wiem że nie powinno się wybierać zdań wybranych z kontekstu, no ale krew zalewa...
Równie dobrze mógłbym wybrać VK i ustawić najniższą rozdzielczość.
WTF?
Tutaj sypię głowę popiołem, bo nie sprecyzowałem swojej myśli. Chodziło mi o to, że gdybym był na miejscu Nana Alan'a z tamtymi screenami równie dobrze spośród chyba sześciu dostępnych playerów chcąc naginać fakty względem poziomu jakości obrazu mógłbym zamiast najsłabszego odtwarzacza z dostępnych (który swoją drogą został użyty w kilkunastu do kilkudziesięciu odcinkach) zrobić zrzut ekrany dla playera VK, który ma możliwość zmiany rozdzielczości obrazu. Efekt ten sam: brzydota taka, że chyba tylko ślepy by nie zauważył, ale w tym wypadku również przedstawiłbym niepełny obraz sytuacji. Sądzę, że teraz przekazałem wystarczajaco dużo informacji byś mógł mnie zrozumieć
III sprawa:
Z góry jednak sorka bo coś co rzekomo powinno mieć rozdzielczość 1920x1080 z powodu posiadania słabego sprzętu komputerowego zostało zwężone do 1366x768 (zatem wystąpi na pewno pewne przekłamanie <choć raczej nie aż tak istotne>
Implikujesz, że jest obraz będzie jeszcze lepszy na ekranie SD?
Niet, implikuję (przyznam fajne słowo; nadaje wypowiedzi inteligencji, ale na przyszłość: Warto posługiwać się synonimami, ale z tym zrobisz jak uważasz, to tylko taka rada ode mnie), że jeśli nie ma się sprzętu z ekranem FullHD, a rozdzielczością mniejszą tj HD robiąc zrzut ekranu dla filmu FullHD nie jest w stanie oddać w 100% tego jak to naprawdę powinno wyglądać gdybyś mógł to zobaczyć w rozdzielczości 1920x1080. Innymi słowy zrobiłem screen dla klatki filmowej z oryginalnie większą rozdzielczością w HD, więc skoro wy macie już ten zrzut jako 1366x768 nie możecie być w stanie określić jak to wygląda w rzeczywistości (fullHD). Wolałem uprzedzić o tym, że wystąpi różnica rozdzielczości, a FullHD wygląda ładniej w rozdzielczości ekranu HD niż emisja 1366x768 (kurcze teraz sam nie bardzo wiem o czym piszę. Możliwe, że ktoś to zrozumie )
IV Sprawa:
Nie wiem jak wy, ale ja tutaj aż takiej pikselozy nie widzę (starałem się ten sam moment wyłapać, ale nie jestem dobry w wyłapywaniu pojedynczych klatek, więc możliwe, że to nie identyczne ujęcie)
Na screenie 2 widać wyraźnie...
A ja 3 (słownie: TRZECI) raz powtarzam: Tak ten screen jest niewyraźny!!!
Ja to widzę, ty to widzisz, ale mnie chyba nie rozumiesz...
Screen Nana Alan'a miał strasznie zamazane logo A-O, tak? Tak. Wybrałem właśnie specjalnie inny rozmazany zrzut (i to dla tego lepszego playera) by pokazać, że przy korzystaniu z innego playera nawet w takim momencie to durne logo jest wyraźne. Zatem wnioskować można, że efekt nadmiernej pikselozy przedstawiony przez Nana Alan'a nie jest spowodowany pracą uploaderów, a odtwarzacza użytego zapewne eksperymentalnie w kilku odcinkach.
Eksperymenty mają to do siebie, że nie zawsze przynoszą pozytywne rezultaty np. w jakimś przedsiębiorstwie produkcyjnym zastosują testowo inną technologię produkcji (lub jakąkolwiek zmianę). Coś nie wychodzi mimo prawidłowo wykonanych założeń w teorii, więc albo wracasz do poprzedniego stanu albo wprowadzasz w tej innowacji działania korygujące. Poszukaj zatem jeśli masz chęci w odcinkach wrzuconych w ostatnich 6 miesiącach tego playera. I co nie ma? Bo ze względu na niską jakość zaprzestano jego użytkowania. Nie wiem jakie był przyczyny takich rezultatów, ale efekt jest taki, że player użyty przez użytkownika, do którego postu wczoraj się odniosłem po raz pierwszy miał o wiele słabszy obraz.
