Nie jesteś zalogowany.
Proszę pokrótce opisać, jak przekonwertować plik ogm do avi w programie vitualdubmod? Najważniejsze, to jak ustawić, żeby w avi odtwarzało ścieżkę japońską (bo ustawiona jest w ogm na angielską).
Wydawało mi się, że gdzieś to albo Yang, albo ja opisywaliśmy
No ale prosze:
1) Otwierasz w VDMod plik ogm
2) Streams->Stream List
3) Wybierasz ścieżkę z napisami i dajesz na Disable (AVI nie obsługuje tego)
4) Wybierasz ścieżkę z audio angielskim i dajesz na Disable (AVI v2 co prawda obsługuje, ale nie polecam)
5) Jesli dźwięk jest w OGG to prawym na ścieżkę z audio japońskim i wybierasz FullProcessing Mode (będziemy rekompresować dźwięk, gdyż AVI nie uznaje dźwięku w formacie OGG)
6) Jeszcze raz prawym i wybierasz Compression
7) Wybierasz kodek i parametry kompresji (np MP3 VBR)
8) Zamykasz okno "Stream List" OKejem
9) Video->DirectStreamCopy
10) Zapisujesz jako AVI
no cholerka robie tak jak tu pisze i nie moge probowalem o zawsze jest tak samo tzn
-powstaje sam obraz bez dzwieku nie chce mi wogole dzwieku przetwarzac pliss help me !!
Znam ten problem. Jedynym rozwiązaniem jest zrobić tak jak radzi Suchy, tylko zamiast zapisać avi trzeba najpierw:
wybierasz ścieżke audio i po wybraniu kodeka, trzeba zrobić demux. Zapisujesz to jako cośtam.mp3. Wtedy wyłączasz wszystkie strumienie i dodajesz ten mp3 który przed chwilą stworzyłeś. Dopiero wtedy trzeba zapisać jako avi. Jeśli się nie da, to musisz otworzyć to avi bez dzwięku które ci się zrobiło i do niego dodajesz to mp3. Ten drugi działa na 100%. Ten pierwszy to nie jestem pewien (ale nic nie szkodzi spróbować).
Uogólniając jeśli rekompresja dźwięku w virtualDubMod nie daje efektu, to trzeba dźwięk wyciągnąć, zrekompresować innym softem (np GoldWave) i na końcu dołączyć do AVI (przy czym ten avi musi mieć wyłączone wszystkie wbudowane ścieżki audio)
Problem jest w tym że virtualdubmod może to zrobić, jednak czasami o tym zapomina. Jeśli dasz mu to na demux, to on nie ma wyboru i to zrobi (na full to i przekompresuje), a potem jak się doda z zewnątrz, to on też swoją robotę odwali. Wiec ja uznaje że to jest po prostu bug.
Opiszcie krok po kroku jak to zrobić, bo kręćka już dostaję. Właśnie mam sam obraz bez dźwięku, ale koniecznie chcę to zrobić w tym programie. Gdy wybieram kodeki nie ma twego mp3 coś tam tylko "Lame mp3". Do tego jak dam Demux, to mam tylko format ogg do zapisu...?
Wszystko tak jak robisz z tą różnicą:
1) Stream List
2) Wybierz strumień audio który chcesz (zapewnie Japoński)
3) Prawym na niego i FullProcessingMode
4) Znowu prawym i Compression
5) Wybierz Lame MP3 i z listy po prawej parametry kodeka (a to VBR o którym pisałem to nie rodzaj kodeka ale rodzaj kompresji polegający na tym, że nie ma ściśle ustalonej ilości bitów tylko ilość bitów z jaką jest zapisywany dźwięk zmienia się w zależności od aktualnej potrzeby i Lame coś takiego własnie umożliwia)
6) Teraz demux
7a) Jesli nadal chce demuxować do Ogg to: zdemuxuj do tego formatu
7b) Jesli nie to przejdź do punktu 9
8) nastepnie np w GoldWave czy też innym programi do obróbki audio (a nawet w inampie jeśli chcesz ) konwertuj do MP3
9) Otwórz od nowe plik z filmem w VirtualDubMod
10) Stream List
11) Wyłącz wszystkie ściezki aduio i tekstowe
12) daj na Add
13) wskaż plik MP3 który uzyskałeś w punkcie 6 lub 8
14) Prawym na ten strumień co własnie dodałeś i upewnij się, że jest tam zaznaczone DirectStreamCopy
15) W wideo tez upewnij się że masz Direct Stream Copy
16) Zapisz jako AVI
A może być zamiast full processing mode direct stream copy (przy dźwięku), bo to pierwsze strasznie ślamazarnie idzie??
