Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Dla uściślenia chodzi o przeplot, który jest tylko w połowie odcinka. Chyba nieczęste zjawisko, obecne w kilku odcinkach DBZ. Miesiące temu próbowałem zakodować taki odcinek (w megui/avisynth), ale stanęło na tym, że na koniec zawsze coś się nie zgadzało, przykładowo dziwny fps i ściśnięcie poprawnych części filmu. Zna ktoś jakiś sposób?
Przykładowy odcinek.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Napisałeś "w połowie odcinka".
Masz na myśli przerywnik? Najlepiej by było podać moment, od którego wszystko szlag trafia.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2016-10-25 14:46:21)
Miałem na myśli połowę odcinka. Od początku, pomijając opening, do pierwszej części przerywnika.
Spotykałem się z tym przy starych anime i taka jest właściwość starych produkcji na DVD, gdzie robiono telecine, że przeplot nie jest równomierny i przerobienie tego na progresywny bez zniszczenia wideo to syzyfowa praca. Na tym odcinku przeplot jest widoczny nawet podczas normalnego odtwarzania w pierwszej połowie.
Sobie sprawdzę, jak u mnie to będzie wyglądać.
Edit:Sprawdziłem i jak dla mnie to nie nadaje się do naprawy zwykłymi metodami.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2016-10-25 16:32:09)
Do wywalenia.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2016-10-25 16:31:38)
Edit:Sprawdziłem i jak dla mnie to nie nadaje się do naprawy zwykłymi metodami.
Nadaje się, Rivriet to dawniej zrobił z odcinkiem z pierwszej serii (jedynie fps był odmienny), ale skasował skrypty i w ogóle nic z niego się nie wyciągnie. No i są różne inne ripy, gdzie tego przeplotu nie ma, a przecież żadne tęgie głowy się tym nie zajmowały.
Samo usunięcie przeplotu jest stosunkowo proste, ale połączenie tego w jednym skrypcie z resztą odcinka nastręcza mi trudności.
Jeżeli chcesz zrobić różne funkcje pod różne fragmenty w jeden skrypt, to robisz np.
o=FFVideoSource("D:\folder\Film.mkv")
filters1="ConvertToYV12().GradFun3().DitherPost()" #filtry są czysto przykładowe. Rozdzielasz kropką
filters2="ColorYUV(cont_y=10)"
s1=Eval("o.trim(0,10000)." + filters1) #w trim dajesz klatkę początkową i końcową danego fragmentu
s2=Eval("o.trim(10001,20000)." + filters2)
s3=Eval("o.trim(20001,25432)")
movie=s1 + s2 + s3
return movie
Wszystko do skryptu avs.
Raz próbowałem się bawić starymi DVD i mi nie wychodziło, więc dla mnie to czarna magia. W nowszych DVD nie ma takiego problemu, dopóki nie ma chamskiego łączenia różnych źródeł do jednego pliku.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2016-10-25 17:36:46)
Robię to podobnie (bez eval), no ale nie wychodzi mi tak, jak bym tego oczekiwał. Przykładowo nie ingeruję we fragmenty bez przeplotu, a i tak ulegają zmianie. Jak nikt tego problemu nie przerabiał, to będę próbował dalej.
Jaja jak berety. Twórcę tego video powinno się powiesić na pla. Po skanie w mediainfo i jak wyszło mi 24 fps z pulldown 2:3 to mi się tylko śmiać chciało. Zwykły dss wykazał, że obraz ma około 35k klatek co potwierdza trochę fps z mediainfo, większość indexerów pokazywała to samo. Dopiero przy pomocy płatnego DGx Source wyszła jakaś normalna wartość z przeplotem 44k klatek. Teraz można czymś normalnym usunąć przeplot, nie jestem specjalistą od tego rodzaju gówna.
tfm(order=1).tdecimate(mode=1,hybrid=1)
AnimeIVTC(mode=1)
Prawie nie widać defektów, ewentualnie bardzo szybko one mijają. Jak pisałem, nie jestem specjalistą od tego.
Jeśli pod tymi linkami powinno się coś kryć, to obawiam się, że tak nie jest. Poza tym dzięki za jakiś namiar.
Generalnie to pod linkami są pliki wynikowe. więc jeżeli bezpośrednio one u ciebie nie działają( mi działają na starym i poczciwym firefoxie) to wejdź na mój serwer ręcznie z linków RTT i w folderze robocze masz 2 pliki. Generalnie musisz znaleźć sposób na rozbicie tego pulldowna, najłatwiej to zrobić jakimś indexerem, ale na razie nie znalazłem innego.
Użyłem DGIndex w megui i wyliczył te 44k klatek. Tylko zdziwiło mnie, że nagle przeplot wstąpił w cały odcinek. W każdym razie myślę, że sprawa rozwiązana, dzięki wszystkim
Strony 1