Nie jesteś zalogowany.
Giełda to obiektywny miernik gospodarki.
Według kogo?
Według zasad działania gospodarki. Kursy indeksów to nic innego jak reakcja na to, co się dzieje na rynku. Przy dobrej sytuacji idą w górę, przy niekorzystnej spadają na dół (stąd np. krótką sprzedaż z zamiarem odkupu masz w sytuacjach kryzysowych). W zasadzie po samych średnich stopach zwrotu z głównych indeksów idzie niemało rzeczy wybadać.
Poza tym sama GPW jest przejrzysta, bo jej działalność jest ściśle kontrolowana przez KNF. Z drugiej strony Jarkacz zawsze może zlikwidować i KNF, kiedy nie będą mu się jakieś zalecenia podobały.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Przeczytałem tylko tę najnowszą stronę i... Kamiyan zmądrzał. Brawo W końcu zobaczył, że Petru w polityce jest nikim. Tak, giełda właśnie jest dobrym miernikiem gospodarki, a nie współczynnik wzrostu gospodarczego, którym można sobie od tak manipulować. Można się trochę ucieszyć wchodząc w ten temat po dwóch ponad miesiącach.
Kamiyan3991 napisał:Giełda to obiektywny miernik gospodarki.
Według kogo?
łźe-elit ;P
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
#dobrazmiana jeszcze bardziej wydoi spółki Skarbu Państwa
Już ładnie poleciały notowania spółek energetycznych. PGE tylko dzisiaj straciło 5%, natomiast Enea prawie 7%.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-09-22 21:19:09)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Kamiyanie nie ma co się znęcać nad PiSem. Aż czasami szkoda mi się ich robi.
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
Mnie to się robi szkoda, ale gospodarki. Jak tak dalej będą robić, to nawet na torby zabraknie.
Finansowanie 500+ się sypie, ale co tam, byleby przy korycie zostać
Już widzę, jak pan spod budki z piwem leci kupować te obligacje (które mają zresztą śmiesznie niskie oprocentowanie). De facto tą konferencją tylko pokazali, że nie mają skąd nabrać kasy na takie rozdawnictwo. Zdążyła im KE zaorać skok na sklepy (podatek od obrotu), to teraz biorą się za wyciąganie kasy z obligacji i dojenia podatkami spółek Skarbu Państwa.
Swoją drogą, tu jest ładny artykuł:
PiS masakruje giełdę
Nawet już nie wspominam o tych wielu bzdurnych ustawach o obrocie ziemią rolną czy upolitycznieniu prokuratury (minister "zero" teraz się będzie bawił w szeryfowanie i okradanie przedsiębiorców). Jakby tego było mało, niedługo Europa ogłosi nas drugą Putinadą czy inną Białorusią.
Ogólnie czapki z głów. Ciekawe, ile wyborców #dobrejzmiany teraz pluje sobie w brodę. Jeszcze bardziej mnie ciekawi, czy ten kraj w ogóle przetrwa kolejne trzy lata takich "rządów". Żeby w niecały rok przebić 8 lat PO-PSL to trzeba mieć naprawdę talent. Albo zwyczajnie zerowe pojęcie o wszystkim.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-09-23 15:23:51)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
2% ponad inflację to mało?
Przy takim ryzyku? Przecież oni w zasadzie otwarcie przyznali, że nie mają kasy i chcą zrzucić wypłacanie świadczeń na następców. Szary obywatel to nie bank, prościej się na niego wypiąć. Zresztą takie podejście prezentują do wszystkiego. Tchórzewski bredzi coś o inwestorach większościowych, jak SP nie ma większości udziałów nawet.
W ogóle nie podoba mi się taki charakter jakby piramidy finansowej. Państwo najpierw daje, a potem każe sobie zwracać. Po drodze masz jeszcze prowizje i koszty prowadzenia mechanizmów urzędniczych. Ogólnie beka.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
W ogóle nie podoba mi się taki charakter jakby piramidy finansowej.
A co powiesz o ZUS-ie? Chętnie posłucham opinii naszego forumowego ekonoma na temat przyszłości polskich emerytur i propozycji rozwiązania problemu.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Realnego problemu zapewne nie ma, skoro rząd teraz wprowadza emeryturę plus.
Zresztą ten system pokoleniowy nie byłby taki zły, gdyby demografia nie leciała łeb na szyję.
I de facto nie jestem "ekonomem", tylko analitykiem. Taki szczegół.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-09-23 16:48:33)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Widzę, że uciekasz od odpowiedzi. Nie tego się spodziewałem po ekspercie.
Chłopie, a czego ty się spodziewałeś?
Opinii na temat przyszłości polskich emerytur i propozycji rozwiązania problemu.
Dobre.
Widzę, że uciekasz od odpowiedzi.
Boli, co? Nie miałeś, jak się odnieść do tamtego, to zwyczajnie zmieniłeś temat. A jak w pisowskim stylu lakonicznie odpowiedziałem Ci linkiem, to zacząłeś się rzucać. Chociaż muszę przyznać, że jestem zdziwiony, że uczepiłeś się akurat emerytur, kiedy twoja partia same będzie je podwyższać, ładując w to grube miliardy. Bezcenne.
Nie tego się spodziewałem po ekspercie.
Ekspercie od czego? Bo nie jestem internetowym ekspertem od wszystkiego (cieszę się, że ty jesteś), a modelować ubezpieczenia (szczególnie państwowe) to bym się bał, biorąc pod uwagę, jaki syf jest w systemie.