No właśnie nie może być.... Jak zrobisz DirectStreamCopy, to nie będzie rekompresji czyli dźwięk będzie nadal w OGG, a co za tym idzie AVI go nie przyjmie.
Dlatego idzie ślamazarnie bo rekompresuje dźwięk z OGM do tego co sobie ustawiłeś i niestety musisz to przeczekać.
Otóż może być! Zrobiłem tak, grałem źwięk do ogg, później przekonwertowałem go na mp3 i dawaj, wgrałem do filmu i chodzi cacy!
Heh.. przecież pisałem, że tak też się da..
"Nie może być" było w odniesieniu rekompresji w VirtualDubMod, a w przypadku rekompresji dźwięku w innym sofcie, wyciąganie go i rekompresowanie w VDMod nie ma sensu, wystarczy tylko wyciągnąc...
Heh ja zeby wogule módz przerabiac dzwiek OGG z OGMow na MP3 to musiałem zassac biblioteke : lame_enc.dll ( do katalogu SYSTEM w Windozie ), a do tego musze zmieniac nazwe : lameACM.acm na lameACMq.acm ( w katalogu SYSTEM 32 w Windozie ) zeby mudz przekonwertowywc do MP3jek . Bo jak mam normalnie opisana ta biblioteke to VirtualDub mi kraszuje wie kto moze czego jest tego powód.
Czyli brakowało Ci zainstalowanego Encodera MP3 (napopularniejsze są dwa: LameMP3 i MP3 ACM).
ale dodam, że (bo nie każdy o tym wie) rekompresować dźwięk można też w Winampie i jest to dość łątwe i szybkie.
No wlasnie nie wiem bo instalowalem jakies Encodery MP3 ale jesli instalowalem jakies fake to zapodaj mi namiar gdzie zassac sensowna instalke :]
Nie zaawansowanym userom polecam Easy CD-DA Extractor 7.5 b.prosty i przyjemny programik do konwersji między różnymi formatami dźwięku. (potrafi też rippować i nagrywać płytki Audio)
Imperare sibi maximum est imperium
Hej, hej, czy to ma być taki rozmiar pliku ??? Zrobiłe to co pisał SUCHY i 15s. to u mnie już 350 MB. Czy może ja coś inaczej zrobiłem ??? POMOCY !!!
Hej, hej, czy to ma być taki rozmiar pliku ??? Zrobiłe to co pisał SUCHY i 15s. to u mnie już 350 MB. Czy może ja coś inaczej zrobiłem ??? Może nie wyłaczyłem dźwięków ??? Jak coś jak się je wyłącza z filmu ??? Odp.
15s filmu to 350MB? To by wskazywało, że zapisujesz obraz bez kompresji
Upewnij się, że wykonałeś ten krok:
Video->DirectStreamCopy
No i ile Ci zajmuje wyciągnięte i rekompresowany z OGG do MP3 dźwięk?
A teraz jest normalnie !!! DZIĘKI !!! Suchy pomożesz mi w obróbce tego dźwięku co jest na lewym 10%, a na prawym 90% ??? Bardzo Cię proszę. Wogóle się nie znam na tym w tym Nero.