Słyszałem pogłoski, że nawet tamten screen był fałszowany, ale osobiście uważam, że dopuszczono się tutaj jedynie manipulacją informacji, a nie samego zdjęcia, co nie zmienia jednak mojego zdania o tym, że stawiane przez niego zarzuty były nieobiektywne.
Nie ma to jak porównywać coś stałego do dynamicznego...
Przecież mój drugi screen był bardziej dynamiczny. Nie dość że ujęto tutaj ruch fali uderzeniowej, to dodatkowo w tamtym momencie nastąpiła szybka zmiana odległości. pierwszy screen mojego autorstwa oraz to co pokazał Nana Alan było ujęciem, kiedy poruszały się jedynie pojedyncze elementy bez zmiany pokazanego obszaru otoczenia.
V Sprawa: już do innego użytkownika (Sairanix)
Hajs się musi zgadzać :3
Znaczy się czyj? Mój? Nie miałem pojęcia, że za to mogę dostać jakieś profity. Sądziłem, że podważam tylko wiarygodność argumentów Nana Alan'a (za często używam tego nicku, ale jeśli dokładnie nie określę o czyich zrzutach teraz mowa boję się, że ktoś może się nie połapać).
Za każdym razem chyba jednak trzeba tu wspominać o tym, że wyraźnie widać różnice między oglądaniem z przeglądarki, a posiadaniem dobrego hardka i ma się tego świadomość. Nigdzie nie pisałem, że onlajn jest lepszy od hardka, wspominałem jedynie, że DLA MNIE jest to lepsza opcja, a chyba mogę mieć inną opinię niż wy, prawda?
Wracając do kasy. Nie wiedziałem nic o tym, ale skoro jest taka możliwość już piszę do kogo będzie trzeba by upomnieć się o te złotówki. Jak mówi pewne przysłowie:
Dają? Bierz.
Biją? Uciekaj!
Dzięki Sairanix za uświadomienie. Zawsze to więcej papierka w portfelu...
To tyle ode mnie.
P.S. Chciałem oszczędzić wam tego widoku, ale:
Otwarto {quote} w {spoiler}, to niedozwolone
Warto na przyszłość zapamiętać A tak chciałem wszystko w spoilery wrzucić...
Ostatnio edytowany przez Bufallo (2016-02-26 17:20:04)
Nie zrozumiałeś postu Sairanixa. Używałeś najbardziej reklamorakotwórczego odtwarzacza. Ile on tam generuje reklam, zanim dokopiesz się do jednego odcinka? 10,15? Albo i więcej. Wszyscy wiemy, że jesteś najwierniejszym padawanem swego mentora, ale żeby świadomie zasmiecać sobie komputer i potem reinstalować system codziennie, to ociera się o masochizm.
No a adblocka nie włączysz, bo boisz się, że cię z Zakonu wyrzucą
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Nana Alan
1. Mój nick to Nala_Alan.
2. Nie ja jestem autorem tego porównania.
@ Yagami_Raito8920
Śmiechłem sobie szczerze w duszy Tak postu tamtego nie zrozumiałem, bo możliwa była spora możliwość innej interpretacji. Ile reklam generuje? Nie chciałbym rzucać liczbami konkretnymi ale maksymalnie ten player chyba 4 reklamy może wygenerować. Napiszę to jeszcze raz "WYBRAŁEM PIERWSZY Z BRZEGU PLAYER"
Ja wiernym padawanem? Nawet gościa nie znam Ale by szczegółowo oddać poziom mojej znajomości z Gamedorem mogę napisać, że na forum A-O mam odebrane od niego 3 wiadomości prywatne z czego dwie dotyczyły zapytania związanego z A-O. Skype nie mam, gg też. Na czacie forumowym z nim również nie rozmawiam. Co tam jeszcze mamy? chatango. W życiu tam nawet literki nie napisałem. Facebook? Hah, nawet nie mam tam wszystkich znajomych z mojego życia poza internetem dodanych, a miałbym mieć osobę, której na oczy nie widziałem?
