#6101 2016-04-29 21:59:01

kishida
Użytkownik

Odp: Precz z anime on-line! (Wojenna Dyskusja)

Animazon napisał:
kishida napisał:

Pierwszy post 2009 rok, 305 stron. Sytuacja nadal ta sama. Ja wiem, co zrobić, by sytuacja się trochę zmieniła w polityce onlajnów i ansi. Robię już pierwsze kroki w tym kierunku, a kolejnym byłoby zaznajomienie się ze zdaniem jak największej liczbie tłumaczy.
Jeżeli kogoś to interesuje, PM me odnośnie szczegółów.

Niezależnie od tego co chcesz zrobić. Jeśli masz to zamiar robić w tajemnicy to ci się nie uda.

Nie chcę pisać ściany tekstu i apelu, gdzie będę musiał w jednym wątku odpowiadać 5 osobom na raz i potem to cytować, by było wiadomo, komu odpowiadam. Tym bardziej apel jest kierowany do tłumaczy, więc dyskusja ze wszystkimi userami mija się z celem.
Jestem właścicielem paru stron, z większym ruchem i userami dziennie niż takie polskie onlajny. W tajemnicy to mam szczegóły działania, a na inne pytania dyskutuję. Uda, czy nie uda, to już inna kwestia, lecz twój komentarz na pewno nie sprawi, że się zniechęcę. Nie jestem osobą, która kończy działanie na gadaniu.

Każdy tłumacz, który chce zmienić sytuacje ma okazje, bo pisanie w tym temacie jej nie zmienia. Właściciel ansi nie podejmuje kroku, tak więc ktoś musi wyjść z innowacyjnością i dostosowaniem się do rynku.

#6102 2016-04-29 22:08:19

Kamiyan3991
Użytkownik

kishida napisał:

Jestem właścicielem paru stron, z większym ruchem i userami dziennie niż takie polskie onlajny.

Są to strony o jeszcze bardziej wątpliwej reputacji niż onlajny, lol.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#6103 2016-04-30 00:48:13

Ariakis
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Są to strony o jeszcze bardziej wątpliwej reputacji niż onlajny, lol.

Coś jak wieśtube poświęcony disco polo?

Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.

#6104 2016-05-08 20:46:01

Sacredus
Użytkownik

Tak tylko to tu wstawię... Widać budowa innego, lepsiejszego ANSI nie idzie tak dobrze, skoro rozsyłają takie rzeczy do członków JT  szalony

Od: ~kishida     Do: ~Sacredus
Wysłano: 2016-05-08 00:05:49    Wiadomości odebrane

Cześć.
Może tak na początek, by nie było, że to jakaś kolejna inicjatywa krzykacza, który mówi, że coś zrobi, a koniec końców tylko mówi.
Mam parę stron. Stron o większych zasięgu i ruchu niż polskie onlajny, więc umiem zarobić i zarządzać stronami. Mam kapitał a na start wielu tysięcy nie trzeba.

Chyba największym problemem między tłumaczami i onlajnami jest to, że onlajny zarabiają na napisach i biorą je bez zgody tłumaczy.
Chociaż są pewne osoby, które nie wiedzą, czy nienawidzą onlajnów, czy zarabianiu na nich.

Poparłbyś projekt, inicjatywę, jeżeli zarabiałbyś na swoich tłumaczeniach?
Szczegółów zdradzić nie mogę, ale mogę trochę pokazać skutki danych odpowiedzi.

Odpowiedź "nie" nie zmienia aktualnej sytuacji. Wszystko zostaje więc po staremu, wojenki trwają dalej, onlajny biorą bez pozwolenia. Trzeba zrozumieć, że takie zachowanie można jedynie zmienić przez konkurencje i inną politykę, bo jak widać onlajnów przybywa, nie maleje, a sytuacja tłumaczy jest coraz gorsza, bo coraz więcej osób ich doi i ich zdanie jest coraz mniej ważne.