Dobre.
Nawet bardzo, bo to temat tak złożony, że można by pracę magisterską napisać. A nawet doktorat. No chyba że internety mają szybki i prosty sposób. Chętnie posłucham.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Przecież ty miałeś nas oświecić... Analityk, korewa.
Przecież ty miałeś nas oświecić...
A dlaczego ja? I gdzie deklarowałem przyniesienie, ekhm, oświecenia? To drugi kolega próbował zrobić unik, gdzie i tak mu odpowiedziałem (owszem, nie nazwałbym systemu pokoleniowego stricte piramidą, ale długo by tłumaczyć, zwyczajnie czasu szkoda). Zresztą jak tak bardzo chcecie, to podejrzewam, że idzie znaleźć setki symulacji na temat rozwiązania problemu. Tyle że to martwy temat, bo i tak nikt nie zawraca tym sobie głowy. Jedynie PO podwyższyła wiek emerytalny i namieszała z filarami, żeby tymczasowo zapomnieć o problemie. Za to kolejni przyszli rozdawać kasę i niech się następcy martwią. Bardzo bogate państwo się zrobiło. No ale "widziały gały, co brały". I w sumie wydaje mi się, że o tych emeryturach już tutaj kiedyś było pisane. Tylko to wszystko jakoś słabe wiąże się z tymi pseudoobligacjami od 500 plus. Chociaż poczekajmy jeszcze trochę i będą odsetki jak w greckich obligacjach (czary). W sumie śmieję się, ale temat wcale do śmiechu nie jest.
Analityk, korewa.
No jak chcesz to możemy zrobić portfel. Dywersyfikowany pionowo czy poziomo? Pewnie oba, i do tego WAP, żeby uwzględnić zyskowność, płynność też nie zaszkodzi. A może analiza fundamentalna (można dobrać mniej znane spółki) albo po prostu krótkoterminowo? Stop lossy czy ryzyk-fizyk? Tylko żeby nam potem za duża wariancja nie wyszła... A tak całkiem serio to mam zbieżny z tym tytuł zawodowy, ale nie musicie tego pokazywać palcami czy ironicznie pisać o jakichś ekonomach. Chyba że temat ma zejść do poziomu piaskownicy... jak zwykle (bo od dłuższego czasu była tutaj cisza).
Nie chcę się wypowiadać o ubezpieczeniach społecznych, bo ten temat nigdy mnie nawet specjalnie nie interesował. Zresztą to straszne bagno jest, biorąc pod uwagę, jaka dziura się robi przez samo krętactwo i skopane przepisy. Ale jak kolega chce, to niech sam mnie oświeci. I chętnie dowiem się, jak w prosty sposób rozwiązać ten problem, i jak ma w tym pomóc wydawanie z budżetu miliardów na podwyżki emerytur i deklarowanie obniżenia wieku emerytalnego (kolejne miliardy w plecy). Ot, kolega tak broni rządu na każdym kroku, że zapewne świetnie zna temat i nam to wszystko dokładnie wyjaśni. A już na pewno lepiej niż ja.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-09-23 18:32:28)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
W ogóle nie podoba mi się taki charakter jakby piramidy finansowej. Państwo najpierw daje, a potem każe sobie zwracać. Po drodze masz jeszcze prowizje i koszty prowadzenia mechanizmów urzędniczych. Ogólnie beka.
W artykule, pod wskazanym przez Ciebie linkiem:
Finansowanie 500+ się sypie, ale co tam, byleby przy korycie zostać,
odnajduję zapisy:
Beneficjenci programu będą mogli nabywać obligacje do wysokości świadczenia z programu 500 plus.
(...) być może część beneficjentów programu 500 plus będzie chciała zainwestować długofalowo.,
które mówią o stworzeniu dla beneficjentów programu 500+ możliwości inwestycyjnych, przy czym wykorzystanie tych możliwości ma być dobrowolne (pogrubiony zwrot: "będą mogli"), a nie przymusowe tak, jak Ty tu kłamiesz (pogrubiony zwrot: "każe sobie zwracać").
Nie wiem, czemu kłamiesz i wprowadzasz ludzi w błąd. Może opierasz się na doniesieniach o wtórnym analfabetyźmie wśród Polaków i czytaniu bez zrozumienia. Spodziewasz się, że co napiszesz, to czytelnik przyjmie jako prawdę objawioną. W dodatku, zadaje się, że wszyscy beneficjenci programu 500+, to dla Ciebie "panowie spod budki z piwem" - tylko pogratulować spojrzenia i osądu.
Podsumowując, to Twoje pisanie/wróżbiarstwo/ przepełnione kłamstwem i wypaczonym spojrzeniem, nie jest warte funta kłaków i utrzymuje poziom "-10 poniżej poziomu mułu".
[edit]
O przepraszam, właśnie mnie oświeciło...
Może Ty tu się szczerze produkujesz, i szczerze wierzysz w te Twoje bzdury, bo wcale tu nie chodzi o innych, lecz o Ciebie?!?
Może to Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem i między: móc a musieć nie dostrzegasz róznicy?!
To by dużo wyjaśniało.
Ostatnio edytowany przez roobalek (2016-09-23 18:51:28)
To nie mogłeś od razu napisać, że nie będziesz o tym rozmawiał, bo najprościej w świecie się na tym nie znasz? Zamiast tego walnąłeś małą ścianę tekstu o niczym.