<<EDIT: Sry mam go w znajomych na forum. Zarejestruj się tam, wyślij zaproszenie to i twoje przyjmę >>
Nie jestem ślepo w onlajn zapatrzony, (bardzo ciekawi mnie skąd ta teza, gdzie dowody na moje powiązania z pewnymi osobami poza tym, że siedzę na tamtym forum? Obecni przeciwnicy mojego punktu widzenia też mają tam konta <a przynajmniej do niedawna jeszcze mieli>. Ukryta opcja onlajn?) ba nawet powoli sprężam się by sobie pewną serie, która bardzo mi się spodobała z dysku oglądać ( po części dlatego, iż realizuje dane kiedyś na tym forum komuś słowo). Nie będę pisał co (bo kogo to obchodzi), ale z szacunku do pracy tłumacza który zgody na publikację nie wyraził, na onlajnie tegoż anime z napisami owej osoby na pewno nie będę oglądać. Gdyby było tak z innymi seriami ich też bym nie oglądał, bo bardziej od onlajana cenię sobie to by tłumacz nie był lekceważony, a że sporo rzeczy ostatecznie i tak tylko z przeglądarki obejrzę (grupy suberskie onlajnów) to chyba już moja sprawa? Swoją drogą trochę to głupie, że muszę tak się tłumaczyć by dodać choć odrobinę wiarygodności w moje słowa, skoro wy i tak macie mnie za "tego od Gamedora". Przepraszam, że akurat na forum A-O siedzę sobie. Od jutra Shinden? Czyim pacholęciem wtedy zostanę? Czyimi pachołkami są osoby siedzące na ANSI?
Podkreślę jeszcze raz: Nie bronię onlajnów bezpośrednio, bo każdy ma prawo do odmiennego zdania, jednak nie lubię kiedy dowody traktowane są wybiórczo jako manipulacja informacjami oraz naśmiewania się z ludzi tylko dlatego, że z przeglądarki sobie ogląda.
Miło że zapadałem ci czymś w pamięć, skoro pamiętasz o moim braku AdBlocka, jednak co do playerów: Na ogół używam innych, więc aż tyle na mnie nie zarobi
@Nala_Alan
Ad 1. Ups. Przyznam mój błąd z tym nickiem. Jeśli poczułeś się tym obrażony nie ma sprawy: szczere "Przepraszam".
Ad 2. Możliwe i to nawet bardzo, bo chyba w tym temacie ten przykład się już pojawił, ale pewny nie jestem. Nie miałem jednak żadnych informacji o tym kto był autorem tych zrzutów ekranu, a skoro link do nich znalazł się w twoim poście, nie miałem wyjścia jak umownie uznać, że to twoje dzieło. Jednak chciałbym żebyś zapytał sam siebie (nie musisz mi tu odpisywać): czy tamte 2 screeny to obiektywna ocena rzeczywistego poziomu jakości onlajna? Ja tak nie uważam.
Ostatnio edytowany przez Bufallo (2016-02-26 19:40:19)
Nie, nie poczułem się, tak tylko mówię.
można się spierać ... ale nie można pominąć jednego faktu, dzięki onlajnom nadal mam możliwość obejrzeć wiel starszych anime, których ściągnięcie np z nyan graniczy z cudem.
jak by nie patrzeć wiele serii przetrwało dzięki komuś kto przetłumaczył i komuś to ulplodował dal następnych pokoleń, które może też zaczną chcieć tłumaczyć, czy uploadować.
ale jeżeli kto kolwiek zyskuje na tym w monetach, to w sumie osobiście zapewnię mu odsiadkę, ip, adresy, konta do serwerów... wystarczy, że autorzy opublikowali swoje prace, a nie legalne jest publikowanie czyjej pracy, bez zgody autora i jest to traktowane jako wykroczenie xD
można się spierać ... ale nie można pominąć jednego faktu, dzięki onlajnom nadal mam możliwość obejrzeć wiel starszych anime, których ściągnięcie np z nyan graniczy z cudem.
Najgłupszy post ostatnich dni. Bakabt, nibil, intel, rutracker i inne - tyle możliwości.