Odpowiedź "tak" sprawi, że sytuacja tłumaczy się poprawi, a aktualnie dominujących stronach onlajn się pogorszy.
Będzie na pewno spore grono tłumaczy, które zostanie zmobilizowane do działania. W końcu już nie będzie robienia czegoś za free.
Również da się zrobić tak dla romantyków, ideowców (a parę osób się takich znajdzie), by nie zarabiali na swoich napisach, jeżeli tego chcą.
"Strona gdzie tłumacze zarabiają". Na pewno zmieni to stosunek również do widzów. Będą wiedzieć, że hajs idzie na tłumaczenia, co sprawi, że będą wspierać ten projekt, bo będą mieli więcej napisów i lepsze tłumaczenia.

Najważniejsze, że konkurencja będzie musiała też zmienić politykę na podobną do naszej, bądź na lepszą, bo inaczej szybko straci pozycje hegemona. Zmiana polityki na taką, że tłumacz ma się lepiej jest chyba lepszą opcją, niż obecna, czyli bierzemy napisy i nic nie dajemy w zamian.

Również mam argument dla tłumaczy, którzy nie godzą się na jakąkolwiek współpracę z jakimkolwiek onlajnem. Lepiej coś zyskać, uderzyć również trochę w portfel właścicieli onlajnów, co tylko kopiują napisy bez zgody, czy lepiej pozostawić to tak jak jest. Lepiej zyskać ciastko, niż go w ogóle nie mieć?

Niemożliwe jest zadowolić wszystkich, lecz chyba warto zrobić pewien znaczący krok w zmianie sytuacji tłumaczy i to na lepsze. Jeżeli masz jakieś pytania, warto je zadać, bo wszystko musiałem pisać w skrócie.

#6105 2016-05-08 21:13:05

Grucha00
Użytkownik

Wszystko ładnie napisane, ale i tak jakoś to śmierdzi. Ziomek pisząc taką wiadomość myśli chyba, że ludzie tłumaczący bajki robią to z pistoletem przy głowie. Więc stwarza opcje zarobku za robienie napisów, a większość tłumaczy bo lubią się sprawdzić i doskonalić.

#6106 2016-05-08 21:18:03

coellus
Użytkownik

Ja pierdzielę, ja jak wysyłam wiadomości, to maksymalnie na 3 linijki.
Poza tym koleś się chyba zgubił w całej tej wojence i zapomniał, co stoi jako jej fundament - zasada od fanów dla fanów, nie na sprzedaż.

Ty dulowaty userze!

#6107 2016-05-08 21:29:42

LagoonCompany
Użytkownik

Ja tam uważam iż trochę prawdy jest w tej PW, no bo fakt faktem że ANSI to przeżytek.
A hajsy z reklam można było przeznaczyć na rozwój ANSI, jakieś nagrody i inne takie duperele.

Takie tam moje wolne przemyślenia.

sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

#6108 2016-05-08 21:35:36

Kamiyan3991
Użytkownik

coellus napisał:

Poza tym koleś się chyba zgubił w całej tej wojence i zapomniał, co stoi jako jej fundament - zasada od fanów dla fanów, nie na sprzedaż.

I to jest niestety przykre. Zresztą sam dostawałem takie niemoralne propozycje (do przetłumaczenia jedna seria, płatność od każdego odcinka). W sumie jej autor pisał też wcześniej do kilku innych osób.

LagoonCompany napisał:

Ja tam uważam iż trochę prawdy jest w tej PW, no bo fakt faktem że ANSI to przeżytek.

Niby pod jakim względem? Bo nie ma fejsbuczka i innych głupot? Nie ma łapek w górę i serduszek? Nie ma prawilnej listy z amino?
Tej stronie brakuje w zasadzie tylko dwóch rzeczy:

– normalnej wyszukiwarki;
– większego wsparcia dla hardków.

Pierwszą kwestię rozwiąże 2.0 (haha), a drugą ogarnąłby nawet seedbox (przecież mamy już Nyaa i Anidexa).

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#6109 2016-05-08 21:39:17

Johny2.0
Użytkownik

To brzmi jak szantaż. Bierzcie, co daję albo legalnie kradniemy. Po pierwszych czterech zdaniach wnioskuję, że koleś dostał "kieszonkowe" od bogatego tatusia i chce się pobawić w coś, o czym nie ma pojęcia. Lepiej by budkę z hot-dogami otworzył. Nie musiałby ludzi naganiać. Ci onlajnowcy naiwni są. Myślą, że ludzie działający w myśl zasady jak koleżanka wyżej napisała - "od fanów dla fanów" nagle zmienią zdanie i rzucą się na jałmużne niczym reksio na szynkę. Czasami jak czytam posty z tej niekończącej się wojny, to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Starość nie radość.

#6110 2016-05-08 21:41:03

Rein
Moderator

Tylko że to bazuje na złych założeniach i niezrozumieniu problemu.
No i nie sądzę, by coś takiego trafiło do zbyt wielu tłumaczy co wrzucają swoje napisy na ANSI.
To po prostu nie ten target. Może większe zainteresowanie znajdzie właśnie na tych onlajnach?

#6111 2016-05-08 21:49:08

Kamiyan3991
Użytkownik

Rein napisał:

To po prostu nie ten target. Może większe zainteresowanie znajdzie właśnie na tych onlajnach?

Gamedor już udowodnił, że na onlajnach to działa, przynajmniej na krótką metę. W końcu kasa zawsze tworzy konflikty. Jeden dostanie za dużo, drugi za mało. Zresztą nie wyobrażam sobie tłumaczenia jakiegoś gniotu za kieszonkowe, a jakoś wątpię, że admin byłby skłonny wydawać grubszą kasę na to. Tego się zrobić po prostu nie da.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-05-08 21:50:03)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#6112 2016-05-08 21:52:44

Takto ^_^
Użytkownik

A może będzie tak: onlajn + możliwość pobrania zaszyfrowanych napisów do danego wydania. Stronka będzie utrzymywać się z reklam.
Jeżeli gawiedź się przerzuci, to ruch winien być spory. Ale to takie moje luźne przemyślenia.

#6113 2016-05-08 21:55:28

Kamiyan3991
Użytkownik

A po co się przerzucać, skoro onlajna zawsze możesz pobrać przez wtyczkę i wrzucić dalej? Przepisanie napisów też jest lajtowe, bo większość leci na HorribleSubs. Dwie lub trzy osobą uwiną się w 20 minut.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#6114 2016-05-08 21:57:58

Takto ^_^
Użytkownik

No fakt, masz rację (nie jestem aż tak obeznany, sorka). Ale co do przepisywania... Chciałoby się tobie przepisywać linijki? Bo mnie nie. smile_big

Ostatnio edytowany przez Takto ^_^ (2016-05-08 21:58:17)

#6115 2016-05-08 22:00:31

Johny2.0
Użytkownik

Skoro gościu szasta kasą, to jest taki jeden pan, który lubi i potrafi spierd...ć napisy do filmów ze stajni Marvela i DC. Sądzę, że po ostatnim niepowodzeniu byłby skłonny tłumaczyć te gnioty, o których wspomniałeś Kami smile_big

#6116 2016-05-08 22:03:45

Kamiyan3991
Użytkownik

Takto ^_^ napisał:

No fakt, masz rację (nie jestem aż tak obeznany, sorka). Ale co do przepisywania... Chciałoby się tobie przepisywać linijki? Bo mnie nie. smile_big

Ja bym po prostu zrobił OCR. Tak, są metody na wyciąganie napisów z filmów. Jak komuś bardo zależy, to się nauczy i będzie wyciągał napisy hurtowo. Na Nyaa swego czasu zajmowała się tym grupa Senketsu Subs.

Johny 2.0 napisał:

Marvela i DC.

Chodzi Ci o ten słynny dub?

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-05-08 22:04:38)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#6117 2016-05-08 22:05:44

Nesbro
Użytkownik

kishida napisał:

Mam parę stron. Stron o większych zasięgu i ruchu niż polskie onlajny, więc umiem zarobić i zarządzać stronami. Mam kapitał a na start wielu tysięcy nie trzeba.

Toć zarabianie na napisach nie jest etyczne... Raczej na samych reklamach by się nie skończyło, jeśli stronka ma zarobić dla admina i twórców napisów. Zapewne piracki Netfix mu się marzy, gdzie trzeba będzie dać symboliczne dwa złote na...

Ostatnio edytowany przez Nesbro (2016-05-08 22:06:32)

#6118 2016-05-08 22:10:37

Kamiyan3991
Użytkownik

Czemu tylko dwa? Bierzmy przykład z pewnej polskiej stronki torrentowej.

KONTO ZWYKLE SMS na 79880 o treści 123 koszt 9 PLN netto + VAT
KONTO PREMIUM SMS na 91985 o treści ad.123 koszt 19 PLN netto + VAT

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#6119 2016-05-08 22:10:41

kishida
Użytkownik

Sacredus, niestety rozczaruję Cię, ponieważ jest wręcz odwrotnie. Większość osób, która odpowiedziała mi do tej pory jest na tak, są również osoby wahające się i te na nie.
Powiem ci lepiej. Do tej pory nawet jedna osób z JT jest zdecydowanie na tak.
W przeciwieństwie do ciebie, jednak zachowam w to w anonimowości, ponieważ co innego mówią osoby w 4 oczy, a co innego na forum i ja się nie dziwie, bo w tym momencie pojawią się ataki, że ktoś mówi inaczej niż pewna grupka osób.

Tak więc niech każdy mówi za siebie, ponieważ jak widać nie wszyscy wyznają idee "od fanów dla fanów - nie na sprzedaż". Póki co, większość widzi to na zasadzie "od fanów dla fanów - ale mam trochę dość bycia dojonym za free i nic nie robienie z tym".
A dopowiem, że również paru, że tak ich nazwę weteranów jest na tak i zapewne nie jedna osoba myśli, jak ktoś mi pisał w odpowiedzi, że ansi to hermetyczne środowisko i 99% odpowie mi negtywną odpowiedź.
Jak widać, nie wolno mierzyć wszystkich swoją miarą.

Ci co jednak nie podzielają idei typu "trzeba narzekać na obecną sytuacje, a żeby ją zmienić należy jeszcze więcej mówić o tym jak jest źle", chcą coś zrobić, nie dawać się doić za free, czy też znajdą się tacy, co po prostu chcą patrzeć jak inne onlajny z polityką "wezmę, bo tłumacz mi nic nie zrobi" płoną (a znajdą się na pewno), mogą pisać na pw, odnośnie szczegółów.

Wiem niestety, że będą w tym temacie lecieć hejty, kłamstwa i oszczerstwa (ale to nie ja zacząłem ten temat), a właśnie już się to zaczyna typu "o brzmi jak szantaż. Bierzcie, co daję albo legalnie kradniemy.", jak nigdzie nie jest napisane i nikomu nie napisałem, że ktoś będzie brał napisy bez zgody, no ale o tego zaczynają się zmiany.
Są ci, co mówią prawdę i próbują coś zmienić na lepsze i są ci, co posuwają się do kłamstw, oszczerstw a jaki mają w tym interes, to już każdy spróbuje dopowiedzieć sobie sam.

Jak wyżej napisałem, będę odpowiadać na pw, ponieważ nie będę dementować każdego kłamstwa, bo w moim interesie jest dialog z tłumaczami (skrót myślowy, który obejmuje typesetterów, korektórów itp.), a nie prostowaniem kłamstw osób, które muszą kłamać, by odnieść pożądany skutek.

Pozdrawiam.

#6120 2016-05-08 22:12:00

LagoonCompany
Użytkownik

Wiesz Kami, mi najbardziej brakuje jakieś listy animu aktualnego sezonu, listy co oglądam, kiedy wyjdą napisy do serii którą oglądam
itp. z poziomu ANSI.
Wiadomo, wszystko można ręcznie robić, np. cały czas obserwować  co tam nowego na forum, cały czas obserwować i przeczesywać nowe napisy na prawo.
Można też siedzieć na 187 kanałach IRC'a i parunastu stron i blogów grup.
I wszędzie tam też poustawiać RSS.

Takie głupie napisy24 są dużo lepiej zorganizowane.
Widać na co czekam, jaki jest stan tłumaczeń i powiadomi mnie kiedy coś co oglądam, dostanie subki.

Dlatego oglądam niektóre serie na AO, bo jest bardziej przejrzyste.

Ostatnio edytowany przez LagoonCompany (2016-05-08 22:18:27)

sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

Stopka forum

© Animesub.info 2024